×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сбогом и благодарим за пенсиите


Сбогом и благодарим за пенсиите
"Направихме, каквото зависи от нас, за да получат хората във време на криза пенсиите си в увеличен размер. Дали е справедливо, дали ще се одобри от обществото, е друг въпрос" - социалният министър Георги Гьоков
02 Юли 2022, Събота, 21:13 ч.
Автор: Вестник СЕГА

Политическите кризи са и добра, и лоша новина за доходите на възрастните

Увеличението на пенсиите се случи малко като в "Пътеводител на галактическия стопаджия". Там на главния галактически стопаджия Артър Дент му се налага да наеме кола в Лос Анджелис. "Да я накараш да завие е малко проблематично — казва му младежът зад тезгяха. — Понякога е по-просто да слезеш и да се качиш на кола, която отива в другата посока". Та и с пенсиите стана нещо подобно - парламентът се оказа абсолютно неспособен на завои дори когато посоката не е съвсем правилна.

Политическите кризи са и добра, и лоша новина за възрастните. От една страна, както написа един читател на "Сега", още няколко кръга избори и пенсиите ще достигнат човешки нива. От друга - тези увеличения все така няма да имат много общо с принципите и справедливостта, да не говорим за реформи. По отношение на принципите сегашният парламент даже не е особено висок връх - той се пада на кратките парламенти на 2021 г., чиито поразии настоящите промени трябва да оправят. Но дори на този фон в пленарна зала се разигра рядко виждан цирк - ГЕРБ и ДПС критикуваха 4 часа предложенията на правителството, а след това гласуваха като един за тях.

Това единодушие се дължи на много причини. ГЕРБ изпълниха повелята на лидера Бойко Борисов "с подкрепата си да им избием зъбите, задето говорят, че ГЕРБ не даде пари на пенсионерите". Това не е платформа, която ще пропусне и ДПС. "Възраждане" пък се присламчиха към управляващите, защото имат огромен проблем с участието си в новото мнозинство, рамо до рамо с ДПС.

Над всичко това властваше и един основен фактор - бързането БСП изигра майсторски останалите с аргумента, че пенсиите може да закъснеят. Точно правителството с нейно участие обаче внесе актуализацията едва на 8 юни, а Корнелия Нинова говореше по този въпрос съвършено неверни неща. После енергията се разпиля в политическата криза, тъй че и Бойко Борисов не е прав да се изкарва невинен - неговите депутати поискаха на 14 юни вот на недоверие, а не извънредно заседание за пенсии. В окото на тази буря ИТН, ПП и ДБ изоставиха каквито бележки имаха към проекта и гласуваха ударно, каквото им се поднесе.

Така по причини, които невинаги имаха нещо общо с пенсиите, в следващите месеци ще бъдат изхарчени много пари. Откъде ще дойдат те не е съвсем ясно - според управляващите те идват от затворените чекмеджета, според опозицията - от подскочилите цени. Сигурно е, че тези пари ще влязат в джоба на възрастните, както е сигурно и че част от тях няма да бъдат разпределени по най-справедливия начин. Откъде сме сигурни за последното? От самите партии, които го гласуваха с отвращение. За съжаление, сигурно е и още нещо - това не е финалът на пенсионната сапунка, дълга почти колкото "Дързост и красота". Още наесен може да се окажем в нов сезон драми за добавки, компенсации, увеличения и преизчисления.

Проблемите с избрания вариант са коментирани много пъти - с увеличението 10% плюс 60 лв. окончателно във всички пенсии се включва елемент, който няма нищо общо нито с труда, нито с осигуровките на пенсионера. При пенсиите под 600 лв. тази добавка ще е над 50% от увеличението. При по-високите пенсии увеличението ще е за пореден път по-малко от това при ниските. При това говорим за изкривяване на съвсем ново ниво - този несвързан с приноса елемент вече ще се добавя и към всяка бъдеща пенсия.

В дебатите неведнъж бе изтъквано, че това поне е автоматичен модел, независещ от политически прищевки. Но това ще важи само до следващото правителство

Добавките например са противоречива до комичност фигура в парламентарните пререкания. Уж никой не ги обича и всички научиха урока за приноса, калпака и пр., но всъщност те вече са на постоянно въоръжение и е въпрос на време в предстоящите още по-нестабилни месеци да бъдат използвани от всеки, който се домогва до власт - било то за лекарства, срещу инфлацията или за някоя нова криза. Няма съмнение и че едно ново управление ще продължи да човърка пенсионната система в своя угода, например заменяйки с нещо ново планираното за октомври преизчисление, което ще увеличи около 717 000 пенсии от ниския диапазон.

Печален пример до какви абсурди може да се стигне в това отношение е ДПС, които предложиха диференцирани добавки, като за най-ниските пенсии - под 413 лв., сумата трябва да е 120 лв., а за останалите - 60 лв. Няма нужда от академично звание, за да е ясно, че това би пренаредило пенсиите в обратен ред - пенсионерът с 412 лв. ще получава 532 лв., а пенсионерът с 414 лв. - 454 лв. Още по-тревожно е, че ГЕРБ също гласува за тази промяна.

Именно в тези нагласи стои най-големият проблем пред пенсионната система и нейната зависимост от политиците - за добри промени все няма или време, или политическа енергия, или пък системата вече е увредена отвъд всякакво спасение. При липсата на воля за истински дебат и реална реформа

лимитът за безпринципни и даже безотговорни решения в парламента е вдигнат много високо. Така важните въпроси - защо например тежестта на стажа не продължава да расте, винаги остават за неопределеното бъдеще.

Най-въздействащото изказване по този въпрос беше на Георги Ганев от "Демократична България".  "Имам една мечта - съдбите на 2 млн. души да не зависят от нито един човек, седящ в тази зала. Както ние тук не гласуваме бюджет на БНБ, нека същото да стане и с НОИ, а пенсиите да се изчисляват по записани в закон правила", обясни Ганев. Той призна, че правителственият вариант съдържа "огромен компромис", но се доближава най-много до тази мечта. Другите предложения според него на практика казват на хората: "Всяка година вие ще зависите от нас, решаваме ние. В нас са лостовете, в нас са и хлябът, и ножът, знайте го".

Остротата в това изказване бе предназначена за ДПС. Но в нея Ганев описа и тъжната картина на всеобщия парламентарен избор. Защото всички партии на теория знаят кой е верният път, но на практика не пускат нито хляба, нито ножа.

---

Бел. "Сбогом и благодарим за рибките" е бележка, оставена от делфините при необяснимото им изчезване преди разрушаването на планетата Земя в "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс. Бележката идва да покаже, че нещата не винаги са това, което изглеждат, че са както пише Адамс. Делфините например знаят за предстоящото разрушение и многократно се опитват да предупредят човечеството, но по-голямата част от сигналите им са неправилно изтълкувани.


В категории: Политика


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
Question
03.07.2022 16:46:42
1
3
Г-не,
Редно ли е според Вас: пенсионери с 1500 лв.да взимат тавана и пенсионери също работили приблизително 50 г.тр.стаж да взимат минимума?
Все пак всички са извършвали работа, която е равнопостанена на тези с-1500 лева?
Просто отговорете с адекватен отговор?
Защото за мен България е една толкова нискодтандартна държава, пък и с чиста съвест:"КЛОАКА!"
"Сериозно се замислите ва къде отиват нещата, защото накрая ще работите вие...!!!!!"
Изключитетелно много съм огорчена, разстроена и не толерират вашето мнение, абсолютно по никакъв начин!
6.
Хаха
03.07.2022 14:19:51
4
5
Този слабоумен кокошкар му се вързахте, каподи прозди
На тоя шамандурник
5.
До 2
03.07.2022 13:20:30
2
2
Тя тази няма спирка да крещи! Трябва явно само тя да получава. Кой както е свикнал в този живот!
4.
Стоян христов
03.07.2022 11:06:01
1
7
Благодаря за пенсията от 424 лв за 54,8 м осигурен трудов стаж, и се питам защо съм се осигурявал толкова време.
3.
Иван
03.07.2022 10:54:18
4
7
Аз лично не съм съгласен с начина на увеличения на пенсиите през последните години. Както пише в статията, те нямат нищо общо с принципите и справедливостта. Първо, имам "нещастието" да съм роден след 1960 година и понасям доста сериозна редукция ня пенсията. Второ, трябва да съм виновен, че пенсията ми е прилична и получавам по-малки увеличения.
2.
До 1 .
02.07.2022 22:06:11
8
11
Недей така малко момиченце !
1.
защо
02.07.2022 21:30:55
17
16
ЗАЩО ВДИГНАХТЕ ПЕНСИЙТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ СЛЕД УЖ ПЕНСИЯ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ?ЗАЩО ПОЛУЧАВАТ КОВИД ДОБАВКА СЛЕД УЖ ПЕНСИЯ ДУРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ?ЗАЩО ЗАЩО ЗАЩО ?ЗАЩОТО СТЕ МАЗНИ ДОЛНИ ПОСЛУШКОВЦИ НА БЕЛИТЕ КОСИ!ДЪРЖАВАТА Е НУЛА НА НУЛАТА ТАК,ЧЕ НЯМА КАК ДА НЕ СМЕ ДВЕ НУЛИ ОТ ВСЯКЪДЕ!ТОАЛЕТНА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Хванаха шофьора Иван пиян и надрусан в Синеморец Хванаха шофьора Иван пиян и надрусан в Синеморец В джоба на 41-годишния мъж ченгетата намерили дрога Зодиите, които са най-ужасните съседи Зодиите, които са най-ужасните съседи Ето кои са  Медведев с остър коментар за Украйна, предупреди Европа, че са възможни инциденти и край други АЕЦ-и Медведев с остър коментар за Украйна, предупреди Европа, че са възможни инциденти и край други АЕЦ-и АЕЦ „Запорожие”, известна с акронима ЗАЕЦ, е най-голямата такава електроцентра на Стария континент Супер вкусни макарони с кайма и зеленчуци Супер вкусни макарони с кайма и зеленчуци Вижте как да ги приготвите Само на SAXA Beach: Сандвич със скарида и теменужка заменя цацата и пържените картофки на плажа в Бургас Само на SAXA Beach: Сандвич със скарида и теменужка заменя цацата и пържените картофки на плажа в Бургас Уникалната демонстрация на кулинарен майсторлък събра любителите на най-вкусната храна на Северния плаж Най-зловещите адреси в България: Домовете, в които са станали страховити самоубийства Най-зловещите адреси в България: Домовете, в които са станали страховити самоубийства Вижте тяхната история Плажен тенис турнир ще се проведе за Деня на Варна Плажен тенис турнир ще се проведе за Деня на Варна Очакват се в състезанията да участват спортисти от Варна, София, Бургас, Добрич, Русе, Шумен, Силистра, Равда, както и международни участници от Кипър, Русия и САЩ Бургас се пука по шевовете в очакване на Arctic Monkeys Бургас се пука по шевовете в очакване на Arctic Monkeys Морският град посреща най-мощния музикален уикенд за годината, няма паркоместа, нито една стая за настаняване, улиците са задръстени ЦИК определи държавите, в които ще бъдат образувани избирателни секции ЦИК определи държавите, в които ще бъдат образувани избирателни секции Вижте кои са Интригата в „Охранителна полиция“ на ОДМВР-Бургас се заплита, вижте кой е четвъртият кандидат за шеф Интригата в „Охранителна полиция“ на ОДМВР-Бургас се заплита, вижте кой е четвъртият кандидат за шеф Искат се и специфични комуникативни способности за работа с медиите, освен амбиция и изряден външен вид
Климатът задълбочава енергийната криза в Европа Климатът задълбочава енергийната криза в Европа Ръководителят на Европейската космическа агенция призова за незабавни действия за справяне с климатичните промени 6 години затвор за похитител на кучетата на Лейди Гага 6 години затвор за похитител на кучетата на Лейди Гага Поп звездата е особено привързана към домашните си любимци Хакер предлага на търг данните на 48,5 млн. души Хакер предлага на търг данните на 48,5 млн. души Твърди се, че е получил информацията от приложение за COVID-19 на Шанхай ФИФА потвърди: Откриват Мондиал 2022 ден по-рано ФИФА потвърди: Откриват Мондиал 2022 ден по-рано Това ще стане с мача Катар – Еквадор на 20 ноември   Мистериозен шум под земята се появи в още едно турско село Мистериозен шум под земята се появи в още едно турско село Селото е второто в Сиирт за по-малко от месец, което съобщава за мистериозен звук, идващ откъм земята 100 000 британци заплашват да не плащат сметките си за ток и газ от октомври 100 000 британци заплашват да не плащат сметките си за ток и газ от октомври Горната граница на цените на електроенергията от 1 април беше повишена на фона на покачващите се световни пазарни цени на газа Алексей Данилов: Европа е в опасност, терористи завзеха Запорожката АЕЦ Алексей Данилов: Европа е в опасност, терористи завзеха Запорожката АЕЦ Чернобил е цвете пред ЗАЕЦ, коментира секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Задържаха предполагаем джихадист в Лондон Задържаха предполагаем джихадист в Лондон Днес ще бъде изправен пред британското правосъдие Руснаците загубили най-малко 9 самолета при взривовете в Крим, превземат Соледар Руснаците загубили най-малко 9 самолета при взривовете в Крим, превземат Соледар Източната половина на града вече е под техен контрол, напредват и в Бахмут Евакуират село в Закинтос заради пожар Евакуират село в Закинтос заради пожар Жителите са получили съобщение чрез спешния номер 112 да се евакуират към село Ано Волимес
Кирил Петков Кирил Петков Мафиотите, които искат да ни спрат да им вземем парите, ни заливат с помия Виц на деня Виц на деня Катаджия спира девойка за проверка.
- Госпожице, шофирате с превишена скорост, нямате винетка, употребила сте алкохол. Време Ви е за акт. Да го пишем или да го извършим?
Виц на деня Виц на деня Въпрос:
- Денем лае, нощем плува?
Отговор:
- На тъщата ченето...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На път за работа тя застана съвсем близо до стареца в автобуса, за да си мислят хората, че на ракия и чесън лъха от него!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори