×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Атанас Зафиров: Изборът ни на председател на парламента ще е знак за стабилно мнозинство


Атанас Зафиров: Изборът ни на председател на парламента ще е знак за стабилно мнозинство
Трябва да има две тарифи за цената на тока, каза Атанас Зафиров
18 Октомври 2022, Вторник, 08:20 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Еврото трябва да бъде прието, но не в ущърб на гражданите и на бизнеса, каза той и добави, че БСП е за таван на цените

Утрешният избор на председател на парламента ще е знак за стабилно мнозинство. Това каза в „Денят започва“ по БНТ заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров. 

Взели сме принципно решение да имаме кандидат както подобава на една сериозна партия, добави той.

„Изборът на председател на Народното събрание е възлов по отношение на възможностите за формиране на редовен кабинет и на работещо мнозинство, а с това е свързано и функционирането на държавата. Иска ми се да вярвам, че утрешния избор ще е знак за това“, изтъкна бургазлията. 

Той не отговори на въпроса дали Кристиан Вигенин ще е издигнат от социалилистите. 

„Днес има заседание на изпълнителното бюро и на парламентарната група. След това ние ще обявим нашият кандидат“, заяви Зафиров. 

Според него, Вигенин е изключително подготвен, можещ, знаещ политик и би бил добър председател на Народното събрание. „По-късно обаче ще обявим нашето решение. Имайте малко търпение! Няма как да изпреваря колективните решения“, подчерта заместник-председателят на социалистическата партия. 

„Трудно ми е да гадая около кого ще се обединят партиите. Това, което мога да гарантирам, е, че нашата кандидатура ще е достатъчно сериозна и ще предполага капацитет, потенциал за изграждане на такова мнозинство“, добави той. 

„Изборът на парламентарен председател ще означава, че партиите са готови на диалог. Това беше и смисъла на вчерашната ни среща. Искахме да покажем, че е възможно представители на партии с диаметрално противоположни политически виждания може да седнат все пак на една маса и да дискутират такъв жизнено важен въпрос какъвто е републиканският бюджет“, заяви Атанас Зафиров. 

„Този разговор вчера не беше политически, т.е. не е опит за опипване на почвата за формиране на парламентарно мнозинство. Беше чисто експертен и по предварително зададена тема с добри резултати“, добави той.

„Едно от нещата, по които се обединиха всички партии на вчерашната среща, е, че трябва да повикан министърът на финансите в Народното събрание и без излишна политизация да бъде изслушан за изпълнението на бюджета до момента и за виждането на служебното правителство за нова макрорамка. Важно е да се види с какъв ресурс разполага държавата и какъв би бил евентуалният бюджетен ресурс“, обясни депутатът. 

„Дефицитът може да бъде преодолян по няколко начина. Единият е оптимизация, т.е. с бюджетна дисциплина, намаляване на разходите. Другият начин е увеличаване на данъците, но за това няма намерение в никоя от партиите, а и в тази криза би било грешка. Третият е чрез емитиране на дълг, което също не е добра идея, защото в момента ситуацията на пазарите не е благоприятна. Трябва партиите да потърсят експертно решение“, подчерта той.

Според него, тезата за нулев бюджетен дефицит също не е добра, защото това ще означава край на социалните програми, увеличаване на рецесията и усложняване на живота на гражданите и на бизнеса. 

Зафиров изтъкна, че еврото трябва да бъде прието, но не в ущърб на гражданите и на бизнеса.

„Трябва да влезем в еврозоната, когато България е изпълнила всички необходими условия, когато няма опасност за икономиката на страната и когато е доказано, че това няма да се отрази на покупателните възможности на българските граждани. Няма фиксиран срок и нищо не ни задължава да бързаме“, добави той.

„По отношение на цената на тока трябва да има две тарифи. Не срещаме подкрепа от другите партии за таван на цените на вода, газ и парно, което е учудващо, защото половин Европа вече прие такава мярка. Смятаме, че това е много удачно, тъй като би дало необходимото спокойствие на хората“, заяви депутатът. 

След вчерашната среща с другите партии сме толкова близо до съставянето на правителство, колко бяхме и преди нея, каза още той.

В „Тази сутрин“ по бТВ пък другарят му от БСП Христо Проданов каза, че социалистите не възнамеряват да се срещат с Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които са част от контактната група, излъчена от ГЕРБ-СДС, за разговори с партиите. 

Левицата ще ги уведоми в официално писмо за това още днес.

Разговорите започват на 20 октомври, съобщиха вчера от пресофиса на президента на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

Проданов коментира и предложението за кандидатура за председател на НС от БСП. Той уточни, че тя ще бъде излъчена днес в 17:00 часа.

"Ние смятаме, че председателят на парламента трябва да е хладнокръвен човек с опит, който може наистина да владее залата и да въдворява ред в това, което се случва в Народното събрание. Той трябва да знае добре парламентарните процедури, защото това е изключително важно, за да може наистина парламентът да е ефективен. В последните три Народни събрания видяхме, че парламентите изобщо не работят ефективно. Голяма роля в това парламентът да бъде ефективен и да работи за разрешаване на проблемите на хората е ролята на председателя на парламента“, коментира Проданов.


В категории: Политика


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
4
Коментара по темата
4.
1
18.10.2022 12:46:57
2
1
ОТСЛАБНИ БЕ СОФРАДЖИЙО ДАЛАВЕРАДЖИЯ АУТ СТЕ ПОД 4% СЛЕДВАЩИ ИЗБОРИ КОМУНЯГИ САМО СМУЧЕТЕ ОТ ПАТРИКА
3.
все пак ще трябва да питаме
18.10.2022 10:02:30
3
3
Защо народните избраници в Парламента и по места в Общинските съвети не декларират придобити имоти в чужбина. Публична тайна е, че масово има такива придобивки. Много от тези избраници ползват държавата само за натрупване на пари изнасят и трупат но са си подготвили ако му стане напечено
2.
НИЕ
18.10.2022 09:23:50
2
3
СПЕШНО НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ДА НАЛОЖИ 1.-ПЕТ ГОДИШНА ЗАБРАНА ЗА ИЗНОС НА ВСЯКАКЪВ ВИД ДЪРВЕСИНА С ИЗКЛУЧЕНИЕ НА ГОТОВИ МЕБЕЛИ. СЛЕД ИЗТИЧАНЕ НА ТОЗИ ПЕРИОД 2.- ВСЯКА ФИРМА, КОЯТО СЕ ЗАНИМАВА С ДЪРВОДОБИВ ЗА ВСЯКО ОТСЕЧЕНО ДЪРВО ДА ЗАСАЖДА НОВИ ТРИ ДЪРВЕТА, 3.- ДА СЕ ЗАБРАНИ ИЗНОСА НА ЛЕКАРСТВА ,КОИТО ЛИПСВАТ В АПТЕКИТЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, КАТО СПИСЪКА СЕ АКТУАЛИЗИРА СПОРЕД НАСИЩАНЕТО НА 6 МЕСЕЦА ИЛИ НА ГОДИНА. АЛООО ИЗБРАННИЦИТЕ НАУЧЕТЕ СЕ ПОД ВСЯКА ПЛАНУВАНА ЗАДАЧА, МЯРКА ДА СЛАГАТЕ ТОЧНИ СРОКОВЕ И О Т Г О В О Р Н И Ц И НАЙ ВАЖНО. ПРЕСТАНЕТЕ С ТАЗИ КОЛЕКТИВНА РАЗМИТА ОТГОВОРНОСТ ВЕЧЕ.
1.
Е на тва е
18.10.2022 09:22:59
2
5
Каква сериозна партия бе Зафиров, вие се стопявате от година на година. Повечето внуци изчезнаха на запад а тези дето останахте тука не може да съберете и едно такси избиратели. Вероятно на следващи избори ще сте последната политическа сила, някъде около 4% а искате председател на Народното събрание да предлагате.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
„Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Слави Трифонов ще търси нови барабанист и певица с конкурси Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори