×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Каква е истинската причина за изкуствено създадената криза с храните


Каква е истинската причина за изкуствено създадената криза с храните
Много пъти в модерната история сме чували за предстоящ недостиг, но този път, заради редица фактори, сме изправени пред реалността
02 Юни 2022, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Кит НАЙТЛИ, Превод: Георги РУСЧЕВ

Най-новата опорка е, че хранителната система трябва да бъде разрушена и изградена на ново – по-добре, но по-добре за богатите, а не за обикновения човек

Намираме се в ранния етап на истинска криза с храните. Експерти и медии предричаха с години, че това ще се случи, но никога тази възможност не изглеждаше като повече от всяване на страх, целящо да държи хората разсеяни, притеснени. Този път обаче всички знаци за това, че ще преминем през недостиг на храни са тук.

На този етап никой не знае какъв ще е мащабът на кризата, освен може би хората, които я създават умишлено. Защото тя действително изглежда умишлена и хладнокръвно създавана. 

От една страна имаме Русия, чието ръководство показа глобалистическите си наклонности още в началото на ковид пандемията. Сега тя продължава „специалната си военна операция“ в Украйна, с което цените на основните храни, олиото и житото се покачват драстично. Същото важи и за изкуствените торове, които са жизненоважни за развитието на агрикултурата на много места по света.

От друга наскоро разбрахме, че отново има „птичи грип“, с което съответно скачат цените на най-достъпното и лесно месо – пилешкото, както и на яйцата, които са една от най-важните храни.

Драстично расте цената на горивата, които пък дърпат нагоре разноските по доставка на храна и като цяло продукти от първа необходимост. 

Инфлацията, причинена основно от огромните финансови пакети, отпуснати от правителствата в борбата с пандемията, прави така, че семействата плащат повече пари за по-малко храна.

По всички личи, че идеятана Клаус Шваб за „Голямото зануляване“ е тук отново, но под нова форма. Локдаун мелодията свири пак, но текстът на песента е друг. Процесът за „рестарт“ на съществуващите и добре обработени процеси вече е започнал, а лозунгът на Джо Байдън в кампанията му за президент „Build Back Better”, звучи по-плашещо от всякога. Умишлено създаваната криза с храните сега цели, по стъпките на глобализма, да осигури „сигурност“, защото „съществуващите ни системи се нуждаят от реформа“. И това дори не се крие от широката общественост.

В Журнала по агрикултура, хранителни системи и обеществено развитие през февруари 2021 г. бе публикуван доклад, озаглавен: „Разглобяването и реконструкцията на хранителна система след COVID: Десет принципа за редистрибуция и регенерация“.

В интервю от юли м.г. изпълнителният директор на неправителствената организация „Глобален алианс за бъдешето на храните“ Рут Ричърдсън каза: „Доминиращата сега хранителна система трябва да бъде разглобена и реконструирана“.

По-късно през септември 2021, Обединените нации организираха за първи път Форума по хранителни системи, чиято мисия е: „Реконструирането на световната хранителната система, ще ни позволи да отговорим на призива на ООН да я „изградим по-добре“ (build back better, бел.а.) след COVID”

Едва преди две седмици в The Guardian Джордж Монибо – великобритански писател, известен с политически си активизъм и изказвания по теми за околната среда, пък каза: „През 2008 г. се срина банковата система, сега същото ще се случи с хранителна. Трябва да я сменим“

Видно е как един и същ наратив постепенно започва да се налага в обществото. Но какво значат думите „промяна“ и „реконструкция“ в този контекст? Оказва се, че и това не е мистерия.

Всички тези точки са новини само от последния месец, а много от тях са опорки, изказани преди дни на Световния икономически форум в Давос.

Както обичайно, повечето от проблемите, към които реагират сега експертите, вече имат предварително измислени решения.

Точно както локдауните разбиха на парчета икономиката в Западния свят докато милиардерите повишиха рекордно богатството си, а гигантските корпоративни мегалити разшириха монопола си, така и много от сега предлаганите „решения“ за кризата при храните ще имат същия ефект. Атаката срещу дребния и среден бизнес продължава с пълна сила.

Корпорации, някои от които имат ежегоден бюджет, по-голям от редица нации, разработват приложения за проследяване на индивидуалния въглероден отпечатък, които ще „награждават“ хората за това, че са направили „правилно решение“. Същата технология лесно може да се приспособи да работи и по отношение на храните.

Технологичният път ни води към пропаст, в която индивидуализмът ще скочи, за да умре

Междувременно Бил Гейтс тихомълком се превърна в най-крупния собственик на обработваема земя в САЩ

Всичко това цели съществуващата система за доставка и производство на храна да бъде срината със земята, а на нейно място да се появи нова – „по-добра“. Но по-добра за богатите, не за обикновните хора.
 


В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ Лоша поличба ви дебне, ако сторите това Лоша поличба ви дебне, ако сторите това 30/04/2024, Вторник 19:40 0
25
Коментара по темата
25.
Ами монопола на прекупвачите
03.06.2022 12:15:10
0
5
Ами монопола на борситепрекупвачите които надуват цените .
Нали помните миналата година лятото как едно 17 год ла*но рсзби някакъв съо мерджан до Бургас .
Баща му бил собственик на една голяма борса .
Ама така и не се разбра коя и кой е той
А флагман го покри
Иначе бият тъпана за глупости.
Ще така де .
Ето къде отиват парите
24.
мхм
03.06.2022 11:55:49
0
8
Алчните корпорации вкараха хората в капана на безумното консуматорство, сега ще го спасяват от това? Има много лесно решение, спират рекламите и социалните мрежи. Започват да произвеждат отново само истинска храна и качествени дълготрайни вещи и готово.
23.
Кокорчо
03.06.2022 10:24:42
1
14
А нашите баби и дядовци на ръцете и на божията воля разчитаха ...цял ден на полето .. работят всички малки големи месо се ядяло само по празниците иначе постни храни мляко сирене боб винце питка ....човек природа Бог....Мир и по малко ненормални амин
22.
:)
03.06.2022 10:17:14
4
2
trqbva da ima mnogo visokdanuk za debelite hora, za6toto qdut mnogo i si ogajdat stabilno, da im lepnat edin danuk svinq po 10bona na godina i da vidim kak vsi4ki 6te otslabnat, a normalnite hora s normalno teglo da im se oprostqt vsi4ki danaci i dase prejvurlqt na debelite praseta da teglqt :D
21.
Трол
03.06.2022 09:51:55
0
11
А защо не погледнете нещата от друга гледна точка? Как се промени хранителната индустрия и до какво доведе това? И ако нещо не се промени голяма част от хората след няколко десетилетия ще са дебели и болни. Това ли е цената? Всеки един родител е изправен пред този така сериозен проблем - вредните храни и сладкишите! Защото те винаги са сложени точно под носа на децата? Защо са навсякъде, защото непрекъснато се рекламират шоколадови яйца, бонбони, вафли, кроасани... Как едно дете може да устои? В училище се продават само боклуци, около училище също! Другия проблем - евтините китайски стоки са източник на огромно замърсяване! Вече никой нищо не цени.... Всичко се произвежда така, че след 1 година да е в кофата. До кога? Колко ресурс има още планетата, за да задоволи прищевките на хората? Нещо трябва да се промени преди да сме унищожили всичко!
20.
д-р Иванов от лудницата в Карлуково
03.06.2022 08:40:24
8
6
Даааа, номерът с чипирането и отровните ваксини се изтърка.
Сега има нов епизод в сериала за полуидиоти в който рептилите ще дойдат и опасат житото и ще изпият олиото. И затова трябва да гласуват за Копейкин и кочината "ИЗраждане", за да дойдат накрая некъпаните пияни руснаци и да ни "освободят" за стотен път от "лошите".
19.
Soylent Green
03.06.2022 06:48:21
0
13
Това, което пропускат е, че храната расте по дърветата. Буквално. И по земята расте, а също така бяга наоколо, плува във водата, лети във въздуха, че дори и прави хитроумни планове за бъдещето на човечеството.
18.
До 5
03.06.2022 04:16:43
3
13
И къде го видя капитализма да фалира,бе приятел? Не само, че не е фалирал, а е по-зъл,по- брутален, по-ненаситен и по-нечовешки от всякога. За съжаление капитализмът победи единствената му противостояща система- на класово равенство, защото същата тази система се продаде за....пари. И то за срамно малко пари бяха разбити цели държави. Не говоря коя система е по-добра- там всеки си има мнение, просто казвам коя е победилата система. Да, прав си,че единственият начин е да се вдигнат масите, както се е случвало винаги с революциите по света- буржоазни, Велики социалистически и т.н., в които изстрадалите от непрекъснато "доене" народни маси са ставали и побеждавали. Сега обаче масите са други- оглупели, летаргични, спрели духовното и нравственото си развитие много отдавна, невиждащи нищо по-напред, неуки, непознаващи историята и т.н и т.н. Ти, ако от такива народи очакваш да се вдигнат...Не ми се вярва много хора да загърбят душевния си комфорт, телевизора, конзолата с игрите, кръчмите и да "тръгнат да гонят Михаля", осъзнавайки последиците. Дано да не съм прав.
17.
От 16
03.06.2022 00:36:18
1
6
С изключение на това, че им се иска да са давоски или соросоидни, с много власт, пари и влияние. А пък че тях не ги касае и интересува звездата е друг въпрос. Пак казвам - времето назад не се връща. Който каквото си е надробил, си го сърба. Ако някой има проблем там, да си го приема.
16.
До 7
02.06.2022 23:58:21
0
2
Прав си.
15.
До Дернев
02.06.2022 23:54:29
2
7
Хехе, на всеки другия му се вижда алчен. Там май е причината.
14.
От 10
02.06.2022 23:44:15
0
0
Поправка - верни.
Ще спре рязко радостта от грешката ;)
13.
Дернев
02.06.2022 23:42:20
2
14
Истинската причина е безграничната човешка алчност. Спасението е само силна държава и държавна власт и държавна икономика, особено за всичко което касае сигурността на държавата и живота на раселението й. Никакви пазарни глупости, особено за страни като нашата, където вкичко е стакмистика.
12.
До 5
02.06.2022 23:40:24
0
9
Че кой ги кара да са тарикати?! Сами си го избраха. Да слезе някой светец да ги помоли за нетарикатлък не щат ли?! Иначе всичките християнски празници се празнуват охолно - търговците в храма и после какво станало?!
11.
От 10
02.06.2022 23:36:43
2
4
Тя природата нас ни наказа отдавна като отреди да живеем в едни времена с такива като теб!
10.
Nikito (на дядо си Кольо)
02.06.2022 23:31:48
1
5
Nikito и той/тя (явно и двете са вярни) се взе за част от малцината, чели теории. И за последна инстанция. Най-големите консуматори и най-алчните капиталисти, неосъзнати или добре прикрити комунисти, в повечето случаи и двете, все искат да прочистват Земята. Иначе с тен по рождение или страх да не излезе така. Само че така и неразбрали, че времето назад не се връща. Една въшка като се наяде, излиза на челото.
9.
R
02.06.2022 23:20:57
1
5
Здрава логика - вдига се цената на олиото и житото с цел всички да станат вегани...
8.
до 7
02.06.2022 23:11:32
3
6
ходи се гръмни ти прост страхливец/ка виждащ навсякъде рога 6-ци и мирис на сяра.

Достатъчно е да гръмнат няколко супер-вулкана да се покрие половината планета с дим да паднат температурите с 10-120 градуса да няма слънце няколко години заради газовте в атмосферата и толкова ще е на храната. Дори и бункерите няма да ти помогнат. Не забравяй че си само гост на тоя свят.
7.
до 4/6
02.06.2022 22:55:45
3
13
Ходи се гръмни и помогни на планетата, дяволско соросоидно давоско изчадие или обикновен глупав папагал!

Както казваше покойният Джордж Карлин (също контролирана "опозиция", но друга просто не може да е обект на общественото внимание), ако планетата имаше някакъв проблем с нас, щеше да ни изтърси като бълхи от гърба си! Трябва да си изключително тъп и арогантен за да си въобразяваш, че тя е успяла да съществува толкова време и е чакала твоето умнокрасиво либерастко поколение да и реши проблемите!
6.
Nikito
02.06.2022 22:32:34
6
16
Затрихме цели екосистеми създадени от милиони години еволюция, замърсихме всички възможни места включително океаните, населихме всяко едно място и всеки един паразит от нас консумира ресурси колкото биха били достатъчни преди 50 години за 10 такива паразита. Всеки вече кара кола, хвърля всякакви химикали в кенефа и изхвърля боклук който няма разграждане и след 1000 години. Ние са самоунищожаваме сами с експоненциално темпо вследствие на потребителския начин на живот и най вече че продължаваме да се размножаваме като напаст скакалци. Скоро природата ще ни накаже и ще си върне равновесието така че може би една глобална ядрена война с която да се затрием не е лошо нещо гледайки откъм 4те милиарда години еволюция ще сме просто един миг.
5.
Истинската причина !
02.06.2022 22:23:37
7
19
ШИБАНИЯ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ ФАЛИРА. ! Най богатите станаха и ще стават още по богати, средния и малкия бизнес и шибаните им средни и малки тарикати ще бъдат изядени от големите. Покупвателната способност на народите ще достигне най долната си граница понеже капиталиста винаги обира работника си за да богатее на негов гръб изродс, докато народите не се вдигнат и избият капиталистите, бизнеса, частните кожодери и не им вземат всичко окрадено от хората. Всичко друго което сте надраскали в това подобие на статия е евтина измама за супермалоумни идиоти
4.
Nikito
02.06.2022 22:19:36
9
16
Истината е много проста но никой от нас не иска да го каже а тя е че човечвството което е най-големия паразит на тази планета достигна невиждан брой и темпото с което продължава да се множи е колосално. Тази земя не може да изхрани толкова много паразити! Населението трябва да се свие под 4 милиарда или масовите войни и глад са неминуеми. Ще се стигне и до войни за вода, за природнитв ресурси вече се водят, не остана място по земята което не е колонизирано и опустошено от човеците само и само да продължи да се множат. Тези които ще останат след ядрена война ще им се иска да не бяха оцеляли а тези оцелели след вирус от типа на чумата от средновековието ще бъдат щастливци че имат шанса да започнат нещата на ново но с мисълта за това.
3.
До 1
02.06.2022 21:59:33
5
5
Ти пък какви пари имаш в банките!?
2.
Звездите четат
02.06.2022 21:50:33
3
8
:) По принцип харесвам статиите ви, но тази навежда на мисли, че това ще се случи! Не забравяйте, че има хора, които като прочетат такава статия, започват да изпълняват, т.е. няма разсъждение за крайния резултат! Повечето си мислят, че са звезди в собственото си риалити, а останалите публика! Изобщо мислене в трето лице единствено число! Така че - звездата чете, посланията трябва да са по-умерени!
1.
O
02.06.2022 21:13:39
5
20
Парите по банките изгоряха, вече нищо не може да се купи с тази хартия. Ония който каза, че сме в хиперинфлация е прав
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Жалбите на Средна европейска класа и кандидат-съветника Бисер Русимов са отхвърлени Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон 41-годишният шофьор е дал положителна проба за наркотични вещества Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Променя се начинът на изработване на годишните инвестиционни програми на ВиК дружеството по общини Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Направете тези картофи по селски с бекон, за да впечатлите всички 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса Ето как да използвате различните форми на изкуството, за да се отървете от стреса и напрежението Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Починала е сестрата на Теодороа Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Търсим неквалифицирани кадри от Южна Азия, за да спасим сезона, а 5 месеца им оправяме документите Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Днес бяха обсъдени мерките за безопасност Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Тя се раздели с Нойзи и тъжи за бившия си По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях Наративът е ясен – всеки, който си позволи да каже нещо срещу ПП, бива набеден за слуга на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Владимир Путин...
Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори