Диетолог посочи за кои хора цвеклото е опасно за здравето
Хората с диабет да не ядат цвекло
Червеното цвекло е богато на витамини, антиоксиданти и естествени захари и се нарежда в предните редици на здравословните храни.
Диетологът Зоя Богданова посочи кога вареното цвекло може да представлява опасност за здравето. То не трябва да се консумира при захарен диабет, заради известното високо съдържание на захари, посочва тя.
Богданова предупреждава хората с диабет да не ядат цвекло. Според нея диабетиците трябва да знаят, че гликемичният индекс на цвеклото се повишава, след като е подложено на термична обработка:
„Поради факта, че простите въглехидрати са напълно разтворими, захарите се абсорбират много бързо в кръвта.“
Освен това от ядене на цвекло трябва да се въздържат хора със заболявания на пикочната система.
"Оксаловата киселина, която е част от цвеклото, може да провокира обостряне на уролитиазата - оксалурия. Ето защо хората със заболявания на пикочната система не трябва да ядат цвекло и да лекуват болестта със сок от цвекло", казва диетологът.
Джордж Клуни се отказва от сцените с целувки във филмите си
Медиците от КОЦ-Русе: Спасяваме животи, но заплатите ни намаляват
Мъркането разкрива повече за котките от мяукането
Почина Карл Карлтън – легендата зад хита "She’s a Bad Mama Jama"
Уроки или стрес? Как да разпознаем негативната енергия и кога да потърсим лекар
Четири знака, че тялото ви има недостиг на витамин С
Украински подводен дрон удари руска подводница за 400 млн. долара в Новоросийск
Две лекарки осъдени за смъртта на дете в Сливен
16-годишна наръга ученичка с нож в Атина
Синът на Роб Райнер арестуван след смъртта на родителите си в имението им в Калифорния
Сватбена игра в Германия завърши с бой и ранена булка
Националния исторически музей връчи наградата „Лъв - Пазител на наследството“ на кмета на Царево
