×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Много руснаците "бягат" към вилите си, за да избегнат мобилизацията


26 Септември 2022, Понеделник, 18:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Едва 29% от руснаците имат задгранични паспорти

Руснаците се приспособяват към реалността на мащабната мобилизация на президента Владимир Путин, докато властите в четири окупирани украински региона продължават гласуването за анексиране, сочено от Киев и неговите съюзници като измама. За милионите хора, които до голяма степен са защитени от реалността на кървавата седеммесечна война на Кремъл, речта на Путин в сряда - обявяването на "частична мобилизация", насочена към 300 000 човека - беше шок.

Някои мъже, които се страхуват от наборна служба, бягат от страната със самолет или с автомобили, а други се укриват от потенциалните известия за призоваване. Останалите обаче нямат друг избор, освен да приемат новата реалност. Страните, граничещи с Русия, от Финландия и балтийските държави до Грузия и Казахстан, съобщават за увеличен трафик на автомобили. Самолетните билети са напълно разпродадени за дни на рекордни цени.

"Когато човек види билети до Истанбул за 1 милион рубли (17 200 долара), това е умопомрачително. Видях го със собствените си очи. Това е лудост", казва 33-годишният Григорий, мениджър, който работи във финансовия сектор в Москва.

"Беше почти невъзможно да се намерят билети преди 27 септември на нормална цена. Тази дата е психологически важна за мнозина, защото на този ден приключват референдумите в Донбас", каза той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Някои страни, включително Полша и балтийските държави, заявиха, че няма да предлагат убежище или хуманитарни визи на руснаците, които се опитват да избягат от скорошната мобилизация на Путин, а само на тези, които последователно са демонстрирали позиция срещу войната.

Коментарът на Григорий показва, че руснаците са наясно с гласуванията, които се провеждат в Донецк и Луганск, както и в окупираните Херсон и Запорожие. Референдумите бележат нова ескалация на войната.
Григорий е избрал да остане засега и да се опита да излети през октомври, след като работодателят му е предложил преместване в Източна Европа. Преди това той планира да ограничи пътуванията извън дома си и да избягва обществения транспорт, за да не получи мобилизационно известие. Той и другите интервюирани отказват да посочат пълните си имена от съображения за сигурност.

Референдумите, осъдени от ООН, Г-7 и други съюзници на Украйна, започнаха в петък и се очаква да продължат до вторник. Съобщава се, че въоръжени войници стоят на стража близо до служителите в окупираните територии, докато те обикалят от врата на врата, за да събират бюлетините. Войници от Чеченската република осигуряват охраната на някои избирателни секции в Енергодар, по думите на техния лидер Рамзан Кадиров.

Мнозина се опасяват от ескалация на военните действия скоро след гласуването. В речта си Путин заяви, че е готов да използва целия военен арсенал на Русия, включително ядрени оръжия, за да защити "териториалната цялост на нашата страна", като намекна, че това може да включва и новооткритите региони, които ще бъдат присъединени към Русия.   

Напускането на Русия все още е сравнително лесно, тъй като мъжете, дори и в наборна възраст, могат да пътуват, докато не получат лично известие за мобилизация.  

Въпреки това граничният контрол става все по-труден. На границата мъжете вече се сблъскват с въпроси относно военния си статут.

Така 36-годишният Федор, който работи в киноиндустрията в Москва, разказва, че в четвъртък той и десетки други мъже в наборна възраст са били задържани за повече от два часа на сухопътната граница с Естония. Граничните служители отнели за известно време паспортите и задавали въпроси дали мъжете са служили в армията и дали имат някаква военна специализация.

Тези, които са служили в миналото, са били задържани още по-дълго, но по-късно всички са били пуснати да си тръгнат, казва Федор. Според множество свидетели подобни разпити се случват и на летищата.   

Едва 29% от руснаците притежават задгранични паспорти, сочат данните на държавния социологически институт ВЦИОМ. Много от тях няма къде да отидат, ако им се наложи да напуснат страната, и нямат пари, за да финансират дълъг престой извън страната. Затова някои от тях пътуват в рамките на Русия, за да избегнат потенциалните известия за призоваване.  

44-годишният Сергей, бизнесмен от Липецк в Централна Русия, казва, че засега се е преместил в своята "дача" или лятна вила, която няма официален адрес. Той не приема телефонни обаждания от непознати номера и планира да се държи настрана.

На 21 септември след заповедта на Путин за мобилизация в цяла Русия се проведоха протести срещу мобилизацията, а някои бюра за изготвяне на документи бяха подпалени. Демонстрациите продължиха в Санкт Петербург и Москва в събота.

Със сигурност има много руснаци, които или са приели възможността, че ще бъдат мобилизирани, или са готови да се включат доброволно. Русия е предложила заплати за наборниците, равни на тези, които получава наетият по договор военен персонал, което е няколко пъти повече от средното за Русия.

Някои магазини, в които се продава военно оборудване, твърдят, че с настъпването на есента се наблюдава рязко увеличение на търсенето на топло бельо и други консумативи.

"Те купуват тактическо оборудване, дрехи, обувки, раници", казва по телефона управителят на магазин за армейски запаси в Челябинск, в руския регион Урал.

Първите дни на мобилизацията са на границата на хаоса. В някои региони всички мъже, които евентуално могат да бъдат призовани, получиха заповед да не напускат. Други, като Москва, нямаха ограничения. Областите Татарстан и Самара първо наложиха, а след това премахнаха ограниченията.

Мобилизация тече и в Крим, анексиран от Москва през 2014 г., и в други окупирани в момента територии, където мъжете получават руски паспорти при призоваването им.  

Според неправителствената организация "Крим SOS" около 90% от мъжете, призовани от Крим, са етнически татари - тюркоезични мюсюлмани, които живеят в Крим от векове. До четвъртък след призива на Путин за мобилизация са се свързали с около 5000 татари, заяви групата, без да разкрие как е стигнала до тази цифра.

Русия не е разгласила етническата принадлежност или други демографски параметри на мобилизираните лица.

В петък президентът Володимир Зеленски призова украинските мъже "да се скрият от руската мобилизация с всички средства".

"Имам проста молба към всички наши хора във временно окупираната територия: направете главното - спасете живота си и ни помогнете да отслабим и унищожим окупаторите", каза той.

Зеленски заяви, че всички украинци, привлечени в армията на Путин, трябва "да саботират всяка дейност на врага, да възпрепятстват всички руски операции, да ни предоставят всякаква важна информация за окупаторите - техните бази, щабове, складове с боеприпаси".


В категории: Войната в Украйна


8
Коментара
Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
8
Коментара по темата
8.
No war
27.09.2022 08:23:07
0
9
"Ако НАТО е основната заплаха за сигурността на Русия, тогава:
- Защо кракът на нито един войник на НАТО не е стъпил на руска територия за цялата 70-годишна история на съществуването на алианса?
- Защо за 70 години нито една ракета на НАТО не е изстреляна по руска територия?
- Защо през 90-те години, когато страната беше на ръба на хуманитарна катастрофа, самолетите на НАТО доставиха стотици тонове хуманитарна помощ на Русия?
- Защо 30 суверенни държави се присъединиха доброволно към НАТО, а Русия с оръжие отрязва парчета от съседни независими държави в нарушение на всички международни норми?"
7.
до га га 6
27.09.2022 05:43:17
0
9
точно в десетката....БРАВО.....!!!
6.
Га га га га
26.09.2022 22:15:46
1
16
Украинките и децата им бягаха от руски бомби, изнасилвачи и мародери.
Руснаците западняци бягат за да не ги пратят на фронта.
Схващаш ли разликата или да го напиша бавно?
5.
Глупости
26.09.2022 22:02:11
13
3
Само като прочетеш заглавието - "Много руснаците.." и е ясно, че е преписано от униан. После с гугъл преводача. Изключително достоверно. Странно, защо нямаше такива "новини", докато украинците си късаха гащите от бягане през границата вече няколко месеца.
4.
Въй
26.09.2022 20:02:20
3
18
Добрите грузинци се принудиха да отворят границите и за пешеходци, тотално задръстване от бягащи руснаци е там.
Никой няма представа къде точно ще отиде, само да не е на фронта, искат да останат живи.
3.
ХХ
26.09.2022 19:25:37
24
8
Воят на урките и европейските марионетки е песен в моите уши!
2.
Вазраждане - поБЕДА!
26.09.2022 19:20:02
24
1
Когато спе4елим власта, вси4ки балгари 6те имат вили!
1.
Цеца МеZZата
26.09.2022 18:56:43
17
7
Ще чуете мелодии и украински песни,
руските мастии всичките са лесни...
Краварскааа вършачкааа,
Хаймарс еее трошачкааа...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер 
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори