×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Наистина ли ябълковият оцет е толкова полезен, колкото всички твърдят?


08 Юни 2022, Сряда, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Ябълковият оцет е чисто и просто оцет, създаден от ферментирал ябълков сок

Защитниците на ябълковия оцет твърдят, че тази кисела на вкус течност има най-различни здравословни ползи – според тях тя помага при отслабване, контролира нивата на кръвната захар и се бори с инфекциите. Съществуват ли обаче конкретни доказателства, които да подкрепят тези доста силни твърдения?

Ябълковият оцет е чисто и просто оцет, създаден от ферментирал ябълков сок. Оцетът се произвежда при преобразуването на прости захари в етанол (т.е. алкохол) чрез закваса, а впоследствие – на етанола в оцетна киселина посредством бактерията Acetobacter. В случая с ябълковия оцет захарите идват от ябълковия сок.

Общо взето изглежда, че повечето (но не всички) прословути предимства на ябълковия оцет не са подплатени от конкретни доказателства или се базират на изключително малки и не особено качествено проведени изследвания, публикувани в неизвестни издания. Въпреки това рисковете за здравето, свързани с консумирането на ябълков оцет, са сравнително ниски. Съответно няма нищо лошо в това да поръсите салатата си с него.

В следващите редове ще ви представим някои от най-популярните предимства на ябълковия оцет, както и какви конкретни доказателства ги подкрепят (или не).

Полезен ли е ябълковият оцет при отслабване?

В това отношение доказателствата са противоречиви, но не напълно неубедителни.

Изследване от 2018 г., публикувано в Journal of Functional Foods, извършва рандомизирано клинично изпитване, в което малък брой хора пият по 15 мл ябълков оцет заедно със своя обяд и вечеря. Освен това те приемат по 250 калории по-малко на ден, отколкото принципно би трябвало. При контролната група са намалени само калориите, тя не пие ябълков оцет.

След 12 седмици контролната група отслабва средно с 2,2 кг, докато тази с ябълковия оцет – средно с 4 кг.

Да, звучи обещаващо, но трябва да имаме предвид, че изследването е било сравнително кратко и доста малко – с по-малко от 40 участници. Освен това изследователите смятат, че този ефект се дължи на начина, по който ябълковия оцет се отразява на апетита на хората. Друго по-старо изследване пък спекулира, че ябълковият оцет потиска апетита просто защото на хората им се гади от неговата висока киселинност.

Не, ябълковият оцет не лекува рак

Някои хора твърдят, че ябълковият оцет брани организма ни от рак и може потенциално да го излекува. Това просто не е вярно.

Подобно опасно и подвеждащо твърдение води началото си от изследвания, които показват, че оцетната киселина може да убива ракови клетки в петриева паничка. Това обаче е нещо съвсем различно от твърдението, че бори рака – да, пиенето на белина ще убие раковите клетки, но не ви съветваме да го правите, тъй като вероятно ще убие и самите вас.

Разбира се, ябълковият оцет няма да ви убие, но използването му вместо изпитаните лечения е рисково.

Пробиотик ли е ябълковият оцет?

Ябълковият оцет се слави с особено ползотворното си влияние върху чревния микробиом. Той е ферментирала храна и като такава е пълна с добри бактерии (досущ като киселото мляко, кимчито, киселото зеле и кефира). Бутилките с качествен ябълков оцет често съдържат и т.нар. „майка“ – т.е. една гигантска микробна култура.

Това свойство (поне на теория) може да възстанови и да поддържа един здравословен чревен микробиом, което от своя страна е от ключово значение за различни аспекти от нашето здраве и благосъстояние. Така например изследване от 2019 г., проведено върху мишки, открива, че ябълковият оцет може да спомогне за намаляването на нивата на лошите чревни микроби, известни като фирмикути.

Някои експерти обаче са на мнение, че технически погледнато ябълковият оцет не е пробиотик, тъй като не е доказано дали тези бактерии оцеляват по време на пътешествието си през храносмилателната система. Други пък твърдят, че пробиотичните ефекти на ябълковия оцет вероятно са минимални. С други думи – не съществува достатъчно научна литература по темата.

Как ябълковият оцет помага при диабет?

Ябълковият оцет се слави и със способността си да регулира нивата на кръвната захар. Малък брой изследвания проучват това твърдение и доказателствата не са особено убедителни.

Изследване от 2004 г., включващо по-малко от 30 души, открива, че ако хората с диабет тип 2 приемат по 20 гр ябълков оцет с 1 чаена лъжичка захар, разбъркани в малка чаша вода, те ще намалят нивата си на кръвна захар в случаите, когато са консумирали храна, богата на въглехидрати (като подобрят своята инсулинова чувствителност).

Друго изследване от 2007 г. открива, че приемът на ябълков оцет преди лягане подобрява в умерена степен кръвната захар на следващата сутрин. И то обаче е изключително малко и включва едва 11 души.

Като цяло откритията са интересни, но определено не е дошъл моментът, в който да оставите зад гърба си стандартните методи за лечение и контрол на диабета.

Какви ефекти оказва ябълковият оцет върху кожата?

Мнозина твърдят, че разреденият ябълков оцет върши чудеса за кожата, премахва пъпките и изпълнява ролята на естествен ексфолиант. Някои дори вярват, че може да излекува екзема. Съществуват изключително малки конкретни научни доказателства, които да подкрепят тези идеи. Те обаче, изглежда, произлизат от реалните антимикробни и антигъбични свойства на ябълковия оцет.

Имайте предвид обаче, че трябва винаги да сте особено внимателни, когато нанасяте върху деликатната кожа на лицето оцетна киселина, която не е пригодена за подобна употреба и която потенциално може да я раздразни, да увреди кожната бариера и потенциално да причини леко химично изгаряне.

Оцетната и ябълчената киселина в ябълковия оцет са ексфолианти, но подобно на доста естествени лекове, концентрацията на активните съставки не е стандартизирана. Съответно киселинността може да варира от бутилка до бутилка, а това води до непредсказуеми ефекти.

Националната асоциация по екзема в САЩ посочва как хората с екзема могат да използват ябълковия оцет. Специалистите обаче уточняват, че тези идеи не са строго базирани на конкретни доказателства и те не трябва да се извършват без консултацията с лекар.

Как стоят нещата с пърхота?

Тук ситуацията е сходна. Не съществуват изследвания, които да доказват, че ябълковият оцет е ефективен лек срещу пърхот. Въпреки това неговите антимикробни и антигъбични свойства потенциално подкрепят тези твърдения. Една от основните причини за образуването на пърхот е прекомерното количество гъбички по кожата. Както и при много други дръзки твърдения обаче, свързани с ябълковия оцет, и в този случай не съществуват конкретни научни доказателства по темата.

Източник: IFLScience


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Корнелия Нинова Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв. КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Причината за усилване на валежите е, че България се намира под южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Малко по-късно двете лица са открити в частен дом в града. Установени са видими следи от насилие върху момичето Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста
Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори