×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Във форма за лятото: 6 ползи от ходенето


24 Юли 2022, Неделя, 17:40 ч.
Автор: Флагман.бг

По-добър сън, повече сила, по-добро настроение и още

Ходенето в продължение на 30 минути всеки ден може да подобри здравето по повече начини, отколкото бихте очаквали. Не само, че ходенето е фантастична форма на сърдечносъдово упражнение с ниско въздействие, то може значително да подобри вашето психическо и емоционално здраве и да помогне за всяка уелнес цел – от стрес до сън.

„Много хора не приемат ходенето като истинска тренировка. Може би е твърде лесно, твърде обичайно, твърде приятно и твърде релаксиращо, за да се счита за сериозна форма на упражнение“, казва д-р Майкъл Лам. Според него, най-хубавото тук е, че ходенето е едно от най-лесните упражнения, които може да правите постоянно и да виждате ефекти.

Предизвикателството обаче е да превърнете ходенето, или последователното движение като цяло, в редовна част от вашето ежедневие. „Много лекари и фитнес треньори ще ви кажат, че най-добрата форма на упражнения е тази, която всъщност следвате без прекъсване“, казва д-р Лам. Дори едно обикновено ходене в продължение на 30 минути или повече може да подобри както външния вид, така и цялостното здраве.

6 ползи от ежедневното ходене1. Подобрява здравето на сърцето
Има причина ходенето да е приветствано като една от най-добрите форми на упражнения за здравето на сърцето. Националната кардиологична фондация на Австралия изчислява, че ходенето в продължение на 30 или повече минути всеки ден всъщност може да намали риска от сърдечни заболявания, понижавайки риска от инсулт с цели 35%.

Освен това, ежедневното ходене може да ви помогне да поддържате здравословно тегло, метаболизъм, кръвно налягане и холестерол в кръвта, като всички те помагат да поддържате сърцето си здраво. Дори и да не можете да се ангажирате с 30 минути на ден, доказателствата показват, че дори малко ходене е по-добре от никакво, когато става дума за сърцата ни.

2. Намалява стреса и подобрява настроението
Не е тайна, че упражненията са добре проучен и доказан начин за намаляване на стреса. Ходенето освобождава ендорфин – химикал в тялото, който насърчава чувството на удоволствие, като смях и любов. Ендорфините взаимодействат с рецепторите в мозъка и предизвикват усещане за благополучие, повишено самочувствие, повишена толерантност към болка и дори чувство на еуфория, често наричано „надъхване“.

Ходенето наистина ви кара да се чувствате по-добре. Проучване от 2018 година установява, че дори единични, кратки 10-минутни разходки подобряват настроението на участниците. Да бъдеш активен влияе върху начина, по който нашият мозък обработва невротрансмитерите като допамин.

3. Намалява депресията
Изследванията показват, че физическата активност, включително ходенето, може да намали депресията. Проучване на 121 жени в менопауза установява, че тези, които ходят три пъти седмично по 40 минути, имат значително намаляване на депресията.

Второ проучване открива, че дори ходенето с бързо темпо само за два часа и половина на седмица е свързано със значително по-нисък риск от депресия в сравнение с възрастните, които не спортуват. Според Брайън Шинкъл, депресията засяга милиони хора в световен мащаб и е водеща причина за редица проблеми, свързани със здравето. Според него, упражненията могат да се справят с подобно състояние.

4. Укрепва ставите
Шинкъл казва, че ходенето може да изиграе огромна роля за намаляване на развитието и прогресията на остеоартрит – форма на артрит, която засяга ставите. Упражнението отдавна показва ползи при лечението и предотвратяване на състоянието.

Скорошно проучване също така показва, че ходенето може да облекчи болката и да забави прогресията на заболяването. Учените установили, че хората, които са ходили, са имали 40% намаление в развитието на нови чести болки в коляното в сравнение с групата, която не е ходила. „Упражненията, като ходене, имат многобройни ползи за здравето и винаги трябва да бъдат първи подход за превенция и лечение на дегенеративни ставни заболявания“, казва Шинкъл.

5. Контролира нивата на кръвна захар
Чрез метаанализ на данни на повече от 300 000 участници се прави важно откритие – тези, които са ходили редовно, имат 30% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2. Това е така, защото ходенето може да помогне за контролиране или понижаване на кръвната захар. Ходенето с бързо темпо е свързано с по-нисък риск от диабет тип 2.

Проучване, направено сред 201 души с диабет тип 2, от друга страна, установява, че всеки допълнителни 2600 стъпки на ден са свързани с 0,2% по-ниски нива на кръвната захар.

6. Подобрява имунната функция
Друга полза за здравето от ходенето всеки ден е засилването на имунната функция. То потенциално може да причини промяна в антителата и белите кръвни клетки, които помагат на тялото ви да се бори с болестта. Временното повишаване на телесната температура може също така да попречи на бактериите да се размножават, като същевременно забави освобождаването на хормоните на стреса.

Освен това, ходенето може да „отмие“ бактериите от белите дробове и дихателните пътища, намалявайки шансовете да прихванете вируси на настинка или грип.

Как да превърнете ходенето в ежедневен навик?
Д-р Лам казва, че ходенето е едно от най-добрите неща за начало, когато става въпрос за превръщането на движението в ежедневен приоритет. Нямате нужда от луксозно оборудване, не е нужно да учите сложни движения и нямате нужда от специално облекло. Трябва само да вземете удобни дрехи и обувки, да пуснете любимите си песни на слушалки и да започнете.

Според експерти, първата стъпка към превръщането на ходенето в навик е да забравите за гоненето на резултат. Тези числа могат да изглеждат наистина плашещи и всъщност да ви попречат да направите първата стъпка. Вместо това, правете неща, които тялото ви позволява независимо дали ще ходите няколко минути на ден или ще стигнете до 30 минути.

В началото може да изпробвате няколко трика, за да подготвите тялото си за по-дългите маршрути. Качвайте се например по стълбите вместо с асансьора, използвайте по-рядко автомобила или градския транспорт, разходете се из вкъщи докато печката готви или кафето се вари, направете си среща с приятел в парка, а не в кафене.

Ходенето трябва да се превърне в редовен навик, за да може да поддържате както добра фигура, така и добро здравословно състояние.

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори