×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Николай Витанов: Хвърлиха украинските войничета в котела за курбан и спря рева на юрдек – генералите


Николай Витанов: Хвърлиха украинските войничета в котела за курбан и спря рева на юрдек – генералите
Математиката ни казва, че голямото сражение за Словянск и Краматорск е това, което ще ни привлича вниманието през месец юли, каза проф. Николай Витанов
25 Юни 2022, Събота, 20:30 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ, снимка: Фейсбук/Николай Витанов

Руснаците едва ли ще тръгнат към Одеса с такъв проблем като Харков откъм гърба си, прогнозира той

Властите в Киев курбанясват украински войничета за PR цели. Момчета вече ги няма. Няма го и гороломния рев срещу мен на юрдек – генералите. Това сподели във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

Според него след разгрома в Северодонецк украинското ръководство ще трябва да обяснява на майките на курбанясаните войничета защо ги натика в котела зорлем. 

Математиката ни казва, че голямото сражение за Словянск и Краматорск е това, което ще ни привлича вниманието през месец юли, добави той.

„Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология.  Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място. Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната“, уточни професорът. 

Той прогнозира, че решаващата битка за Словянск - Краматорската агломерация ще започне, когато се изпълнят четири условия. 

Тя си върви, но горещата точка в момента е друга и затова не се чува много за тая битка, пише в социалната мрежа математикът. 

Според него скоро ще се чуе за нея, а първото условие затова е да приключат сраженията в района на Северодонецк – Лисичанск. 

„Единият град падна в руски ръце. Лисичанск още не е, но това е въпрос на време“, коментира той.

Второто условие е руснаците да прехвърлят достатъчно техника на брега на река Северски Донец, където са Словянск и Краматорск. За това трябва време и налична техника, доста от която е ангажирана при Северодонецк и Лисичанск, обясни професорът. 

Третото условие е украинската групировка в Бахмут и Соледар да бъде поставена в тежко положение. Тук много не се чува какво става, но руската армия напредва полека към Бахмут. Тук ще има тежки сражения, защото падне ли този град, украинската групировка в Словянск-Краматорск не само ще остане без защита от юг, но и ще се раздвижи положението в района на Донецк, където защитниците на Авдеевка ще попаднат в неприятна ситуация, изтъкна той.

Четвъртото условие е руснаците да успеят да превземат Краснополие и това да им позволи да ускорят струпването на техника за атака на Словянск и Краматорск. „Атакуват го и на този участък на фронта настъплението продължава – вчера са превзели Сидорово, с което първата отбранителна украинска линия при Словянск е подложена на сериозен натиск. Двете украински отбранителни линии засега държат“, коментира проф. Витанов. 

„Руската армия започна атаката на първата от тези линии първата линии - линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок. Тя се огъва. Проблемът за украинците е, че руснаците настъпват откъм страната на Северски Донецк, където е Словянск, т.е. реката вече не е техническа пречка за тях. Очаква се падането на тази отбранителна линия“, добави той.

„Втората линия -  Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка, още не е атакувана. С нейната атака започва решителното сражение в Донбас – за Словянск и Краматорск, но те са голяма хапка. Преди да бъдат атакувани, трябва да бъде неутрализирана украинската групировка в Бахмут. Така Словянск и Краматорск ще могат да бъдат щурмувани и от юг“, коментира математикът. 

„Тогава в следващите дни следва да очакваме атака на първата линия по-горе и усилване на руския натиск в посока Бахмут. Което и ще стане. Северодонецк падна. След падането на Лисичанск следващите цели на настъпващата руска армия там са Северск и Бахмут. Голямата цел – обкръжение на Славянск-Краматорската агломерация от юг. Понеже Словянск и Краматорск още не са обкръжени, украинската армия още може да укрепи силите си там“, добави той.

„Лисичанск е в тежко положение. Както очаквах, руснаците го приклещиха от север и от юг, всички пътища са под техен огневи контрол. Загубите на украинските части там са очаква да са жестоки като убити и пленени. Отбранителната линия рухва. Следва да видим, колко ще издържат отбранителните съоръжения при Северск и Бахмут.  Математиката ни казва, че голямото сражение за Словянск и Краматорск е това, което ще ни привлича вниманието през месец юли“, подчерта професорът. 

Според него украинската армия не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни – голямо превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха, добави той.

„Новият мит е, че в западна Украина се подготвя нова армия със западно оръжие, която ще разбие руснаците. Човек, който разбира от логистика и от военно дело, знае, че една такава армия може да е готова да влезе в бой догодина по това време. Ами дотогава? Боеспособните украински части намаляват бързо, остава пушечно запасняшко месо“, коментира Витанов. 

„Писах ви, пиша ви пак – очакванията са за огромни украински загуби в жива сила. Не можеш да хвърляш неподготвени запасняци срещу 20-кратно превъзходство на противника в артилерия на относително равен терен. Това е самоубийство“, подчерта той. 

„Правилният ход е да ги скриеш в големите градове, където инфраструктурата да им осигурява поне някаква защита. Математиката е безмилостна. Независимо дали си прав или не, артилерийското превъзходство на противника ще те прегази. Дори всеки украински войник да се бие за трима, без тежка техника нищо няма да стане. А достатъчно тежка техника няма“, обясни математикът. 

Според него, след падането на Лисичанск следват Верхнекаменка, Северск и Кривая Лука, с което руската армия ще излезе на подстъпите на агломерацията Словянск – Краматорск от източната страна. Решителното сражение за Донбас наближава. 

„Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Напротив руснаците полека напредват.  Но
украинците гласят нова контраофанзива. Струпват жива сила. Руснаците обаче имат огромно превъзходство в тежка техника и парират опитите да се създадат условия за контраофанзива. Укрепвайте Харков, докато е време“, съветва той.

Помнете -  руснаците едва ли ще тръгнат към Одеса с такъв проблем като Харков откъм гърба си, изтъкна аналитикът. 

Според него украинската отбрана край окупираната Херсонска област е грамотно организирана и може да опита контраофанзиви. „Засега те са от тип Айнщайн – правим все същото и очакваме друг резултат. Едва ли ще има. Приказки много – резултати – нула. По точно – нищо, умножено по нула. Какъв е украинският късмет тук -  руснаците нямат численост засега да тръгнат масивно срещу Николаев и Одеса“, добави той.

Ще имат обаче, след като свърши битката за Донбас. 

„Тогава северният фланг на украинската отбрана ще бъде поставен в тежка положение. Кривой рог и Днепропетровск ще трябва да се укрепват силно. Големите руски цели са милионните градове Харков, Одеса и Днепропетровск. Превземането на Одеса отрязва излаза на Украйна на море. В Днепропетровск е украинскта хай-тех индустрия. А с Харков, Русия отново става империя“, коментира Николай Витанов. 

„Вече става ясно от стратегическа гледна точка, че Украйна е на път да загуби сражението за Краматорската дъга. Така Донбас заминава и на дневен ред излизат Харков и Одеса. Ако нещата бъдат оставени така, се очакват големи териториални загуби за Украйна. Какво може да предотврати това? Старият трик от Втората световна война – разполагане на натовски войски в западна Украйна“, обясни той.

„Подготовката за това се вижда, човек като погледне какво става в Полша. Въпросът е полската армия като влезе в Украина, кога ще излезе. И дали ще излезе“, коментира математикът. 

„Докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас и влизането на натовски войски на украинска територия“, добави той.

„У нас ситуацията е стабилна. Проукраинската пропаганда е затънала в калта и чакаме неволята да я измъкне оттам. Забелязва се опит за по-систематична проукраинска пропаганда“, пише Витанов. 

„Трябва те да знаят повече за Украйна, преди да почнете да им леете върху главите притчите за лошите руснаци и добрите украинци. Защото каквото хората знаят е каквото са видели – големите джипове и омазаните с екскременти стаи на по петзвездните хотели. Какво толерантност чакате? Какво ефективност на пропагандата?“, пита той. 

„Доста неща трябва да се променят в българския интелектуален елит, за да се издигне той до ниво да решава ефективно предизвикателствата на съвременността. Проблемът не е само при нас, нито е бил само при нас. Както казва Бисмарк „Нашите германски предци са имали много любезна религия. Те вярвали, че след смъртта ще срещнат отново всички добри кучета, които са били техни спътници в живота. Иска ми се да мога да повярвам и на това...“. Тоест, казва ни той, ако главата ви е пълна с грамотност, съставена от глупости, няма много да прокопсате“, пише математикът. 

„Внимавайте с какво си пълните главите. Внимавайте, с какво пълните главите на децата си“, съветва той.


В категории: Войната в Украйна


22
Коментара по темата
22.
Оскар Екологичен
26.06.2022 20:04:25
3
1
Само две три 81f62 към "всезнаящият " проф. Витанов:
100%'ово болшевшшко мекере
21.
Некой
26.06.2022 19:48:09
5
5
Безкрайно точен както винаги!
Респект!!!!
20.
*********
26.06.2022 12:59:38
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
19.
*********
26.06.2022 09:34:33
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
18.
доктор
26.06.2022 08:16:42
9
11
Хубаво пишеш Витанка,професор си в БАН,нека хората видят от какво разбираш и как се става професор в България.
17.
доктор
26.06.2022 07:40:45
16
16
Витанка ,дърт комунист си ти ,дърт ДС доносник .Клел си се в БКП и СССР и забрави кой е Ботев и Левски.
16.
Рус робски лумпен.
26.06.2022 05:25:31
37
20
Витатанка, украинските войници се бият за земята си и Родината. В котела са хвърлени другите, които се бият за кремълския карлик и крадливата му шайка. Ама, ти, отлъде да знаеш, рус роб и логическо мислене е "нон сенс". Виж, тука, ако бяха дошли рус фашистите със сигурност, ти и другите рус роби, щеше да ги посрещнете, като освободители. Ама, дали, нямаше да ви освободят изотзад?
Със сигурност, да!
15.
Попов
26.06.2022 05:19:51
11
15
Баси измисления герой.
... Какъв герой, пълен плашипутарник
14.
нормално
26.06.2022 01:55:52
19
11
Ма чакай...ма нали нацисти бореха...ма нали бяха в един завод приклещени...ма нали ценности защитаваха руснаците и украинците аха да ги нападат...ма нали пак излъгаха българите...Че и това интервю. Оставам с впечатлението, че едва ли не поляците ще превземат Украйна, докато добрите руснаци колят и бесят в 21 век.
13.
много приказки за нищо
26.06.2022 01:43:48
16
44
Абе, дураци, още от началото си беше ясно, че руснаците ще бият укритата. ама заради нарк0мана боят им ще е доста здрав, че и без държава ще останат. Т. е. кат не щат да са сателит на Русия, като Беларус, ще станат част от територията й. Само абсолютни олиг0френи могат да си мислят, че Украйна има и 0.0001 % шанс да победи.
12.
До 8
26.06.2022 00:51:05
5
21
Диванни експерте със сигурност не си помирисвал казарма и знаеш за война толкова колкото си гледал в Рамбо! Терминът "групировка" е официален термин от военното дело и се използва за обозначение на определен брой войски и разположението им.Обаче от къде дълбокомъдър диванен експерт от панелката като теб да го знае.Големи специалисти станахте.
11.
Простаци
25.06.2022 23:22:07
22
32
Лейте лайна в коментарите, човека изказва обективно мнение, това, че вие сте с промити мозъци и ми джвакате ще ви задави накрая.
10.
*********
25.06.2022 22:57:01
3
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
рашистки паляк
25.06.2022 22:24:09
23
34
Сега експерт по война ли стана...?Какво трябва да обясняват на майиките на загиналите укрински герои...хората защитават страната си,що не питаш какво ще обяснява ПУТЛЕР на руските майки,защото бройката на загиналите руски окупатори днес вече наближава 35 000 а до никеде не са стигнали...палячо.
8.
нима?
25.06.2022 22:00:27
15
25
Доста особена реторика - украинската "групировка" тук и там, поне три пъти го срещнах в текста. Демек едва ли не някаква криминална сган, прави внушение... За същите тези мобилизирани войничета, които уж съжалява в началото? Този на заплата към посолството ли е? И що за медия става рупор на подобни изказвания...
7.
Бил
25.06.2022 21:52:26
23
27
Човекът не е учил военна наука, ама се справя по-добре от 95% от нашите генерали. Общо взето описал е операцията на руснаците.
И края на Украйна, разделена между Русия и Полша. Естествено, ако Путин реши да дели с пшеките. Защото може да реши и друго - да ги посрещне с атом.
6.
КЬОСЕВ
25.06.2022 21:31:17
3
17
Математик, който не знае 1000 кучета колко мъде имат!)…. Но щом Каракачанов като бивш военен министър се произнася и си вярва, че е така както казва и преди него един друг мухльо от БЗНС....НЕНЧЕВ - военен експерт!)...., Който за никъв хий не става!)
5.
ОППАААААААА
25.06.2022 21:14:40
27
27
ПОРЕДНА ПОМИЯРСКА /русофилска / ПЛАТЕНА С КОПЕЙКИ СТАТИЯ ОТ ВЛАГ МАН !!!КОЙ–КОЦЕТО КОПЕЙКИН ЛИ ВИ Е СВОДНИКА ЩОТО ЗА КИНТИ Е ПРОСТИТУЦИЯ !!!!!!!!!!!ВИЖ АКО ЛЮБОВТА ВИ КЪМ ПУТИН Е ""ПЛАТОНИЧЕСКА ""МОЖЕ ХАХАА
4.
Един
25.06.2022 21:04:38
10
26
Чак сега разбрах че това същество е било руснак.
3.
Кирито
25.06.2022 21:02:04
23
28
Как не спря бе изрод долен?Брадатата ти физиономия на кол набучена искам да я видя!!!Ти си НЕВЕРОЯТЕН ПЛАТЕН ПОМИЯР!!!
2.
Хахаха
25.06.2022 20:57:19
13
43
Това същество просто се гаври с нас, жалко, че не се намери някоя откачалка да му покаже химическият състав на винкела и да го помоли да изчисли якостта му с някоя математическа формула.
1.
Тоя отпадък
25.06.2022 20:55:25
10
52
и експерт по войни ли стана?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Хванаха шофьора Иван пиян и надрусан в Синеморец Хванаха шофьора Иван пиян и надрусан в Синеморец В джоба на 41-годишния мъж ченгетата намерили дрога Зодиите, които са най-ужасните съседи Зодиите, които са най-ужасните съседи Ето кои са  Медведев с остър коментар за Украйна, предупреди Европа, че са възможни инциденти и край други АЕЦ-и Медведев с остър коментар за Украйна, предупреди Европа, че са възможни инциденти и край други АЕЦ-и АЕЦ „Запорожие”, известна с акронима ЗАЕЦ, е най-голямата такава електроцентра на Стария континент Супер вкусни макарони с кайма и зеленчуци Супер вкусни макарони с кайма и зеленчуци Вижте как да ги приготвите Само на SAXA Beach: Сандвич със скарида и теменужка заменя цацата и пържените картофки на плажа в Бургас Само на SAXA Beach: Сандвич със скарида и теменужка заменя цацата и пържените картофки на плажа в Бургас Уникалната демонстрация на кулинарен майсторлък събра любителите на най-вкусната храна на Северния плаж Най-зловещите адреси в България: Домовете, в които са станали страховити самоубийства Най-зловещите адреси в България: Домовете, в които са станали страховити самоубийства Вижте тяхната история Плажен тенис турнир ще се проведе за Деня на Варна Плажен тенис турнир ще се проведе за Деня на Варна Очакват се в състезанията да участват спортисти от Варна, София, Бургас, Добрич, Русе, Шумен, Силистра, Равда, както и международни участници от Кипър, Русия и САЩ Бургас се пука по шевовете в очакване на Arctic Monkeys Бургас се пука по шевовете в очакване на Arctic Monkeys Морският град посреща най-мощния музикален уикенд за годината, няма паркоместа, нито една стая за настаняване, улиците са задръстени ЦИК определи държавите, в които ще бъдат образувани избирателни секции ЦИК определи държавите, в които ще бъдат образувани избирателни секции Вижте кои са Интригата в „Охранителна полиция“ на ОДМВР-Бургас се заплита, вижте кой е четвъртият кандидат за шеф Интригата в „Охранителна полиция“ на ОДМВР-Бургас се заплита, вижте кой е четвъртият кандидат за шеф Искат се и специфични комуникативни способности за работа с медиите, освен амбиция и изряден външен вид
Климатът задълбочава енергийната криза в Европа Климатът задълбочава енергийната криза в Европа Ръководителят на Европейската космическа агенция призова за незабавни действия за справяне с климатичните промени 6 години затвор за похитител на кучетата на Лейди Гага 6 години затвор за похитител на кучетата на Лейди Гага Поп звездата е особено привързана към домашните си любимци Хакер предлага на търг данните на 48,5 млн. души Хакер предлага на търг данните на 48,5 млн. души Твърди се, че е получил информацията от приложение за COVID-19 на Шанхай ФИФА потвърди: Откриват Мондиал 2022 ден по-рано ФИФА потвърди: Откриват Мондиал 2022 ден по-рано Това ще стане с мача Катар – Еквадор на 20 ноември   Мистериозен шум под земята се появи в още едно турско село Мистериозен шум под земята се появи в още едно турско село Селото е второто в Сиирт за по-малко от месец, което съобщава за мистериозен звук, идващ откъм земята 100 000 британци заплашват да не плащат сметките си за ток и газ от октомври 100 000 британци заплашват да не плащат сметките си за ток и газ от октомври Горната граница на цените на електроенергията от 1 април беше повишена на фона на покачващите се световни пазарни цени на газа Алексей Данилов: Европа е в опасност, терористи завзеха Запорожката АЕЦ Алексей Данилов: Европа е в опасност, терористи завзеха Запорожката АЕЦ Чернобил е цвете пред ЗАЕЦ, коментира секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Задържаха предполагаем джихадист в Лондон Задържаха предполагаем джихадист в Лондон Днес ще бъде изправен пред британското правосъдие Руснаците загубили най-малко 9 самолета при взривовете в Крим, превземат Соледар Руснаците загубили най-малко 9 самолета при взривовете в Крим, превземат Соледар Източната половина на града вече е под техен контрол, напредват и в Бахмут Евакуират село в Закинтос заради пожар Евакуират село в Закинтос заради пожар Жителите са получили съобщение чрез спешния номер 112 да се евакуират към село Ано Волимес
Кирил Петков Кирил Петков Мафиотите, които искат да ни спрат да им вземем парите, ни заливат с помия Виц на деня Виц на деня Катаджия спира девойка за проверка.
- Госпожице, шофирате с превишена скорост, нямате винетка, употребила сте алкохол. Време Ви е за акт. Да го пишем или да го извършим?
Виц на деня Виц на деня Въпрос:
- Денем лае, нощем плува?
Отговор:
- На тъщата ченето...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На път за работа тя застана съвсем близо до стареца в автобуса, за да си мислят хората, че на ракия и чесън лъха от него!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори