×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Обмислят държавните служители да се осигуряват като в частния сектор, без да им пада заплатата


Обмислят държавните служители да се осигуряват като в частния сектор, без да им пада заплатата
"В бюджета за догодина ние като Министерство на финансите бихме предложили такава промяна..."
09 Юни 2022, Четвъртък, 09:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: Авторът

Това обаче изисква по-дълъг период от време за подготовка, преизчисление, разговори със социалните партньори, уточни Асен Василев

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев подкрепя идеята държавните служители да плащат осигуровките си като тези в частния сектор. Това стана ясно на последния блиц парламентарен контрол в петък.

Василев бе провокиран да коментира темата след питане на депутата от ДПС Байрам Байрам.

„Основният въпрос е: дали ще има актуализация на техните трудови възнаграждения? Дори в държавната администрация витае една питанка; една справка, която е изпратена от Вас до всички първостепенни разпоредители, справка, която искате - евентуално мислите ли промяна на модела на осигуряване на държавните служители“, попита Байрам.

Асен Василев отново повтори тезата си, че увеличение на възнагражденията в администрацията е възможно, ако бъде постигната оптимизация в съответното ведомство.

„Що се отнася до това дали се предвижда да се направи промяна в начина, по който се заплащат осигуровките на държавните служители, в актуализацията такава промяна не се предвижда“, заяви финансовият министър, но добави: „В бюджета за догодина ние като Министерство на финансите бихме предложили такава промяна да бъде направена, така че държавните служители да се осигуряват по същия начин, по който се осигуряват служителите в частния сектор, като това, държа да отбележа, не доведе до намаляване на техните доходи. Тоест промяната да бъде направена по такъв начин, че да се запазят доходите на тези служители – нетно това, което те получават; но най-накрая държавните служители и служителите в компаниите да бъдат равнопоставени при тяхното осигуряване и при осигуровките и данъците, които те плащат, което смятам, че би било абсолютно честно, но изисква по-дълъг период от време за подготовка, преизчисление, разговори със социалните партньори. Един такъв модел, разбира се, трябва да бъде гласуван и от Народното събрание, няма как да бъде наложен от правителството.“


В категории: Политика


Флагман.БГ По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил 12/05/2024, Неделя 22:00 0
Как се забавляват зодиите
Как се забавляват зодиите 12/05/2024, Неделя 21:20 0
Флагман.БГ Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас 12/05/2024, Неделя 19:15 0
15
Коментара по темата
15.
Петя
10.06.2022 15:12:03
1
5
Много ненужни служители се назначават,,хранилка".При тези онлайн услуги -без коментар....А кой им плаща-данъкоплатеца....
14.
Георги
10.06.2022 08:21:26
2
8
Браво .въпреки че съм против политиката на ПП ,за първи път да чуя нещо смислено и справедливо.Само че кога ,и да не остане само на думи.?!?
13.
иво
09.06.2022 13:56:25
8
17
браво това е справедливо
12.
С.С.
09.06.2022 11:56:30
3
24
Да не забравяме и факта, че като им се вдигне брутния доход, за да може все пак да получават същата нетна заплата, респективно ще им се увеличат и пенсиите. Все пак в образуването на пенсии ключова роля има брутния доход.
11.
Татовия
09.06.2022 11:16:59
1
25
Напълно съм съгласен с №6, тогава всички доходи ще излязат на светло, няма да има пари в плик, под масата и т.н. Работодателите също ще са заинтересовани да покажат на светло всички плащания.В Румъния е така.
10.
Запознат
09.06.2022 11:03:36
5
18
Добре, равни условия, да върнат клас прослужено време в НАП. Не е справедливо за всички да има, за данъчните да няма. Орязани с 40 % на месец, много справедливо!!!????
9.
Това са
09.06.2022 11:02:04
9
25
популистки глупости !
Ако досега един държавен служител е получавал 1000 лв , но няма никакви осигуровки, каква е разликата , ако почне да получава 1400 лв , и от тях 400 да отидат за осигуровки в....държавната хазна, по-точно в осигурителните сметки на държавата !
То това може да се направи чисто математически , чрез прехвърляне на едни пари от едни сметки в други, без да се пипа нищо повече !
Това, което се предлага е все едно, ако сте частен работодател , да увеличите заплатата на работника си, и да приберете увеличението пак в своя джоб, като му обясните , че трябва да ви е благодарен, че работи при вас...!
8.
дааа
09.06.2022 10:49:58
4
22
направо закона го махайте, няма смисъл от него. А и да не забравят осигуровките в съдебната система - там са по-големи харчовете
7.
Дедовия
09.06.2022 10:32:59
8
31
Всеки един работещ , независимо в кой сектор трябва да се осигурява САМ!
Получаваш някакъв доход , декларираш го,плащаш си данъците,и плащаш осигуровките си (ако искаш върху минимална заплата,ако искаш върху реалния доход-то си касае лично теб)
Когато започваш работа ,където и да е ,взимаш брутната заплата(толкова за колкото си продал труда и уменията си) и от там нататък задълженията са си твои-чиста работа!
6.
www
09.06.2022 10:32:33
5
12
За да се случи това и да запазят парите, които получават държавните служители, трябва да им се увеличат заплатите с размера на осигуровките, плащани в момента от джоба на всички данъкоплатци. Обаче, ако се случи това, разликата в заплатите между държавният и частният сектор ще стане огромна. Дори и в момента, държавните служители взимат средно с 200 лв. повече, а при увеличение тази разлика ще стане поне 500 лв. И тогава вече ще изреват жестоко останалите работещи.

Хората в частният сектор са си ужасно прекарани, но те дори не осъзнават колко, защото заплатите в държавният се обявяват без пояснението как това на практика са чисти суми за получаване. И без бонуси, поощрения, класове, пари за дрехи и т.н. И без да се споменава за 40-50 дни платен годишен отпуск. Сметката нали е ясно кой я плаща?

Затова и тази идея ще си остане само идея. Както и другата - заплатата на работника да е това, което работодателя дава за него (то е повече от договорената заплата). Уж е същото, но хората ще видят колко ги ограбват и на колко трябва да им се смятат обезщетения, пенсии и т.н.
5.
градски
09.06.2022 10:32:29
13
24
Да не ни барат заплатите. Всички са ни длъжни. Искаме и на 50г да се пенсионираме на тавана на пенсиите. Да го д@хат частниците на тях да се увеличи пенсионната възраст до 75г за да има кой да ни издържа.
4.
Частния сектор.
09.06.2022 09:55:50
26
36
Аман от тези държавни служители! Не можем ги изхраним!
3.
@
09.06.2022 09:54:31
6
40
Обмислял! Ама вие си ОТИВАТЕ,бе!!!!!
2.
Браво!
09.06.2022 09:22:35
22
25
Ееее най-накрая!
1.
Всички осигуровки и данъци на минимална заплата
09.06.2022 09:19:58
4
46
Като в частния сектор! А ще може ли държавния сектор да получава заплата на две ведомости като в частния сектор и да плаща данъци и осигуровки на минимална заплата?
Щом ще има изравняване на условията, за да е справедливо изравняването трябва да е във всяко отношение.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил Партньорът ви е доказал, че няма от какво да се притеснявате, когато не сте заедно. Установили сте дълбоко доверие помежду си 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят Концентрирате се върху собствените си емоции Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба  90 на сто от обитателите на рибарското селището не са чували за нея, но Георги Димов е ловял 400-килограмови екземпляри в океана Как се забавляват зодиите Как се забавляват зодиите Водолеите обичат общуването, а Близнаците обичат шумните забавления в многолюдна компания Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Как може след 4 години ремонт, гарата все още да няма  нито едно електронно табло  показващо пристигащите и заминаващите влакове, вайка се един от потърпевшите  Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Вижте рецептата Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Кратка разходка след последното ви хранене има много положителни ефекти върху  тялото и ума Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за летището в Сарафово Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за летището в Сарафово Идеята им за подпомагане на полетите може да доведе до целогодишен характер на туристически поток към страната ни, коментира Евтим Милошев Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Прокуратурата във Велико Търново започна разследване, револверът бил отавен без надзор от собственика му
Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори