×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Омбудсманът: В почивните бази украинците не могат да се интегрират, работят и учат


Омбудсманът: В почивните бази украинците не могат да се интегрират, работят и учат
Не трябва да се допуска портивопоставяне между българите и украинските бежанци, смята Диана Ковачева
04 Юни 2022, Събота, 14:21 ч.
Автор: Флагман.бг

Когато има война не е момент да се говори за резервации, смята общественият посредник

 

"Не трябва да се допуска портивопоставяне между българите и украинските бежанци". Това заяви омбудсманът Диана Ковачева, цитирана от БНТ.

 "Украинските бежанци са поставени в тежка ситуация, аз мисля, че българите сме солидарни с тях, но в края на краищата тези хора трябва да бъдат поставени в нормални, човешки условия, очевидно не на първа линия на морето не просто защото това води до сериозно противопоставяне, но и също защото тези хора трябва да бъдат интегрирани", заяви Кочачева.

По думите ѝ почивните бази са кроткосрочни решения, тъй като са на отдалечени места, където хората не могат да се интегрират, децата не могат да се запишат в училище или да учат български.

"Трябва да се намери по-ясен подход, при който да се даде възможност на бежанците да стъпят на краката си, за да поемат нещата в свои ръце. Държавата помага, да, но в случая действително се стига до едно много неприятно противопоставяне", коментира тя.

Омбудсманът е направила внезапна проверка в центровете в Елхово и Сарафово и е установила, че през първия ден не е имало достатъчно добра подготовка - фургоните не са били подготвени, нямало е хладилници, условията не са били подходящи за деца и хора с увреждания.

"Основният проблем за самите украинци е, че не им се дава своевременно информация. Не знаят къде ще отидат, колко време ще пътуват, не знаят колко време ще останат там и къде ще отидат след това. Това ги притеснява, защото голяма част от тях са жени с малки деца", обясни Диана Ковачева.

Настаняването на бежанци в почивните бази е създало напрежение сред българи, чиито резервации са били отменени в последния момент. "Когато има война не е момент да се говори за резервации, но в края на краищата трябва да има баланс на интересите и все пак да има една дългосрочна политика. И за самите хора от Украйна не е добре - какво като ги настаним на морето? Ще осигурим една почивка, но те по какъв начин ще могат да се почувстват интегрирани и спокойни за бъдещето си", пита тя.




10
Коментара по темата
10.
Ана
05.06.2022 15:14:20
0
3
Каква интеграция, какви пет лева, голяма част от тях дойдоха на безплатна почивка за няколко месеца и като стана напечено и се разкри схемата бежански туризъм набързо се изнесоха. Останалите и те с претенции да са на хотел, не ми е ясно къде и как ще ги интегрирате. Тези, които наистина са в нужда, те го направиха, ремонтираха белодробната в Пловдив, а не се излежаваха по плажа.
9.
Госпожо Ковачева
04.06.2022 18:30:19
2
16
На Вас не Ви ли светна лампичката толкова време, че т.нар. украински бежанци не са дошли да се интегрират (колкото интегрирахме ромите?!), а са дошли на почивка!
И изведнъж за 24 часа се изпариха 1200 от тях в Украйна, където няма война?! Как така?
И изведнъж, като ги преместиха, започнаха с претенциите!!!
Хайде холан, като не им харесва, обратно в Украйна или в Германия, където ще ги настанят в халета!
8.
Ехааа
04.06.2022 17:29:18
2
17
Те от години се чудят как да се махнат от украйна, но не са ЕС и удрят на камък.Сега войната им даде коз в ръцете.Те са дошли у нас не да се интегрират, а да цуцат и кярят де що сварят безплатно!Като пиявици и търтети!Не искат да допринасят с нищоооо, само да смучат.
7.
Обективна
04.06.2022 17:07:14
1
28
Честно казано аз ако съм бежанка хич нямаше да ми пука къде точно ме настаняват, дали ще ме хранят с гурме храна или с някакви “умрели” тестени закуски или с каквото и да е. Важното е, че все пак са ми предоставили възможността да ям, да пия вода и покрив над главата далеч от войната. Мнозинството от тях, което мрънка, че безплатната почивка на Слънчака приключи изобщо не можеш да ги наречеш бежанци. Сега като ги закараха по временните лагери и “милите” те - трябвало да се редят на опашка за вода и храна, нямало прозорци, нямало хладилник. За какво ти е хладилник за бога??? Какво имаш да слагаш там? На тях следователно дори не им минава мисълта през главата да се интегрират. Те си го и показаха - приключи почивката, обраха си крушите и се върнаха там откъде са дошли или отидоха там където ще им плащат по-високи заплати. Отделен е въпроса как тук имало толкова много работни места ама половината българи - безработни (едва ли само от мързел). Та извода от цялата работа е ти подаваш пръст, те ти отхапват не ръката, ами направо искат целия да те погълнат с тия нагли гърла. Не визирам хората, които наистина имат нужда от помощ…те най-вероятно още са си в Украйна…
6.
Емигрант
04.06.2022 16:46:59
3
18
Ама те не са дошли да се интегрират!! Бъркате значението на думите почивка със интеграция! Ако трябваше да ги интегрираме нямаше да ги разнасяме из страната като чувал с картофи, ами глупавите управляващи щяха да ги разпределят из страната според нуждите на “почиващите”(така наречени емигранти) и нуждите от домографски прираст за съответен регион/район. Мисленето никога не е била силна черта на българина. Защото сега ще започне ново местене и отново ще се похарчат едни 3-4-5 мил. лева както първото неуспешно преместване, което според ТВ журналята струваше 5мил лв.
5.
до 3
04.06.2022 16:31:48
3
7
Точно това ще стане някой, не много далечен, ден!
4.
морски
04.06.2022 16:24:09
3
26
Тези почивни бази са направени за друго, не за бежанци. Къде ще почиват сега хората, които по принцип почиват в тях. Много от тях имат и резервации. За бежанците има бежански центрове. Защо не ги карат там? Сирийците как живеят там. Не се е чуло някой да се оплаква от тях.
3.
Мдаа
04.06.2022 15:49:23
4
27
Ами, за да няма повече двоумение какво да се прави, украинците страдалци да бъдат настанени в частни апартаменти по морето, да им се плаща без да работят, да получават безплатно здравни услуги и т.н., а българите да бъдат изпратени в лагерите за бежанци, след като се оказва, че са чужди за държавата си!
2.
Много прав
04.06.2022 15:40:26
0
6
https://blitz.bg/analizi-i-komentari/mazhd-algafari-kaza-istinata-za-ukrainskite-bezhantsi-u-nas-koyato-vsichki-si-mislyat-no-premlchavat_news889870.html
1.
Права е
04.06.2022 14:29:39
8
43
Госпожа Омбудсмана ,най подходящята среда за интеграция ,работа и учение за хотелите на първа линия естествения хабитат на тия паразити.Те дойдоха интегрираха се за по 40л на ден на човек държавна издръжка,и сега като секна кранчето решиха че им стига толкова интеграция и се върнаха по родните си места
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Почина майката на Веселин Маринов Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо "Кой и как е виновен, при какви обстоятелства - това следва да изяснят компетентните органи", коментира държавният глава за катастрофата с кортежа на Кирил Петков  Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Бизнесменът подари цялата спортна база, която изгради в северния град на кметството  Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас В проучването е използвана публично достъпна информация Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Присъстваха Михаил Ненов, Динко Раднев, Янко Стойчев и проф. Милен Балтов
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори