×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Политическото разделение в Запада не е между поколенията, а вътре в тях


29 Май 2022, Неделя, 10:53 ч.

Трансферът на богатство между поколенията ще определи електоралното бъдеще

Политически партии, толкова различни като френския Национален фронт (на Марин Льо Пен – бел. прев.) и американските демократи, се утешаваха в последните години, че макар и да са загубили изборите, поне са спечелили мнозинството от гласовете на младите, пише Стивън Буш за Financial Times.

Победените партии харесват това, защото им дава надежда, че по-щастливите дни предстоят и че победата може да бъде постигната, без да се налага да правите нещо толкова трудно, като да накарате гласоподавателите на другата партия да ви подкрепят. Много по-приятно е да си представите, че ще спечелите, защото опонентите ви ще бъдат мъртви, вместо да признаете, че имат право.

Триумфиращите партии също го харесват, защото е по-успокоително да погледнете на победените си опоненти като на млади и глупави, отколкото да се налага да мислите дали те също биха могли да имат право. Проблемът е, че въпреки че възрастта в момента е добър индикатор за това как някой ще гласува, разделението между поколенията в повечето демокрации е илюзия. Погледнете внимателно и подобни „нови разделения“ приличат много на старите, в които собствеността на активи и богатство все още е ключова за обяснението на електоралното поведение.

Последното проучване, което подчертава тази истина, направено от Джейн Грийн от колежа Нъфийлд (в Оксфорд) и Розмарин де Геус от университета в Рединг, в много отношения просто затвърждава разбирането ни за случилото се на общите избори в Обединеното кралство през 2019 г. Те обясняват, че успехът на Консервативната партия е дошъл заради разширяването на влиянието й в редиците на икономически стабилните избиратели: спечелването не само на гласовете на работниците от средната класа със сигурна работа и стабилни доходи, но и подкрепата на хората от работническата класа, които са се радвали на същото.

В много отношения това изобщо не е изненадващо. Когато консервативният социолог Джеймс Канагасуриам въведе термина „червена стена“, той го направи именно защото това бяха депутатски места с голям брой гласоподаватели, които в други части на страната вече бяха надеждно в лоното на торите. Изборното постижение на Консервативната партия не бе в привличането на нов вид избиратели, а в прекратяването на дългосрочното й слабо представяне сред същия тип гласоподаватели другаде.

Но изследването на Грийн-Де Геус е полезно, защото укрепва нашето разбиране за съществуващите разделения в Обединеното кралство, като същевременно осветлява бъдещите. Както обясняват те, пренебрегваното разделение в британската политика (и всъщност в богатия свят) не е между поколенията, а вътре в тях. Сред младите те правят разделението между тези, които „ще имат“ и онези, които „нямат да имат“. От една страна са първите: хора, които ще наследят активи и богатство от родители, баби и дядовци. От другата страна са вторите, които не могат да разчитат на семейни пари в бъдеще. Първата група са предимно, но не изключително, висшисти. Вторите са до голяма степен, но не изключително, невисшисти. Нещата се влошават от упадъка на добре платените професии за невисшисти, който ще продължи, така че втората група имат по-малко възможности да натрупа собствено богатство.

Това разделение не е само теоретично по отношение на политиката в бъдещето: то има значителни последици за настоящето. Наличието на достъп до семейния баланс - и по този начин възможността за преипотекиране с цел освобождаване на депозит или поемане на дълг за такси за обучение при много по-дълъг и с по-ниска лихва график на погасяване - е от огромно значение за вашата кариера и живот в момента.

За партии като лейбъристите, чиято настояща електорална база се простира от силно обложените с данъци висшисти до хората с несигурни работа и доходи, политическите заплахи от преминаването на тези, които „ще имат“, към категорията на „имащите“ са очевидни. Понастоящем надеждните места за депутати в големите градове на Англия може бързо да се превърнат в консервативни, тъй като половината от избирателната им база става по-богата. По-важното е, че в момента младите, които „няма да имат“, се възползват от вярата сред младите, които „ще имат“, че техните електорални интереси като цяло съвпадат. Ако категорията „ще имат“, която гласува по-масово от категорията „няма да имат“, реши, че всъщност нейните интереси са в това да гласува за по-ниски данъци върху наследството и по-високи пенсии с фиксирани вноски, тогава трудното бъдеще, пред което са изправени тези, които „няма да имат“, може само да се влоши.

По същия начин обаче тази демографска промяна може да постави в неблагоприятно положение десницата. Начинът, по който гласувате зависи колкото от класата, към която принадлежите, толкова и от тази, към която си мислите, че спадате. Дали висшист, който се радва на значителни активи, ще бъде толкова склонен да гласува за консерваторите, колкото родителите му, ако неговите приятели и съседи все още са под наем, било защото родителите им са имали по-малко богатство, или защото повече от него е било изядено от разходите за социални грижи?

Точно както никой, освен най-привилегированите млади гласоподаватели, не може да каже със сигурност, че ще се окажат „имащ“, а не „нямащ“, нито една партия не може да бъде уверена, че голямото прехвърляне на богатство от един поколение към друго няма да промени нейните политически изчисления.


В категории: Политика


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори