×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Държавата пое нов дълг за 150 млн. лв. под формата ценни книжа
  • Външно призовава българите да не пътуват в Русия
  • Най-много са загиналите на пътя в Пловдив, София - втора
  • България и Румъния се договориха за трети мост над река Дунав
  • Борислав Сарафов е предложен за втори мандат като директор на НСлС
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако Путин изобщо успее да събере 300-хилядна армия, ще я прати на смърт


Ако Путин изобщо успее да събере 300-хилядна армия, ще я прати на смърт
Кадър от руско-грузинската граница
22 Септември 2022, Четвъртък, 15:41 ч.
Автор: Флагман

Ако говорим само за число, 300 000 мобилизирани войници са достатъчни за подновяване на руските атаки, превземане на още територия в Украйна

Русия мобилизира 300 хиляди запасняци за войната си. Дори и да ги събере, това надали ще ѝ осигури успех. Има поне шест причини за тази скептична прогноза. Пише се с „г“ и не е грешка - „Не“ на могилизацията“. Това е лозунг, роден във вторник вечерта. Играта на думи идва от руското „могила“, което на български е „гроб“.

С цялото възклицание Центърът „Весна“ иска да каже, че частичната мобилизация, която Путин обяви за Русия, ще доведе войниците именно до гроба, а не до нещо друго. Авторите призовават към синхронни протести из цяла Русия, които да започнат в 19 часа. Но да се върнем на Кремъл.

Какво казаха Путин и Шойгу

Президентът на Русия Владимир Путин обяви в сряда „частична мобилизация“ за руснаци, която започва още същия ден.

Веднага след него министърът на отбраната Сергей Шойгу даде основния детайл: свикват се 300 хиляди души. По думите на Путин това ще са само военни от запаса, предимно такива, които са отслужили и имат опит и военни специалности. Той каза, че мобилизираните ще бъдат обучени допълнително за нуждите на „специалната военна операция“.

Путин не е обявявал военно положение. Той на два пъти уточни, че мобилизацията е частична. Шойгу добави, че „пълна“ мобилизация би отговаряла на 25 милиона души. Голямо бързане Всичко стана много бързо, за часове. Във вторник следобед руските окупационни власти в 4 украински области казаха, че още на 23 септември започват да провеждат референдуми за директно присъединяване към Русия.

Руската Дума ги одобри за минути. Парламентът в Москва дори прие наведнъж във второ и трето четене поправки в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор за отклоняване от мобилизация и за предаване в плен. В цялата съветска и руска история никога не е имало подобни текстове, съобщи телевизия Current Time. Украинската служба за сигурност разпространи кадри на войници след успешната контраофанзива в Изюм, Харсковска област.

Тези поправки трябва да са били свръх спешни, защото в суматохата се намери руски депутат, който да твърди, че президентът Путин ги е подписал още преди те да бъдат гласувани на последното четене. За 18-19 часа във вторник беше предвидено изявление на Путин и Шойгу, но след четири часа чакане прокремълските медии съобщиха, че проявите им се отлагат за сряда. Така и стана.

С колко души Русия нападна през февруари През есента на 2021 г. Русия беше струпала на границата с Украйна над 50 000 свои войници, които до началото на февруари 2022 нараснаха до около 150 000. Западни експерти и разузнавателни служби твърдяха, че тези сили са достатъчни за нападение над Украйна, но не и за удържане на територията, която силите биха завзели. Когато руските военни по границата бяха вече около 180 000, Американският институт за военни изследвания и специализираното издание Janes Defense съобщиха, че Русия вече е натрупала военен потенциал, достатъчен за пълномащабна война.

После смятането спря, защото започна самата война. Месеци по-късно Conflict Intelligence Team съобщи, че агресията е била извършена от около 190 000 души, като в това число не е влизал руският морски флот, нито авиацията. Какво значи сега това „300 хиляди души“ Ако говорим само за число, 300 000 мобилизирани войници са достатъчни за подновяване на руските атаки, превземане на още територия в Украйна и трайното ѝ удържане в ръцете на Русия.

Ако числото се добави към неизвестния брой вече воюващи руснаци, то означава извънредна мощ на руската армия в Украйна. Само че има няколко „но“ с голямо значение. Първо: как тези войници ще стигнат до фронта Украинската контраофанзива от края на август и началото на септември унищожи руски военни бази и пътища за доставки. Това доведе дотам, че руската армия е фактически разбита на три части, които не могат да се съберат, защото три реки с взривени мостове им препречват пътя. Основният железопътен възел за доставки през Купянск също беше унищожен. Украйна си върна териториите около Харков, през които минаваха и други доставки. Според военния експерт Ян Матеев мобилизацията означава два начина на транспортиране.

Първият е от родните места на бъдещите войници до места, близо до украинската граница. Вторият е от границата до самия фронт. Второто е силно затруднено заради украинската контраофанзива. А първото е неорганизирано и слабо контролирано в годините, казва той.

Според него руската армия не е променяла начина си за транспортиране от Втората световна война досега. Това значи, че тя разчита предимно на железопътен превоз.

Второ: ако стигнат до фронта, колко време ще им отнеме това

Ако Русия следва обичайния ред за бойни операции, новите руски войници биха стигнали до фронта през януари, смята Руслан Левиев, основател на Conflict Intelligence Team. Той брои по следния начин – считано от днес, поне две или три седмици са нужни за мобилизиране на хората и събирането им по военни окръзи. Най-малко месец е нужен за поетапното транспортиране на толкова много хора до границата и оборудването и екипирането им.

Стандартният абсолютен минимум за обучение е още един месец. Следва трудният път до фронтовата линия.

Но през това време войната продължава, а Украйна напредва. Левиев уточнява, че досега Русия е демонстрирала пренебрежение към стандартната подготовка за изпращане на фронта, така че тя би могла да изпрати и абсолютно необучени хора, щом ѝ трябва да стигнат бързо.

Трето: ако стигнат до фронта по-бързо, ще има ли с какво да воюват

Четирима военни експерти съобщиха във вторник и сряда, че новите мобилизирани няма да имат достъп до достатъчно бойна техника, а ако имат, тази техника ще бъде остаряла. Така смятат Юрий Фьодоров, Олег Жданов, Михаил Самус и Ян Матеев, интервюирани от екипа на Навални, телевизия Дождь („Дъжд“) и телевизия Current Time.

Липсата на техника не означава, че Русия няма такава, а че физически ще ѝ е трудно да я достави. Що се отнася до модерността на наличната руска техника, тя беше зле оценена още през май 2022 г. По ракетите, изстреляни тогава по Одеса и Николаев, стана ясно, че те са от старо поколение, което означава, че по-модерното въоръжение очевидно се изчерпва. Западните санкции, наложени на Русия, не ѝ позволяват да произвежда ново.

В сряда експертите цитираха и друг пример: в момента бягащите руски войници изоставят на фронта танкове Т-62. Това означава, че танкът е модел от 1962 г., който е преходен между въоръжение от Втората световна война и по-ново време. Сравнително по-модерни са танковете Т-64 и Т-72, с които Русия навлезе в Украйна, но те или са свършили, или са в процес на свършване, каза Матеев.

Четвърто: колко воюващи руснаци са загинали

Руският военен министър Сергей Шойгу съобщи, че досега Русия е загубила близо 6000 души във войната в Украйна. Броят е силно занижен, но никой не се наема да твърди кое е вярното число.

Косвени данни сочат, че убитите руснаци са най-малко 50 000. Толкова компенсации са сметнати от Министерството на финансите за нуждите на руския държавен бюджет, твърди военният експерт Олег Жданов.

Олексий Арестович, който е съветник на украинската президентска администрация, твърди, че щом сега се търсят 300 000 души, значи убитите руснаци трябва да са между 100 000 и 150 000, „по-скоро второто“.

Той намеква, че за Русия биха били достатъчни и само 150 000 нови военни на фронта, но тя очевидно е сметнала, че поне толкова ще бъдат и без това убити, затова се застрахова с „двоен комплект“.

Пето: колко хора биха се съгласили да воюват

Руската армия нападна Украйна в условията на пълно информационно затъмнение вътре в Русия и разнобой на западните експерти по въпроса дали Русия наистина ще нападне или само плаши.

Новите мобилизирани ще бъдат от хората, които имат много повече информация, колкото и да им ограничават достъпа до нея. Те виждат ковчезите на воювалите, инвалидите по улиците и репортажите от фронта в достъпния им Телеграм. Те знаят, че никой не ги чака с радост, а с ново западно въоръжение. Има свидетелства на руснаци, избягали от фронта, които разказват, че не са имали храна, облекло, обувки и оръжие.

Това възпиращо ентусиазма знание очевидно е било предвидено от властите, след като Москва първо внесе поправки в Наказателния кодекс за отклоняване от мобилизация и за предаване в плен, а чак след това обяви, че предприема частична мобилизация.

Руските войници са обречени да загубят в тази война, смятат повечето западни анализатори. Аргументът е следният: те нямат мотивация да воюват, за разлика от украинските войници, които много добре знаят защо са готови да рискуват живота си - защото това е тяхната земя, която сега е заграбена.

И най-вече шесто: защо Кремъл се бавеше досега

За шест месеца война експертите са се питали много пъти защо Русия не мобилизира повече хора. Този въпрос започна да се повдига още в края на март, когато Русия изтегли своите войски от северните райони на Украйна и каза, че иска да се съсредоточи върху „освобождаването“ на Донбас на Изток.

Историята се повтори в много по-малки мащаби и в следващите месеци – за да укрепи един фронт, Русия не вкарваше нови войски, а изтегляше войници от друг фронт. Този факт подпомогна планирането на украинската контраофанзива – Киев подмами руските части към района на Херсон, а всъщност удари района на Харков, откъдето си бяха тръгнали най-боеспособните части. Останалите се разбягаха.

Кремъл отдавна знае, че му трябват подкрепления, твърди съветникът на украинската президентска администрация Олексий Арестович. Според него хората не са били мобилизирани не за друго, а защото за Путин е рисковано да раздаде оръжие на едно население с неясно отношение към войната. Това оръжие може с лекота да бъде насочено срещу руските власти, вместо към Украйна, смята Арестович.


В категории: Войната в Украйна


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
14 години затвор за педофила Милен, който системно правел секс с 12-годишната дъщеря и жена си 14 години затвор за педофила Милен, който системно правел секс с 12-годишната дъщеря и жена си Оргията била извършвана пред очите на другите две малолетни деца от семейството в продължение на 4 години Три предимства и два недостатъка на случайния секс Три предимства и два недостатъка на случайния секс Ето кои са те  10 начина да хващате окото на мъжете всеки път 10 начина да хващате окото на мъжете всеки път Обличайте се, за да направите впечатление Сърдити съпруги: 6 женски зодии, които имат сложен характер Сърдити съпруги: 6 женски зодии, които имат сложен характер Предлагаме да разберем кой, според астрологичния хороскоп, има сложен характер и е малко вероятно да стане любезна съпруга Рецепта за шоколадов хляб с тиквички Рецепта за шоколадов хляб с тиквички Сочен какаов десерт 30 минути бързо ходене на ден намалява риска от деменция и рак 30 минути бързо ходене на ден намалява риска от деменция и рак Друго проучване установява, че всеки 2000 крачки, извървени на ден, намаляват риска от преждевременна смърт с около 10% Построили фотоволтаичен парк вместо завод за електромобили в Ловеч – истина или лъжа? Построили фотоволтаичен парк вместо завод за електромобили в Ловеч – истина или лъжа? "Флагман" получи институционална информация от Министерството на иновациите и растежа Градушка удари София – мълния уби трима в центъра на столицата (допълнена) Градушка удари София – мълния уби трима в центъра на столицата (допълнена) След 18 ч. над града притъмня, а небето се изля мощно ЦИК глобява евродепутат за „те слагат фесове“, „вземат в ръката ибриците“, „гнусни соросоиди“... ЦИК глобява евродепутат за „те слагат фесове“, „вземат в ръката ибриците“, „гнусни соросоиди“... Санкцията за Ангел Джамбазки се очаква да е няколко хиляди лева 66% от ромите у нас са бедни, от турците – 30%, а от българите - 18% 66% от ромите у нас са бедни, от турците – 30%, а от българите - 18% Това сочи статистика, публикувана в Национална стратегия за приобщаване на циганската общност
Претърсиха яхтата на руски магнат в Германия Претърсиха яхтата на руски магнат в Германия Претърсени са и негови имоти Цената на коргитата скочи рекордно след смъртта на кралицата Цената на коргитата скочи рекордно след смъртта на кралицата Едно от малките кучета за първи път се продава за над 2 500 паунда Ожесточени боеве в Украйна Ожесточени боеве в Украйна Днес е последният ден от гласуването за анексиране на окупираните от Русия територии   Траур след трагедията в руско училище, жертвите на лудия неонацист са вече 17 Траур след трагедията в руско училище, жертвите на лудия неонацист са вече 17 Мотивите му все още са неизвестни Лекари откриха мухъл в гръдните импланти на жена Лекари откриха мухъл в гръдните импланти на жена Това е станало 20 години след пластична операция Обвиниха Меган, че крещяла на придворните и се оплаквала Обвиниха Меган, че крещяла на придворните и се оплаквала Кралски биограф пише в книгата си, че Меган редовно подлагала служителите си на "емоционален тормоз" Въвеждат таван на цените на електроенергията в Германия Въвеждат таван на цените на електроенергията в Германия Това ще се случи, ако няма такъв на ниво ЕС Много руснаците "бягат" към вилите си, за да избегнат мобилизацията Много руснаците "бягат" към вилите си, за да избегнат мобилизацията Едва 29% от руснаците имат задгранични паспорти Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект Унгария трябва да се подготви за продължителна война в съседна Украйна, заяви Орбан пред парламента Разкриха крупна измама за работа в Англия Разкриха крупна измама за работа в Англия 34 жители на село Костенец са измамени с 11 850 лева
Тошко ЙОРДАНОВ, зам.-председател на ИТН Тошко ЙОРДАНОВ, зам.-председател на ИТН Борисов го преживяхме 12 г., ще преживеем и тия двамата Виц на деня Виц на деня Млад шейх гледа през стъклото залата с новородените. Медицинската сестра учтиво пита:
- Ваше величество, кое е Вашето дете?
- Първите две редици...
Виц на деня Виц на деня - Как да свалите жена с един въпрос?
- Извинете, имате ли да ми развалите един милион...?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Единственото нещо, което ми спира дъха е, когато се сгъна да си обуя чорапите...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори