×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

И служебният кабинет май отписа „Газпром“ - обяви търгове само за втечнен газ за 2022 и 2023 г.


И служебният кабинет май отписа „Газпром“ - обяви търгове само за втечнен газ за 2022 и 2023 г.
Деница Златева и Росен Христов дадоха брифинг в Министерството на енергетиката
20 Септември 2022, Вторник, 12:03 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

"Булгаргаз" стартира конкурс и за дългосрочни доставки за периода 2024 - 2034 г.

И служебното правителство, изглежда, отписа „Газпром“ като възможен доставчик на газ за 2022 и 2023 г. „Булгаргаз“ засега обявява търгове за доставка само на втечнен газ за този период. Това стана ясно на брифинг в Министерството на енергетиката на министъра Росен Христов и изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Деница Златева.

"Търговете ще се проведат в открита, прозрачна и равнопоставена процедура, като целта ни е максимално широк кръг компании да участват и да предложат в реална конкурентна среда своите ценови оферти и да постигнем най-добрите ценови равнища", каза Златева. 

Тя подчерта, че се следвало взетото миналата седмица "стратегическо решение" от страна на служебното правителство. 

"Булгаргаз" разполага вече с капацитет от 10,6 млн. мегаватчаса на строящия се терминал в Александруполис за втечнен природен газ за период от 10 години. Към настоящия момент водим също така интензивни преговори за осигуряване на слотове за регазификация за периода ноември и декември. Също така планираме да участваме и в годишния търг за 2023 г. за слотове и капацитет за регазификация на терминала в Ревитуса (Гърция), който ще се проведе най-вероятно през месец октомври. Паралелно с това, водим разговори за осигуряване на допълнителни слотове за 2023 г. и на терминалите за втечнен природен газ в Турция", добави Деница Златева. 

"В тази връзка днеска ще обявим следните търгове. Обявяваме търг за доставка на втечнен природен газ за месец ноември и за месец декември 2022 г. Обявяваме годишен търг за доставка на втечнен природен газ за цялата 2023 г. И стартираме процедурата с обявяване на търг за дългосрочни доставки за периода 2024 и 2034 г., с което изпълняваме решението на Министерски съвет от миналата седмица. За разлика от предишни процедури, в които нямаше ясно разписани условия и етапи, липсваха прозрачно дефинирани критерии за оценка, търговете, които днес обявяваме, ще преминат през няколко етапа", каза още изпълнителната директорка на "Булгаргаз". 

Първият етап се състоял в предварителен подбор на кандидатите за доставка. Всички заинтересовани лица трябвало да подадат писмо за намерение до "Булгаргаз". Трябвало да е ясна собствеността на доставчиците, да имат добра репутация и т.н. Вторият етап включвал подаването на офертите, а третият - оценки и избор на изпълнители. 

Деница Златева се спря и специално на дългосрочния търг. 

"За този търг има предварително запазен 10-годишен капацитет на строящия се терминал в Александруполис. Сигурно много от вас ще попитат - защо стартираме търга сега. Защото този търг, за разлика от краткосрочния и средносрочния, ще мине през няколко етапа и ще обхване период от 6 месеца. Т.е. оценката и изборът на доставчици ще се случи през месец март 2023 г.", каза шефката на "Булгаргаз". 

Избраните доставчици можело да са няколко. 

На въпрос дали затварят вратата за доставки от Русия Росен Христов отговори, че не затварят вратата за никого. Преговорите с "Газпром" продължавали от страна на "Булгаргаз", но развитие засега нямало. 

"Както вече многократно обявявах, истинската диверсификация и независимост означава да има възможност да доставим количества газ поне на 130 - 150% от необходимите ни нужди с възможност да преминаваме от един доставчик на друг при невъзмжност на някой от тях да си изпълни задълженията без значение по какви причини - най-често се случва да са технически", каза още министърът. 

Според него, ако всички преговори за доставка на газ завършат успешно, у нас ще влиза двойно повече суровина, отколкото ни е необходима. Така "Булгаргаз" щяла да се развие като компания и да започне да препродава газ в региона, извън България. 

След питане само за втечнен газ ли ще са търговете, Христов обясни: "Тези търгове са само за втечнен газ. Предстои да обявим такива и за тръбен газ."

Деница Златева пък каза, че чакат оферти от доставчиците както с осигурени слотове, така и без такива. Затова на търговете щяло да има две обособени позиции.

Ако те са успешни, за ноември и декември заедно с азерския газ щяло да се осигури изцяло месечното потребление в България. 

 


В категории: Бизнес , Политика


8
Коментара
Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
8
Коментара по темата
8.
88
20.09.2022 16:49:33
2
6
Руския Газпром също продава втечнен газ през дъщерното си дружество в Азърбаджан. Е втечнения газ е по скъп.
7.
Калугера
20.09.2022 16:11:22
4
6
На това му се вика да изтървеш питомното че да гониш дивото или нова европейска стратегия на оцеляване, богатите по богати бедните ... да го... сами да си изберат какво...
6.
SS
20.09.2022 15:32:03
5
5
Сарафче прегледай се. Точно тези тръбопроводи се строяха докато в Европа и САЩ се строяха перки и фотоволтаици. А и половината тръби в Европа са руски. ТЦ
5.
Кифла
20.09.2022 15:10:29
6
6
Нека евроатлантиците да си купуват втечнен американски газ, а нас да ни оставят да си купува какъвто искаме. Нали сме пазарна икономика? Токът ни е на борсата, нека и газ да си купуваме от там.
4.
Анонимен
20.09.2022 14:56:04
6
11
Азерския газ е руски газ, който се препродава. Този газ е по скъп. Така, че правителството явно нищо не е направило. На нас ни трябва тръбен газ. Който е по евтин.
3.
Сараф
20.09.2022 14:50:07
7
7
Наивно е да се говори за някакви илюзорни бъдещи тръбопроводи към Азия като текуща алтернатива на европейския пазар. За да се пренасочат тези количества трябва инфраструктура, за строителството на която е нужно десетилетие и огромни инвестиции. Кой ще осигури тези пари и още по-важно - защо Китай ще спре да търгува с традиционни партньори и ще заложи на един абсолютно непредвидим контрагент, който е агресивен и има и ядрени бомби? За да им пуска и спира кранчето фамозния другар когато си поиска и да ги заплашва с ядрено оръжие? Не подценявайте китайците и тяхната жизеноважна нужда да търгуват с богатия западен свят преди всичко. РФ ще продължи да гори тонове излишен газ, все повече и повече, защото няма на кой да го продаде, а и да се намери - няма как да му го достави. Всичко друго са лакардии за наивници или тотално незапознати.
2.
Scrooge McDuck
20.09.2022 14:00:15
8
11
Сараф. Много си прост. Те подписаха нов тръбопровод през Монголия а силата на Сибир 2 е почти готов. Друг с тавани и санкции опитва да играе срещу пазара. За мен по скоро Газпром отсвири България, но е рано тъй като някой не разбраха, че този търг бе за втечнен газ и го спечели един тарикат, който никога не се е занимавал с това. За тръбната газ тепърва ще има търг.
1.
Сараф
20.09.2022 12:18:31
13
15
Газпром спрели газа и към Китай. И там профилактика и ремонт. Целта явно е да се вдига цената на втечнения газ. Само че на каква цена се гони тази цел? Няма световен играч, който да се е изправил срещу естествените пазарни сили и да е оцелял... Уроците от СССР не са научени....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори