×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Забраняват паленето на огън в Гърция
  • Баба хвърли през терасата торба с близо 50 бона на ало измамник
  • Гешев иска очна ставка с Борисов за атентата срещу него
  • Започна регистрацията в ЦИК на партии и коалиции за вота през юни
  • Алла Пугачова празнува рождения си ден в бункер в Израел
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нов зам.-министър изхвърчал от НАП заради афера с ДДС


Нов зам.-министър изхвърчал от НАП заради афера с ДДС
Гълъб Донев назначи Александър Свраков на поста
07 Август 2022, Неделя, 12:23 ч.

Александър Свраков се оказва в епицентъра на скандала, който е свързан и със съмнения за пране на пари

Най-новото попълнение в екипа на Министерството на финансите е Александър Свраков. Служебният премиер Гълъб Донев го е назначил за заместник-министър.

Свраков е човек от системата - има дълъг опит в НАП, включително и на ръководни позиции - бил е началник в Данъчна служба "Лозенец" в София и е ръководил ключовата дирекция "Обжалване и управление на изпълнението" към Централното управление на приходната агенция. "Има богат опит в частния сектор в сферите на данъчното облагане и на данъчното законодателство", добавя официалната справка за новия зам.-министър, изпратена до медиите.

Именно докато е шеф на дирекцията "Обжалване", която разглежда възраженията срещу данъчни ревизии и проверки, Свраков се оказва в епицентъра на скандал за източване на ДДС и пране на пари. В разгара на разследването за 1.2 млн. лева той и още шестима от НАП са уволнени. Това се случва през март 2007 г. Освободените са подготвили документацията за връщането на 1.2 млн. лева ДДС на ЕТ "Силвестър-МК-Красимир Стефанов", пише в. Сега.

Задача на 1.2 млн. лева

Уволненията идват след анонимен сигнал, подаден до прокуратурата - най-вероятно от човек, работещ в приходната агенция. Тогавашният директор на НАП Мария Мургина разказва за случая:

Целият ДДС от 1,2 млн. лв. е само от една фактура за продажба на резистори. В сделката участва ЕТ "Силвестър-МК-Красимир Стефанов". Едноличният търговец си е местил неведнъж седалището, което е типично за рискова фирма, имало е и сигнали от полицията и прокуратурата, а колегите не са изследвали подробно сделката, преди да одобрят връщането на ДДС, обяснява Мургина.

Самата история с внушителния данъчен кредит е дълга. Фирмата иска възстановяване на ДДС, след като НАП отказва, обжалва отказа и печели делото във Върховния административен съд. Инспекторите от НАП решават да направят нова ревизия и откриват, че ЕТ "Силвестър-МК-Красимир Стефанов" има данъчни задължения в размер на 4 млн. лв. Тъй като има съдебно решение за връщане на 1,2 млн. лв., инспекторите решават, че сумата трябва да бъде приспадната от установените данъчни задължения. Но търговецът не е съгласен да се прави прихващане, оплаква се в дирекцията "Обжалване и управление на изпълнението" и началникът Александър Свраков подписва становище за реално възстановяване на сумата на фирма, привлякла вниманието на прокуратурата. Намесила се е и Агенцията за финансово разузнаване – има съмнения за пране на пари (резисторите, предмет на сделката, са с надути цени, което качва базата за начисляване на ДДС). В резултат министърът на финансите Пламен Орешарски налага запор върху банковата сметка на ЕТ "Силвестър-МК-Красимир Стефанов". Така източването на сумата е блокирано.
Мария Мургина коментира: "Лично познавам Александър Свраков от много години. Той е много добър професионалист и администратор. Но ще бъда безкомпромисна към нарушения, които уронват авторитета на приходната администрация. За мен е невероятно професионалисти от такъв ранг да направят такава грешка - фирмата е позната на нашата система, тя е от рисковия контингент, мести се от офис в офис, през 2005 г. е била дерегистрирана служебно.

Всички уволнени са били проверени и от Инспектората на Националната агенция за приходите, който установил нарушения на данъчното законодателство, неизпълнение на разпореждания на работодателя и на задължения от вътрешния правилник.

След това е назначена пълна ревизия на трите фирми, които участват в сделката с резисторите. Прокуратурата поема случая. Нататък следите на казуса се губят. А ето че днес Свраков е зам-.министър на финансите.

 


В категории: Политика


12
Коментара
Само три съставки - Салата „Нищо“
Само три съставки - Салата „Нищо“ 15/04/2024, Понеделник 21:00 0
Как да се справим с мазната кожа
Как да се справим с мазната кожа 15/04/2024, Понеделник 20:40 0
12
Коментара по темата
12.
Алито от София
08.08.2022 10:09:56
0
1
Този гаранция е измамник, а и не само той, като знаем кои бяха кметове на кв лозенец като Прошков, Трайчев, всички безкруполни крадци, изгонени от големи партии заради големи кражби и издънки, обществени поръчки за техни фирми, и властта като прикритие, и то в сферата на енергията и голямата икономика
11.
КОЙ
07.08.2022 17:05:36
4
4
Така трябва,това да не е по времето на Тиквун,когато се крадеше безогледно
10.
Радка с новата тетрадка
07.08.2022 16:27:56
1
3
подвързана на книговезница

"Задача на 1.2 млн. лева
Уволненията идват след анонимен сигнал, подаден до прокуратурата - най-вероятно от човек, работещ в приходната агенция.
...
След това е назначена пълна ревизия на трите фирми, които учавстват в сделката с резисторите. Прокуратурата "поема" случая. Нататък следите на казуса се губят."

Отворете нотните тетрадки за проверка!
"... ни съм мъртъв, ни съм жив... лельо, лельо Николино,
алкохола е фалшив, дай домашно вино."

"Червено вино снощи пих и капка не остана ..."
Фирми- на тетрадки и тефтери- готварски- чубрица в цъфтеж стрита и по магазините скрита- ЕФ"Я под щанда"
9.
Соколов(Ястребовски)
07.08.2022 16:02:05
2
8
При бай Ставри....всички....дружно...от лето 1989г. ....първо Иван Костов и т.н. и т.н.
8.
Бай Иван
07.08.2022 15:16:19
3
12
Сега след Гълъба и Свраката очаквам да назначат в това птиче правителство някой
Ястребовски или Соколов.....
7.
Мери
07.08.2022 15:06:34
1
10
На такива постове няма случайни лица. Проверени са до 9-то котило.
6.
Фазан
07.08.2022 15:05:40
1
6
с паун Пилчеви. Кой мъти в полога?

Имената на представляващия търговеца с подготвените документи за възстановяване на данъчния кредит и историята по отказите и обжалванията случайно ли съвпадат с имената на друг изпълнителен директор на агенцията?
За "Ние, врабчетата" ни взехте- "неизпълнение на разпореждания на работодателя"- не са ли процедури, указания, инструкции, наредби- актове на органи на управление? Разпореждания в ТП на НОИ от длъжностни лица- работодателя пенсионер, наетите не му спазват разпорежданията!
5.
gradski
07.08.2022 14:56:18
1
14
Мургина е най-голямото недоразумение в НАП. Но очевидно вече е практика ДДС измамници да стават шефове
4.
Въй...
07.08.2022 14:38:20
5
14
Гълъб ли е , пуяк ли е, керкенез ли е - не се знае. Но е ясно едно - тия нещастници обслужват интересите на "Империята на злото, мъките и страданията", резидент на която е Румен фон Грипен. А Копейкин и оня нещастник със зелените чорапи (Янев) са сламени човечета за еднократна употреба, също като Волен Лидеров.
3.
до 2
07.08.2022 14:11:39
1
18
Да се надяваме да ги хване птичи грип! А дано, 'ма надали...
2.
Орнитолог
07.08.2022 13:09:52
1
33
Гълъби ,свраки,то чудо на чудесата!
Туй правителство сърашна птицеферма :D
1.
Чудесно
07.08.2022 13:06:40
1
30
Все хубави хора.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Над два дни понякога чакат камионите ни до Дунав мост, а загубите ги плащат хората в магазините, коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Възрастната жена извади голям късмет, в дома му са намерени парите ѝ Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен В събота срещу неделя "взривил" премиера, след като отишъл в Черна гора и си изключил телефона, бил неоткриваем за посланици и дипломати  Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас 31-годишният Димитър Димов разби боксова круша и машина за топчета 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете Повечето от представителите на силния пол знаят, че "не е важно колко дълго е зарядното, а колко всъщност издържа батерията" С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват Силните жени са откровени и прями Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце С безупречното си чувство за баланс и хармония, Везните знаят точно как да накарат другите да се почувстват специални и оценени Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София На място веднага пристигнали медици, които установили смъртта на 44-годишния мъж Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Атаката на Техеран се провали, а отговорът на Йерусалим беше оставен, за когато му дойде времето Само три съставки - Салата „Нищо“ Само три съставки - Салата „Нищо“ Вижте рецептата
Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Израел е обещал да информира САЩ преди да предприеме контраатака, за да даде на US войските време да се подготвят за ирански ответен удар Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Ясно е, че не всички украински съоръжения могат да бъдат предпазени от атаки, коментира той Иран разкри с какви ракети и дронове е обстрелван Израел Иран разкри с какви ракети и дронове е обстрелван Израел Нападението засили опасенията от голям конфликт в Близкия изток Тревога в ООН! Опасно близо сме до ядрена катастрофа, обяви шефът на МААЕ Тревога в ООН! Опасно близо сме до ядрена катастрофа, обяви шефът на МААЕ Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси  критикувайки неотдавнашните атаки срещу Запорожката АЕЦ Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Най-вероятно церемонията ще се състои на "Стад дьо Франс” Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Разследват се причините за смъртта на един човек и раняването на 17 Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си "С една пръчица колкото пръста ми може ли да се убие? Аз само ги шибнах малко и толкова беше. Исках да ударя майката, да се наплаши, защото ми изяде кокошката. Но, когато отидох, майката я нямаше”, казва Василева МВР с подробности за тази брутална катастрофа МВР с подробности за тази брутална катастрофа Лек автомобил навлязъл в насрещното и блъснал тир  Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Евгени се съобразява с капризите на  Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Продукциите са свързани с готвенето и с американския шампионат по поло
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори