×
София Парламентарни избори 2023 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

И служебният кабинет май отписа „Газпром“ - обяви търгове само за втечнен газ за 2022 и 2023 г.


И служебният кабинет май отписа „Газпром“ - обяви търгове само за втечнен газ за 2022 и 2023 г.
Деница Златева и Росен Христов дадоха брифинг в Министерството на енергетиката
20 Септември 2022, Вторник, 12:03 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

"Булгаргаз" стартира конкурс и за дългосрочни доставки за периода 2024 - 2034 г.

И служебното правителство, изглежда, отписа „Газпром“ като възможен доставчик на газ за 2022 и 2023 г. „Булгаргаз“ засега обявява търгове за доставка само на втечнен газ за този период. Това стана ясно на брифинг в Министерството на енергетиката на министъра Росен Христов и изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Деница Златева.

"Търговете ще се проведат в открита, прозрачна и равнопоставена процедура, като целта ни е максимално широк кръг компании да участват и да предложат в реална конкурентна среда своите ценови оферти и да постигнем най-добрите ценови равнища", каза Златева. 

Тя подчерта, че се следвало взетото миналата седмица "стратегическо решение" от страна на служебното правителство. 

"Булгаргаз" разполага вече с капацитет от 10,6 млн. мегаватчаса на строящия се терминал в Александруполис за втечнен природен газ за период от 10 години. Към настоящия момент водим също така интензивни преговори за осигуряване на слотове за регазификация за периода ноември и декември. Също така планираме да участваме и в годишния търг за 2023 г. за слотове и капацитет за регазификация на терминала в Ревитуса (Гърция), който ще се проведе най-вероятно през месец октомври. Паралелно с това, водим разговори за осигуряване на допълнителни слотове за 2023 г. и на терминалите за втечнен природен газ в Турция", добави Деница Златева. 

"В тази връзка днеска ще обявим следните търгове. Обявяваме търг за доставка на втечнен природен газ за месец ноември и за месец декември 2022 г. Обявяваме годишен търг за доставка на втечнен природен газ за цялата 2023 г. И стартираме процедурата с обявяване на търг за дългосрочни доставки за периода 2024 и 2034 г., с което изпълняваме решението на Министерски съвет от миналата седмица. За разлика от предишни процедури, в които нямаше ясно разписани условия и етапи, липсваха прозрачно дефинирани критерии за оценка, търговете, които днес обявяваме, ще преминат през няколко етапа", каза още изпълнителната директорка на "Булгаргаз". 

Първият етап се състоял в предварителен подбор на кандидатите за доставка. Всички заинтересовани лица трябвало да подадат писмо за намерение до "Булгаргаз". Трябвало да е ясна собствеността на доставчиците, да имат добра репутация и т.н. Вторият етап включвал подаването на офертите, а третият - оценки и избор на изпълнители. 

Деница Златева се спря и специално на дългосрочния търг. 

"За този търг има предварително запазен 10-годишен капацитет на строящия се терминал в Александруполис. Сигурно много от вас ще попитат - защо стартираме търга сега. Защото този търг, за разлика от краткосрочния и средносрочния, ще мине през няколко етапа и ще обхване период от 6 месеца. Т.е. оценката и изборът на доставчици ще се случи през месец март 2023 г.", каза шефката на "Булгаргаз". 

Избраните доставчици можело да са няколко. 

На въпрос дали затварят вратата за доставки от Русия Росен Христов отговори, че не затварят вратата за никого. Преговорите с "Газпром" продължавали от страна на "Булгаргаз", но развитие засега нямало. 

"Както вече многократно обявявах, истинската диверсификация и независимост означава да има възможност да доставим количества газ поне на 130 - 150% от необходимите ни нужди с възможност да преминаваме от един доставчик на друг при невъзмжност на някой от тях да си изпълни задълженията без значение по какви причини - най-често се случва да са технически", каза още министърът. 

Според него, ако всички преговори за доставка на газ завършат успешно, у нас ще влиза двойно повече суровина, отколкото ни е необходима. Така "Булгаргаз" щяла да се развие като компания и да започне да препродава газ в региона, извън България. 

След питане само за втечнен газ ли ще са търговете, Христов обясни: "Тези търгове са само за втечнен газ. Предстои да обявим такива и за тръбен газ."

Деница Златева пък каза, че чакат оферти от доставчиците както с осигурени слотове, така и без такива. Затова на търговете щяло да има две обособени позиции.

Ако те са успешни, за ноември и декември заедно с азерския газ щяло да се осигури изцяло месечното потребление в България. 

 


В категории: Бизнес , Политика


8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
88
20.09.2022 16:49:33
2
6
Руския Газпром също продава втечнен газ през дъщерното си дружество в Азърбаджан. Е втечнения газ е по скъп.
7.
Калугера
20.09.2022 16:11:22
4
6
На това му се вика да изтървеш питомното че да гониш дивото или нова европейска стратегия на оцеляване, богатите по богати бедните ... да го... сами да си изберат какво...
6.
SS
20.09.2022 15:32:03
5
5
Сарафче прегледай се. Точно тези тръбопроводи се строяха докато в Европа и САЩ се строяха перки и фотоволтаици. А и половината тръби в Европа са руски. ТЦ
5.
Кифла
20.09.2022 15:10:29
6
6
Нека евроатлантиците да си купуват втечнен американски газ, а нас да ни оставят да си купува какъвто искаме. Нали сме пазарна икономика? Токът ни е на борсата, нека и газ да си купуваме от там.
4.
Анонимен
20.09.2022 14:56:04
6
11
Азерския газ е руски газ, който се препродава. Този газ е по скъп. Така, че правителството явно нищо не е направило. На нас ни трябва тръбен газ. Който е по евтин.
3.
Сараф
20.09.2022 14:50:07
7
7
Наивно е да се говори за някакви илюзорни бъдещи тръбопроводи към Азия като текуща алтернатива на европейския пазар. За да се пренасочат тези количества трябва инфраструктура, за строителството на която е нужно десетилетие и огромни инвестиции. Кой ще осигури тези пари и още по-важно - защо Китай ще спре да търгува с традиционни партньори и ще заложи на един абсолютно непредвидим контрагент, който е агресивен и има и ядрени бомби? За да им пуска и спира кранчето фамозния другар когато си поиска и да ги заплашва с ядрено оръжие? Не подценявайте китайците и тяхната жизеноважна нужда да търгуват с богатия западен свят преди всичко. РФ ще продължи да гори тонове излишен газ, все повече и повече, защото няма на кой да го продаде, а и да се намери - няма как да му го достави. Всичко друго са лакардии за наивници или тотално незапознати.
2.
Scrooge McDuck
20.09.2022 14:00:15
8
11
Сараф. Много си прост. Те подписаха нов тръбопровод през Монголия а силата на Сибир 2 е почти готов. Друг с тавани и санкции опитва да играе срещу пазара. За мен по скоро Газпром отсвири България, но е рано тъй като някой не разбраха, че този търг бе за втечнен газ и го спечели един тарикат, който никога не се е занимавал с това. За тръбната газ тепърва ще има търг.
1.
Сараф
20.09.2022 12:18:31
13
15
Газпром спрели газа и към Китай. И там профилактика и ремонт. Целта явно е да се вдига цената на втечнения газ. Само че на каква цена се гони тази цел? Няма световен играч, който да се е изправил срещу естествените пазарни сили и да е оцелял... Уроците от СССР не са научени....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пълната забрана за „Лукойл“ да внася руски петрол се отлага за 1 октомври 2024 г. Пълната забрана за „Лукойл“ да внася руски петрол се отлага за 1 октомври 2024 г. Управляващите признаха, че незабавната отмяна на дерогацията е нереалистична Кабинетът отпуска още 5 млн. лв. за спортни площадки в училищата Кабинетът отпуска още 5 млн. лв. за спортни площадки в училищата Целта е да се подобрят условията за провеждане на учебните часове по физическо възпитание и пълноценно упражняване на спортните дейности в училищата Ето каква колосална сума плати Русата Златка за сватбата си Ето каква колосална сума плати Русата Златка за сватбата си Гостите хапнали 7-степенно меню, Азис и Галена вдигали градуса на купона С кого Алекс Богданска мачка луксозните си завивки в спалнята С кого Алекс Богданска мачка луксозните си завивки в спалнята Спалнята й е семпло обзаведена, а акцент са масленозелените завивки. С кого обаче унфруенсърката ги споделя Анна-Мария Конова живяла с бежанци в Африка Анна-Мария Конова живяла с бежанци в Африка Днес той пълни зала 1 на НДК, а някога е бил общ работник и сервитьор Днес той пълни зала 1 на НДК, а някога е бил общ работник и сервитьор Тръгнал съм от най-ниската заплата, беше около стотина лева, признава актьорът Димитър Рачков Новият Ерген ще търси истинската любов, след като бившата го заряза като малко коте Новият Ерген ще търси истинската любов, след като бившата го заряза като малко коте Александър Младенов се оказал зарязан след 9 годишна връзка МБАЛ-Поморие постигна стандартите за заплащане на медицинските специалисти МБАЛ-Поморие постигна стандартите за заплащане на медицинските специалисти Ето какви заплати ще взимат работещите в болницата  С грандиозен концерт СЕК открива предизборната кампания в Средец, ще представи силните си кандидати С грандиозен концерт СЕК открива предизборната кампания в Средец, ще представи силните си кандидати В битката за кметския стол на Средец от партията влиза младият и амбициозен кандидат Николай Стоилов Тя беше най-красивата българка, но след убийството на мъжа й започна да… Тя беше най-красивата българка, но след убийството на мъжа й започна да… Мис България Наталия Гуркова навлезе в модния бизнес и пусна свой бранд
Защо Джон Бон Джоуви няма да пее на сватбата на сина си? Защо Джон Бон Джоуви няма да пее на сватбата на сина си? Според световните медии певецът ще бъде на събитието, в което Мили Боби Браун и Джейк ще овековечат любовта си, но извън ролята на изпълнител Шакира укривала данъци за 6,7 милиона евро, пак ще я съдят Шакира укривала данъци за 6,7 милиона евро, пак ще я съдят Срещу певицата е повдигнато ново обвинение от испанската прокуратура Признаха за виновни Доналд Тръмп и синовете му за бизнес измами Признаха за виновни Доналд Тръмп и синовете му за бизнес измами  Обвинението твърди, че президентът и компанията му са подавали грешни финансови отчети Русия обвини САЩ за взрива на газопровода "Северен поток" Русия обвини САЩ за взрива на газопровода "Северен поток" Целта на Вашингтон е била да запази влиянието си в Европа, която се нуждае от руските енергийни ресурси, заяви Василий Небензя Политически трус в Канада заради есесовец от Украйна, парламентарен шеф подаде оставка Политически трус в Канада заради есесовец от Украйна, парламентарен шеф подаде оставка Антъни Рота си отива заради хвалебствия към специално поканен в пленарната зала 98-годишен ветеран от Вафен Ес Ес Над 100 загинали на сватба, булката и младоженецът са сред жертвите Над 100 загинали на сватба, булката и младоженецът са сред жертвите Ранените са над 150 Доналд Тръмп обвини телевизионната компания NBC в държавна измяна Доналд Тръмп обвини телевизионната компания NBC в държавна измяна Те са истинска заплаха за демокрацията и всъщност са врагът на народа!, заяви 45-ият президент на САЩ Оставиха в ареста задържаните за шпионаж във Великобритания българи Оставиха в ареста задържаните за шпионаж във Великобритания българи 45-годишният Орлин Русев (вляво), 41-годишният Бисер Джамбазов (вдясно) и 31-годишната Катрин Иванова Той е на 70 години, но се ожени за 25 години по-млада красавица Той е на 70 години, но се ожени за 25 години по-млада красавица Новата съпруга на любимия актьор Хълк Хоган е йога инструкторка Почина британският актьор Дейвид Маккалъм Почина британският актьор Дейвид Маккалъм Той се превърна в една от най-големите телевизионни звезди на 60-те години на миналия век с ролята си на руския шпионин Иля Кирякин в "Мъжът от U.N.C.L.E."
Кирил Петков Кирил Петков Докато ДПС подкрепят приоритетите ни, не може да се сърдим на техния пиар Виц на деня Виц на деня Медицинска сестра към пациент:
- Стига телевизия, време е за лягане!
Пациентът:
- Ама да не ни хванат?
Виц на деня Виц на деня - Докторе, може ли все пак да ми мине и без операция - имам жена, деца!
- Няма начин! Аз също храня семейство
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Вече трето поколение котки не знае какво е да се спи на топлия телевизор!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече