×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Илюзията за опозиция или как се манипулира обществото чрез „фалшиво двоични“ позиции


Илюзията за опозиция или как се манипулира обществото чрез „фалшиво двоични“ позиции
Няма място за гледни точки, различни от официалната и официално одобрената опозиция „А“ и „Б“, а всъщност всички са пешки – черни или бели
17 Май 2022, Вторник, 20:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Вроденото желание на определени хора да са „против системата“ е ключово за тези, които искат да контролират масите

През последните 2 години на пандемия станахме свидетели как общественото мнение се поляризира – дали заболяването е опасно или не, дали ваксините работят или не, дали са вредни или полезни. Сега обществото ни отново е разделено. Този път линията е войната в Украйна – кой е лош, кой е добър; кой печели, кой губи; Путин диктатор ли е или е вдъхновяващ лидер на свободния от либералите свят.

Макар че за мнозина отговорите биха изглеждали сравнително лесни, тази фалшива двоичност е реално част от кампания за манипулация на общественото мнение, разработена и действаща от десетилетия.

„Умният начин да държиш хората пасивни и съгласяващи се с всичко е да ограничиш спектъра от мненията, които се считат в обществото за приемливи, но в същото време да окуражаваш критичния поглед върху информацията и дисидентните гледни точки. Това дава на хората чувството, че имат възожност за свободно мислене, докато всъщност ограниченията на системата и нейните цели се подсилват от лимитирания обсег на дебата“.

Цитатът е от Ноам Чомски – американски лингвист и философ, който е отделил голяма част от живота си в изследване на когнитивния процес и връзките му с политическия живот и начина, по който информацията се отразява в медиите. Този процес той обвързва с лингвистиката или начинът, по който човек възприема света чрез речта.

Според него вроденото желание на определена група от хора да бъдат „против“ системата играе ключова роля в управлението на масите. И макар самият Чомски да изглежда като част от „фалшивата двоичност“ на информацията – идеята, че има една вярна гледна точка и само една грешна или опозиционна, думите му продължават да имат сила и до днес.

Фалшивата двоичност е сравнително нов термин. Тя гласи накратко, че Гледна точка А е официалното и одобрено от обществото мнение. Антитезата на „А“ следователно е „Б“. Всички останали гледни точки – от „В“ до „Я“ могат да се игнорират и те не са важни. Нещото, което остава скрито обаче е, че и „А“ и „Б“ са част от един и същ наратив и водят до едно и също място. 

Как се създават подобни „фалшиви двоични“, които са изключително ефективен инструмент за манипулация на мнението? Обикновено и изключително опростено, те са дело на няколко различни метода, които могат и да се комбинират. Чрез тях не само може да бъде манипулирано конформисткото мнение, но и това на дисидентите, които остават доволни, че има „критика“ на официалната гледна точка. Ето и някои от методите:

  • Използват се класическите медии да популяризират много Гледната точка „Б“ чрез това масово да я отричат, да я опровергават и да ѝ се подиграват открито (например т.нар. „антиваксърство“);
  • „Изтича“ видно класифициран документ, който „разкрива“, че Гледна точка „Б“ всъщност е „скритата истина“. Обикновено това се прави чрез класическите медии, но е още по-ефективно, ако паралелно с това или предварително същото „разкритие“ се появи по алтернативните канали (редица „изтекли документи“ за ваксините, например);
  • Създават се организации или структури, които са „против официално одобрената хипотеза“, но им се дава масово следване и те се „захранват“ с материали от Гледна точка „Б“, (някои скоро придобили политическа популярност партии).

Да разгледаме примерите по-подробно: Експерти обявяват ковид пандемията за изключително опасна и въвеждат строги ограничителни мерки, за доброто на обществото. Други експерти получават огромна трибуна в ефир на националните телевизии, за да твърдят, че пандемията не е толкова опасна и държавата преувеличава – те биват подигравани пасивно или активно. Двете гледни точки се блъскат постоянно, разделят обществото и водят до объркване. В същото време скрити остават третата и четвърта гледна точка, които гласят, че опасен или не, вирусът води до трайно отнемане на права или до постепенното въвеждане на нов, дигитален ред в обществото. Така например, макар медиите да даваха гласност на т.нар. „антиваксъри“ и да им се подиграваха открито в дебати, тази гледна точка постепенно се превърна в основна и засенчи останалите идеи, че може би, както е било винаги, това дали ще сложиш ваксина или не, е въпрос на избор. Същото важи и за „зелените сертификати“, които хем бяха представяни като „единственото решение“ на проблема без въвеждането на „локдаун“ – аргумент, който сам по себе си също представлява логическа манипулация, хем бяха описвани като „ограничаващи правата“.

Сега същото важи и за войната в Украйна, където повечето медии в Европа са се превърнали в пресаташета на Зеленски. Това не е случайно и дава път за „натуралното“ сформиране на Гледна точка „Б“, която постепенно, с идването на летния сезон, започва да става все по-силна в България – че и украинската страна има трески за дялане. В този смисъл е много вероятно тази „алтернатива“ в скоро време да стане „мейнстрийм“. Но всичко това е и остава част от новата „фалшива двоичност“ – и двата аргумента са част от един и същ наратив и умишлено не позволяват чрез дебата към тях да се появят истински алтернативни и критични гледни точки, които да отразят реалността по-добре и да предизвикат същински дебат.

Реално, когато „опозиционната част“ от „фалшивата двоичност“ стане доминираща, тези, които искат да манипулират мнението могат да се облегнат на креслата си и да оставят опозиционния инстинкт на човешката природа да свърши цялата работа. Без да задаваме въпроси за нас става ясно, че решението на всичко лошо, което е въвело Гледна точка „А“, е Гледна точка „Б“. Алтернатива няма. Или си „ваксър“, или си „антиваксър“. Или си „русофил“, или си „русофоб“. Разделяй и владей. Нищо, че хлябът поскъпва, а зрелищата стават все по-скучни.
 


В категории: Политика


20
Коментара по темата
20.
До 16
18.05.2022 19:44:49
1
0
Професионалист ли сте реално?
19.
До 16
18.05.2022 19:44:47
0
0
Професионалист ли сте реално?
18.
До 16
18.05.2022 19:44:41
0
0
Професионалист ли сте реално?
17.
Как
18.05.2022 15:00:36
0
1
Както ви кажат кукловодите,в случая с вас Шиши и Валврко
16.
Клинична картина
18.05.2022 10:10:46
0
15
Дори и най-позитивният човек често се срива при мисълта, че са се изнизали още 365 дни, в които не е успял да направи жадуваните промени, не се е оттласнал от матрицата на безсмисленото си роботизирано битие, че животът му е низ от компромиси, които му пречат да осъществи мечтите на сърцето си и да постигне по-голяма свобода. Става дума за екзистенциална депресия, отключена от неудовлетворението и усещането за вегетиране, за безсмислено повърхностно съществуване. Депресията може да се прояви в апатия, вялост, немотивираност, липса на желание за правене на каквото и да било, неспособност за удовлетворение и радост, но са възможни и напълно противоположни прояви - човек не може да спре на едно място, живее по стриктен график, разчита времето си до минута, непрекъснато има нужда да прави нещо, да си намира работа, макар и напълно безсмислена. В този случай депресията е маскирана като хиперактивност и свръхзаетост.
15.
Collective Insanity
18.05.2022 08:54:47
0
11
A madman is one whose illusions have gone completely contrary to reality. Now he lives only in his illusions - there are not even intervals when he sees reality as it is, not even moments of truth. He simply lives in his illusions. He is a madman. And what others are may be a lesser madness, but the madness is there. The difference is only of degree, quantity, but not of quality.
14.
Hope is Dope
18.05.2022 08:53:04
0
11
You are in a constant tension between despair and hope. Your life becomes nothing but a tension between that which is and that which should be. When you are engaged in an ego trip, then your whole life will be nothing but a long tragedy. It is like a drug. If you take a drug, any drug, sooner or later you become accustomed to it. Then you need more quantities of it, stronger doses of it, and so on and so forth. Small illusions won't do; Once you have become accustomed to them, you will need greater illusions. This is how people become mad.
You can go on hoping but you will always be moving into a mirage. The moment you reach the place you were hoping for, the mirage will disappear, you will be in utter despair. Out of your despair you will again hope.
Hope is just an effort to keep oneself alive somehow. You will again create illusion. And this is how the whole game goes on: you are in despair, out of despair you create an illusion. Out of illusion more despair is created, and out of more despair, more illusions. And one goes on from despair to illusion, from illusion to despair. You can step out of the illusion.
13.
Голямото Нулиране 2022
18.05.2022 08:51:42
0
19
Щастливата глобализация, която ни беше обещана, се разпада, тъй като светът на отворените граници е разсечен брутално. Предстои да открием, че преобладаващата част от българите са по-скоро консервативни, патриархални, отколкото прогресистки настроени. Идват тежки икономически несгоди, които ще бъдат приписани на прозападното спуснато правителство. Когато при цялата конфликтност, тревожност, липса на перспектива се прибави рязка икономическа криза, това е сигурна рецепта за размирици. При дълбока криза или оцеляваш по единично или в малки групи, или се мобилизираш за бунт. Избираме да поддържаме две версии за света - публична и частна. Лекотата, с която хората избират да живеят в лъжа, отказът да мислят сложно, са потресаващи.
12.
Ready made Hell
18.05.2022 08:50:10
0
11
Just look at your so-called normal people - they are living in a prison. And they all have to become diplomatic. They all have to have backdoors to their lives, otherwise they will go crazy. Cultivated character arouses only two alternatives: one is to go mad - if the person is sincere he will go mad - the other alternative is that he will be a hypocrite. And naturally people choose to be hypocrites rather than going mad, and I cannot condemn them either. That is more intelligent. They live a totally different life behind the walls. They have two lives: their real life is underground. They are living in such inner conflict that they cannot be happy. And the person who is not happy will not allow anybody else to be happy either. Look at the world, what the politicians have done to it. It CAN become a paradise.
Everybody is in tremendous need of going in, but first the outer things have to be fulfilled. And those outer things CAN be fulfilled, but nations have to disappear, boundaries have to disappear. Now politicians won't allow that - because with the boundaries, they will disappear. They can exist only with nations. They can exist only if the people are kept in terribly bad conditions. Politicians are stupid, and people allow them because PEOPLE are stupid. I need not give you proofs, the whole history is a proof. Every day newspapers bring thousands of proofs. The state of the world, this hell that we are living in, is the proof.
11.
Great Reset
18.05.2022 08:49:19
0
10
The mundane does not allow consciousness to see the reality. The so called rational horizon is narrow. It is necessary to rise above the level of everyday life; to elevate the mind - and the meaning of EVERYTHING will be revealed. Are we living in a madhouse?
Human consciousness needs to be transformed radically, totally.
TO CULTIVATE ANYTHING is to become pseudo. Cultivation means you will be creating something around yourself WHICH YOU ARE NOT. Cultivation means you will create a split, cultivation means you will create a facade. Cultivation means you will live in a camouflage: you will be one thing and you will pretend to be something else; you will do one thing and you will say another thing.
Cultivation means you will repress. And it also creates a prison. When you cultivate something, you are imprisoned in it, because deep down you are just the contrary.
10.
Франсис Фукуяма
18.05.2022 07:51:28
0
11
То краят на историята се оказа, че не е край. Невидимата ръка на пазара ще оправи всичко. Или желязната ръка в кадифената ръкавица. Или просто желязната ръка.
9.
ХХ
18.05.2022 01:39:18
0
14
Че опозициите в демокрациите са илюзии....
8.
The Joker
18.05.2022 01:22:01
1
13
When you are engaged in an ego trip, then your whole life will be nothing but a long tragedy. It is like a drug, I say again. If you take a drug, any drug, sooner or later you become accustomed to it. Then you need more quantities of it, stronger doses of it, and so on and so forth. Small illusions won't do; Once you have become accustomed to them, you will need greater illusions. This is how people become mad.
7.
Deep Fake Reality
18.05.2022 01:11:38
1
14
You carry your projector and your whole film of hopes, dreams, desires. You just become frustrated with the screen - 'This screen is not right' - so you find another screen. When are you going to drop the projector and the film? When are you going to burn the whole ego trip?
6.
до 5
18.05.2022 01:06:29
0
11
Да, разбира се. Аз не наблегнах на този момент за да не изтрият коментара. По навик слагам скоби (ясни на просветените) за да избегна автоматичната цензура, но тук е ръчна.;-) Както е казал Волтер, или поне на него се приписва тази перефразирана мисъл, за да разбереш кой действително те командва, разбери кого не можеш да критикуваш или да задаваш неудобни въпроси за него и дейностите му. Плюенето на марионетките "политици" е не само разрешено, но дори поощрявано, просто защото от тях не зависи нищо. Това шоу е за забавление на раята и за създаване на илюзия за "избор".

Също, ако нещо е истина, то не се нуждае от закони, които да я защитават. От написаното от теб става ясно, че знаеш за какво говоря... Същият принцип се прилага дори и в мизерните мащаби на града ни. Всеки стремеж да се направи истината достояние на повече хора се убива в зародиш от мизерните "медии". Затова и се създава погрешно впечатление, че има само непросветени наивници и простаци. Това не е така, но само на тях е позволено да се изказват. Те са полезните и нужни пионки, които яростно защитават Левски & ЦСКА и се карат помежду си, вместо да се обединят срещу общия си враг.
5.
Непросветения
18.05.2022 00:43:27
0
8
Освен,че е комунист Чомски е и жид.А ролята на евреите комунисти е да клатят каруцата,ако може даже да я обърнат,за да може юдеохазарите да изклатят гоите за пореден път и да им приберат имуществото.Когато гоите започнат да си стъпват на краката на преден план се избутват поредните марксчета,троцкчета,чомчета и т.н. , чиято работа е да им промият мозъците и да ги разединят.
4.
до 3
17.05.2022 23:09:13
0
12
Чомски никога не е бил по-различен. Той познава много добре диктатурата която се гради и в никакъв случай не се бори срещу нея, а просто съобщаваше бъдещото развитие на процесите, също като Оруел и всички останали агенти работещи върху съзнанието и подсъзнанието ни, подготвяйки ни да приемем нечовешкия технократски неофеодализъм, тирания и геноцид за нещо нормално. Просто откакто запушиха нашите усти с маски, те вече съвсем свалиха своите. Става дума за фигуративните, разбира се.
3.
Мерси
17.05.2022 22:53:23
0
7
Четахме го Чомски, но сега той вече не е същият, сам влезе в капана на това да бъдеш срещу системата. Заприлича на Кейбриджката петорка и др подобни, които в стремежа си да са срещу недостатъците на обществото в което живеят, преминаха на страната на едно общество, което не познават и което само по себе си е девиация, маскирана с красива идеология.
2.
Да,
17.05.2022 22:11:15
2
13
за пореден път се убеждавам, че Русчев има мозък (и/или поне знае какво да превежда), но му е позволено да го използва само по тъмни доби, когато почти никой не обръща внимание. А и през деня да беше, болшинството от аудиторията тук е именно илюстрация на статията, така че резултатът би бил същият.

Колкото до Чомски, мръсният дърт (((комунист))) ме отвращава, но казаното е истина. Той наскоро съвсем се оля и показа действителната си същност с призивите си за затваряне в лагери на нежелаещите да се подлагат на насилствено "лечение" на хрема съществуваща откак свят светува или дори на абсолютно здрави хора, които при новото НЕнормално са нарочени за "болни без симптоми". Също откак свят светува и неговото племе прилага, винаги успешно, принципа "разделяй и владей" и унищожава човечеството, защото по-голямата част от него се поддава на въпросната манипулация.
1.
Ludiq
17.05.2022 21:15:42
15
13
Да, корона вируса е лъжа, медиите манипулират света, Зеленски трябва да умре
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете  Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Щетите са изцяло материални, няма пострадали  Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен 
Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори