×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо вече никой не говори за остров Свети Иван


Защо вече никой не говори за остров Свети Иван
А днес островът можеше да е световна дестинация на поклонническия туризъм
23 Юли 2022, Събота, 19:59 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Дори част от мощите на Светеца бяха откраднати при визита на реликвария в Сливен, но така и не бяха издирени

Със сигурност в препълненото от туристи Южно Черноморие има и хора, които се замислят защо никой не обръща поглед към най-големия ни остров – Свети Иван, намиращ на километър северно от Стария Созопол. И е по-добре да не обръщате взор към това обрасло с бурени свещено място, което можеше днес да бъде центърът на поклонническия туризъм у нас.

За да стигнете до острова ви трябва лодка и да държите устите си затворени, защото достъпът до Свети Иван е строго забранен заради старо министерско постановление – за периода 1 април – 30 юли, тъй като по това време гнездят гларуси.

Днес краеведът Диана Фъртунова предостави на Флагман.бг потресаващи фотоси, които лично е заснела вчера на острова.

На това място проф. Поптомов откри реликварий с мощите на светеца, снимка: Диана Фъртунова 
Останките от Базиликата и наченките на възраждането й през 2010 година, снимка: Диана Фъртунова
Снимка: Диана Фъртунова

По-възрастните българи може би помнят сензацията от 2010 година, когато екип от археолози, воден от проф. Казимир Поптомов при разкопки се натъкна на мощите на Свети Йоан Кръстител.

Находката в запечатан реликварий от алабастър, съдържащ зъб, парчета от кости на ръка и лицева част направи сериозен пробив не само в българската, но и в световната библейска археология, след като бе доказано с лабораторни анализи в Оксфордския университет, че са останки на библейска личност.

Целият процес по изследване на тези мощи бе щателно документиран от National Geographic. Филмът прикова вниманието на милиони зрители по света и предизвика поклоннически наплив към църквата „Св.св.Кирил и Методий“ в Стария Созопол, където мощите са изложени и до днес.

Оригиналното ковчеже, което през юни 2010 година е в ръцете на проф. Поптомов
Почистването на светинята в присъствието на екип на National Geographic
Проф. Поптомов показва на медиите своята находка
Това е ковчежето, което може да видите в църквата „Св.св.Кирил и Методий“. Откраднатите в Сливен костици така и не бяха открити

В следващите няколко години интересът към острова расте и Община Созопол прави постъпки държавата да прехвърли собствеността. Постепенно обаче ентусиазмът стихва, а след кончината и на най-големия радетел за превръщането на България в дестинация за поклоннически туризъм – проф. Божидар Димитров, темата минава напълно в глуха улица.

През 2012 година, по Великден, бе извършен и тежък грях с реликвария. Светите мощи бяха посрещнати в Сливен с благословението на сливенския митрополит Иоаникий като самият владика внесе в храма „Св.Димитър“ святото ковчеже. Два дни преди реликвата да се завърне в Созопол, се разчу, че части от костите са откраднати. Владиката призова този, който е отнесъл костицата да я върне обратно чрез свещеник, защото това е непростим грях. След това злодеяние жителите на Созопол апелираха светинята никога повече да не се изнася от града им.

След 2012 година, ковчежето с мощите е поставено завинаги в църквата „Св.св.Кирил и Методий“.

За него обаче отдавна не се говори, а островът тъне в забвение и бурени, въпреки че това е било светилище на траките още през VII век пр.н.е. Тогава е бил издигнат храмов комплекс с бронзова статуя на бог Аполон Лечител. В средата на V век там е построена раннохристиянска базилика и е изграден храмът „Света Богородица“, свързан с голям манастирски комплекс. През 10-ти век островът е активен книжовен център, като книги от него се съхраняват и до днес във Ватикана.

 




В категории: Созопол


14
Коментара по темата
14.
Светослав
27.07.2022 11:52:05
0
0
Коригирайте името на проф. Попконстантинов , не е трудно да се намери информация за него.
13.
Дидо
24.07.2022 09:04:03
7
8
Последно бяхме в Созополо през 2005-та и още тогава беше цигания върху кича и кич върху циганията!Сега само смея да предполагам каква ужасия е!Лакомите гъзници, дето го раздават местни,а са от околните кърове, си заслужават боклука!!
12.
Арю Сириъс
24.07.2022 02:01:11
3
19
Острова искаше да го прилапа Доган. Добре, че мутрата Борисов не му стигна смелостта да го хариже на Рейзи, защото щеше да има същата съдба като Алепу и Аркутино - да е собственост на Мутри!
11.
Имам човек
24.07.2022 01:58:24
8
5
Офффф, аман от глупости за доверчиви наивници. Където няма наука, вярата избуява като плевел! Пропаганда на ниво ислямска държава....
10.
До 2.
23.07.2022 23:56:20
1
19
Неграмотник си ти
Турците от 2 камъка правят история и печелят, а ние с доказани реликви не можем
Св Йоан Кръстител във всяка християнска обител по целия християнски свят стои на царския ред икони отдясно на Христос, разбира се, че може от това да се направи световна дестинация
9.
Владимир Владимирович
23.07.2022 22:12:29
1
13
Бас ловя, че не сте гледали и филма по National-а.
8.
*********
23.07.2022 22:10:18
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
7.
4
23.07.2022 21:24:16
0
18
№1,не знам за духовните служители,но само невменяем клептоман може да открадне мощи!! Ужас и безумие..И то точно в Сливен.После-недей да имаш предразсъдъци..Едни са родени да "пълзят",други-да крадат,а колко-да "летят"?..
6.
Местен
23.07.2022 21:23:19
3
34
1) Гларусите не са местен вид ! Буквално избиват гълъбите и врабчетата ! Трябва действия за ограничаване на разпространението им за да може отново да видим красотата на ЧАЙКИТЕ !
Местните чайки прогонени от чуждоземните гларуси.

2) Трабва да се ВЪЗСТАНОВИ, КАТО ДЕЙСТВАЩА МОНАШЕСКА ОБИТЕЛ това Свято място !
Дано Бог даде да се случи в рамките на нашият земен живот !
5.
Rocky22
23.07.2022 21:23:18
2
27
Созопол съм го зачеркнал още 1999.
Алчността на местните го погуби.
Да си спомним за мариниста Янис Хрисопулос и неговата визия за града като световна дестинация.
4.
Е на тва
23.07.2022 20:58:04
1
48
Парадокс е че парчето земя е на един км. от центъра на общината и не е общинска собственост. Държавата е управлявана от безхаберници които мислят само за собственото си обогатяване. Единствено местните могат да си помогнат. А това с гнезденето на гларосите си е пълна глупост. Тези птици дори са прекомерно много и може да се помисли за ограничаването им.
3.
българин
23.07.2022 20:45:35
7
29
При добре организирана туристическа кампания и съответнтите удобства на острова може да се организира целогодишен туризъм от Западни туристи поклонници!
2.
Хахахахаха
23.07.2022 20:43:50
27
19
"Световна дестинация" дрън дрън та пляс. Хайде по-полека с елементарните изхвърляния.
1.
християнин
23.07.2022 20:17:34
6
36
жалко, много жалко. даже аз не зная, че в Созопол има мощи на свети Йоан Кръстител. Та това е повод, да не можеш да се разминеш с туристи, а созополии нищо не правят по въпроса. а колкото до сливналии, аз отдавна опявам, че оня бледоликия йоаникии си е един мизерник.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори