×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Украйна може да освободи всичките си територии, ако получи необходимото въоръжение


Украйна може да освободи всичките си територии, ако получи необходимото въоръжение
Украинците трябва да нанасят удари и на територията на Руската федерация – това е абсолютно оправдано, смята Аню Ангелов
13 Септември 2022, Вторник, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка-архив: Авторът

Това ще е апокалиптичен удар за Путин, който той няма да може да понесе, казва военният експерт

Генерал-лейтенант от резерва Аню Ангелов е на 79 г. Един от най-големите военно-политически експерти у нас. Учил е във Военната академия „Г. С. Раковски“ оперативно и стратегическо ръководство на въоръжените сили. Специализирал е в Академията на Генералния щаб на въоръжените сили на СССР в Москва в периода 1982 – 1984 г. Бил е командир на бригада, началник щаб и командващ противовъздушната отбрана на Сухопътни войски, заместник-началник на Генералния щаб на БА, аташе по отбраната във Великобритания, началник на Военна академия „Г.С. Раковски“. След пенсионирането си за кратко е директор „Планиране“ в Министерството на отбраната, след което навлиза в политиката - става министър на отбраната в периода 2010 – 2013 г. А после е съветник на Бойко Борисов в следващите му два премиерски мандата. Потърсихме Аню Ангелов за коментар на последния развой на войната на Русия в Украйна.

- Ген. Ангелов, колко сериозен е обратът във войната след контраофанзивата на украинците?

- Това контранастъпление показва една зрялост в стратегическото мислене на военното командване на украинските въоръжени сили. То, естествено, е базирано и на резултатите от разузнаването - собственото и на партньорите. Всъщност, оказва се, че руските войски не са били построени за отбрана. Те са очаквали резерви, за да започнат настъпление към Славянск и Харков. Това е било използвано много кадърно от украинците и те започват контранастъпление. Пробиват една от позициите поради факта, че други отбранителни позиции няма, т.е. там не е построена отбраната, както, примерно, на херсонското направление. Бързо настъпват, овладяват по линията Купянск, Изюм пред Лиман и така постигат един огромен успех за украинските въоръжени сили и голям удар по имиджа на руското военно командване и на руските войски. Естествено, във война е много важно да се закрепи успехът. В този случай според мен военното командване на Украйна ще вземе решение да закрепи позиции около Купянск и Изюм и на тази основа да създаде нови резерви, с които евентуално да продължи настъплението към Луганск и Донецк. Въпреки че с разузнавателни диверсионни групи те биха могли да действат и сега в това направление. Т.е. общопризнат е фактът, че това е една добра победа, но да говорим за пълен обрат във войната все още е рано.

- Как украинците успяха с контраофанзивата и какво да очакваме от руснаците?

- Според мен тук имаше една стратегическа изненада. Всички резерви на руското командване се придвижваха към Херсон и всъщност тази стратегическа изненада доведе до победата на украинците на север и североизток. Сигурен съм, че украинското командване си дава реална сметка за възможностите, все още, на Руската федерация за попълване с резерви и с въоръжение и техника. Въпреки че руснаците изоставиха доста голямо количество въоръжение и техника, измъквайки се, т.е. бягайки. За първи път ще се въведе нов термин във войната – стратегическо прегрупиране чрез бягство. Това извършиха руските войски в това направление към украинско-руската граница. И всъщност сега ще се очаква да се формират нови резерви и евентуално руските войски да нанесат контраудар, за да си възвърнат донякъде това, което те загубиха. Но пък украинското командване не спи и според мен то ще затегне отбраната на този рубеж, до който са стигнали – държавната граница с Русия, Купянск и Изюм.

- Може ли Украйна да си върне всички територии, включително и Крим?

- Разбира се, че може, ако евентуално те получат необходимото въоръжение – тежко въоръжение, средства за противовъздушна отбрана и по-скоро - за противоракетна отбрана. Едва сега германците казаха, че през септември ще им доставят IRIS - модерна система за противоракетна отбрана. Американците също обещават, но все още не са доставили ATACMS (Аrmy Tactical Missile System) – тя използва оперативно-тактически реактивни снаряди с далечина на действие 380 км и повече. Така че ако се създаде, грубо казано, такъв паритет между въоръжението и техниката на руските въоръжени сили и на украинските въоръжени сили с помощта на техните партньори, тогава може да се очаква и успех по освобождаването преди всичко и първо на Луганска и Донецка област, както естествено и на Херсон. Така че Крим да остане евентуално за 2023 г. Според мен така изглеждат нещата.

- Т.е. Вие не предвиждате скорошен край на военните действия?

- Не. Ако внимателно прочетете статията на ген. Залужни, който е командващ украинските въоръжени сили, ще видите, че при условие че има такъв паритет, командването на украинските въоръжени сили считат, че някъде в средата или лятото на 2023 г. може да се приключи тази война. Но при това условие – че има паритет на въоръжението и техниката. Сега вероятно предстои атака към Херсон. По данни на британското разузнаване вече има отделни батальонни командири от западния бряг на Днепър на около 15-20 хиляди души руски войски, които са поискали среща с представители на украинските въоръжени сили евентуално за предаване в плен. Защото те са в „чувал“. Това е една голяма групировка. Ако това се случи, ще има плацдарм за настъпление към Херсон. Т.е. следващият удар може да се очаква към Херсон, който досега беше използван като маньовър за отвличане. Там щеше да има контранастъпление, но всъщност контранастъплението се оказа в Харковското направление. Затова отдавам наистина голямо уважение към стратегическото мислене на тези, които стоят начело на Украйна и като политическо ръководство, и като военното ръководство.

- Един малко по-политически въпрос: застрашена ли е властта на руския президент Владимир Путин?

- Не съм сигурен кой въпрос е политически и кой – военен. Така, например, в момента има един проблем, който украинците следва да решат с партньорите. Руски войски отстъпиха оттатък границата в Руската федерация, но те постепенно ще натрупат сили, като доведат нови попълнения. Това ще им даде възможност да нанесат и контраудар. Затова е необходимо да се нанасят удари и на територията на Руската федерация. Това зависи от три неща. Първо, от военна гледна точка това е абсолютно оправдано. От гледна точка на международното право, също е абсолютно опрадвано. Въпросът е политически: дали украинското политическо ръководство, заедно с тези страни, които го подкрепят – основно САЩ, Великобритания, донякъде Германия и т.н., ще се съгласят да се нанасят такива удари. Но такива са необходими.

А по въпроса с Путин, важно е как се възприема пропагандата от съзнателното руско население. Дали общественото мнение може да се преобърне някак си. Сега на изборите в Русия имаше много бюлетини, надраскани с надписи като например „Отивай си, Путин“ и т.н. Предстои да видим, но неминуемо една победа на Украйна и връщане към границите от 1991 г. в Донбас и Херсон и евентуалното връщане на Крим ще е един апокалиптичен удар за Путин. Просто това ще е удар, който той няма да може да понесе. Както, разбира се, и неговото обкръжение.

 


В категории: Войната в Украйна


26
Коментара по темата
26.
И ние
14.09.2022 10:26:40
1
3
Можем да победим всички , ако получим необходимото оръжие,военно разузнаване и войска , както Украйна . Да е.а и експерта ти !
25.
Броненосеца Потьомкин
14.09.2022 09:22:26
0
3
Ще изпратим глутница роботи-кучета с гранатомети и тогава ще ви видим какво ще правите!
24.
Ти да видиш?
14.09.2022 06:34:00
5
14
Украинците трябвало да нанасят удари и на територията на Руската федерация и това щяло да бъде апокалиптичен удар за Путин, който той нямало да може да понесе

Ти да видиш! И този е бил шеф на военната ни академия?! Ама какво ли се учудвам, то затова сме на това дередже. От друга страна при такъв сценарий войната би свършила за няколко дни, но Украйна ще е като прясно издълбана дупка. Лошото е че много цивилни ще загинат.
23.
Ванката до 22
14.09.2022 04:31:24
4
5
Здраствуй пропагондон, педофилите, клошарите и мародери на тоалетни гърнета, има кой да ги удря, от тебе никой, нищо не иска! Те вече ядът американоУкраинския чеп по пълна програма. Девочките ги плющи всеки, в Турция има 200 000 девочки омъжени по официялна статистика. А ти може спокойно да заминаваш за ватнишкиОркистан.Щом като толкова искаш да удряш някой с гол г. з по мъ.ете!
22.
Тотални де6или тук!
14.09.2022 03:04:49
6
3
17) - Ванка, предлагам да спрем да е@ем рускини! С друго не можем "да ги ударим" руснаците, освен с голо дYпе по мYдете)
21) Не бях чел по тъп и малоумен коментар, показваш нивото на безгръбначност и злоба на автора му. Че и говориш за мислене, което очеИЗВАДНО не е силната ти страна.
21.
ХХ
14.09.2022 01:56:20
8
10
Русофилите които викаха Путин да нападне България. Са притеснени да не ги вкарат в война с Рашкия.
Всеки ден повтарят идиотските фантазии и оправдания на просраната кремълска пропаганда че воювали с нато. Обаче цял свят им се смее. Защо като воюват с нато не са изтреляли един снаряд по членки на нато които имат граница с паРаша? От 10 години заплашват нато обаче сега като си фантазират че воюват с нато. Не стрелят по нато. Само кремълските Zомбита и русофилите не обичат да мислят.
20.
Аналю
13.09.2022 23:03:16
8
11
Тоз пък изкуфелия….трябвало да се нанасят удари срещу териториите на Русия. Световна война ли подклаждаш? Абе къв спец си , не те знам. Ама аз се сещам за отговора на руснаците тогава върху Европа- сега си мълчат, но веднага ще “забележат” че с Натовски оръжия се стреля по тях. Абе ….Аню - клозетен спец. Думи нямам
19.
Аналрусофил
13.09.2022 22:38:57
8
9
Ей, Аньо ей сега почвам да тъ плюя, щом тъй гувориш за мойта клозетна империя и многоходовия кремълски петух. Аз майка си заритах с шамари задет плюйши путен, тос Аню ши плюй моита клозетна империя и моя путен.
Къф гинирал си ти бе? Колко организирани прехвърляния изтегкяния си организирал, да си забравят войниците ти танкове, бтр, ракетни установки боеприпаси и да бягат с колела и лади и бусове, а?
Пък гиниралити на путенката, видя ли как гениално съ изтеглиха хахаха.
За 4 дена загубиха тива което взеха заж4 месеца. Ааааааа, Аньо ши тъ дърмоня както шамарих мама, когат плюйши путен!
18.
*********
13.09.2022 22:27:19
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
17.
Иван
13.09.2022 20:56:06
7
10
Ако украинците ги е шубе, ние трябва да ударим Русия !
Бъзльовци смешни
16.
SS
13.09.2022 20:50:14
15
19
Аню, Шаламанов и Тагарев са от една банда продажници! Да ударили Русия. Дори Зеленски не е толкова луд.
15.
Лекар
13.09.2022 20:20:54
17
31
Аню я си пий пикнята бе педал дарт. Ти украинец ли си. Тия боклуци трябва да бъдат изтребени до крак. Вън украинските боклуци от България. Зимата да ги натирим по улиците да мрът от студ. Мърши украински боклуци.
14.
*********
13.09.2022 20:17:51
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13.
сь
13.09.2022 20:10:50
12
24
ТИ ОРИГИНАЛЕН КРЕТЕН ЛИ СИ…ИЛИ
АБСОЛЮТЕН ИДИОТ,ИЗЛУФЯЛ ?!!!??
12.
Абе идиоти
13.09.2022 19:59:37
15
38
Хич не ми пука за Украйна, славянски народ, вкаран във война , заради американски геополитически интереси. Просто да не се смесва политиката с бизнеса. Не ми дреме и за Путин. Ако можеш да вземеш евтино газ, петрол, торове от Русия ги взимаш и толкоз, а не да се правш на голям демократ с евроатлантически ценностти , уж че спасяваш някого…
11.
777
13.09.2022 19:56:42
20
37
Аньо, много си кух. Не знаеш ли, че руснаците до сега използваха 10-15% от армията си. Ако искаха, можеха да хвърлят много по голяма сила и да приключат за месец. Още повече, че внимават и за цивилното население.
10.
Ганьо скъсаната ватенка
13.09.2022 19:47:38
27
30
Всички руZофили се хвърлят като матросовци на амбразурата.



-Плюе Запада – живее на Запад, не смята да се връща.


-Хвали росията- не живее в росия и не е стъпвал там.


-Пропагандира руския като братски език на българския- не знае грам руски.


-Говори за някаква руска култура- не е чел нищо руско, не може да назове един класически руски артист и творец.


-Хвали руските коли колко са здрави и надеждни – не кара руска кола, а западна.


-Отишъл да живее в ЕС – гласува за партия, която да извади България от ЕС.


-Отишъл да живее на Запад при западните стандарти - обяснява как България трябва да е под руско влияние и руски стандарти.


-Снима се като горда баба или дядо и поства умилителни снимки заедно с внуците – кефи се, че Путлер бомби и убива деца в Украйна, вика: "така трябва, Путин освобождава и денацифицира."


-Вика: "Росняците са номер едно във военните технологии и изобщо в технологиите" – у тях няма нищо руско, дори една отвертка.


-Прави се на добър и православен християнин, профила му/ѝ само с икони и молитви – пуска хилещи се човечета под новини за бомбардирани жилищни сгради и избити цивилни хора.


-Вика: "Путин е пазител на Православието" – кефи се на чеченските ислямистки главорези пратени от Путин в Украйна, вика: "Кадиров, браво, ела и у нас в България."


-Вика: "Ахмат - сила, Алах акбар, евала на Кадиров!" – Вика: "Ако не беше росия щеше да се казваш Хасан и да носиш чалма."
9.
държава
13.09.2022 19:38:16
23
35
Пъркетен генерал който разбира от война колкото аз от атомно оръжие -Аню ли си Анчо ли си вземи се скрий че си смешен паляк
8.
K.
13.09.2022 19:35:07
16
26
Аню, грамофон оръфан, ай у лево, т***к .
7.
Кую
13.09.2022 19:34:33
8
11
Флагма и, от какъв зор ми забърсахте айпичката? Няма да събаря държавата, обичам украинките, платените пропагад и сайтове и т. н. Кажете какво ви отърва да пиша, дайте кинти и нямате проблем.
6.
Чемодан вокзал
13.09.2022 19:34:09
37
24
Щом роцоСИФИЛИСтиците квичът на умряло, значи човека е прав!
Долу ЛилиПУТКин!
Долу Мордорска руспия!
Долу всички гъзолизци на роцката измет!

Слава на България!
Слава на ЕС!
Слава на НАТО!
Слава на Украйна!
5.
Кьосев
13.09.2022 19:27:34
23
27
Ах ти.... Пърдуфел дърт.....
4.
ха ха ха
13.09.2022 19:23:05
25
25
Невероятно компетентен анализ ! :))))
3.
Абе
13.09.2022 19:21:37
26
40
Хора.....спрете да пускате тия некадърници. Иначе скоро печалбите от сайта просто няма да ви трябват. Русия има изричен закон, че при нападение на нейна територия ползва ядрено оръжие, а вие давате трибуна на тоя Галфон.
2.
Този
13.09.2022 19:21:21
27
36
генерал по кое време е получил генералското звание, не е ли по време на соца ?
То бива, бива неговото, но русофобията му ми идва в повече !
Аман от боядисани генерали, дано не ни вкарат във война, че всичките тия ще се изпокрият в миши дупки!
1.
Даааа
13.09.2022 19:19:51
37
40
Украинската войска и блекуотър в момента ядат такъв пердах, че не знаят кой път да хванат! Руснаците ги подлъгаха в капан и сега бавно и методично ги избиват, като ганави мастии!
Всичко друго е пропаганда за идиотизираната демократска измет!
Флагман! Опреснете си инфото!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Очакваният резултат е сградата да хаби с над 75% по-малко ток годишно Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии
Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори