×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

От какво да се ръководим при избора на въздушен компресор


15 Август 2022, Понеделник, 11:13 ч.

Преносимите електрически компресори се нуждаят от удължителен кабел. Има и малки компресори без резервоар, които работят с акумулаторни батерии

Изключително икономичен уред, въздушният компресор има универсален характер за приложение при работа с различни видове пневматични съоръжения, които се употребяват както за битови нужди, така и за професионални и индустриални цели.

Популярността му се дължи на това, че в промишлеността като основен ресурс се използва много сгъстеният въздух. Ако искате пък да имате в домашната работилница такъв уред, с него ще можете да надуете гумите на колата или голям надуваем дюшек, а също и да го използвате при инструменти със сгъстен въздух, например пистолети за пирони, гайковерти и др.

Освен това, обхватът на въздушните компресори е разширен и поради множеството варианти от стационарен и мобилен тип. За професионална употреба в магазини, бензиностанции, работилници и др. се монтират стационарни въздушни компресори. Те са по-големи по обем и са с висока мощност. Големите им резервоари със сгъстен въздух позволяват по-продължително време на работа, а за да заемат по-малко място, обикновено имат вертикален дизайн.

Мобилният въздушен компресор е с по-малък резервоар, а поради наличието на дръжки, може лесно да се премества в различни зони. Някои модели под електромотора са с монтиран резервоар, приличащ на „палачинка” и са много стабилни. Други имат по два цилиндрични резервоара, разположени хоризонтално.

Преносимите електрически компресори се нуждаят от удължителен кабел. Има и малки компресори без резервоар, които работят с акумулаторни батерии.

При желание за купуване на компресор за професионална употреба у дома или в работилницата, може да изберете по-малък компресор, като прецените дали да бъде маслен, или безмаслен, цилиндричен или бутален. Предпочитани са маслените и цилиндричните, но се предлагат достатъчно варианти, които да огледате и изберете точния за вашите потребности.

За по-голяма сигурност, че ще заложите на най-подходящия, има редица фактори, които биха улеснили правилния ви избор.

Въздушно налягане

За да може да функционира ефективно, въздушният компресор трябва да доставя въздух с достатъчно налягане. Мощността на уреда, измерена във ватове или конски сили, всъщност показва какво налягане може да създаде. Ако е по-високо, компресорът ще може да съхрани по-голямо количество въздух в резервоара си, а това ще ви даде повече време да работите с пневматични инструменти.

Налягането се измерва в PSI или bar. По-голяма част от пневматичните инструменти изискват налягане 90 PSI, което значи, че се нуждаете от компресор, който да бъде с по-високо налягане на изключване. Индустриалните компресори изключват на два етапа – до 90 PSI и до 175 PSI. Хоби компресорите са едностепенни в повечето случаи и при 125-135 PSI се изключват. Понякога може да има спад в налягането поради ограничения в маркуча или съединителите, затова когато избирате компресор, се спрете на такъв, който да доставя поне средно налягане.

Капацитет на резервоара за въздух

Размерът на резервоара, в който се съхранява въздухът, се определя в литри. Ако обемът е 10 л, компресор с такъв резервоар ще бъде достатъчен за много приложения, неизискващи голямо количество въздух постоянно. Това са например пистолетите за помпите на гуми, аерографите и др.

По-големите резервоари са за извършване на по-сериозни задачи, за които е нужен въздушен поток с постоянен характер и с високо налягане.

Друго, на което трябва да се обърне внимание, е какво е качеството на въздуха, произвеждан от компресора. Ако не е добро, т.е. няма инсталирани филтри за влага и различни частици, произведеният замърсен въздух ще се отрази на резултатите.

Конски сили

Оценявайки конските сили (НР), може да определите какъв размер компресор ви трябва. Компресорите за индустриални цели са оценени точно, така че ако такъв модел е например с 5 НР, това означава, че ще бъде няколко пъти по-голям от хоби модел също с 5 НР, но надценен.

В такива случаи е нужно да разберете от колко електрическа мощност ще имате нужда. Реално оцененият мотор от 5 НР ще може да издържи 24 ампера на верига монофазна мощност от 220V, а ако хоби моделът  е надценен, стойностите ще бъдат 15 ампера на 110V, т.е. реалните НР са около 2. Можете ли да го включите в стандартен щепсел, уредът ще работи с 2 НР.

Работен цикъл

Едно от важните неща, с които трябва да сте запознати, преди да купите компресор, е да имате представа за работния цикъл. Той показва броя минути, които компресорът трябва да работи, в период от 10 мин. Работният цикъл при компресорите с по-ниско качество е 50%, т.е. от всеки 10 мин. работата му не трябва да продължава повече от 5 мин. В противен случай помпата се нагорещява и експлоатационният ѝ живот бързо може да се съкрати.

По-качествените компресори имат работен цикъл поне 75%, а някои и 100% и могат да се използват почти непрекъснато.

Помпа

Помпите за компресори може да работят с масло или без масло. Безмаслените са по-скъпи, но ако вземете под внимание разходите за поддръжка, няма да има разлика в дългосрочен план.

Ако изберете компресор с маслена помпа, тя трябва да се поддържа периодично. Нивото на маслото трябва да се проверява и сменя при нужда. Ако искате по-тиха работа на компресора, трябва да изберете вариант с маслена помпа.

Маслените помпи се препоръчват за продължителна работа, а безмаслените – за гаражи и сервизи. Маслените тежат повече, но ако държите на критерий като преносимост, потърсете модел с колелца.

Едностепенен или двустепенен компресор

При едностепенните компресори цилиндрите са един или два, а при двустепенните – най-малко два. Докато при първите всеки цилиндър изпомпва въздух направо в резервоара, при двустепенните това става от единия в другия и едва тогава в резервоара.

Ако се нуждаете от високо налягане, може да се спрете на двустепенен компресор. В повечето случаи обаче за много от приложенията ще ви бъде достатъчен качествен едностепенен компресор, а не двустепенен на ниска цена.

За работа с компресор на открито, където няма електрическо захранване, може би ще трябва да изберете бензинов компресор. Бензиновите са по-мощни от електрическите и съответно налягането им ще бъде по-голямо. Имат и голям резервоар, възможност за регулиране на максималното налягане, предпазни клапани, филтри за конденз, индикатори и омаслител.

Когато сте взели решение какъв компресор да закупите, направете го от доказан производител, което дори да изисква по-голяма инвестиция, в бъдеще с безпроблемната работа на уреда тя ще ви се изплати.


В категории: Лайфстайл


Коментари
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори