×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ДНК тест показва риска от рак на маточната шийка


ДНК тест показва риска от рак на маточната шийка
Специалностът по „Генетика и микробиология“ от лаборатория "ЛИНА" Красимира Чернаева разясни важна информация за този тип изследвания
23 Май 2022, Понеделник, 15:42 ч.
Автор: Флагман.Бг

Хроничната инфекция с HPV е причина за почти  всички случаи на рак на маточната шийка

Красимира Чернаева притежава магистърска степен по специалност „Генетика и микробиология“ и едновременно с това е сред малкото молекулярни биолози в Бургаска област. За радост на пациентите, тя е част от екипа на медицинска лаборатория „ЛИНА”, където извършва и изследвания за женско здраве. Сред тях са ДНК тестовете за човешки папиломен вирус (HPV). Специално за нежния пол, Чернаева споделя важна информация за този тип изследвания.

-Бихте ли ни обяснили каква е връзката между човешкия папиломен вирус и рака на маточната шийка?

-Този тип рак е второто по честота онкологично заболяване сред жените между 20 и 45-годишна възраст в целия свят. Тъжно е, че всеки ден една жена в България умира от него. То се причинява от  хронична инфекция с човешки папиломен вирус (HPV), която може да бъде излекувана, ако се открие навреме. 

-Какви са типовете човешки папиломен вирус и всички ли причиняват рак?

-HPV е широкоразпространен вирус и засяга кожата и лигавиците на човешкото тяло. Съществуват над 150 типа, като 40 от тях се предават по полов път. Доказано е, че част от тях  имат онкогенен потенциал – т.нар. високорискови HPV. Други водят до поява на генитални брадавици – това са нискорисковите HPV.

Както вече обяснихме - хроничната инфекция с HPV е причина за почти  всички случаи на рак на маточната шийка. Все повече данни в световен мащаб потвърждават, че тя е причина за голям процент от случаите на рак на гърлото и участва в някои от формите на рак на половата система както при жените, така и при мъжете.

-Какъв е рискът от заразяване с HPV?

-Oколо 80% от жените се заразяват с HPV през сексуалноактивния си живот, което прави риска много висок. Инфекцията се предава изключително по полов път, но също така и при контакт кожа – кожа. Тя най-често протича безсимптомно и не причинява клинични проблеми. В повечето случаи организмът се справя до 2 години след инфектирането. В около 20% от случаите, обаче  инфекцията не завършва със спонтанно оздравяване, а се задържа в клетките на маточната лигавица и може да доведе до рак на маточната шийка.

-Какво представлява ДНК тестът за човешки папиломен вирус?

-Тестът открива ДНК на високорискови HPV, за които е доказано, че причиняват рак на маточната шийка. Пробата за него се взема от шийката на матката от лекар акушер- гинеколог. 

Важно за пациентките е да знаят, че ДНК анализът позволява откриването на  HPV в много ранен етап от заразяването и много преди забелязването на цитологични промени в цитонамазката. Това прави HPV ДНК теста единствен по рода си ранен прогностичен маркер за рак на маточната шийка, като в същото време спомага за определяне на терапевтичния подход. В лаборатория „ЛИНА” най -предпочитаното изследване е на 21 типа –разширен пакет. То обхваща типовете , които се откриват при 90% от цервикалните карциноми.

-Кога се препоръчва ДНК тест за HPV?

-Той се препоръчва като скрининг за рак на маточната шийка при всички жени над 30-годишна възраст. При по-млади жени тестът се препоръчва при резултат от цитонамазка, посочващ съмнение за инфекция с HPV. 

-Кое е по-подходящо - HPV тест или цитонамазка?

- Световната здравна организация препоръчва именно  ДНК изследването като основен метод за превенция на рака на маточната шийка. То става все по-разпространено и в България, като съвсем скоро, до няколко седмици, ще се поема от Здравната каса. Така ще се превърне в основно профилактино изследване за женско здраве.

-Какво означават резултатите от HPV теста?

-Положителният резултат от HPV теста не означава рак на маточната шийка. Той е  индикация за пациента, че е в рисковата  група. При положителен тест, жената трябва да се консултира с гинеколог и да ѝ бъдат направени допълнителни изследвания, които ще установят има ли  патологични промени на маточната шийка. В зависимост от резултатите и състоянието на жената, се предприема подходящо лечение. 

Когато не се установяват патологични изменения на маточната шийка, но HPV тестът е положителен, се препоръчва да се повтори след 6-12 месеца. През този период се препоръчва използването на медикаменти или хранителни добавки, които подпомагат елиминирането на вируса.

-Колко често е необходимо да се прави  това изследване?

-При отрицателен HPV тест и нормална цитонамазка, се препоръчва тестът да се повтори след 3 години.

-Какъв е Вашият съвет към пациентките?

-Всеки  може да бъде носител на HPV без да има симптоми! Затова отделете малко време за себе си и се изследвайте. Ранното откриване на хроничната инфекция с HPV гарантира успешно лечение.


В категории: Здраве


България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора 
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори