×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как опитът с матурите и кандидат-студентските изпити може да спре войната „Машини срещу хартиени бюлетини”


Как опитът с матурите и кандидат-студентските изпити може да спре войната „Машини срещу хартиени бюлетини”
И двете системи в сегашния им вид подлежат на манипулации на вота, но и има просто решение
06 Юли 2022, Сряда, 20:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Може хем вълкът да е сит, хем агнето цяло – стига да има желание

Голямата дилема – машинно или хартиено гласуване,  стана поредна причина за раздори в Народното събрание на България. Едни настояват да се върне в секциите изцяло хартиената бюлетина, коментирайки, че чрез нея полето за манипулации е по-малко; други са категорични – машината не може да бъде излъгана.

И двете твърдения са еднакво неверни и обвързани с политическа игра. И двата процеса подлежат на машинации и това е вследствие на старо правило – щом е направено от човек, значи има начин да се манипулира. Припомняме, че в Германия хартиеният вот бе заменен за кратко от машини – практика, която се задържа за около 4 години и която, оказа се, доведе до сериозни проблеми.

Логиката с въвеждането на машините е, че веднъж се изсипват накуп сериозни суми, за да се закупят устройствата, но пък вложението се използва на всички следващи избори. Тук ще вметнем, че още когато предложението бе гласувано, стана ясно, че една частна фирма ще държи сорс кода на софтуера на машините – нещо, което на практика означава, че изходът от гласуването е поверен в ръцете на частник, който е и монополист при вноса им.
Аргументът против хартиените бюлетини е свързан в немалка степен с неграмотността на част от населението, което е и по-податливо да продаде гласа си.

Затова предлагам да приложим изпитана отдавна практика, която се използва на матури и кандидат-студентски изпити - разбъркването на бюлетините. Преди да се спрем върху причината, поради която тя може да се окаже най-сполучлива, да опитаме да разберем как най-често неграмотните в България гласуват за определен кандидат, след като получат финансов стимул.

Единият начин, за по-образованите, е да им се каже за кой номер да гласуват. Това е сравнително лесно, но е неприложимо при голяма част от избирателите. Затова се използва друг похват. На купения гласоподавател, който я не може да чете, я не може да брои, се дават инструкции – пръчка с определена дължина или подобно пособие, се поставя върху хартиената бюлетина. Краят на пръчката свършва там, където е номерът на кандидата, за когото е платено да се гласува.

И така, връщайки се на хартиените бюлетини стигаме до лесно заключение. Какво ще се случи, ако има 10 или 20 „изпитни варианта”, на всеки от които номерата на кандидатите са разбъркани в случаен ред? Например на вариант №1 от изборната бюлетина отгоре надолу номерата ще са 6, 1, 21, 15, 18, 3, 2, 13... и т.н. На вариант №2 те пък ще са например 4, 7, 12, 15, 24, 21, 16, 3... и т.н. Номерът с пръчката няма да сработи. При средно около 700 бюлетини в секция, ако вариантите на бюлетината са разпределени по равно, шансът за машинации става минимален.

Същата практика реално може да се приложи и за машинното гласуване и не би коствала огромни суми от джоба на данъкоплатеца – поне в един идеален свят. В същото време обаче в критика на машините остава проблемът с това, че софтуерът им се поддържа от една фирма и не е „Open source” – нещо, което е в рязко разминаване с демократичния принцип, когато става въпрос за избори.

Така реално се въвежда пасивен образователен ценз – такъв, какъвто от години повечето консервативни партии, недоволни от резултатите си на изборите, се опитват така или иначе да въведат. И вълкът сит, и агнето цяло.

 


В категории: Политика


4
Коментара по темата
4.
do 3
07.07.2022 09:47:46
1
0
след като говори за 'сорс код на машините' значи не знае :)
3.
Мускул вместо мозък
07.07.2022 08:23:10
1
3
Тоя русчев има ли идея какво означава сорс код? И сеща ли се защо ГРОБ и ДпС гласуваха против предложението на ДБ този код да стане публичен?
2.
Драгиев
07.07.2022 06:15:09
6
7
Само машинно,може да е всичко но последните парламентарни изцори бяха на честните от 30г. насам-говорим не само за неграмотните/ те могат да отпаднат много лесно,нямаш основно образование-отпадаш/,говорим за мъртвите души които отпаднаха!
1.
Един
06.07.2022 22:53:05
2
7
Имам по добро предложение. На екрана сам да набираш номера на желаната партия и да го валидираш с натискане на бутон.
Много по просто и ефикасно от разбъркани номера. Ако те са 50-60 или повече има да търсиш два часа необходимия ти номер.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори