×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Въй, лек! Виж историята на култовите бургаски изрази и фрази, и какво значат те


Въй, лек! Виж историята на култовите бургаски изрази и фрази, и какво значат те
Знаете ли какво е микрожаргон? А защо и в Бургас ползваме пловдивската „майна”? Отговорите от историка Митко Иванов
14 Юни 2022, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Регионът ни е характерен с особена изобретателност по отношение на разговорните думи и обръщения, и в това има логика заради географското ни разположение

Откъде идва култовото и така добре разпознаваемо бургаско „Въй!”? На този и други прелюбопитни въпроси ще отговори обстойно в новата си книга за бургаския жаргон изследователят и историк Митко Иванов.

Той е съставил сериозен научен труд по темата с безбройните бургаски фрази и изрази, характерни само за региона, който ще излезе в продажба през 2022 г.

В разговор с Флагман Иванов даде подробности за някои от най-известните такива изрази, по които българи в цялата страна могат моментално да рапознаят, че някой е от Бургас – ако разбира се, изключим от уравнението типичния за нас мек акцент.

въй
... и кой не е чувал за него

„Темата откъде идва „въй” е разделена на точно две части – едната страна твърди, че думата е характерна за нашия регион от край време, а другата – че тя е по-късно привнесена, вероятно влязла в Бургас в края на 50-те. Категорично думата не идва от турското „вай”, както твърди градската легенда. В най-големия речник за Странджанския говор това твърдение не се потвърждава и темата е разгледана много подробно в отделна статия в сборника, който предстои да излезе по книжарниците до края на годината”, каза Митко Иванов.

Разследването му за бургаския жаргон потвърди и една от версиите, които Флагман лансира преди няколко години за произхода на думата „майна”, която със сигурност мнозина са чували от родителите си и която по принцип е характерна за Пловдив. В Бургас тя не се използва със същото значение като в града под тепетата.

майна
Значението на думата "майна" в Бургас няма нищо общо със същата дума в Пловдив

„Думата „майна” е типично бургаска и няма нищо общо с Пловдив и тяхното обръщение, изразяващо симпатия. Думата идва от двойката думи „вира” и „майна”, които произхождат от бургаското пристанище при товарене и разтоварване на кораби. „Вира” – от „навирен”, значи „вдигай крана”, а „майна” – „сваляй крана”.

А със „свалячите” или „майните” Бургас най-много е свързван с друга дума – гларус. Това е широкообхваната в проучванията на историка тема. Според него бургазлии винаги са се отнасяли повече с ирония, отколкото с възхищение към т.нар. „гларуси” – млади, добре изглеждащи момчета, чиято цел на плажа през лятото е да „свалят” чехкини и полякини – т.нар. „пани”, което е друга характерна за града и региона ни дума.

гларус
В преносния и истинския смисъл на думата

„Един от източниците ми твърди, че бургазлии са изпитвали дори срам да бъдат „гларуси” на бургаския плаж и затова са ходили извън града – към къмпингите. Там те са били по-активни в тази си роля. Но моето отношение към това култово бургаско понятие е следното: Думата „гларус” е по-важна за града ни в истинското си значение, определящо птицата – безпардонна, гласовита, с огромно самочувствие, крадяща храната ни, но никога несприятеляваща се с хората. Никой не може да се похвали, че е галил гларус! Бургазлии често кръщават гларусите Горгос или Георги. Пред моя вход Георги го познавам и той ме познава, но това не му пречи да разхвърля боклука пред входа, не се плаши от нас и понякога дори не благоволява да се премести, когато преминаваш покрай него”, заяви шеговито Митко Иванов. Тази кратка аналогия обаче е крайно показателна за това откъде бургазлията черпи вдъхновение, измисляйки култовите фрази, с които градът ни е известен в цяла България.

И наистина – без спор е фактът, че именно от бургазлия можеш да чуеш такива изречения, които никой в останалата част на България не може дори да измисли.

Изобилието от жаргонни изрази в нашия регион е свързано, според разследването на Иванов, с това, че градът се намира на възлово място между земята и морето. „Тук е пресечната точка между безкрайно много народи, народности, морски и сухоземен трафик, пришълци, хора, които идват и си отиват, но и такива, които идват, за да останат тук. Мястото е кръстопътно и космополитно и това поражда богатството на езика тук”, категоричен е историкът.

Вметваме, че в изследването му за жаргоните са избрани над 10 000 фрази, от които около 2500 са селектирани за пълно проследяване. Те са откровено бургаски изрази, с които скоро ще можете да се запознаете в книгата, но и те, като всичко останало в България, са разделени на две – приблизително половината от тях са много добре познати и използвани не само в Бургас, но и в страната. Другата част – около 1100-1200 са типично бургаски. Те пък са разделени на три типа.

Около 300 уникални бургаски жаргони, 500 думи, които се срещат и другаде в страната, но не са отразявани в специализирани издания, и около 250 думи, които са типични и ярки бургаски думи, които обаче се използват и в други градове, но с коренно различно значение.

лек
Дори и хората с наднормено тегло при нас са леки

Точно от последния тип е обръщението „лек”, по което едва ли не от километри може да се разпознае бургазлията в страната. Интересно е, че то е навлязло в региона сравнително късно. „За мен лично тази дума се разпространи в целия град чак след 1989 г., но допускам и имам такава информация, че се е използвала и преди това на определени места. Има един израз по този повод – „В Бургас всички са леки, даже и дебелите”. Думата представлява фриволна закачливост, много характерна за нашия регион. „Лек” в смисъл „Не го взимай толкова навътре, виж живота, виж морето, виж удоволствието”.

Думата трябва да се тълкува в тази посока и така се и използва. Винаги е била изказвана с повече симпатия, въпреки че има и нюанс в употребата, в зависимост от контекста. Интересно е, че думата „лек” се използва и в други региони, но нейното значение извън Бургаско е съвсем различно – навсякъде другаде тя значи „Няма пари”. Примерно изречение: „Лек съм” = „Нямам пари, не ставам за купон”, разкри историкът Митко Иванов.

Богатството на бургаския жаргон всъщност е толкова голямо, че има определени изрази и фрази, измислени, да речем в жк „Славейков”, които човек от центъра никога не е чувал и никога няма да чуе. Характерен за нашия град е т.нар. „микрожаргон” – думи, използвани в тесен или разширен приятелски кръг в конкретни махали. Наборът от такива думи е стотици – някои стари бургазлии разпознават определени думи като култови за тяхната младост, другият е категоричен, че такава дума никога не е използвана.

Много по-подробно ще можете да прочетете за бургаския жаргон съвсем скоро в дългоочакваната книга на Митко Иванов, която ще излезе най-късно след лятото. Тя ще е на цена от 25 лв., но промоционално в началото тя ще се продава за 20 лв. - сума, която категорично си заслужава да бъде платена в името на колосалния труд, отделен за индексацията на всички жаргонни изрази, фрази и обръщения в Бургас.

 


В категории: Бургас


34
Коментара по темата
34.
Смешна медия
16.06.2022 21:47:18
1
2
Флагман, вие сте смешна и кокошкарска медия.
Срам ме е за вас
33.
RB-94
16.06.2022 15:10:06
1
3
Тоз жаргон повече се използва от БАШ младото поколение. След 20 тата година намаля,а след 30-тата изчезва от говорния речник. Най е характерен за 00 наборите,дет тепърва трябва да узряват.
32.
До 12
15.06.2022 19:06:38
0
1
А пък, чак книга написал???
31.
Пеерас
15.06.2022 15:56:18
0
5
Едно време имахме дума "агент" къде я забравихте бе чукундури?
30.
Ivan s putnata pomosht
15.06.2022 08:54:34
3
3
M chi az oshte gi izpolzfam vsichki
29.
Мангушев
15.06.2022 02:54:00
24
10
Най големите селяндури са бургазлии!Две мнения по въпроса няма.
28.
Две поколения кореняк
14.06.2022 22:45:49
12
6
Някои кореняци бургазлии са си чисти кореняци в ботанически смисъл. Единствено качество в живота. Грозен речник, грозно поведение, соц вид и грозен поглед. Много глупаво за туристически и университетски град.
27.
1234
14.06.2022 22:32:13
2
19
Въй мъняк,много меден руднишки цървули и странджански глигани тук
26.
Аз
14.06.2022 21:55:43
0
17
Имах един комшия, бат' Венци моряк.
Казваше,че града се напълни с дурета, ръбове и шилета.
25.
Бургазлийка
14.06.2022 21:27:46
2
12
Веднъж трябваше на дълго и широка да обяснявам какво точно съм искала да кажа с изречението: 'Джасни го в кофата за боклук." Гостенка от София се учуди, че съм искала да кажа да го хвърли в кофата за боклук.Джаскам=хвърлям,блъскам.
24.
Лек
14.06.2022 21:19:38
2
21
Лек , се има в предвид -лек в главата :) малко лудичък ( в готин смисъл ) , лек форд и т.н.
23.
До Пеньо магданоза
14.06.2022 20:49:23
4
12
Ае лек вии в кумлука и нет ли имате??
Че и 3 клас си изкарал маняк, на кирилица пишеш леек
22.
Възмутен теляк
14.06.2022 20:39:20
1
18
Флагман, явно не сте пътували с автобус "Двеста и осъзнай се".
21.
Пеньо Мангоза
14.06.2022 20:13:30
4
10
Отивам да спа. От Ямбол до Боргазъ.
20.
Узбекски космонафт
14.06.2022 20:05:20
4
35
Типично бургаски израз беше "агент"
поне 80те.
"Този агент не го познавам"
Или " Оооо, агент, накъде си тръгнал" другият лаф беше че агент било циганин с касетофон.
19.
Vv
14.06.2022 20:01:26
1
14
Ау как ми изтриха коментара, че нямате един бургазлия в аматьорския си екип. Цензура има в момента в Русия, Китай и Северна Корея, демократи такива :)
18.
Коренячка
14.06.2022 19:54:22
2
28
Как си?-отговор Ами,на!
17.
Някой
14.06.2022 19:08:07
1
12
Гошо, не се заяждай с гларусите! (птиците)
Няма нещо по бургаско от гларусите.
Заинтересувай се, прочети нещо за тези птици, може и да си промениш мнението!
16.
Кую
14.06.2022 19:06:34
1
30
Сегодня голямая горещиня... Руски от Грудовски глиган.
15.
Бургазлия
14.06.2022 19:00:09
2
35
Ямболски шебеци....
14.
Бургаски
14.06.2022 18:53:32
9
84
Да уточня за тъпанарите!
В Бургас НИКОГА не се е говорило така. Преди години в града се говореше чисто и това личи по дикцията и начинът на изразяване на старите бургазлии - вече на по 70, 80 години. На такъв "жаргон" започна да се говори в Бургас, когато тук се изсипаха неудачниците от Странджанско, Сливенско и Ямболско, за да строят социализъм. Но си построиха само "Меден рудник" и съм напълно съгласен, че там се говори с тези "култови фрази". В Бургас се знае, че така лесно се разпознават дуретата. Факт!.
13.
Въй
14.06.2022 18:44:21
2
44
Вира- нагоре, майна- надолу се използва по цял свят при товарене с кранове. Нищо бургаско няма в тези изрази.
Гларусът, в смисъл на плажен сваляч, е израз който се използваше по цялото ни Черноморие и не е типично бургаски.
Майните са пловдивчани, а в Бургас сме бурги и гъзове.
Въй, въй, въй!
12.
Абе
14.06.2022 18:43:17
1
27
Нищо общо с бургаските изрази няма Митко май.::)
11.
До 10
14.06.2022 18:42:06
2
69
Точно "хавел" е типично бургаска жаргонна дума. Непозната в другите градове.
И "билички".
Но трябва да си от Бургас, за да го знаеш.
10.
Asas
14.06.2022 18:41:54
20
32
Бургас град от селски тип пълен с граждани на село раждани.
9.
Бургазлия
14.06.2022 18:38:56
7
24
А хавел?
8.
Sss
14.06.2022 18:38:50
1
35
Флегми много сте леки.... Въй чуек мноу е зле тоя сайт. Бахти спека хаха
7.
В автобуса
14.06.2022 18:38:11
10
29
Ши слАзяш ли на следващата спирка ?
6.
дебили бургас
14.06.2022 18:34:26
15
21
Гилъм - това е най-бургаската дума.
5.
kantara
14.06.2022 18:29:10
6
39
майна се ползва само в разпробития деградирал Пловдив
4.
топа
14.06.2022 18:24:32
3
42
Не знам дали е бургаско ама най-ме "кефи" когато същества от женски пол говорят на "брат". Гнус
3.
"типичния
14.06.2022 18:18:08
4
49
за нас мек акцент"
За кои вас е типичен?
Понеже за кореняците бургаски граждани - познавате ли такива? - нищо подобно не е типично.
Диалектолозите знаят, че говорът на бургаската, подчертавам, бургаската градска, и това подчертавам, интелигенция е най-близо до книжовния изговор с едно изключение - отвореното произнасяне на а вместо ъ в края на определена група глаголи от 1 лице, единствено число - [благодар'а] вместо [благодар'ъ].
Ето по това се познават бургаските граждани в страната.
Останалото, включително "типичния мек акцент", е привнесено в град Бургас, знаете откъде.
2.
оф
14.06.2022 18:14:26
3
37
въй голяма градушка лек, надупчи ни кулити
1.
Боцмана
14.06.2022 18:14:22
1
58
Вира и майна категорично не са думи от Бургас!)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Бавното правосъдие е равно на липса на правосъдие Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете
Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори