×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще се увеличат ли заплатите? Финансисти и синдикалист в спор кой да „изгори“ заради кризата


Ще се увеличат ли заплатите? Финансисти и синдикалист в спор кой да „изгори“ заради кризата
Трябва да „изгорят“ хората, които имат много пари, каза Ваня Григорова, след като Любомир Дацов заяви, че нещо трябва да бъде изгорено, а Хампарцумян сподели, че е пенсионер
17 Октомври 2022, Понеделник, 10:39 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Когато някой получава 100 000 лева, ще иска да си ги запази, каза Ваня Григорова от „Подкрепа“

За да се запази равнището на българския работник, заплатата му трябва да бъде повишена с между 20 и 30%. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия икономистът към КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

„Работниците обедняват. За да се запази поне равнището, което имаме, трябва да се увеличат заплатите. Вече има стачки в някои структури. Ще продължаваме да искаме сключване на анекси към съществуващи колективни трудови договори. Това е нашият начин – механизмите, с които разполагаме, за да се преборим за по-високо заплащане на труда на българският работник“, добави тя. 

„Какъв е смисъла да има инфлация тогава, ако се компенсира всичко? Ако на 100% компенсирате, запазвате структура, проблеми, които съществуват в икономиката. Инфлацията съществува, защото има дисбаланс, т.е. нещо трябва да изгорено. Няма значение какво ни се иска на нас“, коментира пък бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов. 

„Инфлацията е следствие на нещата, които се появяват в живота ни като общество. Нещо сме изкривили – или по-малко си започнал да произвеждаш, или е имало някакъв недостиг на стоки, или нещо си нарушил, но от друга страна си напечатал повече пари или някой от политиците е раздал повече пари от бюджета“, добави той. 

„Чухме, че някой трябва да изгори, когато има инфлация. Това, което ние казваме от началото на годината, е, че този който трябва да „изгори“, не трябва да е работникът, а хората с многото пари“, каза пък Григорова. 

„Инфлацията обезценява парите, а тези хора, които имат много в банките, могат да изгорят с частта, която им е ненужна. Хората, на които не им достигат средства, за да си покрият жизнените нужди, няма как да изгорят и ролята на профсъюзите е ключова. В момента виждаме ролята им в западните държави. Те се организират от синдикатите“, добави тя. 

Като изгори собственикът на предприятието, какво се случва с работниците, попита пък Дацов. 

Ще изгори само част, обясни тя. 

„Профсъюзите решават колко пари са ми нужни. Когато някой получава 100 000 лева, ще иска да си ги запази и този, който взема по 1000, да плати цената на кризата“, добави синдикалистката. 

Думите й малко смутиха финансистът Левон Хампарцумян. След като тя призова всеки от хората в студиото да си признаят какъв е размера на заплатата му, той сподели, че е пенсионер, но получавал и пари и за изобретенията си. 

Хампарцумян прогнозира, че ще има период с високи лихви, но причината не била само войната в Украйна, COVID-19, а заради дисбаланси в световната икономика. 

Държавата не може да си направи правителство, а вие ми говорите, че трябва да регулира икономиката, обърна се той към синдикалистката в студиото. „Точно така. Вие сте много по-организирани и имате по-сериозни лобита, отколкото българският народ за съжаление“, опонира му тя. 

Той прогнозира голям скок в лихвения процент. Хората, които имат по 800 лева кредит обаче, нямало да се събудят с 1000 вноска за месеца, а с около 840, обясни ексбанкерът. 

„Растежът на заплатите зависи от ръста на икономиката. Ако тя расте по-бързо от инфлацията, би трябвало и заплатите да се увеличават със същия темп, още повече, че ние произвеждаме тези стоки – ток, олио, зърно и т.н. Икономиката ни се справя добре и се намеси в тези вериги от доставки, които бяха освободени от руски, украински, китайски фирми“, каза пък икономистът Георги Ангелов.

„Въпросът е да управляваме така икономическата политика, че да продължим да имаме положителен растеж и заплатите неизбежно ще се увеличават по-бързо от инфлацията, тъй като в противен случай българите ще отидат да работят в други страни“, добави той.

„Около един млн. души са напуснали страната ни през последните 10 години. Съществена част от тях са работници, които в други по-добре наредени икономики нямат нужда от профсъюзи, за да им вдигнат заплатите“, коментира Хампарцумян.

„Само при нас стачкуват. Няма протести във Франция, в Германия. Няма там синдикати“, каза пък с ирония Григорова. 
 


В категории: Бизнес


22
Коментара по темата
22.
Ти да видиш!
18.10.2022 11:27:22
0
3
Хампарцумян ли е финансист? Не е инженер химик викаш?
21.
оффф...
17.10.2022 22:39:12
5
4
Вие видяхте ли как Ваня Григорова си повярва, че тя може да обяснява на финансиста Левон Хампарцумян какво е инфлация и как трябвало да се бори....

Тази комунистка наистина много си е повярвала
20.
Анонимен
17.10.2022 21:22:23
1
5
Изобретенията на лъжливото комунистическо арменче Хампарцумян е как да манипулиране народа,че не заслужава и не изкарва повече. И от кражбите от труда на работниците се появиха бетономорието, скъпите коли и наркотиците на тези дето КАЗВАТ,че все не си изкарал за по-голяма заплата. Въпреки извънредния труд и няколко длъжности които изпълняват работниците.
19.
цв
17.10.2022 13:45:33
3
13
Иоткъде пари за заплати,то лошо няма да се вдигнат,но щом пенсионерите са повече у нас,ние работещите осигуряваме парите им,а средната пенсия е по-голяма от мин.работна заплата или продължавате с кредитите.Та и правнуците ни няма да успеят да ги изплатят.Корнела и Кокорчо ,а и не само те,цялото им управление беше шарж.И е прав по-долу писалия,че ИВАН КОСТОВ ПОЛОЖИ ОСНОВИТЕ НА УНИЩОЖЕНИЕТО НА ЦЯЛАТА ИКОНОМИКА
18.
до 14
17.10.2022 13:43:28
1
11
В България няма нито една организация която ефективно да помага за общото подобрение. Навсякъде караници и егоизъм и се стига бързо до извода ,че другите са лоши и не заслужават да им се жертваш.
Единственото изключение е един вход в Люлин , където всички са се разбрали и са помагали и са го направили входа с цветя и килими все едно влизаш в началото на къща.
Но може и там да са развалили калимерата:)
17.
Бзнесмен
17.10.2022 13:24:16
6
9
Хората с много пари никога няма да изгорят по простата причина , че те са двигателят на икономическа,бизнес и инвестиционна активност. Съответно от тях зависи дали Сульо и безхаберната Пульовица от снимката ще имат въобще работа,а държавата ще има въобще пари за заплата на своите храненици.ЧАК ДО УЧИТЕЛИ,МЕДИЦИ И ПОЛИЦИЯ, КОИТО СА ОСНОВАТА НА СОЦИУМА. Изгорят ли хората с парите въпросът ще е въобще дали другите имат какво да ядат с какво да си платят сметките или да имат елементарни удобства за живот като транспорт, вода ,ток коли доставки на магазини и производства на стоки и продукция. Ако тези с пари тръгнат да фалират имането на тоалетна харчия ще ви е последният проблем. Пульовице. Карайки един бизнес да 'изгори' сметката моментално ще я платят моментално работниците му чрез масови съкращения и чрез оскъпяване на продукцията за крайният потребител с 3 трифрен темп.Докато е нужно за да се постигне еквилибриум.
16.
Както и да го гледаме
17.10.2022 13:14:44
2
13
ще изгорят нископлатените нискоквалифицирани работници. Останалите ще си намерят пътя! Винаги е било така, и сега така ще стане. Всичко останало е популизки изказвания!
15.
Бизне с зеленчуци
17.10.2022 13:11:50
7
15
Какви заплати ма некадърна и без един ден реален трудов стаж проста тутко от КНСБ . Заплата се дава за свършена работа.Вие държавните хрантути от вас се генерира цялата инфлация и мизерия в БългарияЗа една стотинка работа не сте свършили в жалкият си мизерен и безполезен животец .Един лев данък осигуровка или каквото и да било не сте платили за тази държава вие непроизводителни хрантутници производни на фекални торби с л-на спускащи само и единствено отвеси в тоалета-ата. вдигането на заплати ще учетвори инфлацията твоята мама тъпа неграмотна икономически и КНСБ имбецилна.
14.
Лидка
17.10.2022 13:09:00
1
15
Няма синдикат в България, който да работи в интерес на онези, които уж представлява. Освен може би учителите, които показаха завидна сплотеност, когато стачкуваха през 2007. Ваня Григорова може да яде кожения
13.
12
17.10.2022 13:01:36
0
8
Сплотено общество
12.
до 5
17.10.2022 12:59:49
1
14
Може и файрфокс и си слагаш ubloker приставка.
По темата:
Григорова каза нещо което си мисли всеки беден българин.
Аз обеднявам ,фирмата по малко печели ,но шефа е пак с голямата кола голямата къща и почивките в Гърция.
Когато богатите минат на Дачия само за да спасят фирмата и работните места , тогава може да говорим за спортно общество в капитализма.
Това на практика е невъзможно.
11.
XX
17.10.2022 12:36:31
5
11
89% от хората ПАК гласуваха да слугуват на Брюксел и Вашингтон - да ходят да си искат компенсациите оттам.
10.
Га га гааа
17.10.2022 12:35:10
6
10
С масовата приватизация на Иван Костов с която се сложи началото на масовото унищожение на Българската икономика заедно с всичките и заводи и пазари за търговия се извърши с помоща на всички профсъюзи.Те защитаваха тогава интересите не на работниците и самото предприятие, а помагаха на бандитите които ги приватизираха, с знанието че след това ще спрат да съществуват и ще бъдат разбити.
И стигаме до наши дни, когато не произвеждаме нищо съществено, което да генерира голяма печалба и следователно по високи данъци в държавата и по високи доходи на работещите.Държавата губи от това че сме в ЕС и стоките които се търгуват в този съюз не се облагага с мита и акцизи, които са свежи пари за държавата.
След сътресение като пандемията от ковид или ситуацията с войната в Украйна показва безсилието на държавата да се справи с кризите,, защото пари няма а се чака единствено на пари от ЕС което е зависимост от други хора и икономически лобита,и правенето на външни дългове, както и феноменът гастарбайтери които наливат малко или много пари директно в държавата.
Сега вече с демагогия и празно говорене няма как да продължат да се случат нещата и да се заблуждават хората, както се
правеше 33 години, затова и за пореден път държавата няма да има правителство което да изкара пълен мандат.
На банките политиката е да бълбучат колкото се може максимално хората с кредити с които да ги карат да копуват всякакви глупости без реално да притежават спестени средства за това след което чрез лихвите да им приберат всички пари които ще спечелят през целия си живот.В крайна сметка ги превръщат в послушковци без право на глас и самочувствие, които единственото им задължение е да работят на една или две работи и да изплащат кредитите си.
Заради това да се иска мнение и то точно от такива хора като тези в статията е безмислено, даже и вредно.
9.
do vsi4ki televizii
17.10.2022 11:56:42
1
10
dokoga ste ni natrapvate tezi spetsialisti po vsi4ko, ot voina do zdravoopazvane, niskiq standart,zdraveopazvaneto,prestapnosta,ne sa tokswoy,mqstoto na lekari,politsai,finansisti,rabotodateli,sindikati,polititsi e po rabotnite im mesta a ne po mediite, tova ne e nikakva jurnalistika,a otvrastavate horata.
8.
Ханко Брат
17.10.2022 11:46:20
2
14
Ако увеличат заплатите в КЕРАМИКА АД ще вдигнат купони те на 400 и намалят кеша на 600!)
7.
Батката
17.10.2022 11:46:00
5
13
Какви кайсий ще и играя на таяв и пръсна петифурата
6.
Факт
17.10.2022 11:31:50
3
40
В Бургас заплатите са масово 800 лв. Няма толкова скапан град
5.
Ханко Брат
17.10.2022 11:24:34
1
13
до 1.....Инсталирай си браузер OPERA и няма да ти се появяват реклами!
4.
Да си дойдем на думата
17.10.2022 11:20:53
3
35
Какъв е смисъла да има инфлация тогава, ако се компенсира всичко?
----
Дет се вика с инфлацията си оправят кражбите и не им дреме за народа. Защо да компенсират заплати, като народа трябва да изгладува кражбите на корумпираните политици?
3.
Biznes partnior
17.10.2022 11:19:22
2
28
Никакви заплати за никой който работи! Който работи да си плаща щом някой има интерес да работи значи трябва да си плаща това е . Такса ходене на работа , такса работа , такса прибиране от работа и такса почивен ден всеки да си плаща това е
2.
Смях
17.10.2022 11:13:46
10
22
Тази Ваня Григорова ,защо не я питат с кой живее и колко и какви пари получава мъжът до нея иот колко се е отказал?
1.
Флегман
17.10.2022 11:05:38
1
24
Спрете тези шибани реклами навсякъде където излизат, защото е отвратително, или да ви хакнат и вашия сайт за да починете малко
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Привлеченият дялов капитал през първите два месеца на годината възлиза на 16,6 млн. евро Чия е служебната строителна министърка? Чия е служебната строителна министърка? И Виолета Коритарова се използва като аргумент в спора дали ГЕРБ или ПП-ДБ има (по-голям) дял в кабинета "Главчев" Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Хейтът тотално съсипва попфолк певецът Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Красавицата споделила, че е било много страстно, но и доста неудобно Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи 60-годишната чуждестранна гражданка, но временно пребиваваща в Слънчев бряг, опитала да ги подкупи с 20 лв., но се озовала в ареста Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти За реализацията им администрацията ще си партнира с различни институции НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години Реалните доходи1 на домакинствата нарастват с 10.0% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Собственикът „Бермар инженеринг“ дава втори частен съдебен изпълнител на прокурор заради опита за неправомерна продажба Откриха издирвано 13-годишно момче Откриха издирвано 13-годишно момче Предадено е на родителите в добро здравословно състояние Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Налично е обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени, смята тричленен състав на САС
Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори