×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Огнян Минчев: Кирил и Асен не са имали намерение за кабинет, а да си направят ПР с мандата


09 Юли 2022, Събота, 16:41 ч.
Автор: Флагман

Кризата, която започна с отстраняването на парламентарния председател Никола Минчев повиши рейтинга на ПП и обнадежди Петков и Василев, че разигравайки ритуала "създаване на нова коалиция" ще успеят отново да излязат начело в ролята на водеща партия по популярност, смята проф.Огнян Минчев

 

Изчерпването на политическите консултации на Продължаваме промяната в рамките на очертания още през ноември кръг на т.нар. "партии на промяната" показва, че двамата лидери Кирил и Асен не са имали сериозно намерение да формират правителство, а са избрали да оползотворят получения мандат за ПР цели.

Кризата, която започна с отстраняването на парламентарния председател Никола Минчев повиши рейтинга на ПП и обнадежди Петков и Василев, че разигравайки ритуала "създаване на нова коалиция" ще успеят отново да излязат начело в ролята на водеща партия по популярност. Не зная дали тази сметка ще излезе реалистична.

Но следствията от проваления мандат ще бъдат тежко отрицателни за българската държава и общество. Както поведението на ИТН, така и "червените линии" на БСП са очевидни свидетелства за невъзможността четирипартийната коалиция да постигне сериозни резултати по пътя на каквото и да е реформиране на държавната политика.

Дори най-безспорните постижения на управлението - решаването (засега) на кризата с Македония, прекъсването на отношенията с Газпром, както и отзоваването на 70 служители на посолството на РФ - станаха възможни или поради подкрепа на опозицията (дадена "през зъби") или чрез "изненада" на коалиционните партньори и вътрешно коалиционни скандали.

Не беше реалистично да се очаква, че сглобяването на нов кабинет - след бламирането на стария - може да се случи само благодарение "изпомпването" на депутатите от разпадащата се партия 7/8.

Дори да им предложиш "стимули в брой", каквито те не са и сънували в живота си досега, от другата страна могат да "предложат" както заплахи за саморазправа, така и да участват в самия "търг" с наддаване. Дори и при феноменален успех - да приобщиш депутатите на Слави без самия Слави и гласа му Тошко - "новата" ти коалиция не би била много по-впечатляваща от старата.

Разиграването на играта с мандатите би имало някакъв смисъл, ако по какъвто и да е начин - от чисто символичен до конкретно коалиционен - части от опозицията бяха интегрирани като сериозни участници в консултациите за нов кабинет.

Но за ПП това бе открито неприемливо - за тях разделението "статукво - промяна" твърдо остава най-важния фактор за самоопределение. Тази твърдост е демонстративна, въпреки драматичните промени в средата около нас, които изискват една друга разделителна линия да бъде не само забелязана, но и приета като определяща в настоящата ситуация - линията на разделение между европейската и атлантическа ориентация на България и откритото или полуприкрито обслужване на руските стратегически цели в България.

Без признаването на приоритета на разделението Изток - Запад, никаква реформа не е възможна в България. Руската олигархия и нейната хегемония в енергетика, корупция, и влиянието на Кремъл върху политическите решения на София, е основния структурен фактор за "завладяните" държава и общество в България. Без отстраняване на структурния фактор на руския диктат, всеки политически разговор за "реформа" остава лицемерен и прикриващ други политически намерения.

Очевидно е, че за истинските реформатори на българската политика, дълбоката обвързаност на целокупната българска политическа класа с олигархичното статукво на държава и общество е основен проблем - и основно препятствие пред постигането на каквито и да е реформистки цели.

Това обаче не означава, че реформистка политика може да се води като "реформаторите" скрият главата си в пясъка и номинират бившата комунистическа партия и лобистката група на №КОЙ в такт 7/8 за "партньори в реформирането". Те не са партньори повече от ДПС и ГЕРБ, защото са част от една и съща пирамида на зависимости, градена от три и повече десетилетия насам.

С две думи - не можеш да управляваш България по демократичните й конституционни правила, без да решиш с кого и какви компромиси ще направиш.

Компромисите, които ПП направиха досега, доведоха управляващата им коалиция до крах за шест месеца и до невъзможност за създаване на нова коалиция, построена със същите "тухли", които вече рухнаха в политическия скандал от последния месец.

"Може да не успеем, но с мафията от ГЕРБ и ДПС компромиси няма да правим". Никой не ви уговаря да правите каквото и да било, но в политиката и в управлението има възможни и невъзможни неща. Вие избрахте невъзможните, за да оползотворите една единствена възможност - да си направите ПР с мандата, та дано на следващите избори отново бъдете класирани първи. И какво ако бъдете класирани? И по-важно - какво докато бъдете класирани?

Българската партийна система върви по логиката на кризисно фрагментиране, при която "партиите на статуквото" съхраняват стабилността си и относителните си дялове при постепенно намаляване на дела граждани, готови отново да гласуват.

"Партиите на промяната" се роят. ИТН излиза от играта - кой колко е спечелил от краткото й съществуване знаят само самите бенефициенти. Възраждане възраждат същия едноцифрен процент избиратели. На тъч линията загряват Стефан Янев и неуморимата Мая. Усещате ли какъв "реформистки импулс" назрява в подготовката за поредни парламентарни избори?

От всичко това печели само един човек и той се нарича Румен Радев. Неговите пълномощия по конституция са толкова ограничени спрямо реалната власт, която упражнява, че не е възможно - по-скоро рано, отколкото късно - той да не постави въпроса за ново институционално устройство на Държавата. Но все още е много рано.

Засега той се готви за пореден цикъл от абортирани народни събрания и служебни управления без парламент, без реален контрол. Той не разполага с ресурс за що годе прилично управление на страната. Но разполага с власт - включително за еднолични решения по проблеми, свързани с главния разлом на съвременната европейска политика - разломът Изток-Запад.

Докато "реформаторите" се наумуват и налудуват, Радев, Янев § С-ие - с известна подкрепа от "статуквото" - могат да обърнат българския държавен кораб в евразийските плитчини. И не ме обвинявайте в параноя! Защото не съм аз казал, че Крим е руски...

Стигнахме дотам, да избираме кой да ни води обратно в евразийската кошара - дали "старата госпожа" на Позитано, управлявана от "червените линии" на една млада и амбициозна госпожа, или екипът пенсионери от Граф Игнатиево, на който му хареса да бъде редовно дневален начело на държавата. Равнис... Мирно... Василев и Петков - доложете! С ПР-а я докарахме дотук.

Да видим докъде ще я докараме с реалното управление на държавата.


В категории: Политика


3
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
3
Коментара по темата
3.
Нико
10.07.2022 14:16:54
0
1
Г-н професор Минчев ,Все пак Вие пък и аз не сме завършили Харвард и начинът на образование Там е по различен от нашия които ни пълнише главите сНаучен Комунизъм ист БКП и др.Особенно на вас.политилозите.Но Има 4неща които се случиха в новата история 1,,Петър Стоянов президент2 България в НАТО 3Прием в Евросъюза и 4 Изгонване на 70 шпиони от Родината ни за което имат Заслуга Харвардци. Вие като политолог не виждате ли всички тези подривни Копейки Тошковци,Янчета,Воиводи ,Права и свободи.който служиха срещу пари там ,Ама мълчахте А сега срещу К.Петков лаете и му търсите грешки .ДаТои направи 4тото важно нещо ПОЧНА да гони чужди Шпиони и се установи че в парламента няма и 120,депутати който да кажат Браво .Колко от депутатите са чужди шпиони кажете Вие Професоре.пропуснах Вие не удобрявате изгонването на шпионите защо има ли материален интерес?
2.
бургазлия
10.07.2022 05:33:43
1
5
EС загърбва собствените си интереси в името на някаква зелени химери.Знайно е ,че няма вечни приятели,а има вечни интереси.
Една многодетна лелка зове към намаляне на температурата в дома като изход от енергичната криза.Преди това искаха краставиците да са само прави.Сега с парите от плана за развитие трябва да си зачеркнем въглищната енергетика.Моля,нека знаещите да ми изброят какво сме спечелили от членството ни в ЕС.
1.
Дернев
09.07.2022 17:22:39
4
4
"Евразийските плитчини" са много по-безопасни от евроатлантическите дълбини. Поглъщат всичко и загиваш. В плитчината все може да остане нещо да стърчи, да се хваниш, да оцелееш. А са и все вътрешни на Европа и Азия води. Това ни дава преимущество и гаранции за сигурност при споделено бъдеще. А това между Европа и Америка го няма. Там е опасният Северен Атлантик. И като гледам промяната на времет, става все по-опасен. Ще си пътуваме безопасно с влакове през Евразия. Но щетрябва да заобиколим Китай. Ако не следвахме сляпо интересите на Щатите, досега да бяхме го направили. Все още можем. Избори, проевропейско, антинатовско правителство, НАТО вън, единна евпопейска система за сигурност. Никога повече ПП тарикати. Европа за европейците. Крайно време е да се чуе в Брю6сел.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет" Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори