×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да се погрижим за здравето на шитовидната жлеза


22 Май 2022, Неделя, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Щитовидната жлеза е неразривно свързана с централната нервна система

Предотвратяването на развитието на болестта на щитовидната жлеза и диагностицирането на определени дисфункции навреме е ключът към успешната борба с това състояние. 

За какво служи щитовидната жлеза в тялото?

Щитовидната жлеза взима активно участие в метаболизма – тя синтезира хормони, които влияят на функциите на почти всички органи и тъкани. Тироксинът (Т4) е ключовият щитовиден хормон, който контролира протичането на различните процеси в тялото. Ако се наблюдава дисфункция на щитовидната жлеза, индексът Т4 се отклонява от нормата, наблюдава се нарушение в системите и органите и здравословното състояние се влошава. От тироксина зависят следните процеси и показатели: растеж и развитие на тялото, здравина на костите, сърдечна честота, дебелина на вътрешната обвивка на матката, умствени способности, апетит, качество на съня.

Щитовидната жлеза е неразривно свързана с централната нервна система. Тиреостимулиращият хормон (TSH) е отговорен за количеството тироксин, чиято секреция се случва в хипофизната жлеза. Ако има определен проблем, мозъкът веднага реагира: поведението и емоционалното състояние на човек се променят.

Йоден дефицит
Дисфункцията на щитовидната жлеза е свързана със секрецията на тироксин: при дисбаланс се произвежда или недостатъчно, или прекомерно количество от хормона. Често подобни проблеми се причиняват от генетично предразположение и недостиг на йод. Йодните атоми съставят хормона тироксин.

Но патологиите на щитовидната жлеза може изобщо да не се усетят от човека. Това зависи от различни фактори, така че наследствеността и йодният дефицит не са решаващи. Дори ако родителите ви са имали нарушение на щитовидната жлеза, това не означава, че вие унаследявате тази патология, въпреки че вероятността от дисфункция на жлезата е по-висока, отколкото при тези, които нямат такова предразположение.

Защо заболяванията на щитовидната жлеза са толкова коварни?
Ако в организма има понижени нива на Т4, хипотиреоидизмът започва да прогресира. В резултат на това метаболизмът се нарушава и забавя. Причината за тази патология може да бъде йоден дефицит. Следващата причина за хипотиреоидизъм е автоимунният тиреоидит: когато имунната система на тялото идентифицира щитовидната жлеза като чуждо тяло и започва да я унищожава. 

Когато нивата на тироксин се повишат, се развива хипертиреоидизъм. Излишъкът от хормона има токсичен ефект върху тялото, метаболитните механизми са изключени и телесното тегло се губи. Болестта на Грейвс може да провокира хипертиреоидизъм. Това заболяване от автоимунно естество принуждава щитовидната жлеза да произвежда повече тироксин, отколкото е необходимо.  

Какви медицински прегледи да се направят?
За да сте сигурни какво точно имате: проблеми с щитовидната жлеза или депресия, препоръчително е да направите кръвен тест, и да преминете през преглед при специалист ендокринолог. Ако лекарят опипва възли, е възможно ултразвуково сканиране на щитовидната жлеза.  

Ако ултразвукът не позволява да се установи точна диагноза, се предписва тънкоиглена биопсия, за да се изясни естеството на образуването. Достатъчно е системно да се наблюдава доброкачествения възел, а ако е злокачествен, трябва да бъде отстранен заедно с щитовидната жлеза. След отстраняването на жлезата тироксинът се набавя чрез лекарства. Препоръчително е да проверявате щитовидната жлеза поне веднъж годишно.

Предотвратяване
Профилактиката на патологиите на щитовидната жлеза се състои в осигуряването на нужното количество на йод в организма. Достатъчно е да замените готварската сол с йодирана сол. Адекватният сън, физическа активност и систематично тестване ще позволят да се поддържа ситуацията под контрол.

Щитовидната жлеза е изключително засегната от тютюнопушенето. Тази зависимост увеличава вероятността от заболяване на щитовидната жлеза до 80%.  

Причините за образуването на щитовидни възли са дисфункция на посочения орган. Пациентът може да има нормални хормонални тестове, но съществуващият възел показва определени аномалии. Проблеми с нервната система и стресови вълнения влошават положението. Всички възли в щитовидната жлеза изискват незабавно лечение. 

Опасност от възли
Образуването на възли в щитовидната жлеза носи дискомфорт, който се проявява при преглъщане и дишане.  Не забравяйте, че неоплазмите от всякакво естество (и възлите на щитовидната жлеза също) рискуват да дегенерират в злокачествена форма. 

Фитотерапия 
Билколечението е един от най-успешните методи на терапия.

Какво трябва да знаете! Повишен сърдечен ритъм, чувство на слабост, увеличаване на размера на щитовидната жлеза, затруднено преглъщане, така наречената „буца в гърлото“ – това е причината за записване на среща с ендокринолог. Горните признаци са симптоми на наличието на възли в щитовидната жлеза. 

Какво се препоръчва за лечение на нодуларна гуша с нормална функция на щитовидната жлеза?
При лечение на възли на щитовидната жлеза се препоръчва да се пият билки, които прочистват кръвта и лимфата: тинтява, сироп от черен бъз, сироп от черен бъз, цвят на конски кестен, както и успокояващи билки като: корен от божур, валериана, малинов лист, маточина, мащерка, мента. 

Поддържащи продукти и вещества

Ябълки
Живакът и други тежки метали, попаднали в организма, могат да бъдат неблагоприятен фактор за появата на хипотиреоидизъм. Ябълките (с корите), сливите, крушите и цитрусите съдържат пектини, които помагат за отстраняването на тези метали от тялото.  

Бразилски орех
Причината за хипотиреоидизъм може да бъде липсата на микроелемента селен. Посоченият елемент се намира в големи количества в бразилския орех. Говеждото, пуешкото, пилешкото, рибата тон, сардините, яйцата и бобовите растения също съдържат значително количество селен. 

Нахут
Храните с високо съдържание на фибри могат да помогнат за облекчаване на запека, често свързван с хипотиреоидизмът. Нахутът съдържа много фибри и елементът цинк, който играе важна роля в здравето на щитовидната жлеза.

Тиквени семена
Тиквените семена са богати на цинк, така че могат да бъдат много полезни при хипотиреоидизъм. Стридите, омарите, раците, бобовите растения, ядките и слънчогледовите семки също съдържат цинк в значителни количества.

Морски водорасли
Йодът е от съществено значение за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Ако липсва йод в организма, е необходимо да се приемат водорасли, риба, млечни продукти и яйца.  

Омега-3 мастни киселини
Омега-3 мастни киселини имат способността да намаляват възпалението и да подобряват имунната защита.

Витамин А
Витамин А играе важна роля в метаболитния процес. Той намалява нивото на TSH в кръвта, а високите нива на TSH показват развитието на хипотиреоидизъм.  

Витамин D
Този витамин е от съществено значение за нормалното функциониране на имунната система. Хората с хипотиреоидизъм имат ниско ниво на този витамин.

Цинк
Повечето пациенти с хипотиреоидизъм имат недостиг на цинк. Недостигът на този елемент провокира инхибиране на протеиновия метаболизъм. Цинкът е необходим за образуването на TSH.

Статията е предназначена само за информационни и образователни цели и не заменя професионални медицински съвети, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с Вашия лекар за всякакви въпроси относно Вашето здравословно състояние.

Източник: zdravei.org


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Фондацията на певицата е изпратила искане до зам.-кмета на Бургас да вземе апетитния терен в Морската градина под наем за 10 години Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Преобразяваме гарсониерата с 35 000 лв.
Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори