Изследване: Боровинките намаляват риска от деменция
За да се постигне това обаче, е необходимо да бъде изпълнено едно важно условие - боровинките трябва редовно да се включват в храненето
Учени от университета на Синсинати, САЩ, установиха, че редовната консумация на боровинки допринася за намаляване на риска от когнитивни нарушения при хора на средна възраст, съобщава сайтът на учебното заведение.
В проучването са участвали 33 доброволци на възраст 50-65 години.
Според авторите на изследването - невролози и диетолози, този плод може да намали скоростта на развитие на свързаната с възрастта деменция. За да се постигне това обаче, е необходимо да бъде изпълнено едно важно условие - боровинките трябва редовно да се включват в храненето.
Доброволците, участвали в експеримента, са били хора с наднормено тегло и преддиабетно състояние, а някои от тях са имали проблеми с паметта. Вероятността за много от тях да развият деменция е била голяма.
За целите на изследването една група участници е приемала микроелементи на прах, равняващи се на половин чаша боровинки, а друга група е получавала плацебо. След 12 седмици поредица от когнитивни тестове е показала, че изследваните лица от първата група по-добре са научавали и запомняли информация.
Източник: БТА
Бавят Бюджет 2026 заради санкциите срещу „Лукойл“? Заради тях приходите намаляват с 1 млрд. евро
Бърз трик за по-лесно заспиване
Всички ли мразят Слави? Тв водещият с безпрецедентен ход във фейсбук
Безпрецедентна ситуация в Биг Брадър
