×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Плевнелиев или Фандъкова? Все едно, Борисов ги различава само по целофана


12 Август 2011, Петък, 18:02 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимки Ивелина ДОНЧЕВА

Коректно ще е, ако ДПС издигне свой кандидат за президент, за да се види колко реални гласове има

- Г-н Калфин, какви са проблемите, които се очертават пред Вас за разрешаване като бъдещ президент на РБългария след срещите Ви с местната власт и гражданите в Югоизточна България?

- Днес границата ни с Турция не се пази ефективно, съоръженията са премахнати и не се мисли какво ще стане в близко бъдеще, когато още повече ще се засили интересът на емигрантите с влизането ни в Шенгенското пространство. Досегашните правила са от която държава е влязъл в Шенген нелегалният емигрант – да бъде връщан в същата държава. Турция отказва да подписва спогодба за връщането на емигранти на нейна територия, което е едно от изискванията за членство в ЕС. Има напрежение по сухоземната граница между Гърция и Турция. 

- Смятате ли, че отделените държавни средства за вдигане на 50-сантиметрова ограда срещу шапа ще стигнат за целта?

- Това е несериозно, трябва да се възстановят граничните кльонове. В Гърция в мовента копаят ров, който са нарекли за благозвучие напоително съоръжение. То е широко 28 метра и доста дълбоко. Целта му е да не се допускат от Турция нелегални емигранти, както и заразени животни. Но в Гърция са намерили начин да защитят националния интерес, при нас не наблюдавам подобни усилия. Това е най-тревожният проблем, който трябва да поставя в европарламента.

- В района живеят

много наследници на тракийски бежанци,  които останаха излъгани

с обещанията, че договорките по изплащане на компенсации за имотите им на турска територия, са на финалната права. Защо вече не се говори по темата?

- Знаете много добре, че през 2009 г. нашите евродепутати използваха всички възможности на европейското ни членство, за да постигнат резултат. Имаше план за действие, работна група, среща между двамата президенти, информирахме много точно страните на ЕС какви са нашите основания за търсене на компенсации, едното от тях беше доказването на претенциите. След 2009 г. тази работна група не е заседавала, трябва да се иска възобновяване на работата й, да продължим с формирането на позициите, за да може, когато се отвори съответната глава за влизането на Турция в ЕС да се вижда ясната формулировка на условието за изпълнение.

- Световната икономическа криза сви трафика на товари в Черно море, разумно ли е решението на нашето правителство да стопира строежа  на контейнерния терминал в бургаския порт, който пък е неизменна част от проекта „Супер Бургас“? Питам Ви, защото автор на този проект е кандидат-кметът на Бургас от БСП Павел Маринов и има политически нюанс?

- Аз, като външен министър, подписах договора с японците за нисколихвения кредит, който имаше и продължителен гратисен период. Те искаха да финансират един - Варненския, а не два терминала. Питаха защо са ни два и ние докарахме от девет кладенеца вода да ги убедим колко е важен за Бургас като пресечна точка в транспортните коридори, за връзките ни по Дунав и в Черноморския регион и прочее. Не приемам за разумно преустановяването на работата, защото сега не знам как ще се изясняваме с японците по сроковете и вече поетите ангажименти.

- През 2009 г. сякаш бяхме по-близо до Еврозоната. Защо сега и бизнесът, и самата държава загърбиха идеята, а четвърта година сме равноправни членове на ЕС.

- Като цяло държавната администрация действа неадекватно и не остави

никакъв въздух за малките и средни предприятия, бизнесът е смачкан,

а какво да говорим за дългосрочен поглед върху геостратегически проекти. През 2009 г. Симеон Дянков каза, че държавата спира плащанията до влизането ни в Еврозоната, сега казва, че тя не е на преден план за нас. А аз предупреждавах още тогава, че можем да говорим за влизане едва когато нашата икономика се доближи до икономиките на останалите държави в ЕС. Влачат се 400-500 млн.лв. неразплатени към фирмите, а в такъв период държавата би трябвало да е най-добрият платец.

- Обикновеният българин не се интересува от Шенген и дали плаща в евро, защото е крайно обеднял и болен. А младите, сред които има и високообразовани, са безработни и обезверени. Застрашени ли сме от бунтове като тези в Лондон, Манчестър?

- Проблемът с младежката безработица се задълбочава, а се подценява от правителството. Тя вече е 30% от общата безработица. Няма дългосрочни цели, а само експерименти и смяна на законодателство. Вчера бях в Карнобатската болница, която има годишен бюджет 2 млн.лв., а държавата й дава 600 хил.лв., закрити са отделения, съкратени са лекари. Общината не може да помага, защото законът не позволява. Премиерът

не закрива държавни болници, а ги е оставил още година, за да фалират сами.

Първият му здравен министър говореше за хеликоптери и ултрамодерни линейки, които ще хвърчат между отдалечените райони и големите болници. Няма ги. Не трябва да подценяваме протестите в Англия, защото такива едни групи страшно лесно се палят, когато хората не виждат никаква перспектива. Ние бяхме сред първите места в ЕС по трудова заетост, сега сме втори по ръст на безработицата. Но това не е реалната безработица. Онзи ден в община Средец разговарях със семейство, което работи във фабриката за пластмаси и не е получавало заплати от 4 месеца, а тези хора се водят на работа. Има и обезсърчени, които изобщо не се записват в Бюрата по труда. Това създава взривоопасна обстановка в държавата, който си играе с огъня, дори и да е пожарникар, не може да предвиди какви ще са последствията от бедствието.

Има страшно много демотивирани млади хора с дипломи за висше образование,

завършили в навън, но не могат да се реализират. Младите ни хора са бъдещето на Испания, Англия, Гърция, но не и на България.  

- Резултатите от последните социологически проучвания ви дават 17 % срещу 35% за Росен Плевнелиев, ако той е кандидатът на ГЕРБ. Приемате ли това съотношение?

- Изследванията за политическите нагласи през август не са точни, тъй като респондентите не могат да бъдат открити в цялост.  Затова не мога да коментирам.


Кандидатът за президент Ивайло Калфин споделя своите приоритети в присъствието на кандидат-кмета Павел Маринов, автор на проекта „Супер Бургас“

- Плевнелиев след всяка първа копка говори все повече като политик и по-малко като експерт. Неговата фигура на успешен министър тревожи ли Ви?

- Не, колкото и да говори, че е безпартиен. Представете си как Плевнелиев или напр. Фандъкова изразяват собствено мнение, налагат свои дългосрочни стратегии. В ГЕРБ няма такова нещо, там има едно мнение – на началника, има агресия, липсва  диалог. Дали ще е

Плевнелиев или Фандъкова е без значение, просто ще е сменена целофанената опаковка.

 Страната ни има нужда от национално съгласие по няколко основни проблема, във външната политика ние просто изчезнахме от региона – сред държавите на Балканите и край Черно море нас ни няма от две години.

- Но ако кандидатът на ГЕРБ е самият Борисов?

- И в двамата случая можем да сме спокойни, че поне няма да закрие президентската институция, защото няма да му пречи. Борисов до обед мисли по един начин, след обед по друг. Той е вариант за кандидат-президент с висока вероятност.  Но ще се налага да обяснява защо бяга от изпълнителната власт, както и ще възникне въпрос какво ще остане от ГЕРБ тогава.

- За доверието на кои избиратели ще се състезава Миглена Кунева, след като се обяви за надпартийна?

-Тя не един път е казвала, че има десноцентристки възгледи и ако иде на балотаж би прибавила лесно гласове от десницата, но ще има проблем с електората на левицата. Проблемът й идва поначало с нейната красива фраза „Аз съм кандидат-президент на гражданското общество“. Да, но аз като гражданин, искам да знам кой стои зад нея, защото и неправителствените организации също са конкретизирани и те биха могли да кажат, че застават зад нея. Тя се регистрира от Инициативен комитет от 4-ма души, които казват, че са гражданското общество. Но политическият живот се състои от политически партии с ясна физиономия сред обществото, с ясни отговорности за кандидата, зад който стоят.  Струва ми се, че с всичките й качества трудно ще стигне до балотаж.

Идеята „Аз съм против партиите“ не може да сработи,

защото тя самата е партиен човек, член на НДСВ.

- Имате ли заявена вече подкрепа извън БСП?

- Разчитам на подкрепа. Водя разговори с политически сили вляво и ляво-център, със земеделци. По социологически данни тежестта на БСП е най-голяма като опозиционна сила, но няма 50 % подкрепа.

- На ДПС разчитате ли?

- Не съм ги търсил за консултации, те казаха, че ще изчакат всички кандидати, аз търговия няма да правя. Хубаво ще е, ако ДПС извади собствен кандидат, за да се види колко реални гласове има. Аз не съм в позиция да участвам в междупартийни договорки. Ако ДПС има интерес да подкрепи моята кандитура и да се противопостави на ГЕРБ, добре дошли са, но засега не съм ги търсил.

- Антикампанията за добив на шистов газ в Добруджа се оформя като една от основните тези на Вашата кампания, но няма ли да сте виновен, ако прогоним американската „Шеврон“, лишим се от парите й и загубим шанса да бъдем енергиен фактор на Балканите?

- Изобщо не става въпрос за пари, защото който казва, че ще забогатеем, превръщайки житницата на България в отровно поле, е престъпник. Добивът е забранен във Франция, Канада и в населените места в САЩ, допуска се само в пустинните щати. Шистовият газ се извлича от недрата с фракинг от вода и отровни химични съединения, налягането създава малки земни трусове и рискове тази отровна вода да зарази язовири и напоителни съоръжения. Това, което излиза навън, се съхранява в открити езера, изпарява се, на всеки кв. км ще има по една сонда и едно отровно езеро. Няма цена, която да се плати.

Настоящият евродепутат Ивайло Калфин получава подарък в червения щаб на Бургас – детска рисунка на най-мощната кола на света

- Ако продължавате да настоявате за референдум за или против добива на шистов газ, ни отдалечавате от възможността да станем енергийно независими от Русия.

- Аргументите на министър Трайчо Трайков за нашата енергийна независимост са пълни глупости, защото нашата енергийна независимост е свързването ни с гръцката и турската енергийна система, чрез тях можем да внасяме газ, който да е алтернатива на руския, а отравянето на природата е само риск.

- Твърде странно се развиват отношенията между правителството и „ЛУКойл“, каква е вашата прогноза? 

- Отнемането на лиценза беше демонстрация на сила, но не пред ЕС, а пред българските граждани, която очевидно е успешна – виждаме го по рейтингите.  Законите трябва да се спазват, но кое правителство ще затвори най-голямата фирма в държавата, а министърът на икономиката му ще призове да се обърнем към външните пазари?! Ами да вземем да закрием цялата си икономика и да си купуваме всичко отвън. Правителствата  спасяват банки, защото парите на гражданите им са в тях. Нека се приложи с цялата му строгост закона за „Лукойл“, но това няма нищо общо с глупостта да  не предвидиш как ще тръгнат цените на горивата от вноса. Спектакълът в духа „Вижте ни колко сме силни“ се премести в скучната част – в съда, но завръзката и кулминацията бяха успешни, което е жалко. 

Използвани са въпроси и на други медии


В категории: Опозиция , Политика


Коментари
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори