×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Възможно е зачестилите случаи на мъртви делфини по бреговете ни да са заради войната в Украйна


Възможно е зачестилите случаи на мъртви делфини по бреговете ни да са заради войната в Украйна
Не се водят битки в морето в този конфликт, но военните учения използват дълбоководни взривове, които съсипват сетивата на животните, каза и.д. гл. директор на ГД „Рибарство и контрол“ към ИАРА Йордан Раев
27 Май 2022, Петък, 19:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Трябва задължително да се направи научно изследване за това има ли свръхпопулация на тези животни в Черно море, категоричен е Йордан Раев от ИАРА

Йордан Раев е и.д. гл. директор на ГД „Рибарство и контрол“ към ИАРА. Говорим с него заради зачестилите случаи на мъртви делфини по плажовете не само в Бургас, но и по цялото българско Черноморие. Опитваме да разберем какви са причините за този феномен, дали се касае само за човешка намеса, или има други фактори. В хода на разговора се засяга и една отбягвана в последните години тема – дали в Черно море има свръхпопулация на делфините и вредно ли е това.

-Г-н Раев, случаите на намерени мъртви делфини по плажовете в Бургас и като цяло по Черноморието, сякаш зачестяват. На какво се дължи това?

-Няколко могат да бъдат причините за смърт у делфините. Едната е естествената – животното старее и умира. Тук, разбира се, се намесва и естествения отбор, при който по-слабите не оцеляват. Друга причина обаче със сигурност е човешката дейност. В това число се включва и военния конфликт, който в момента се води в Украйна. Зачестяването на случаите може да се дължи на комбинация от тези фактори, но и да е продиктувана от свръхпопулация. Дали има такава обаче трябва да кажат експертите.

-Възможно ли е наистина да наблюдаваме миграция и на делфини от Украйна? Все пак военните действия не са обхванали досега морски територии.

-Да напълно възможно е. Няма морски битки, но има учения. Има дълбоководни взривове, което можете да си представите как действа върху това морско животно, което разчита за ориентацията си основно на звук. Една експлозия в морето би била ужасяваща за делфините.

-От началото на пандемията, когато риболовните кораби на практика бяха прекратили дейността си за известно време, рибарите се оплакват, че такава има. И нещо повече – че вече пречела на поминъка им. Възможно ли е да е така действително?

-Не бих казал. Всеки вижда нещата от своята гледна точка. Рибарите търсят своя интерес, учените техния. Ние в ИАРА пък гледаме от интерес на контрола. В действителност има нещо такова, свързано с делфините в Черно море. Аз съм присъствал на рибарски кораб и станах пряк свидетел на това как делфин изяде торбата с улова на трала и рибата изтече. Това е загуба. Но подчертавам – учените трябва да излязат със становище за това каква е ситуацията, за да могат да се вземат евентуални стъпки в една или друга посока. Преди години например е имало лов на делфини.

-А какви са действията, които могат да се предприемат?

-Не мога да дам становище. Нужно е да стартира диалог – да има първо голямо научно изследване, което да даде общо становище. От едната страна да седнат рибарите, от другата държавата като принципал. Това трябва да е тема на обсъждане не само на национално, но и на международно ниво. В Бургас има офис на Генералната комисия за Средиземно и Черно море и доколкото съм запознат тази организация работи по проект, свързан точно с делфините. Имам информация, че ще бъдат закупени устройства, които да заменят т.нар. „пингъри“, които излъчват на определена честота и гонят рибата. Оказва се обаче, че в един момент рибарите, които използват пингъра, съобщават, че делфините привикват към него, адаптират се и започват да го ползват за своя изгода. Разбират, че щом има определен звук, значи на определено място има риба и се възползват. Предвидено е сега новите устройства да променят честотата си на излъчване, за да не може делфинът да се адаптира. Макар че те са достатъчно интелигентни животни и вероятността да се научат сравнително бързо е доста голяма.

-Категоричното ви мнение е, че има нужда от анализ на популацията на делфините. А има ли средства за това?

-Безспорно трябва да се направи проучване. Нужна е експертна оценка чрез съвместна работа с рибарите, според които техния бизнес е застрашен. Иска се да се постигне баланс между всички засегнати страни – рибари, еколози, експерти и ИАРА. Това може да се случи само с иницииране на обществено обсъждане. Науката трябва да е първа – да кажат учените какво всъщност се случва, за да могат всички останали страни да вземат мерки. Имайте предвид, че Черно море не е само българско. Излаз на него имат редица държави – Румъния, Украйна, Русия, Грузия, Туриция. Делфините мигрират, не стоят на едно място и трябва да се подхожда научно. Относно това дали има средства за проучване, доколкото съм запознат проектът, който сега изпълняват от Генералната комисия за Средиземно и Черно море в Бургас е с финансиране от Европейската комисия. Мисля, че средства могат да се намерят – нужно е желание. Нещо, което малко хора знаят, е че ИАРА има малко касателство с делфините, ние просто помагаме на колегите от Министерството на околната среда и водите. Причината за това е, че делфинът не е риба, а бозайник и в този смисъл той е защитен по Закона за биоразнообразието. С каквото можем съдействаме.

-Казахте, че в исторически план е имало лов на делфини. Има ли кулинарна стойност делфинът?

-При лични разговори, които съм провел с рибари, ми е казвано многократно, че се използва за храна само т.нар. „рибица“. Самото им месо не става за ядене. Знам, че от китоподобни са правили смазочни материали и за това са се използвали. 

-А чисто хипотетично – ако учените все пак проведат изследване и установят, че има свръхпопулация, какво следва? Ловен сезон?

-Това са защитени животни и в този смислъл е абсурдно в наши дни да се говори за ловен сезон. Тук се касае за промяна на не само българското, но и европейското законодателство. Ще се намесят и природозащитните организации. Ние сме длъжни да помагаме на тези животни, доколкото можем, защото знаете, че има случаи, когато те помагат на нас. 

-А има ли действително, както казват рибарите, заплаха за останалите морски видове, ако има свръхпопулация на делфините? Застрашени ли са цацата и попчето?

-Природата намира баланса винаги. Дори човекът не е толкова гъвкав српямо останалите видове.
 


В категории: Бургас


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
18
Коментара по темата
18.
проф. Чипев
02.06.2022 07:42:59
3
1
Поздравления за инж. Раев!
Приел е отговорността да говори по важен проблем, когато важни "отговорни" институции като РИОСВ, ИАОС, МОСВ и т.н. се крият. Представеното от него е обективно и вярно. Учени от Турция са установили подобни закономерности. Някои въпроси на автора Г.Р. са елементарно тенденциозни, а за последващите коментари за интервюто да не говорим - ексхибиционизъм и скандализъм! Но такъв ни е "материала" (както беше казал един бивш премиер).
17.
*********
30.05.2022 19:49:36
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
Питане
28.05.2022 18:59:34
0
6
Този чиновник да е учил нещо, свързано с рибарството и аквакултурите? Биология, ихтиология, хидробиология, зоология, биохимия, морска биология, популационна биология, екология, етология, климатология, хидрология и т.н.? И обществото чака на подобни креатури да вземат адекватни решения, осъществявайки стриктен контрол върху риболовната дейност! Убеден съм, че тоя дори не познава видовете риби както трябва, какво да говорим повече...
15.
г-н Панайотов
28.05.2022 13:53:21
0
6
Този е мой човек но е много прост и тъп!6e5c3
14.
Блажев
27.05.2022 22:44:20
1
11
Сега видях че в поредната държавна структура с нагласен "конкурс" виждам позната политическа номенклатура.
13.
Служител на ИАРА
27.05.2022 22:12:07
2
12
За този е ясно,че не е добре.
12.
до 2222
27.05.2022 21:17:34
1
17
Значи ли че БСП и ГЕРБ пръцкат в един цървул? Съгласен съм с теб.
11.
2222
27.05.2022 20:42:00
0
20
Министърът на земеделието ако провери "конкурсите" в тази агенция ще разбере че всичко е нагласено. Има и директори без конкурси назначени по линия на БСП.
10.
1111
27.05.2022 20:32:28
2
20
Гн РАЕВ директор ГД в ИАРА този беден човечеч е видимо че има психични проблеми а очаквате адекватни отговори
9.
8989
27.05.2022 20:23:04
1
20
В този агенция работят само некомпетентни хора г-н РАЕВ е доказателство за това.
8.
PPP
27.05.2022 20:18:57
2
18
ИЗЛАГАЦИЙ ПАК
7.
чичо Манчо
27.05.2022 20:03:33
0
21
От личен опит без директива на ЕС чл20 т0000 неизвестна. Та черноморското попче може да се лови с въдичка като реално за стръв може да се ползва червено-бяла калинка. Да пробват в агенцията.
6.
R
27.05.2022 19:45:32
0
21
Да кажат колко е радиационния фон да не се правят на ощипани моми !
5.
Въй
27.05.2022 19:45:30
1
8
Хитри въпросчета в интервюто. Трябва ли да трепем делфините? След котките и гларусите и техния ред дойде.
Последния да затвори вратата.
4.
Бай....
27.05.2022 19:43:24
6
9
Глупости! Рибарите ги убиват, защото гонят рибните пасажи!
3.
Какво знае
27.05.2022 19:24:10
2
27
Тозие военен радиотелевизионен техник, назначен от ГЕРГ, Калинка отвсякъде
2.
Всичката Мара втасала
27.05.2022 19:22:22
0
23
в България и само и остава да брои гларуси и делфини! Сигурно и тези "изследвания" са на цени подобни на разнебитената бесилка, пардон беседка, преди няколко дни.
1.
Смях
27.05.2022 19:13:54
0
30
Още преди 50 години морето е изхвърляло делфини по плажовете на България по това време на годината. Но как ще го знае като в тази агенция е пълно с калинки. Нагласени хора на партията. Напълно безсмислена държавна структура!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Пик на заразените с коклюш се очаква в края на май Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" "Метрополитен" обяви конкурс за строител на продължението към Околовръстния път Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Докладът е изпратен на прокуратурата  Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози За сметка на това Екатерина получи две рози - една от срещата си с Алек и втора от вечерта на елиминациите Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън За два месеца ти научи много. Симона, ти си детето чудо на Hells Kitchen. Ти изненада абсолютно всички, каза й шефа  Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие
„Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака 
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори