×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

5 пъти по-вероятно е чиновник да почине, отколкото да бъде дисциплинарно уволнен


5 пъти по-вероятно е чиновник да почине, отколкото да бъде дисциплинарно уволнен
"От 213 отстранени души 154 служители са върнати на работа от съда, което е 73% от целия брой на съкратените служители", казва Калина Константинова
01 Август 2022, Понеделник, 14:41 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: МС

Това твърди вицепремиерът Калина Константинова

„През 2021 г. са прекратени общо 3695 служебни правоотношения, като 43% от тях са по взаимно съгласие, 18% поради придобито право на пенсия, само 1% или точно 37 души за една година са с прекратени правоотношения поради дисциплинарно уволнение и само 2% или 78 души поради съкращение на длъжността. Това означава, че пет пъти по-вероятно е един служител да намери смъртта си, докато работи в държавната администрация, от това да бъде дисциплинарно уволнен и два пъти по-вероятно да бъде съкратен от служба.“ Това казва заместник-министър председателят по ефективното управление Калина Константинова на заседание на Министерския съвет в края на юни, показа справка на „Флагман“ със стенограмата.

Тогава е приет Доклад за състоянието на администрацията през 2021 г.

„Обобщените данни от администрациите: основната щатна численост по устройствен правилник към 31 декември 2021 г. е 143 381 щатни бройки, като незаетите са близо 8%, трайно незаетите, тоест повече от 6 месеца, са около 4%. По тези критерии се съди за това откъде може най-бързо да се намери някакъв вид оптимизация предвид факта, че ако са трайно незаети, вероятно няма нужда от тях“, казва още вицепремиерът Константинова.

Съгласно годишния доклад на Европейската комисия за 2021 г. относно възнагражденията и пенсиите на служителите в държавите членки на ЕС, за служителите от централната администрация в България се наблюдавал ръст от 10.4% на реалните нетни възнаграждения към 1 юли 2021 г. спрямо същата дата 2020 г.

„Също така през последните години преобладават много високи оценки на изпълнение на длъжността. 98.8% от оценките на държавните служители са положителни, отговаря или надвишава изискванията, и само 1.13 % са отрицателни, тоест не отговарят на изискванията. От тези резултати можем спокойно да заключим, че или администрацията оперира на едно изключително високо ниво, което надхвърля очакванията на ръководителите, или методът на оценяване е приет малко проформа и не се прилага съвсем коректно“, коментира Калина Константинова.

„По данни от доклада за 2021 г. от съда са възстановени на работа 154 служители, от които 111 са възстановени на предишната си длъжност, това са 72.8%. По данни от доклада за 2020 г. 213 души са били отстранени от работа поради дисциплинарно уволнение или съкращение от длъжността. Тоест от 213 отстранени души 154 служители са върнати на работа от съда, което е 73% от целия брой на съкратените служители. Това е също още един проблем, който има за това, че е горе-долу невъзможно да бъдат съкращавани при откриване на нарушение или не обосновава добре.

От доклада се забелязва притеснителна статистика относно и възрастта на служителите. Само 6% от служителите са на възраст до 29 години, за контраст 9% или двойно повече са служителите на възраст над 60 години.

Друг проблем, който се забелязва в доклада, е с доста сериозните различия между минималната и максималната основна заплата за сходни позиции, като например минималната заплата за директор на дирекция е 850 лева, максималната е 6450 лева, което е разлика от близо 8 пъти. В администрацията на министерствата също има огромни различия, особено при позицията държавен експерт – минималната заплата за тази позиция е 960 лева, а максималната 4364. Това е разлика от четири и половина пъти за една и съща позиция в различно министерство. Знаете, че в други държави държавната администрация има горе-долу еднакви нива във всички администрации, защото презумпцията е, че еднакъв вид експертиза се изисква, макар спецификата, която е секторна. Подобни грандиозни различия се наблюдават и при ръководните длъжности в министерствата“, казва вицепремиерката.


В категории: Политика


Флагман.БГ "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара 04/05/2024, Събота 12:30 0
10
Коментара по темата
10.
бургазлия
01.08.2022 16:59:06
0
10
Държавната администрация се ука от пенсионери Дирекциите са се превърнали на пенсионерски клубове .
9.
НОИ
01.08.2022 16:40:07
0
13
Продължаваме да полагаме усилия чрез повишаване на пенсионната възраст да осигурим на ВСЕКИ български гражданин шанс да умре на работното си място преди да е навършил години за пенсия!
8.
Честно казано
01.08.2022 16:24:16
1
3
Каква беля да стане? :D
Ще си омаже цаките с кремчето и после ще го излиже от стъклата като мачка прясно мляко!
7.
да
01.08.2022 16:02:00
0
9
Така е щото махаш и слагаш твой човек.
6.
мда така е
01.08.2022 15:55:36
2
10
От много време разправям, че за всичко са виновни мъжете. Като видиш в понеделник сутрин крива лелка на някое гише ти става ясно че събота и неделя нейния хубосник никаква не я е свършил и лелката е недоклатена и нерва.
5.
А
01.08.2022 15:38:41
0
14
На държавна хранилка да си.
4.
Ало Вараца?
01.08.2022 15:37:57
1
1
До 1 всичко в шъпата и бегаш да не стане беля.
3.
Неа
01.08.2022 15:05:26
3
16
Да, съгласна съм. С тоя тормоз на работа наистина е по вероятно да се споминеш, преди да те уволнят.
2.
Честно казано
01.08.2022 14:59:40
3
15
А Простото гледа като наакано дете майка си!
1.
*********
01.08.2022 14:56:17
1
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя е най-скромната и мила участничка в Ергенът, но Алек я отпрати Тя е най-скромната и мила участничка в Ергенът, но Алек я отпрати Катето се сбогува с формата преди финала Заради спор за паркомясто запечатаха автомобил с монтажна пяна Заради спор за паркомясто запечатаха автомобил с монтажна пяна  По думите на потърпевшия извършителите – мъж и жена, са агресивни и са заплашвали него и приятелката му с убийство Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта на пристанище Бургас Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта на пристанище Бургас Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите Пежо се заби в мантинелата на пътя Поморие-Бургас Пежо се заби в мантинелата на пътя Поморие-Бургас Водачът на автомобила твърди, че гумата му се е спукала Румънски автомобил се обърна по таван в Русе Румънски автомобил се обърна по таван в Русе Колата е помела пътен знак с ограничение до 50 км. и е разцепила дърво край пътя Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Наследникът на великия актьор се изявява пред българска публика за 60 лева, примата иска по 600 за концерт в лозята Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата
Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист"
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори