×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Николай Витанов: Хвърлиха украинските войничета в котела за курбан и спря рева на юрдек – генералите


Николай Витанов: Хвърлиха украинските войничета в котела за курбан и спря рева на юрдек – генералите
Математиката ни казва, че голямото сражение за Словянск и Краматорск е това, което ще ни привлича вниманието през месец юли, каза проф. Николай Витанов
25 Юни 2022, Събота, 20:30 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ, снимка: Фейсбук/Николай Витанов

Руснаците едва ли ще тръгнат към Одеса с такъв проблем като Харков откъм гърба си, прогнозира той

Властите в Киев курбанясват украински войничета за PR цели. Момчета вече ги няма. Няма го и гороломния рев срещу мен на юрдек – генералите. Това сподели във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

Според него след разгрома в Северодонецк украинското ръководство ще трябва да обяснява на майките на курбанясаните войничета защо ги натика в котела зорлем. 

Математиката ни казва, че голямото сражение за Словянск и Краматорск е това, което ще ни привлича вниманието през месец юли, добави той.

„Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология.  Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място. Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната“, уточни професорът. 

Той прогнозира, че решаващата битка за Словянск - Краматорската агломерация ще започне, когато се изпълнят четири условия. 

Тя си върви, но горещата точка в момента е друга и затова не се чува много за тая битка, пише в социалната мрежа математикът. 

Според него скоро ще се чуе за нея, а първото условие затова е да приключат сраженията в района на Северодонецк – Лисичанск. 

„Единият град падна в руски ръце. Лисичанск още не е, но това е въпрос на време“, коментира той.

Второто условие е руснаците да прехвърлят достатъчно техника на брега на река Северски Донец, където са Словянск и Краматорск. За това трябва време и налична техника, доста от която е ангажирана при Северодонецк и Лисичанск, обясни професорът. 

Третото условие е украинската групировка в Бахмут и Соледар да бъде поставена в тежко положение. Тук много не се чува какво става, но руската армия напредва полека към Бахмут. Тук ще има тежки сражения, защото падне ли този град, украинската групировка в Словянск-Краматорск не само ще остане без защита от юг, но и ще се раздвижи положението в района на Донецк, където защитниците на Авдеевка ще попаднат в неприятна ситуация, изтъкна той.

Четвъртото условие е руснаците да успеят да превземат Краснополие и това да им позволи да ускорят струпването на техника за атака на Словянск и Краматорск. „Атакуват го и на този участък на фронта настъплението продължава – вчера са превзели Сидорово, с което първата отбранителна украинска линия при Словянск е подложена на сериозен натиск. Двете украински отбранителни линии засега държат“, коментира проф. Витанов. 

„Руската армия започна атаката на първата от тези линии първата линии - линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок. Тя се огъва. Проблемът за украинците е, че руснаците настъпват откъм страната на Северски Донецк, където е Словянск, т.е. реката вече не е техническа пречка за тях. Очаква се падането на тази отбранителна линия“, добави той.

„Втората линия -  Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка, още не е атакувана. С нейната атака започва решителното сражение в Донбас – за Словянск и Краматорск, но те са голяма хапка. Преди да бъдат атакувани, трябва да бъде неутрализирана украинската групировка в Бахмут. Така Словянск и Краматорск ще могат да бъдат щурмувани и от юг“, коментира математикът. 

„Тогава в следващите дни следва да очакваме атака на първата линия по-горе и усилване на руския натиск в посока Бахмут. Което и ще стане. Северодонецк падна. След падането на Лисичанск следващите цели на настъпващата руска армия там са Северск и Бахмут. Голямата цел – обкръжение на Славянск-Краматорската агломерация от юг. Понеже Словянск и Краматорск още не са обкръжени, украинската армия още може да укрепи силите си там“, добави той.

„Лисичанск е в тежко положение. Както очаквах, руснаците го приклещиха от север и от юг, всички пътища са под техен огневи контрол. Загубите на украинските части там са очаква да са жестоки като убити и пленени. Отбранителната линия рухва. Следва да видим, колко ще издържат отбранителните съоръжения при Северск и Бахмут.  Математиката ни казва, че голямото сражение за Словянск и Краматорск е това, което ще ни привлича вниманието през месец юли“, подчерта професорът. 

Според него украинската армия не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни – голямо превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха, добави той.

„Новият мит е, че в западна Украина се подготвя нова армия със западно оръжие, която ще разбие руснаците. Човек, който разбира от логистика и от военно дело, знае, че една такава армия може да е готова да влезе в бой догодина по това време. Ами дотогава? Боеспособните украински части намаляват бързо, остава пушечно запасняшко месо“, коментира Витанов. 

„Писах ви, пиша ви пак – очакванията са за огромни украински загуби в жива сила. Не можеш да хвърляш неподготвени запасняци срещу 20-кратно превъзходство на противника в артилерия на относително равен терен. Това е самоубийство“, подчерта той. 

„Правилният ход е да ги скриеш в големите градове, където инфраструктурата да им осигурява поне някаква защита. Математиката е безмилостна. Независимо дали си прав или не, артилерийското превъзходство на противника ще те прегази. Дори всеки украински войник да се бие за трима, без тежка техника нищо няма да стане. А достатъчно тежка техника няма“, обясни математикът. 

Според него, след падането на Лисичанск следват Верхнекаменка, Северск и Кривая Лука, с което руската армия ще излезе на подстъпите на агломерацията Словянск – Краматорск от източната страна. Решителното сражение за Донбас наближава. 

„Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Напротив руснаците полека напредват.  Но
украинците гласят нова контраофанзива. Струпват жива сила. Руснаците обаче имат огромно превъзходство в тежка техника и парират опитите да се създадат условия за контраофанзива. Укрепвайте Харков, докато е време“, съветва той.

Помнете -  руснаците едва ли ще тръгнат към Одеса с такъв проблем като Харков откъм гърба си, изтъкна аналитикът. 

Според него украинската отбрана край окупираната Херсонска област е грамотно организирана и може да опита контраофанзиви. „Засега те са от тип Айнщайн – правим все същото и очакваме друг резултат. Едва ли ще има. Приказки много – резултати – нула. По точно – нищо, умножено по нула. Какъв е украинският късмет тук -  руснаците нямат численост засега да тръгнат масивно срещу Николаев и Одеса“, добави той.

Ще имат обаче, след като свърши битката за Донбас. 

„Тогава северният фланг на украинската отбрана ще бъде поставен в тежка положение. Кривой рог и Днепропетровск ще трябва да се укрепват силно. Големите руски цели са милионните градове Харков, Одеса и Днепропетровск. Превземането на Одеса отрязва излаза на Украйна на море. В Днепропетровск е украинскта хай-тех индустрия. А с Харков, Русия отново става империя“, коментира Николай Витанов. 

„Вече става ясно от стратегическа гледна точка, че Украйна е на път да загуби сражението за Краматорската дъга. Така Донбас заминава и на дневен ред излизат Харков и Одеса. Ако нещата бъдат оставени така, се очакват големи териториални загуби за Украйна. Какво може да предотврати това? Старият трик от Втората световна война – разполагане на натовски войски в западна Украйна“, обясни той.

„Подготовката за това се вижда, човек като погледне какво става в Полша. Въпросът е полската армия като влезе в Украина, кога ще излезе. И дали ще излезе“, коментира математикът. 

„Докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас и влизането на натовски войски на украинска територия“, добави той.

„У нас ситуацията е стабилна. Проукраинската пропаганда е затънала в калта и чакаме неволята да я измъкне оттам. Забелязва се опит за по-систематична проукраинска пропаганда“, пише Витанов. 

„Трябва те да знаят повече за Украйна, преди да почнете да им леете върху главите притчите за лошите руснаци и добрите украинци. Защото каквото хората знаят е каквото са видели – големите джипове и омазаните с екскременти стаи на по петзвездните хотели. Какво толерантност чакате? Какво ефективност на пропагандата?“, пита той. 

„Доста неща трябва да се променят в българския интелектуален елит, за да се издигне той до ниво да решава ефективно предизвикателствата на съвременността. Проблемът не е само при нас, нито е бил само при нас. Както казва Бисмарк „Нашите германски предци са имали много любезна религия. Те вярвали, че след смъртта ще срещнат отново всички добри кучета, които са били техни спътници в живота. Иска ми се да мога да повярвам и на това...“. Тоест, казва ни той, ако главата ви е пълна с грамотност, съставена от глупости, няма много да прокопсате“, пише математикът. 

„Внимавайте с какво си пълните главите. Внимавайте, с какво пълните главите на децата си“, съветва той.


В категории: Войната в Украйна


22
Коментара по темата
22.
Оскар Екологичен
26.06.2022 20:04:25
3
2
Само две три 81f62 към "всезнаящият " проф. Витанов:
100%'ово болшевшшко мекере
21.
Некой
26.06.2022 19:48:09
6
5
Безкрайно точен както винаги!
Респект!!!!
20.
*********
26.06.2022 12:59:38
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
19.
*********
26.06.2022 09:34:33
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
18.
доктор
26.06.2022 08:16:42
9
12
Хубаво пишеш Витанка,професор си в БАН,нека хората видят от какво разбираш и как се става професор в България.
17.
доктор
26.06.2022 07:40:45
16
17
Витанка ,дърт комунист си ти ,дърт ДС доносник .Клел си се в БКП и СССР и забрави кой е Ботев и Левски.
16.
Рус робски лумпен.
26.06.2022 05:25:31
37
21
Витатанка, украинските войници се бият за земята си и Родината. В котела са хвърлени другите, които се бият за кремълския карлик и крадливата му шайка. Ама, ти, отлъде да знаеш, рус роб и логическо мислене е "нон сенс". Виж, тука, ако бяха дошли рус фашистите със сигурност, ти и другите рус роби, щеше да ги посрещнете, като освободители. Ама, дали, нямаше да ви освободят изотзад?
Със сигурност, да!
15.
Попов
26.06.2022 05:19:51
11
15
Баси измисления герой.
... Какъв герой, пълен плашипутарник
14.
нормално
26.06.2022 01:55:52
19
12
Ма чакай...ма нали нацисти бореха...ма нали бяха в един завод приклещени...ма нали ценности защитаваха руснаците и украинците аха да ги нападат...ма нали пак излъгаха българите...Че и това интервю. Оставам с впечатлението, че едва ли не поляците ще превземат Украйна, докато добрите руснаци колят и бесят в 21 век.
13.
много приказки за нищо
26.06.2022 01:43:48
17
44
Абе, дураци, още от началото си беше ясно, че руснаците ще бият укритата. ама заради нарк0мана боят им ще е доста здрав, че и без държава ще останат. Т. е. кат не щат да са сателит на Русия, като Беларус, ще станат част от територията й. Само абсолютни олиг0френи могат да си мислят, че Украйна има и 0.0001 % шанс да победи.
12.
До 8
26.06.2022 00:51:05
6
21
Диванни експерте със сигурност не си помирисвал казарма и знаеш за война толкова колкото си гледал в Рамбо! Терминът "групировка" е официален термин от военното дело и се използва за обозначение на определен брой войски и разположението им.Обаче от къде дълбокомъдър диванен експерт от панелката като теб да го знае.Големи специалисти станахте.
11.
Простаци
25.06.2022 23:22:07
23
32
Лейте лайна в коментарите, човека изказва обективно мнение, това, че вие сте с промити мозъци и ми джвакате ще ви задави накрая.
10.
*********
25.06.2022 22:57:01
3
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
рашистки паляк
25.06.2022 22:24:09
23
35
Сега експерт по война ли стана...?Какво трябва да обясняват на майиките на загиналите укрински герои...хората защитават страната си,що не питаш какво ще обяснява ПУТЛЕР на руските майки,защото бройката на загиналите руски окупатори днес вече наближава 35 000 а до никеде не са стигнали...палячо.
8.
нима?
25.06.2022 22:00:27
15
26
Доста особена реторика - украинската "групировка" тук и там, поне три пъти го срещнах в текста. Демек едва ли не някаква криминална сган, прави внушение... За същите тези мобилизирани войничета, които уж съжалява в началото? Този на заплата към посолството ли е? И що за медия става рупор на подобни изказвания...
7.
Бил
25.06.2022 21:52:26
24
27
Човекът не е учил военна наука, ама се справя по-добре от 95% от нашите генерали. Общо взето описал е операцията на руснаците.
И края на Украйна, разделена между Русия и Полша. Естествено, ако Путин реши да дели с пшеките. Защото може да реши и друго - да ги посрещне с атом.
6.
КЬОСЕВ
25.06.2022 21:31:17
3
18
Математик, който не знае 1000 кучета колко мъде имат!)…. Но щом Каракачанов като бивш военен министър се произнася и си вярва, че е така както казва и преди него един друг мухльо от БЗНС....НЕНЧЕВ - военен експерт!)...., Който за никъв хий не става!)
5.
ОППАААААААА
25.06.2022 21:14:40
27
28
ПОРЕДНА ПОМИЯРСКА /русофилска / ПЛАТЕНА С КОПЕЙКИ СТАТИЯ ОТ ВЛАГ МАН !!!КОЙ–КОЦЕТО КОПЕЙКИН ЛИ ВИ Е СВОДНИКА ЩОТО ЗА КИНТИ Е ПРОСТИТУЦИЯ !!!!!!!!!!!ВИЖ АКО ЛЮБОВТА ВИ КЪМ ПУТИН Е ""ПЛАТОНИЧЕСКА ""МОЖЕ ХАХАА
4.
Един
25.06.2022 21:04:38
10
27
Чак сега разбрах че това същество е било руснак.
3.
Кирито
25.06.2022 21:02:04
23
29
Как не спря бе изрод долен?Брадатата ти физиономия на кол набучена искам да я видя!!!Ти си НЕВЕРОЯТЕН ПЛАТЕН ПОМИЯР!!!
2.
Хахаха
25.06.2022 20:57:19
13
44
Това същество просто се гаври с нас, жалко, че не се намери някоя откачалка да му покаже химическият състав на винкела и да го помоли да изчисли якостта му с някоя математическа формула.
1.
Тоя отпадък
25.06.2022 20:55:25
10
53
и експерт по войни ли стана?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори