×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Израел унищожи база за ирански дронове за Украйна


Израел унищожи база за ирански дронове за Украйна
10 инструктори от Иран, обучаващи руски войници как да управляват дронове камикадзе, са били убити през последната седмица в Украйна
24 Октомври 2022, Понеделник, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Киев се бори с иранските безпилотни апарати с нестандартни методи

Израел атакува и унищожи летище  "Димас" в Сирия, където се произвеждаха боеприпаси и резервни части за иранските дронове-камикадзе, които масово се използват от Русия в Украйна. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права(link is external) /SOHR/. В резултат са напълно унищожени сградата за сглобяване на дронове, една от пистите на летището, както и военният радар.

Освен това Израел е дал на Украйна разузнавателна информация, полезна за унищоването на иранските дронове, написа The New York Times. По-рано Украйна помоли Израел да предостави средства за противовъздушна отбрана, но Тел Авив отказа.

10 инструктори от Иран, обучаващи руски войници как да управляват дронове камикадзе, са били убити през последната седмица в Украйна, пише The Jerusalem Post.

Официално и Русия, и Иран отричат доставката на иранските дронове Shahed-136, въпреки че има достатъчно доказателства за това. Иран даже заплаши Франция, Великобритания и Германия с ответни действия заради техния призив ООН да разследва доставките на дронове на Русия. Русия твърди, че в Украйна използва само дронове собствено производство. Но и тя е категорично против ООН да изпрати свои експерти в Украйна, които да изследват свалените безпилотни апарати, атакуващи гражданска и критична инфраструктура.

Иранските дронове-камикадзе, които Русия широко използва в Украйна, се оказаха ефективно ново оръжие. "Герань", както в Русия наричат Shahed-136, съчетават ефективност, технологична простота и цена, които в условията на война на изтощение са важен фактор за всяко оръжие. Русия ги използва в Украйна като асиметрично оръжие - системата на украинските ПВО е насочена към борба с авиацията и крилатите ракети, а не с евтини дронове.

Сега Украйна търси начини за борба с тези дронове, които също ще бъдат нестандартни. Появиха се например специални приложения за смартфон, с помощта на които командването на ПВО получава от гражданите информация за дроновете. Това ще помогне да се проследи полета на Shahed-136 и да се подготвят бързо зенитните средства за борба с тях.

Въоръжените сили на Украйна вече свалят голяма част от дроновете. Снощи шефът на украинското разузнаване Кирил Буданов каза, че

1/3 от дроновете достигат до целта си.

Към 22 октомври Русия е използвала около 330 дрона, от които са свалени 222. "Другите в една или друга степен достигат до някакви цели - невинаги точно определените, но някъде в околността. Около 30% от дроновете достигат целта си", каза Буданов. Той прогнозира, че терорът с дроновете ще продължи още дълго. "Русия продължава да поръчва дронове. Сега е поръчала около 1700 от всички видове дронове, но те трябва и да бъдат произведени. Еднократната доставка е около 300 дрона. В момента Русия използва втората партида", обясни той.

Що за дронове са това?

Според експертите руските безпилотни апарати "Герань-1" и "Герань-2" са купени от Иран дронове Shahed-131 и Shahed-136. Първият е по-малък, носи около 15 кг взрив, а вторият е по-голям и носи около 40-50 кг взрив. Те са снабдени с двигатели китайско производство, които издават голям и характерен шум. Затова ги наричат "мотопеди". Спорно е на какво разстояние те могат да летят, но се смята, че е поне 1000 км. В интернет има данни и за 2500 км.

Двата дрона имат система за управление, която не зависи от никакви външни фактори. Това е автопилот, където маршрутът и целите се задават предварително и не могат да бъдат коригирани. Използват и спътникова навигация, която ако бъде прекратена, снижава значително точността.

Дроновете имат делтовидна форма и са изготвени от пластмаса със стоманена рамка. Това, както и неголемите им размери ги правяг по-незабележими за радарите, но могат да бъдат свалени от зенитно-ракетни комплекси "Бук" например.

Тайната на успеха на иранските дронове-камикадзе е не толкова в мощността на тяхната бойна част, нито в точността. Те летят към целта по предварително заложени координати и в случай на действие на система за радиоелектронна борба тяхната точност значително се понижава.

 

Главното им достойнство са простотата и цената.

Те могат да бъдат пускани в огромно количество с надеждата, че все някой ще долети до целта. "Още с излитането си, дронът е победил, независимо дали ще долети до целта или ще бъде свален. Защото ние ще имаме една ракета по-малко. Ракети, които никой вече не произвежда - С-300, С-200, "Оса", С-75", написа известен украински военен блогър и разработчик на системи за автоматичирано обучение на военни, известен като Paolo Lumiere.

При война на изтощаването, която водят Русия и Украйна, това просто решение може да опустоши украинските арсенали от зенитни ракети, които могат да свалят далеч по-скъпите руски "Калибри".

Вторият плюс е нищожната забележимост. Shahed се изстрелва от контейнер, който може да бъде маскиран под обикновен камион. Пускът става с помощта на ускорител на твърдо гориво, който работи кратко. Затова е много трудно да бъде засечен пускът. Тъй като тези дронове използват неголеми двигатели за вътрешно горене, те не се виждат добре в инфрачервения диапазон и е сложно да се поразяват с ракети с топлинно насочване като "Стингер" и "Игла". Малкият размер прави почти невъзможно засичането на дроновете и с радари, особено ако летят ниско.

Сателитни снимки на базата за производство на Shahed-136 в Иран, направени от Intel Lab

Третият плюс на Shahed е неголямата скорост (185 км/ч), която заедно с незабележимостта и малкия размер го прави сложна цел и за самолетите. В украинската преса писаха за пилот на ВВС, който на 12 октомври с МиГ-29 е свалил пет дрона Shahed-136, но е претърпял авария. Обстоятелствата на тази катастрофа не се разкриват, но вероятно той или е закачил дрона със самолета, или изтребителят е бил повреден от отломки от ударен дрон. Това може да е следствие от факта, че скоростта на изтребителя е много по-висока от тази на дрона и е много сложно да се приближи и прицели - времето е твърде малко и самолетът минава покрай целта.

И не на последно място - дори да бъде свален дронът, неговата 50 кг бойна част ще причини щети, падайки на земята.

Недостатъците на иранските дронове са доста повече от предимствата. Като евтини апарати, те използват достъпна гражданска електроника, която

не е защитена от системите за радио-електронна борба.

При прекратяване на спътниковата навигация тяхната точност се снижава рязко.

Shahed летят по предварително зададен маршрут, като нямат видеокамера и връзка с оператора. Затова е и лесно да се предскаже маршрутът им, когато бъдат засечени. Те издават и доста силен жужащ звук, който привлича вниманието и ги демаскира във въздуха.

Те не са и особено издържлив апарат. Лесно могат да бъдат повредени и свалени дори с автомат "Калашников". Важното е да бъдат улучени.

Как се сваля дрон-камикадзе?

 

Украинските военни използват срещу иранските дронове всички възможни средства. В социалните мрежи има видео, на които Shahed са свалени и с ракети "Бук", и с автомати. Даже е разработена таблица с особености, които трябва да се имат предвид при обстрела с различно оръжие.

Украинският доброволец Павел Кашчук, който е специалист по дроновете, предупреди, че не е добра идея да се сваля дрон-камикадзе над град, защото той може да падне или върху жилищен блок, или върху самия стрелец.

За да се неутрализира главното достойнство на дрона - неговата цена, трябва да се използва сравнително евтино решение като зенитна артилерия например. Украйна вече започна да получава зенитни танкове Gepard от Германия, но засега те са малко, за да може да се говори за радикално решение на проблема с дроновете-камикадзе.

Друго ефективно средство могат да са малките, по-бавни самолети-прихващачи, или вертолетите. През 2019 г. ВВС на Украйна искаха да купят от Бразилия самолети EMB-314 Super Tucano (в САЩ се наричат A-29). Те са евтини, лесни за обслужване, могат да летят бавно - минималната им скорост е 148 км/ч. Което означава, че те няма нужда да правят по няколко захода за унищожаването на един дрон. Могат да го следват достатъчно дълго, за да се прицелят.

Източник: Segabg.com.

 




29
Коментара
29
Коментара по темата
29.
До 23
25.10.2022 11:16:05
1
6
Руснаците 1 месец завод не можеха да превземат,ти ми говориш за НАТО.
28.
do 23
25.10.2022 11:06:13
0
4
Пич! То излиза по твоята логика, че не могат да спрат Иран, не руснаците. Щото когато САЩ и НАТО дават оръжие се биете в гърдите, че воювате с тях. Ама сега Иран дава оръжие и е редно да признаете, че Русия изпадна от първостепенната си роля и сега Иран е преди Русия, щото руснаците де що имаха оставено им от СССР го използваха, а както се вижда едни "ласточки" не могат да правят и трябва от джамахирийте да си ги купуват.
27.
88
25.10.2022 10:08:05
5
8
До 21: наистина си много прост и плагиат. Запознайте се с характеристиките на руския дрон Ласточка-М и тогава пиши простотии американски олигофрен.
26.
Брей
25.10.2022 07:16:46
8
15
Аз откоги писах че чифутите влязат ли във войната на Путю ше му се опути путито. Тъпия чугун команъзки не може да управлява само да ръководи. Колкото до ботоксовото явление в кремъл то също е еврейче по майка според халака чист . В русия голяма част от управляващи доктори и учени са с произход от поюдейчените хазари. Дори и създателя на Ну Пагади и Алла Пугачова. Китай няма си мръдне и малкия пръст за орките щото оборот годишен с Европа 850 милиарда с русия по малко от 50 .
25.
Виц
25.10.2022 06:03:01
6
13
Попитали радио Ереван какво е останало след разпадането на СССР.
Радиото отговорило: СС.
24.
До 23 Пйахахаххахаа
25.10.2022 03:02:36
10
12
Баце и ти ли си предрусал и бълнуваш комунистически сънища? Нормално, те рашистите се оказаха най-големите наркомани и джендъри в Европа и Азия. Само като видя как водят ХИВ статистиките ми става ясно що за стока са като хора. Наркомани, джендъри и пияници.
23.
:)))
25.10.2022 01:31:53
19
17
САЩ, ЕС, НАТО и целия свят не могат да спрат руснаците. Наистина мислих че са по-силни, но се оказа че 50 държави не могат да направят нищо. Руснаците си влизат, анексират и никой не може да ги спре. Контраофанзивата ръководена от САЩ я видяхме какъв смях е, не могат едно село да върнат. Зеленски по цял ден реве в интернет и проси пари и оръжия.
22.
123
25.10.2022 00:41:45
15
13
знам само едно нещо, Украина като държава ще престане да съществува 100% Руснаците ще платят голяма цена за това си удоволствие но ще постигнат краината цел!!!
21.
12
25.10.2022 00:23:48
2
7
Пак съм аз "12"и "Мишо". Можете ли да се досетите, защо, това са единствените два коментара, тотално разминаващи се с реалността, написани от мен, достойни за диагноза?
Дали съм силно изпростял или психично болен?
20.
Мухамад, гражданин на Израел
25.10.2022 00:06:44
14
8
Израел е велика държава. Те ервеите се грижат за своите граждани, незаивисимо от религия и етнос. В Израел има много лекари, които са професори, жени и изповядват ислям. Това дори и в арабските държави го няма. Слава и светло бъдеще за Израел!
19.
Народа на Бога
24.10.2022 23:48:42
15
9
Израел е бил и ще бъде... Народа на Исус, народ, който е благословен и народ чийто земя е свещенна. Оттам ще започне и краят на светът, когато нашия жив Бог се върне на земята
18.
Крайно време
24.10.2022 23:34:40
9
16
е да им обръснат брадите!
Това е края на рашия!
Поздрави. ;)
17.
Мишо
24.10.2022 23:32:30
28
23
Срещу Русия воюва цялата мощ както военна така и икономическа на НАТО. Какво искате да се случат чудеса.
Но руснаците ще победят, защото истината е на тяхна страна. САЩ и НАТО са терористи, те убиват в името на своите интереси. Тъжна е, че хиляди руснаци загиват в братоубийствена, гражданска война. Едни руснаци убиват други такива.
Що се отнася до статия, боза вкисната, без капка факти, само измислени работи!
16.
12
24.10.2022 23:09:21
19
18
Смях предизвиква неграмотния текст относно иранските дронове. Между впрочем някои от руските дронове приличат и са близки до израелски такива,малък безпилотен самолет. Украинците и НАТО са в чудо и не могат да спрат гераните на Русия. Град Киев е под обстрел всяка вечер,това е истината.
15.
Факт
24.10.2022 22:27:55
3
26
Междувременно, природният газ в Европа поевтиня с близо 17 на сто само за ден и вече сделките са на цена под 100 евро за мегаватчас.
Цената му вече е по-ниска от тази през миналата година по това време.

И Европа замръзва .......
14.
Данчо
24.10.2022 22:14:16
12
24
Великата руска армия вече трябва да внасят оръжие.
Руският Православен национал социализъм е с привкус на ислям и джихадизъм
13.
DB7
24.10.2022 22:00:54
5
12
СУПЕР НОВИНА!РОСИФИЛИСТИЦИ
12.
Путин и Кадиров Акбар
24.10.2022 21:57:29
18
19
Северна корея ще помогне на блатните руслямистански орки със запазени снаряди съветско производство от 60-те години на миналия век. Втората по сила армия в Украина ще се прегрупира отново и героично ще напусне Херсон!
11.
XX
24.10.2022 21:11:58
27
29
Не е ясно дали Иран изнася дронове за Русия (по немски дизайн от 80те са), но е ясно че Израел е терористична държава.
10.
B&W
24.10.2022 21:10:09
24
40
До къде я докара великата руска армия да се моли на циганите от Иран за дронове. Видяхме запасняците с безаналоговите ръждясали калашници. Русия вече не мисли как да спечели войната а как да излезе от ситуацията. Жална ви майка блядове вече не сте желани в комунистическа България какво да говорим за Европа.
9.
6matarok
24.10.2022 20:59:26
14
7
kogato jidovete bombardirat drugi darjavi nikoi ni6to ne kazva, vsi4ki mal4at
8.
888
24.10.2022 20:59:16
13
24
Рубладжийската дезинформация край няма. Едни и същи новини умишлено окастрени от нова информация. Ударът по иранските инструктори е от преди 4-5 дни и точно руските телегр канали първи оповестиха новината.
А иранските дронове заради бавната скорост и малката височина се оказаха лесна мишена за постсъветски зенитни оръдия които събираха прах по украинските военни складове и това, преди 2 седмици предизвика много критики към украинското ръководство. От няколко дена 90% от иранските дронове се свалят от зенитни разчети. Разбира се и 5 от 50 дрона да минат, това са разрушения, които обаче нямат никакво влияние на ситуацията на фронта.
7.
Слава Украйне
24.10.2022 20:42:47
21
30
Орките започнаха да разбират от къде изгрява слънцето.
6.
Браво!
24.10.2022 20:40:20
7
23
Заедно напред срещу врагът!
5.
До 1
24.10.2022 20:37:14
20
34
Защото скапаното сибирско племе е в ролята на скапан агресор, за това!
4.
Borda
24.10.2022 20:31:15
35
54
Евреите обстрелват независима държава като Сирия и то без каквато и да е било причина и светът смята това за нормално?

Но когато Русия защитава руснаците от геноцида на фашистите на Зеленски, тогава светът е адски възмутен!

Егати лицемерието...
3.
Въй
24.10.2022 20:20:30
16
39
Азиатски орки с ирански дронове, пускат ги и където падне все ще убие някого.
Не е за вярване, че днес уволниха един от главните пропагандисти Антон Красовский за призива му по телевизията да се давят и изгарят украински деца. Красовский освен типичният руски изрод си е открит педераст, не еврогей, а русогей.
2.
Западно двуличие!
24.10.2022 20:14:05
23
23
То е ясно, че са ирански, рашките още на втория месец поиска военна помощ от Китай и Иран. Китай отказа заради предупреждение от САЩ, а САЩ е търговски партньор номер1 на Китай.
Защо обаче Запада пропуска най-важната подробност, че още, когато украинците заглушиха и свалиха с израелско оръдие за радиоелектронна борба първия ирански Шахид се оказа, че най-важните елементи в Шахида са германски и швейцарски. Украйна показа дрона и първо отправи протест и упреци към Германия и Швейцария. Това бе пред медии от цял свят. Сега Иран виновен, а Германия и Швейцария, възмутени.
1.
888
24.10.2022 20:09:16
32
48
Аз не разбирам защо цял свят, може да внася за украинците, а никой не може за руснаците :?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори