×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Путин на 70: Вместо в тайгата с Шойгу, сам в бункера с книга в ръка


07 Октомври 2022, Петък, 08:43 ч.
Автор: Флагман.бг

В Кремъл цари хаос, президентът не казвал на никого за решенията си

Имаше време, когато Владимир Путин щеше да отпразнува рождения си ден, като се отправи към пустинята на сибирската тайга със стария си другар Сергей Шойгу до място за риболов. Но сега, когато навършва 70 години, изглежда малко вероятно той да се сдобри с верния си министър на отбраната. Не и докато руската армия рухва в Украйна. Не и когато всички, които подкрепят инвазията му, все по-бесни от провалите на армията на фронтовата линия и призовават за скалпа на Шойгу.

След като прекара около три години в почти пълна изолация в резиденциите си в Москва и Сочи, Путин, който е разведен, с неизвестен брой деца от една бивша съпруга и поне две любовници, е по-вероятно да посрещне рождения си ден с нос, забучен в книга, може би от Иван Илин, ултранационалистичен руски философ от 20-ти век, който веднъж описа фашизма като "здравословно, необходимо и неизбежно явление".

Напоследък изглежда, че Путин препрочита Илин, тъй като е обсебен от Украйна, Запада и собственото си наследство. Илин, който вярваше, че руският народ трябва "безусловно да обича и безусловно да вярва" на своя лидер, беше цитиран от Путин по време на реч, за да обяви анексирането на четири региона на Украйна. "Духът на Русия е моят дух", каза Путин. "Нейната съдба е моята съдба, нейното страдание е моята скръб, нейният разцвет е моята радост."
И все пак изглежда, че днес в Кремъл има малко разцвет. Въпреки че някога Путин се вслушваше в съветниците си, сега той взема решения изцяло сам. Руските официални лица често са в неведение относно намеренията му, както и останалият свят, казва Татяна Становая, руски политически анализатор, пред The Times.

Тя цитира смесените сигнали от Кремъл преди анексирането на четири украински региона от Русия миналата седмица, когато първоначално изглеждаше, че Путин ще отложи експлозивния си ход. "Това не беше признак на нерешителност, а просто доказателство, че Путин не информира никого за плановете си. На всички беше наредено да чакат неговата команда", обяснява Становая.

Путин, бивш агент на КГБ, повиши страховете от ядрена война до най-високото им ниво от края на Студената война. На концерт за отбелязване на анексията в Москва миналата седмица той нападна "откровения сатанизъм" на западните страни, както и тяхното "отхвърляне на вярата и традиционните ценности". Той също така зловещо спомена  "прецедента", който според него Съединените щати са създали, когато са хвърлили атомни бомби над Хирошима и Нагасаки през 1945 г.

Това беше най-агресивната реч за 22-годишното управление на Путин и предизвика нови опасения за психическото му състояние. "Как стигнахме дотам, че страната ни се управлява от луд старец с ядрени оръжия?", написа Ксения Торстрем, опозиционен политик в Санкт Петербург, в социалните медии.

Роден през 1952 г. в Санкт Петербург, Путин се самоопределя като "измамник" от детството си, който се занимава с бойни изкуства в училище, за да "утвърди позицията си в групата". И все пак агресията му не се ограничава до тепиха за джудо. Детските му кавги са му вдъхнали кредо, което е дошло, за да определи дългото му управление: "Разбрах, че във всяка ситуация, независимо дали съм бил прав или не, трябва да съм силен. Трябваше да мога да отговоря", каза той през 2012 г., когато започна трети мандат.

Този безкомпромисен подход послужи добре на Путин, когато той безмилостно натисна опозицията и превърна съдилищата, парламента и държавната телевизия в свои верни марионетки. Но войната разтърси неговата внимателно управлявана политическа система.

Изображения на руски войски, които се оттеглят хаотично от Украйна, предизвикаха гняв сред хардлайнерите, които вярват, че Путин е твърде слаб. Мобилизирането на стотици хиляди мъже предизвика гневни протести, включително в Дагестан, нестабилна република в региона на Северен Кавказ. Повече от 700 000 души са избягали от Русия през последните седмици, за да избегнат набор в армията, според източници от Кремъл, цитирани от Forbes Русия.

Ескалиращата криза означава, че Путин е все по-нерешителен и неспособен да наложи властта си, казва Абас Галямов, бивш автор на речи в Кремъл, който сега е политически анализатор. "Никой не знае какво ще направи Путин, защото често самият той също не знае", допълва той. "Той е загубил контрол. Силите, които той отприщи, станаха толкова мощни, че не той ги контролира, те контролират него."

Също така става все по-неясно дали Путин слуша някого. Високопоставени източници в Москва рисунват картина на нарастващо объркване и раздразнение сред управляващия елит. "Има пълна липса на координация. Бъркотия е. Путин казва на всеки различни неща", казва източник, близък до правителството, пред Фарида Рустамова, руска разследваща журналистка. Друг каза: "Никой не обяснява нищо на никого."

Въпреки че той запазва висок процент подкрепа в Русия, все пащ съществува чувството, че някои членове на политическия елит са приели, че режимът на Путин може да навлезе в последния си етап. "Има разбиране или желание той да не управлява държавата може би в обозримо бъдеще", казва източник, близък до Кремъл, пред опозиционния уебсайт Meduza.

Предполагаемите здравословни проблеми добавиха елемент на непредсказуемост. Путин е бил посетен най-малко 35 пъти от специалист по рака за четири години, съобщи опозиционният уебсайт "Проект" през април. В него се казва, че той е прибягвал до вземане на кръвни вани от рогата на млади северни елени, лечение, което е научил от Шойгу.

Путин е забелязван да накуцва в няколко случая, включително по време на пътуване до Иран през юли. Според държавната статистика средната продължителност на живота на мъж в Русия е 66 години. Въпреки това, за разлика от повечето граждани, Путин има достъп до най-висококачествено здравеопазване.

В допълнение към нарастващото недоволство в руския елит, Путин е загубил общото докосване, което някога му е помогнало да установи емоционална връзка с нацията, казват анализатори. "Путин комуникира добре с хората, когато печели, когато може да осигури повишаване на жизнения стандарт или усещането, че те са част от велика сила", обяснява Галямов. "Във всички останали ситуации, когато няма какво да предложи на хората или те поставят изисквания към него, той губи интерес към тях."

Тъй като руската икономика се огъва под тежестта на западните санкции, огромното богатство, на което се радват Путин и неговия вътрешен кръг, има потенциала да предизвика социално напрежение. Дори преди войната имаше широко разпространен гняв, когато Алексей Навални разкри, че Путин е таен собственик на огромен дворец на Черно море. Резиденцията за £1 милиард може да се похвали с хеликоптерни площадки, подземна пързалка за хокей на лед, тунел до плажа и спа център със склад за лечебна кал. Нейните тоалетни са оборудвани с италиански тоалетни четки със златни листа на стойност 650 британски лири и държачи за тоалетна хартия от 900 британски лири.

Путин бе и обект на подигравки, когато каза, че всеки в Русия, който печели над еквивалента на £180 на месец, трябва да се счита за част от руската средна класа. На концерт през март, за да отпразнува инвазията в Украйна, Путин избра да носи италианско пухено яке Loro Piana на стойност £10 000 - два пъти повече от средната годишна заплата в някои руски региони.

Никой не знае дали Путин възнамерява да използва ядрени оръжия, за да се опита да обърне хода на войната в полза на Русия, но може да има малко съмнения, че той си е изкопал дупка, от която ще бъде трудно да се измъкне. "Той ще направи всичко, което смята, че трябва да направи, за да се спаси", казва Галямов. "Защото, ако той загуби властта, най-добрият изход за него затворът."


В категории: Войната в Украйна


15
Коментара
15
Коментара по темата
15.
NATO BOMBING
07.10.2022 14:21:09
1
3
до 9, ще сложим наш човек на негово място, няма страшно.
14.
към 12 коментар
07.10.2022 14:19:30
1
2
факт! хахахахахахахаха
13.
Да, да ама не
07.10.2022 14:17:47
1
5
Ако Путин беше се оттеглил след двата президентски мандата и четири години министър-председател, той щеше да бъде обявен за човека, който е успял да стабилизира Русия и да я извади от мрака и кризата на 90-те години на миналия век, когато подряза крилата на олигарсите. Пътят на Путин обаче ясно показва, че властта корумпира, така че лидерите губят разсъдъка си. Има само един начин да се избегне това. Редовно да се сменят и се изпращат в ранна политическа пенсия, преди да са се опиянили от властта и да са станали закостенели.
Както е казал Марк Твен - Политиците и пелените трябва да се сменят често - и то по една и съща причина.
12.
До 11
07.10.2022 14:15:00
1
6
Никоя европейска и западна медия не е правила подобни изявления. Някакви тука в коментарите ги писаха такива да разтягат локуми, и вие решихте че само това приказвали по медиите. Сами си го съчинихте това.
11.
последно..
07.10.2022 11:06:43
6
5
Според, свободната и демократична, западни медии той лежи в кома в бункер в Сибир.
А това срещите на ШОС или концертите на Червеният площад са му двойници и тройници.

Путин е миналото.
Бъдещето е на Байдън.
Втори мандат за Байдън !
И да умре никой няма да забележи липсата на немощният старец.
10.
Вовчо
07.10.2022 10:51:32
4
9
Родения в глубинката в деревня в Урал от майка Верка и тати Платон,зарязал Верка,още докато е бременна,заради друга жена.Следва трудно и нещастно детство изпълнено с малтретиране и насилие,докато е ту при роднини,ту при 2рия си баща грузинец и така докато на около 10 години попада при новите родители в Санкт Петербург!
9.
TEXAS
07.10.2022 10:17:52
7
16
Евроидиотите да палят свещ Путин да е жив, и да се радват, че той е на власт в Русия, защото на фона на другите той е доста търпелив и човечен, защото ако беше някой като Жириновски досега да беше натискал копчетата на ядреното куфарче както комарджия - покер машинка.
8.
До 6
07.10.2022 10:13:06
4
11
Според неофициалната информация може да се окаже, че ти си джендър !
А дали е вярно?!
7.
До 5
07.10.2022 10:10:23
8
16
Ти за търговията на Русия не бери грижа. Половината свят (Китай и Индия) са готови да търгуват с нея винаги!
Гледай с нашата търговия какво ще стане, че никой от Европата не ни иска боклуците, а преди това ги пращахме за Русия и искаха още ...!
6.
Въй
07.10.2022 10:04:16
17
8
Пути е на 70 според официалната биография. Неофициалната гласи, че биологичният му баща умира от алкохолизъм, а вторият, който е жесток грузинец, го малтретира постоянно. По тази причина майка му го праща в Ленинград при роднини, които го записват в първи клас като го пишат по-малък с 2 години за да не му се подиграват. Целият му живот е лъжа, подлости и насилие.
5.
Някой
07.10.2022 09:41:42
19
15
Време му е да мре. Нанесе най-вредната щета на русия. Изолира я от запада и я навря в трета глуха. Никой няма да търгува със страна агресор. Русия ще тъне в още по голяма мизерия, нищета и изолация.
4.
12
07.10.2022 09:33:39
9
24
Флагман спрете да публикувате на този драскач Божков тъпотиите
3.
истината
07.10.2022 09:27:02
15
20
Tролът русофоб пак взе да погребва Путин. Това явно му е мечтата на тролчето и идиотите, които му п0лащат да лещи глупости по форумите.
Само дето по-вероятно е сенилния Байдън да си отиде пръв от този свят и на негово място да дойде нов слуга на семитите.
2.
Разпуткинь
07.10.2022 08:56:03
36
21
Последний день рождения диктатора..
1.
Петърчо
07.10.2022 08:47:53
22
38
Укро глупости - Путин в бункер!
Боже, боже - колко въртоглави козяци и русомрази има!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори