×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зорница Русинова: Стремежът с влизането в еврозоната е нашите доходи да станат еднакви с европейските


Зорница Русинова: Стремежът с влизането в еврозоната е нашите доходи да станат еднакви с европейските
Не бива да допускаме закръгляне на цените при приемане на еврото, каза Зорница Русинова
13 Юли 2022, Сряда, 10:35 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Бившият социален министър призна, че цените може в началото малко да се повишат, но щели да влязат много инвестиции

Влизането ни в еврозоната ще скъси пътя и ще даде шанс България да навакса в икономическото развитие, а стремежът е нашите доходи да станат еднакви с европейските. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ председателят на Икономическия и социален съвет и бивш министър на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Нашата препоръка е поне една година цените да се показват паралелно и в евро, и в левове, добави тя. 

„Постарахме се за задача да направим едно становище по националния план за въвеждане на еврото, което излезе през май. По поръчка на Народното събрание през юни приехме анализ, който обхваща теми като доходи, инфлация, ефектите от въвеждането на еврото и влизането на България в еврозоната, за да може като общество да започнем малко по-сериозно да започнем да работим за това“, изтъкна бургазлийката. 

„Вчера видяхме как Хърватия получи съгласие на Съвета. Тичайки по една писта доста дълго, се оказа, че ни изпреварва“, коментира тя. 

„Препоръката, която българският бизнес, синдикати и граждански организации дават, е първо този план, приет от Министерския съвет, да започне да се изпълнява, защото сме приели да влезем в еврозоната още с договора за присъединяване. Освен това сме във валутен борд и самият преход, сравнен с много други страни, не би трябвало да е толкова драматичен“, заяви Русинова. 

„Разликата е, че когато влезем в зоната, няма да използваме еврото само като разплащателна валута, а ще сме страна – членка, която ще взема решения за това накъде да върви тази парична единица“, добави тя. 

„Във всички страни – прибалтийските републики, които през последните няколко години са приели еврото, са с много сходна на нашата парична политика заради валутен борд и фиксиран курс на валутата. Виждаме, че икономическият растеж и размерът на инвестициите там е много по-голям, сравнен с България“, подчерта бившата министърка. 

„В началото в прибалтийските републики имаше много леко нарастване на инфлацията, но после силно навлизат чужди инвестиции, както и се стига до развитие на икономиката. Има и много по-добри възможности за растеж“, добави тя.

„Трябва да си даваме сметка, че закръглянето на цените не трябва да допускаме и е нужен ясен механизъм как самите граждани да дават сигнали, ако видим нелоялен търговец, който използвайки положението, просто е решил да ги повиши“, заяви Русинова. 

„Важно е да се допълнят увеличаването на пенсиите с адекватни социални мерки. Предстои отоплителен сезон. Трябва да видим какви са социалните помощи и с какво друго може да се подпомогнат пенсионерите, защото често заиграването с пенсионната система, когато дойдат избори, води до тежки последствия“, каза още тя.


В категории: Животът


14
Коментара по темата
14.
Нашите
13.07.2022 19:00:58
0
2
Колко пари взе за тези глупости?
13.
_nib_
13.07.2022 15:00:03
0
2
Господжата се прави на шантава...Дали доходите във всички държави които сега са в еврозоната са еднакви?
12.
Га га гаааа
13.07.2022 13:46:02
0
8
Лай лай кучка. .......
Говорене за да излъже идиотите.
В Италия вземат двойно по ниски заплати отколкото в Германия.За Швейцария да не говорим нищо че не са приели еврото.
Защо в тези страни не са изравнени заплатите, ами Норвегия, Словения
11.
Дедовия
13.07.2022 12:18:47
0
12
В Словакия еврото е в сила от2015г. В центъра на Братислава има просещи пенсионери словаци, които още чакат да им се изравнят доходите с европейските.
10.
anonymous
13.07.2022 12:02:05
0
8
Корупцията и шуро-баджанащината ни е***а майката, а това даже и еврото не може да поправи
9.
До 6
13.07.2022 11:32:12
0
9
Работил съм в Англия с латвийци и литовци и те са същите скъсаняци като нас.
8.
Българина
13.07.2022 11:23:58
1
11
Интересна работа е с това Евро.
Полша, Чехия и Унгария и дума не дават да се издума за него.
Не вярвам те да са прости, а БГ умни.
7.
Гочо
13.07.2022 11:14:43
3
17
Тази госпожа да не сравнява България с Прибалтийските републики . Там не се краде , като за последно. И да приемем еврото, пак същия батак ще сме, само където народа ще обеднее още
6.
аз
13.07.2022 11:08:00
2
17
ПОРЕДНАТА ПОРЪЧКОВА МАСТИЯ
5.
Abc
13.07.2022 11:07:38
1
3
Еврото отиде на кино заради политиката на ЕЦБ . В момента в който вдигнат лихвите отново ще поскъпне. Просто сега циркулират много напечатани пари ,които водят до обезценяване. Ако еврото е обезпечено със злато инфлацията ще е 0.
4.
Аз
13.07.2022 11:04:19
3
19
"...Влизането ни в еврозоната ще скъси пътя и ще даде шанс България да навакса в икономическото развитие, а стремежът е нашите доходи да станат еднакви с европейските."
Това изказване е за жълта фланелка!
Много, много ме разсмя,но със сълзи.
3.
Българин
13.07.2022 11:00:37
2
21
Еврото отиде на кино и без наша помощ
2.
Дедовия
13.07.2022 11:00:03
2
24
За пореден път се убеждавам ,че всички "говорещи глави от телевизора " не познават държавата си,народа си и живеят извън реалността,в някакъв свой собствен свят.
Нищо от това, което говори тази непозната за мен женица,няма да се случи така.
1.
Ще станат, да.
13.07.2022 10:44:47
2
23
На 36-ти март, в шестък. А твоите отдавна минават тези на европейците.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори