×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще спечели ли войната Русия след "частичната мобилизация"


Ще спечели ли войната Русия след "частичната мобилизация"
В регионите има квоти за "мобилизирани", ако не могат да ги изпълнят военните окръжия тръгват "на лов за мъже" и пращат на фронта де що видят
24 Септември 2022, Събота, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Напливът на войници ще задълбочи проблемите на руската армия с обучението, снабдяването и въоръжаването

Поражението на руската армия в Херсонска област доведе до радикална промяна в стратегията на Кремъл. Въоръжените сили на Русия в Украйна отдавна страдат от недостиг на ресурси за активни действия на над 1000-километровия фронт, но Москва отказваше да реши проблема с най-логичния способ - мобилизацията.

След успешното украинско настъпление обаче стана ясно, че Русия вече не може дори пасивно да се отбранява. Затова на 21 септември, с половин година закъснение, Кремъл обяви "частична мобилизация". Указът на Путин съдържа доста разтегливи формулировки, а един от членовете му е засекретен /вероятно там е посочено колко души ще бъдат мобилизирани, като според различни информации по медиите цифрите са между 1-1.2 млн. души. Кремъл категорично отрича/. Това затруднява оценката дали мобилизацията ще измени неблаприятния за Кремъл ход на войната. Но със сигурност може да се прогнозира, че ще е много трудно тя да се реализира.

Какво се случва на фронта в момента?

Бързото отстъпление на руската изюмско-купянска групировка под заплахата от обкръжение доведе до 150-километров разлом на фронта на изток от Харков. Отстъпилата групировка изостави стотици единици бронетехника и артилерия. В резултат войските, изведени от Изюм /най-силните в цялата групировка/, частично загубиха своята боеспособност. Руското командване очевидно не успя да намери резерви, които да запълнят тази дупка. В резултат опитът да се спре украинското настъпление по фронтовата линия по реките Оскол и Северски Донец се провали. Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ преминаха през реката и развиват настъплението си към Луганска област.

Руското командване се опита да затрудни украинците, като взриви стената на Пенечежкото водохранилище. Засега е сложно да се каже дали целта ще бъда постигната.

Защо Русия няма резерви, за да спре украинското настъпление?

Резервите бяха прехвърлени в Херсонска област, за да се спре там настъплението на ВСУ. Украинските атаки засега осигуряват бавно напредване, но няма значителен пробив. В района на Изюм руската групировка, която няколко месеца безуспешно се опитва да пробие към Славянск и Краматорск, не получи подкрепления за своя разтегнат и недостатъчно защитен западен фланг. Когато подготовката на ВСУ за атака на този фланг стана очевидна, руското командване просто не намери сили, които да прехвърли на заплашения участък. Така украинското командване реализира численото си преимущество - по различни оценки то е било 1.5-2 пъти по-голямо.

Ако до този момент руското командване смяташе, че ВСУ не могат да реализират това преимущество, защото все още отстъпват на руските съединения по огнева мощ, то вече стана ясно, че само с артилерия няма да могат да се контролират стотици километри фронт - особено в условия, когато противникът може и умее да концентрира своите сили, а Русия, най-вече нейната авиация, не е в състояние да му попречи. Ако това положение на фронта се запази, Кремъл неминуемо ще загуби войната.

Може ли мобилизацията да измени кардинално ситуацията за Русия?

Ако Кремъл смята да продължава войната, мобилизацията е необходима, но вероятно недостатъчна и закъсняла стъпка. Планираната численост на мобилизационния призив е засекретена, но министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че ще е около 300 000 души /не едновременно/. Теоретично, това ще позволи да се удвои числеността на руските войски в Украйна. Ще може да се организира ротация и попълване на съединенията.

Някои текстове на указа теоретично позволяват незабавно подобряване на ситуацията с комплектоването - става дума за безсрочното удължаване на договорите на действащите военнослужещи /в това число и на сключилите краткосрочни контракти за една "командировка" в Украйна/, и за забрана за тяхното прекратяване. Последната мярка е подкрепена от спешно приетите закони, предвиждащи наказателна отговорност за хората, които откажат да воюват. Хипотетично, това би трябвало да стабилизира числеността на руската групировка и да спре изтичането на кадри.

Но в това решение има и негативен момент: високата вероятност насилственото превръщане на краткосрочните договори в безсрочни да повлияе отрицателно на моралното състояние на войските, където войниците с такива договори преобладават: доброволците бяха набирани с обещанието да заработят огромни по руските стандарти пари за кратко време, а сега трябва да рискуват живота си до края на войната.

Мобилизираните няма да се появят на фронта скоро: по-голямата част от тях ще отидат за комплектоване на нови подразделения, защото във вече съществуващите бригади и дивизии не могат да се влеят десетки или стотици хиляди души. Съмнително е дали новосъздадените подразделения ще бъдат ефективни, ако бъдат изпратени бързо на фронта. През последните месеци подразделенията, попълнени основно от жители на самопровъзгласилите се републики в Донбас, показаха ниска ефективност и устойчивост /за разлика от подразделенията на ВСУ и Русия, окомплектовани от доброволци от Донецка и Луганска област, създадени преди началото на войната/. За създаване, тренировка и стиковка на боеспособни единици са нужни месеци - това показва включително и опитът на ВСУ.

Проблемът на Кремъл е, че той се нуждае от допълнителни сили веднага, тъй като кризата за армията му след пораженията край Изюм и Купянск не може да бъде решена по друг начин. Продължаващото украинско настъпление може да доведе до това руската армия да загуби контрол над обширни територии, в това число и в Луганска и Донецка области, чието цялостно окупиране бе обявено за една от основните цели на войната. Междувпрочем, в края на пролетта и началото на лятото, при подобни условия украинската армия успя да издържи, като загуби само няколко града в Донбас. Но все пак тя воюваше на своя територия.

Освен това изобщо не е сигурно, че руското МО ще се справи с "мобилизационните мероприятия", необходими, за да получи армията нови, боеспособни съединения след няколко месеца.

С какви организационни проблеми може да се сблъска Русия?

Теоретично десетки, даже стотици хиляди нови войници, запознати със съвременната техника и тактика, но нямащи опит във война, биха могли да бъдат мобилизирани без голямо напрежение: само числеността на уволнените от армията наборници от трите последни години е над 300 000 души. Те попадат под двата основни критерия: служили са в армята и имат военна специалност /макар че не всички са служили в сухопътните войски, въздушно-десантните сили или морската пехота, което означава, че не са годни за незабавно изпращане на фронта/. Има още стотици хиляди уволнили се от армията военнослужещи по договор /в това число с боен опит от Сирия/.

Но както показват неособено успешните кампании по наемане на "доброволци" в Украйна, желаещите да воюват не са чак толкова много, което означава, че мобилизацията ще обхване десетки хиляди хора, които не искат да ходят на фронта. Но дори на този етап набирането на кадри да приключи успешно, ще възникнат нови проблеми.

През последното десетилетие в Русия бе разрушена съветската система за създаване на нови съединения от мобилизирани. До реформата, осъществена от министъра на отбраната Анатолий Сердюков през 2009 г., във въоръжените сили на Русия имаше голямо количество т.нар. кадрирани части, които не бяха попълнени с личен състав, но имаха материална база и офицери, за да могат в случай на мобилизация да се превърнат в пълноценни съединения. Реформата, която трябваше да съкрати армията и да я направи максимално пригодна за използване в регионални конфликти и антитерористични операции, ликвидира тези части.

През последните години в армията се появиха десетки нови съединения, но числеността й почти не се увеличи. Новите съединения не бяха готови за прием на мобилизирани: голяма част от бригадите и дивизиите просто съществуваха в отслабен състав заради недостиг на хора. Именно в такъв вид те се отправиха на война. Теоретично, те биха могли да бъдат попълнени с мобилизирани, но не могат да приемат голям брой. Така че за голяма част от мобилизираните просто не съществува организационна структура.

Основният проблем е липсата на офицери, имащи опит в съвременната война. Тези, които ще бъдат мобилизирани от запаса, също се нуждаят от ново обучение и няма да могат да пристъпят незабавно към тренировка на новите войници. Опитните офицери са на фронта и едва ли могат да бъдат масово отзовани, за да обучават новобранци и да предават боен опит.

Могат да възникнат и проблеми с въоръжението. За седем месеца война руската армия загуби хиляди единици техника /дори стара, изтеглена от складовете, за да замени унищожената съвременна/. Не е ясно дали на базите има достатъчно изправна техника, необходима за въоръжението на десетки съединения със стотици хиляди военнослужещи.

Руското командване не показа, че може ефективно да управлява относително неголямата групировка, действаща в Украйна. При увеличение на числеността проблемът с управлението само ще се задълбочи.

Това се отнася и за снабдяването - командването така и не успя да организира снабдяването на относително малка групировка /особено там, където не могат да се използват жп линиите, тъй като армията изпитва недостиг на камиони и специална техника/. В условията, при които ВСУ вече могат да нанасят удари по инфраструктурата и складовете на десетки километри от фронта, не е ясно как ще се снабдява голяма групировка. За да се промени ситуацията, ще трябва да се мобилизират не само войници и офицери, но и автотранспорт.

Нощни рейдове, пияни мобилизирани и бардак във военните части

Към края на третия ден от "частичната мобилизация" в Русия в някои райони организират лов на мъже, хиляди руснаци се опитват да напуснат страната с всички възможни начини, а първите мобилизирани вече се подготвят за война. В много региони призовки получиха дори мъже, които не подлежат на мобилизация. В Бурятия например призовките се раздават денонощно, както на младежи, така и на многодетни бащи и пенсионери, които уж би трябвало да са защитени от изпращане на фронта. Призовки бяха раздадени и на много от арестуваните на антимобилизационните протести, които избухнаха веднага след обръщението на Путин.

По области са спуснати бройки, които трябва да се постигнат - например в Дагестан трябва да са мобилизирани 13 000 души, в Якутия - 3300 хиляди, в Приморския край - 7700, в Крим - около 5000. По данни на "Медуза" мобилизират най-напред хора от селските райони, където няма медии,  нито опозиция, и подкрепата за войната е по-силна.

Подновиха са опитите за подпалване на военни комисариати. Само за една нощ коктейли "Молотов" бяха хвърлени по пет сгради, но нито една от тях не изгоря напълно.

Руснаците масово напускат страната. Часове след изявлението на Путин свършиха всички самолетни билети за страни, за които не се иска виза, макар че те се продаваха на космически цени. На летищата мъжете подробно се разпитват за целта на пътуването и ги предупреждават за опасността от бягство от армията. Огромни опашки се образуваха на сухопътните граници с Грузия, Казахстан и Финландия. Само за един ден през границата с Финландия са преминали 7000 души, от които 6000 са руснаци. Но и тази страна, подобно на балтийските, смята да затвори границата си за руснаци с туристически визи.

В медиите започнаха да се появяват видеа как на практика върви мобилизацията. На много от тях се виждат мъже в нетрезво състояние. На други - как мобилизираните спят по пода. "Доведоха мобилизираните в Чита, а нищо не е готово. Местата не са оборудвани, а във военната част не пускат. Казаха, че мъжете трябва да спят отвън: кой - в автобуса, кой - направо на земята. Освен това всички са гладни. И пияни", разказва пред "Важни истории" един от роднините на мобилизираните от Забайкалието.

Източник: meduza.io


В категории: Войната в Украйна


41
Коментара по темата
41.
Румен фърчилкьов с чорапа
26.04.2024 07:29:10
0
0
Щях се запиша ма кака кури и митрофанова не дават.
Бойко рашков щял да ходи и той да ги бие с чадъра
40.
До 39
26.04.2024 07:27:01
0
0
Тя редовна почти не остана лвото не убиха украинците го претрепаха самитв орки и го изнасилиха брадатите козоеби.
Другата част с акъла си избяга с 300км от мордор
39.
Стефанов
27.09.2022 18:19:04
0
1
Запасната армия на руснята дали си задава въпроса къде се е дянала редовната?
38.
Бай Ганьо
27.09.2022 15:09:59
0
1
Самият Жириновски предсказа, преди да целуне ръка на Св. Петър, че след няколко години руснаците ще се простят с пенсиите си. Нещо което се очертава да се случи в световен мащаб.
37.
ss
25.09.2022 17:30:27
6
2
Русия си завзе териториите и сега с референдум ще ги узакони - руснаците си взеха това за което влязоха. Отделно срещу новите републики, ако Украйна тръгне да влиза и удари големите им градове, т.е. новите столици на новите републики, тогава Русия ще има основателна причина да ударят тяхната столица Киев и да го сринат с ракети.
36.
ИВО
25.09.2022 15:13:46
1
3
НЕ МОЖЕ , А К О Г А !
35.
Путлерист
25.09.2022 11:35:58
3
8
Един добър войник трябва да има поне малко мозък в главата си, а като гледам тези хохляци какви са празноглави единственото което ще остане от тях на фронта са гумените ботуши с който ще ги обуят. Поне бездомните кучета ще има какво да ядът зимата.
34.
ROCK AND ROLL
25.09.2022 09:42:59
3
11
НИКОГА !
33.
ША СПЕЧЕЛИ.....НАНАЙ
25.09.2022 08:49:52
5
21
Великая армия обосралась.....!!!!
хахахаха
32.
Гошо
25.09.2022 08:49:10
0
15
И ако не отидеш ко по добре затвор от колкото смърт
31.
Абе туй
25.09.2022 08:37:51
5
19
Руските подлоги сте единица мярка за тъпота и лицемерие. ПОДЛОГИ на срещата на ШОС какво е това се образовайте сами ,"приятеля" на Руспия Китай каза че ще гарантира целостта на Казахстан дето вашия пацул Медведев я нарече никаква държава. Каза също приятелят Китай че ще гаранрира целостта и на Белорусия. Бачката напълни памперса от кеф това за него означава край на зависимостта от Жуже. Казахстан отделно със всички бивши средноазиатски републики си уговаряха нещата с другия "приятел" на Рассия Ердоган дето неговата държав 2 самальота ви свали и ви застреля консула,докато шундака седеше изолиран и дори журналята му обърнаха едвсм внимание . И това ако не ви говори нищо . Ма вие чакайте те ще видят той ще ги оправи само дето и протежето му Тик ток Кадир отказа мобилизацията в Чечна. Пролетарии от всички стрАни кво стана ? Закво ги ричахте жабетата?
30.
ловец
25.09.2022 08:07:14
0
15
Всяка армия е постигала успехи, само когато е на своя територия! За това извода е елементарен:Всяка държава трябва да подържа съвременна боеспособна армия,според площа на страната. Дори и най страхливите кучета,биейки се за своите земи и семейства, се превръщат в лъвове!
29.
123
25.09.2022 07:12:58
5
11
Незнам дали ще спечели войната но тези които биват мобилизирани най вероятно няма да стигнат до фронта. Те ще отидат по поделенията и ще охраняват границите на Русия а частите които биват освободени от охраната и поделенията ще отидат на Фронта.
28.
до 22
25.09.2022 03:47:23
5
11
Ето ти го твоя "специалист":
През 2011 г. той беше осъден за незаконен контакт с непълнолетно лице и по пет други обвинения. Той не призна вината си. Освободен е условно след 2,5 години затвор.

Скот Ритър е един от чуждестранните експерти, на които кремълската пропаганда силно разчита от началото на руската инвазия в Украйна. Ритер често се появява по руски канали, руските посолства в много страни споделят неговите коментари. Скот Ритър създава журналистически материали за руската държавна медийна компания Russia Today.
27.
до 22
25.09.2022 03:38:05
8
10
Ти Скот Ритер ли ще ми даваш за авторитет и специалист?! Знаеш ли кой е той? Май нищо не знаеш за тоя боклук!
26.
Бай Ганьо
25.09.2022 00:05:17
8
29
Най умните напускат Русия. Остава пушечното месо.
25.
До 20 "за11"
24.09.2022 23:45:06
8
28
Защо се занимаваш с такива кончени идиоти и подонки? Те русоробите доказаха, че са най-тупорилите дурачоци. 7 месеца всичко беше фейк и накрая, стана контранастъпление, избити и пленени генерали, мобилизация, задръствания от бягащи по границите с Грузия, Казахстан, Финландия. Нали знаеш, че това са от тези русороби полуидиоти, които нито знаят руски, нито могат да прочетът и гледат нещо на руски,и от там, за Русия знаят, колкото сиганин за Космоса.
Целият нормален свят измисли термин за промитите рашански мозъци и бг русоробите, наричат ги "полезни идиоти". Западна Европа щяла да умре от студ и глад хахаха. Сигурно, защото Западна Европа, не произвежда нищо и има черни пътища, външни тоалетни, мизерни пенсии и заплати. Или защото е затънала във война с много жетви и загуби, която струва огромни пари всеки ден, докато икономиката и загива, а Песков иска отмяна на санкциите.
Ако има световно първенство за прости хора, путлеровитеРашански дурачоци, такъв оспорван финал, ще направят срещу бг русоробите, че ще има и продължения и дузпи.
24.
До 12
24.09.2022 23:36:43
2
17
Запада не се радва защото същия този запад не е искал война,не искат и да има победени и победители,а ние и разбирателство.Това няма как да го разбереш.
23.
До 21
24.09.2022 23:30:11
6
8
Имаш военно образование ли ?
Какъв чин си ?
А най-вероятно не си служил и дори не си стрелял никога.
Толкова е ценно и мнението ти за тактиката и възможностите на една или друга армия.
22.
до 20
24.09.2022 23:25:05
22
13
Колко си елементарен !
За теб хората от Месен рудник са по нисши от теб ?
Също както руснаците не са пълноценни същества, защото са тъпи орки.
Да ти имам самочувствието на издигнал се селяндур !

И не Путин а подобни са оценките на американският, професионален военен аналитик Скот Ритер.
С уточнението, че отделно са загубите на ДНР и ЛНР, общо убитите от съюзниците са около 15 хил. А ранените са х2 мин.
Той говори за 75хил убити украйнци и 150хил. ранени.

И последно. Не съм руснак нито украйнец, за да се бия за едните или за другите.
21.
Ще ще
24.09.2022 23:22:25
12
25
Само, че някой друг път. Те с Украйна не можаха да се оправят, камо ли ако им скочи цялото НАТО!!!!! Остана им само заплахата са с ядрено оръжие. Тръгнат ли с тактически ядрени удари не се знае какво ще получат. Лесно е да бъдат ударени Москва и особено Петербург. Без тях Русия няма да има.
20.
За 11
24.09.2022 23:13:06
13
25
Кой ти каза, че убитите от руска страна са 6000? Путин ли? Ти ли ще ми говориш за фактология, като по данни на американското разузнаване са поне 60000. Вярвай си на Путин, щом те устройва, но за 6000 човека нямаше да предприема такъв отчаян ход. Ти що не си вдигнеш задника от дивана в Меден рудник и не се запишеш доброволец, хм?
19.
до 17
24.09.2022 23:11:16
10
8
Четеш мисли ли ?
И какво мисля аз сега ?
Аман от геостратези и тактици.
Приказки на пазара.
Цели институти и маса хора получават заплати за да правят анализи и да разиграват възможни варианти а той прочел мислите на Путин !
Жалко, че няма как да направиш това и с Байдън, защото деменцията го е опустошила.
18.
Дернев
24.09.2022 22:52:21
4
15
Няма печеливша война в Европа, щом измират европейци. Пелившото е без война в Европа. А за това трябва единна система за сигурност в и на Европа. Европа за европейците. Това е печелившото за нас и това е което трябва да направим. Това е интереса на Европа. И нашият
17.
A
24.09.2022 22:44:04
13
30
За мен джуджето се чуди кой път да хване. Мислиха , че набързо щяха да минат през Украйна и да си отцепят бързо областите които ги интересуват ама работата се закучи . Сега няма много изходи два-три са възможните сценарии .
16.
До 12 и 13
24.09.2022 22:34:32
6
13
Шшшшшшшт! Някои хора като пишат и излагат доводи, знаят ли, че умен човек, просташки мисли, няма, как да изразява!
Майка ти знае ли......?
Гледай да не чуе или види, защото, най-голямото наказание за една майка е, чедото и да порастне, а тя да гледа че е просто и заблудено.
Има нещо общо между простия и умрелия,и двамата не усещат нищо, но страдат близките им?
15.
За съжаление
24.09.2022 22:33:45
27
11
Руската държава рано или късно постига това , което иска. Цената е винаги висока. Много човешки животи ,погубени заради политически цели . Украинците може и до Москва да стигнат , но това ще им струва победата в тази война. Русия никога не се е славела с дисциплинирана и мотивирана армия. Въпреки и това поради огромния си ресурс е способна да изтощава противника и когато е отслабен да го напада и побеждава . Историята познава моменти ,когато русите позорно са отстъпвали , но рано или късно са вземали това ,което искат. Всичко що е по периферията на Русия може да бъде нападнато по всяко време , за съжаление това е истината.
14.
До 3
24.09.2022 22:28:09
8
28
Целта била Запада казваш... Ами защо не са го засипали с бомби тогава? Май не им стиска. Или си играят на нерви и чакат Запада първи да ги нападне? Само че дотогава от ПРосия може нещо да не е останало, след евентуален вътрешен разпад и гражданска война.
13.
вЕрвайте 2
24.09.2022 22:21:10
17
8
Окапят ли листата ще цъфнат налъмите !
Ако бай Тошо имаше толкова професионални, демократични медии като сегашните ни телевизии все още щяхме да живеем в социализЪмЪт !
12.
вЕрвайте
24.09.2022 22:18:26
38
19
Ами щом Русия губи войната, защо никой на Запад не се радва ?
Не виждам щастливи лица по никои от управляващите на Запад. Защо така ?
Контранастъплението според западните медии е много успешно. Принуди Путин да мобилизира хора.
Започнаха протести в Русия а радостта от успехите на Зеленски липсват.
Дори самият Зеленски е помръкнал и ще се налага Брендо да се намесва.

Защото самите знаете истината и тя ви тревожи !
На територия колкото Б-я, 108 хил кв. км. извоювани от "победената" професионаланта армия на Русия се провеждат референдуми.
Там живеят повече от колкото у нас, 7,2 млн души.
Там се произвежда 75% от БВП на Украйната. 90% от въглищата, а Запорожие е тяхната Добруджа и т .н. и т.н.
6000 убити от руските професионалисти срещу 75 хил украйнци от ВСУ.

Новите 30 дивизии са за война срещу НАТО ! и това си го каза директно Путин.
Та затова и не се радват на Запад.
11.
До 6
24.09.2022 22:01:24
40
18
Как точно се провалиха 100хил професионални войници воюващи срещу 700хил. ВСУ ?
В момента се провеждат референдуми в 4 области с площ от 108хил. кв.км. извоювани от тях. Колкото Б-я.
В тези области живеят 7.2 млн човека. Повече от Б-я.
В тези области се формира 70% от БВП на Украйна.
Запорожка област е нашата Добруджа.
В тези области се добива 90% от въглищата и т.н.

6000 убити от професионалните руски войници срещу 75 хил. украйнски.
В момента няма места в болниците на Украйна за ранените им войници та ги транспортират в Полша.
Елементарна пропаганда си написал ни стъпваща на никаква фактология.
10.
Изявление на Путин:
24.09.2022 21:55:09
12
41
8.03. 2022 г. По тв Россия 1:
-Специалната операция върви по план, мобилизация не се налага и няма да има. Специалната операция се извършва от високопрефесионална елитна армия!
Хахахахааа!
От два дни в големите градове в Русия има многохилядни протести, срещу мобилизацията. На протестите могат да се видят интересни плакати и транспаранти, припомнящи изказвания на заблудения менте-император. Руското обшество пита:
Какво стана с професионалната армия и аналоГовнетното оръжие?
Нали нямаше жертви и загуби и всичко беше по план?
Само скапан деградирал мордор, може да живее с такава просташка пропаганда, лъжи и фигня!
Все мир смеется над вами, диванньlе войньlй! Вам сделали дураки и сейчас будите умирать за свой Адолф Висарионович Путин!
Х. Й вам Украине! Х. Й вам Киев! Х. Й вам Харков! Х. Й вам Херсон!
Будите горить в аду рашисткие окупантьl!
9.
Макак Такабе
24.09.2022 21:54:35
7
41
Нито едно дете на член на Партията или КГБ няма да замине на фронта. Гаранция! Синът на Песков си го каза в прав текст. Само малоумния електорат, избрал тази сган, ще прати децата си на заколение. Същата тиня са, като българската клоунада от уроди във възраждане, с тази разлика, че в московията партията на безпросветните цървули и селяндури е на власт от 20 години, а тук се пънат за 12%.
8.
хххх
24.09.2022 21:54:27
4
5
Не
7.
До 1
24.09.2022 21:48:36
11
30
На такива малоумници, които 20 години ближат *** на Путин, и Господ не може ДС им помогне
6.
Мхм, ама друг път
24.09.2022 21:44:43
13
35
То “професионалната” армия се провали, какво остава за тези, събрани като овце от безкрайната тайга. Просто ще станат курбан горките
5.
C
24.09.2022 21:30:37
51
19
СЛАВА РОССИИ
4.
Арю Сириъс
24.09.2022 21:27:55
10
43
Българските пияни лъжепатреоти си умират за сганта от орки на путя докато жулят ракия, ама нито един не отива да помага. Както и никой от тях не кара москвич или не цвъка коментари в яндекс от йотафон.
3.
Глупости !
24.09.2022 21:26:54
35
22
Източник medusa.io

Хайде по-сериозно !
Третата Световна е на прага и никакви сериозни мислители няма да публикувате ли ?

Украйна, не е целта.
Путин когато обяви мобилизацията говореше директно и право на Запада!!!

Мобилизацията не е заради Украйна а заради НАТО !

Големият въпрос не е развитието на конфликта в Украйна а ДАЛИ ЩЕ УДАРИ НАТО !

Хайде наистина по-сериозно а не препечатки от бълнуванията на Зеленски !
2.
Данчо
24.09.2022 21:10:00
14
43
Ще мрат като пилци.Излишна смърт, за да може путин да обясни , че чашата е наполовина пълна.
1.
Славяни
24.09.2022 21:04:44
44
27
Господ да пази Русия и руския народ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори