×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще изяде ли инфлацията отстъпката за горивата? Ужасни ще са последствията, ако не спре войната в Украйна


Ще изяде ли инфлацията отстъпката за горивата? Ужасни ще са последствията, ако не спре войната в Украйна
Ако Европа приеме неразумното решение да спре изведнъж вноса на петрол от Русия, скокът в цените на горивата ще е много по-голям от отстъпките, които се предлагат, каза Румен Гечев
19 Май 2022, Четвъртък, 08:40 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Проф. Румен Гечев прогнозира, че заради нулевия ДДС хлябът ще поевтинее, ако заради конфликта с Русия не поскъпне токът

Икономическите последствия за Европа ще са ужасяващи, ако войната в Украйна не бъде бързо прекратена, но не виждам натиск от ЕС върху двете враждуващи страни. Ако Европа приеме неразумното решение да спре изведнъж вноса на петрол от Русия, тогава вече скокът в цените на горивата ще е много по-голям от отстъпките, които се предлагат. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия депутатът от БСП проф. Румен Гечев.

Той коментира антикризисните мерки, които управляващите приеха, като изтъкна, че в целия Европейски съюз се прави това. 

„Без изключение и колебание страните членки на ЕС значително увеличиха бюджетните разходи като антиинфлационна мярка, защото увеличението на цените засегна покупателната способност на домакинствата, постави сериозни предизвикателства пред фирмите“, заяви професорът. 

„Обезценяването на парите идва, когато увеличението на парите няма стоково покритие. Паричната маса расте винаги с Брутния вътрешен продукт. За да може да купуваме повече стоки и услуги, трябва да имаме по-голямо количество пари“, обясни той.

След като водещият Виктор Николаев го пита дали е възможно като си намалил с 25 стотинки горивото за хората, то да поскъпне с 20 и да ти останат 0,05 лева бонус, Гечев изтъкна, че няма това да се случи. 

„Силно съм учуден от обяснението на някои „колеги“, тъй като ако имаше нещо вярно в това, доходите в света нямаше да растат“, добави той.

„Растежът на доходите води до инфлация, ако изпреварва т.нар. производителност на труда, или когато повечето пари, пуснати в обръщение, нямат стоково покритие, а в случая имаме, защото сме в паричен съвет. Българската валута и пуснатите в обръщение левове, в това число и електронните пари през картите зависи от нашите валутни резерви, които са достатъчни“, коментира депутатът. 

По никакъв начин тези 2 млрд. лева при БВП около 140 млрд. лева и при общи бюджетни разходи около 57 млрд. лева не могат да предизвикат инфлация, уверява той.

„Може тези 25 стотинки отстъпка за горивото да се окажат недостатъчни, ако се влоши ситуацията в Украйна, ако продължи конфликта в Украйна. Нека да се опитаме като страна членка на ЕС да внесем своя дял в повече разум! Не виждам натиск на Брюксел върху двете страни – и върху Русия, и върху Украйна“, заяви проф. Гечев. 

Той очаква насъщният да поевтинее след свалянето на ДДС на 0%.

Ако заради войната в Украйна продължи да расте цената на тока, намалението в цента на хляба с нулевия ДДС ще бъде изядено, заяви професорът.  

„България се простира според чергата си. При тези условия, при този БВП това е, което ние българите сме внесли в бюджета си и можем да си позволим. То дори е по-малко от това, което правят другите европейски страни спрямо брутният вътрешен продукт. Не е вярно, че това е причина за инфлация. Тя се поражда от скока в цените на международния пазар на енергийните носители, а сега и на храните“, каза още той.


В категории: Бизнес


9
Коментара по темата
9.
1
19.05.2022 12:37:14
0
3
Бившият министър на икономиката при Виденов обяснява как ще оправят държавата
8.
Абе тоя
19.05.2022 12:07:47
1
3
Абе тоя не беше ли фин.министър по времето на Жан Виденов? Или министър на икономиката? Майко мила.
7.
Макак Такабе
19.05.2022 11:20:07
3
4
Мутрафонова е изкарала цялото ДС войнство да защитава безаналоговостта на руските доставки за задунайската им губерния. Използват се думички като "срив", "катастрофа", "ужас".
А истината е, че нищо няма да му стане на ганьопитека, ако не ходи до магазина с вмирисания си дизелов кенеф пета ръка, а почне да ползва малко повече колело. Като холандците примерно.
6.
XXX
19.05.2022 09:37:36
1
7
Защо не ги дават във вид на ваучери за гориво на всеки еднократно за месеца. Подобно на тези за храната.
Щяло да се пишат фактури по бензиностанциите и да отнема много време . Ето един по бърз метод с ваучерите.
5.
ао
19.05.2022 09:37:14
7
6
Скъсването на зависимостта от Московията си заслужава цената. Не се ли освободим от комунягите пребоядисани дето управляват 30 години, нищо добро не ни чака и ако продължат ще ни докарат пак до 50-100 долара заплата.....също както в Могучая Рашистанска кенефия . Цените са такива в цяла Европа, но хората вземат достатъчно за да си ги плащат. Тук благодарение на кражбите на комунделите командвани от Масква сме най-зле по доходи в ЕС. Все пак сме доста по-добре от Московския кенеф и присъдружните му там беларуси и разни азиатски кенефи към които искат да ни прикачат Бг русоробите.
4.
До 2
19.05.2022 09:20:57
7
5
Ти хляб не ядеш ли,кола не караш ли? Какъв прав път видя? Или мама те храни още и ти е все тая ;)
3.
Хххх
19.05.2022 09:18:55
1
1
Каква война какви 5лв? Цените литнаха на горе в момента в който паприкаша ПП взеха власта,тогава за скока на горивата бяха виновни младежите на ГЕРБ,после бяха спекули с олиото,тогава други бяха виновни,а сега много удобно войната е виновна.НЕ! Единствените виновни са ПП и тяхните неадекватни решения!
2.
ао
19.05.2022 08:58:17
13
7
Комунист, русороб няма какво да се обяснява. Видяхме го каква я свърши, сега се опитват комунделите същата да я направят. Дано Кирчо ги изненада. Хубав, лош, засега е на прав пък като гледам как вият всички руски тролове.
1.
ХХ
19.05.2022 08:55:13
9
7
Споко! Ще въведем европейски купони - по литър и половина на месец за 3 лева. Слава на ЕС!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори