×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Масово се влошава психичното здраве на българина


23 Август 2022, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

За съжаление психичното здраве е все още тема табу

В България 30-35% от хората свързват психологическия си дискомфорт с проблеми на работното място. Но не само. Покрай пандемията с Covid-19, локдауните, икономическата криза, а сега и войната в Украйна, психичното здраве на българина значително се влошава.

"Ние определено наблюдаваме ръст на невротичните състояния, като панически разстройства, обсесивно компулсивните и всякакви тревожни разстройства", каза д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и директор на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" пред БНР.

"Тази среда на несигурност, на нестабилност, на постоянно повишаващи се изисквания към личността за справяне с трудностите, води до изчерпване на психичната енергия, превръщайки се в благоприятна предпоставка за възникване на тревожните разстройства. У нас имаме много сериозни проблеми с работната среда. Има данни за това колко много хора работят без трудов договор или при условия, които не отговарят на трудовия им договор. Не са малко и хората, които работят без осигуровки, с много дълъг работен ден или в среда, която не отговаря на изискванията за съответния вид труд. От друга страна хората станаха много невротични, тревожни, несигурни и това се отразява сериозно на взаимоотношенията на работното място. И нещата се завъртат в един порочен кръг, който допринася за повишения брой невротични разстройства у нас", добави тя.

Статистиката е стряскаща. 14,5% от българите в някакъв етап от живота си страдат от психични разстройства. Разбира се, не всички отклонения са следствие от стреса на работното място.

Тревожност, депресия, фобии и зависимост от алкохол и наркотици спадат към групата на т.нар. чести психични разстройства у нас, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи.

За нездравословната психическа среда в обществото имат принос и медиите. "Защото медиите бълват непрекъснато лоши новини. Ясно е, че повечето хора се информират от телевизията, а и самите телевизионери признават, че лошата новина "продава", затова тя е на първо място. Виждате с какво започват новините ни – убийства, тежки катастрофи на пътя, проблеми, кражби. Всичко това се отразява изключително зле на психичното ни здраве", казва д-р Гълъбова.

Според нея обаче човешката психика "не се чупи от вчера до днес". Разстройствата се появяват постепенно с времето, те са резултат на натрупване на проблемите. Дълго време човек успява да ги потисне, но в даден момент нещо се счупва и се появяват първите симптоми, като изпотяване, учестено дишане, повишаване на кръвното и пр. Тогава е добре всеки от нас да потърси помощ при специалист. За съжаление в България психичното здраве е все още тема табу. Обикновено българинът отказва да признае, че има нужда от помощ в такива ситуации. Проблемът е и финансов. Защото здравната каса не покрива разходите за психотерапевт. В крайна сметка тревожните състояния остават без лечение и могат да доведат до сериозни последствия.


В категории: Здраве


8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
гласове
12.10.2022 20:42:45
0
0
Политиците реставрират църквите на Господ и заедно търсят лек за шизофренията.
7.
Dd
24.08.2022 10:58:55
0
4
Много е права, не се обръща внимание на психичното здраве на българина. Както от самия него, така и от държавата. Последствията ги виждаме всички, по пътища, улици, училища, болници, детски градини и къде ли още не институции. Все по неадекватни хора на отговорни позиции вземащи решение за моите и вашите деца.
6.
Набира се негативна енергия
24.08.2022 09:38:17
1
4
И после що ли стана Майдан, що ли разстреляха Чаушеску и Кадафи.
Няма по-голям експлоататор от комуниста станал шеф!
5.
НАРОДА
24.08.2022 07:36:14
1
6
Тотално изтрещя......!!!!!!!
4.
...
23.08.2022 23:14:08
4
0
Останаха ли българи? У нас са само " ... от старо време".
Няма такива, дето работят без трудови договори, но има такива които не спазват условията на намалената им работоспособност и работят като с ненамалена- съответно резултатите са факт, водещ към масово влошаване не само на здравето, здравословните условия на труд, а и на качеството на произведената продукция.
Как без осигуровки работят? Не са толкова прости- работят само когато им каже тоя, който им плаща заплатата. Само под пряк платежен надзор работят. Досега не ми се е случвало да видя жена със заплатите в чантата да ги разработи.
3.
XX
23.08.2022 21:29:11
1
5
Евроинтегрира се!
2.
Пена
23.08.2022 21:29:03
1
3
евала съм ви
1.
Станчо Циганина
23.08.2022 21:18:09
5
12
пълен кенеф е булгаристан
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години Според учените има възможността сателитите на по-висока орбита да бъдат засегнати Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Уведомени са и полицията, и прокуратурата в града за действията на лекарите от болница „Света Петка“ 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава ПП-ДБ откри кампанията си за 2 МИР Бургас с ясна регионална програма и отчет за свършеното до момента  Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Младежът също е украински гражданин, с фрактура на лъчевата кост на лявата ръка е Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Най-хищната риба в Черно море е леферът, той не спира да убива по-малките риби, с които се храни, дори когато се е наситил, реже ги с острите си зъби като с ножица, разказа Димитър Янчев
От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори