×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Отложиха делото срещу княгиня Калина за март
  • Почина съпругата на Йосиф Сърчаджиев - сценаристката Райна Томова-Сърчаджиева
  • Прокурорският син Васил Михайлов излиза от ареста срещу 3000 лв. гаранция
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В РИОСВ Бургас все още има експерти с доказани качества 


В РИОСВ Бургас все още има експерти с доказани качества 
Инж. Тонка Атанасова - дългогодишен, вече бивш, директор на най-проветривата и рискова екоинспекция разкрива какви качества са нужни за този пост 
11 Май 2022, Сряда, 20:34 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимка: Емел МАХМУД

Моето лично мнение е, че регионалната инспекция, независимо от огромния обем работа, винаги се е стремяла да не възпрепятства дейността на туристическия бранш

Инж.Тонка Атанасова е завършила Висшия химико-технологичен институт „Проф.Асен Златаров“, магистър инженер-химик, с втора магистратура „Публична администрация“. В системата на Министерството по околната среда e от 2001 година. Професионалният й път стартира в Регионалната лаборатория за контрол и мониторинг на компонентите и факторите на околната среда, която бе част от структурата на РИОСВ Хасково.  През 2006 година, след проведен конкурс, заема поста старши експерт по ОВОС и ЕО, след което започва израстването й в йерархичната структура на ведомството - като главен експерт и началник отдел.   От август 2015 година е директор на РИОСВ Бургас след спечелен конкурс. През август 2020 г. освобождава поста и се завръща като директор на РИОСВ Хасково, до ноември 2021 г. 

- Инж. Атанасова, управлявахте дълго и успешно „най-проветривата и рискова инспекция на МОСВ в България“, както я нарече днес по една национална телевизия настоящият министър Борислав Сандов. При така стеклите се обстоятелства да очакваме ли завръщането Ви от Хасково отново в Бургас?

- Категорично не. На този етап не съм подавала заявление за участие в обявения от МОСВ конкурс за избор на Директор на РИОСВ-Бургас.

- За първи път чуваме екоминистър да слага акцент върху изграждането на Национален парк „Българско Черноморие“, за който има идея от 2014 г., но агресивното застрояване по брега продължава. Как, според Вас, може да се постигне баланс между туризъм и защита на природата?

- Бих приветствала тази инициатива, независимо от кое българско правителство идва. Но  административният ми опит  в РИОСВ Бургас, показва че създаването на национален парк би било трудно изпълнима задача заради преобладаващата собственост по Черноморието, която по-скоро е частна общинска и частна. 

Първо във Флагман.бг: Освободиха Павел Маринов от РИОСВ Бургас

- Къде е противоречието?

- В голяма част от частните имоти по черноморското крайбрежие са картирани дюнни местообитания, а във същото време  собствениците на имотите ги притежават  като земеделски обработваеми земи. Това затруднява работата на Регионалните инспекции при провеждането на процедурите по екологична оценка, ОВОС и оценка за съвместимост по отношение на допустимост на инвестиционните предложения. Задължително е необходимо държавата, в лицето на МРРБ, да предприеме действия, свързани основно с нанасянето на специализираните карти върху кадастралните карти, тогава собствениците на имоти ще бъдат наясно със състоянието на земите си и възможностите за тяхното урбанизиране. 

- Но в община Царево дори нямат Общ устройствен план, напр.?

- Друг голям проблем по българското Черноморие са Общите устройствени планове, както и одобрените ПУП, който са извън компетентността на МОСВ и в частност на РИОСВ. Както винаги съм казвала, провеждането на процедурите по екологична оценка и ОВОС за заявените инвестиционни предложения/планове/програми, са част от целия инвестиционен процес,  който по принцип като законова рамка, е разписан в ЗУТ и ЗУЧКА.  Проблемите, свързани със 100-метровата и 200-метровата зона от морския бряг за имотите, попадащи в зона А и зона Б на Българското Черноморие, изискват сериозна законодателна промяна. 

Нова рокада: Бивш юрисконсулт от Община Бургас оглави РИОСВ

- В такъв случай какви земи трябва да влизат в бъдещия национален парк?

- В Национален парк „Българско Черноморие“, ако бъде създаден такъв, трябва основно да влизат земи държавна собственост, също и зони, които представляват защитени територии, влажни зони, зони с високо природозащитна стойност. 

- Защо, след като си тръгнахте от Бургас, така и не се намери друг колега, който да издържи повече от няколко месеца на тази проветрива позиция?

- Няма как да отговора на този въпрос. Аз нямам лични наблюдения върху работата на колегите, заемащи поста след мен.

Изненада: Зинка Стойкова е новият директор на РИОСВ-Бургас

- Настъпва летния сезон, има много оплаквания от бизнеса, че се спъва работата в туристическия бранш, поради забавени процедурно преписки в РИОСВ Бургас?

- В териториалния обхват на РИОСВ Бургас попадат изцяло 4 защитени зони, обявени по директивата за птиците и директивата за хабитатите, изцяло или частично 9 защитени зони, обявени по директивата за опазване на дивите птици и 25 защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, 101 защитени територии, включително най-голямата защитена територия в България – природен парк „Странджа“.

Моето лично мнение е, че регионалната инспекция, независимо от огромния обем работа, винаги се е стремяла да не възпрепятства дейността на туристическия бранш. 

Освободеният директор на РИОСВ-Бургас: Обидена съм!

Възможно е това  да е така, както Вие казвате, имайки предвиди големия териториален обхват на инспекцията и  засиления инвеститорски интерес. В РИОСВ постъпват огромен брой преписки за инвестиционни предложения/ планове/ програми. През моето управление кореспонденцията на регионалната инспекция е достигала до 10 000  броя за година.

В тях се включват уведомителни писма по специализираните закони - ЗООС, ЗБР, ЗУО, ЗЗТ, ЗЧАВ, ЗВ, регистрационни и разрешителни документи, като ИП по ЗООС  и ЗБР са били около 3000 бр.

- Какви качества трябва да има един директор, освен здрава психика, за да оцелее и година във Вашия кабинет?

- На първо място бих казала, че ръководителят на инспекцията трябва да познава добре екологичното законодателство, да има съответната експертиза, да е работил в сферата на околната среда. Не на последно място да има качествата на лидер - обединител, мотивиращ експертите в структурата.

- Министър Сандов обяви, че в РИОСВ Бургас е назначил, макар и временно, от вчера, директор, който бил компетентен и очаква от него адекватно отношение към работата. Ако зависеше от Вас, в самата инспекция има ли такъв човек, след като за по-малко от 2 години се смениха петима.

- Мисля, че в Регионалната инспекция все още има експерти с доказани качества, които при подкрепа от страна на ръководството на МОСВ, биха се справили с това предизвикателство.


В категории: Животът


12
Коментара по темата
12.
*********
15.05.2022 16:07:14
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
11.
Истината
12.05.2022 14:36:22
0
12
Задържала се е 5 години на шефска хранилка, щото е угаждала на Сикаджията Чекмеджан Банкянски и крадливата шайка около него. Никаква експертност, просто нагаждачество в правилната посока. Факт!
10.
Бургас
12.05.2022 08:45:33
1
21
Кака Тонка гладна не остана, не я мислете нея. Уреди си живота и на внуците чак.
9.
Бай Ставри
12.05.2022 08:28:52
0
19
Лелеее, Тонка подписа най-скандалните Решения, но и минаваше номера при ГЕРБ, защото прокуратурата я пазеше! Сега явно смята да се пребоядисва зелена и пак да дерибейства, но номера няма да мине!
8.
1234
12.05.2022 08:09:33
0
10
Интересно как все още има компетентни хора в инспекцията според Тонка Атанасова- като тя доста се постара и изчисти компетентните служители, които ни и бяха удобни и не изпълняваха без да мислят разпорежданията й. Като назначи в същия момент доста послушни “калинки”. Безкрайно нагла жена да се появява да говори за Бургас - все едно милее за града ни. да си стои в Хасково. /само за там си с нейния манталитет/.
7.
*********
12.05.2022 03:48:27
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
Възмутен
11.05.2022 23:31:59
0
22
Срамота е подобни "капацитети" да са в публичното пространство. В страна, стар член на ЕС, такива биха имали сериозни проблеми с правосъдната система. А тук си мислим, че са "експерти". Пазете Каскета, че бай Ставри чака в Сливенския.
5.
1234
11.05.2022 23:02:53
1
27
“Страшен” капацитет е Тонка - чак специални интервюта с нея.
4.
Демократ
11.05.2022 22:38:02
0
24
Тази хубавица още иска да кадрува в Бургас ! Да сложат някои вътрешен че да и замазва бакиите, като подпорния хотел!
3.
А ха ха ха
11.05.2022 22:38:00
0
18
Виц на деня !
2.
Мда
11.05.2022 21:38:24
6
44
Тая гад, която обясняваше, че оплакванията от неприятната миризма от Кроношпан се дължат на по-чувствителното обоняние на някои граждани ??

Изрод...
1.
Ти да видиш! Хич не се изказа нагло
11.05.2022 21:14:07
8
37
Тонка разкривала какви качества били нужни за този пост ха-ха-ха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Правете това и ще държите ума си бистър до дълбока старост Правете това и ще държите ума си бистър до дълбока старост Експерти споделят 4 лесни упражнения Има ли кой да спре полуделия рецидивист Красимир Каранлиев? Този път запали цяла кооперация в ж.к. "Лазур" Има ли кой да спре полуделия рецидивист Красимир Каранлиев? Този път запали цяла кооперация в ж.к. "Лазур" Пак е в ареста за денонощие, след като драснал клечката на ел. таблото на десетки апартаменти, но дали пак ще го пуснат да се вихри още Sora - изкуственият интелект, който ще промени света на видеото и анимацията (ВИДЕО) Sora - изкуственият интелект, който ще промени света на видеото и анимацията (ВИДЕО) Само допреди 2 години бе абсурдно дори да си помислим, че машина може да „рисува”, днес вече и „снима с камера” Капалъ чаршъ вече не е на мода! Това са най-добрите места за пазар в Турция! Капалъ чаршъ вече не е на мода! Това са най-добрите места за пазар в Турция! Вижте полезни съвети - къде и кога са пазарните дни, какво да си купим и как да плащаме 5 дихателни упражнения за работа на мозъка 5 дихателни упражнения за работа на мозъка Ние правим около 17 000 вдишвания на ден без да се замисляме Еротична актриса от Бургас ще готви в Хелс китчън Еротична актриса от Бургас ще готви в Хелс китчън 24-годишната Владимира е непозната в  родния си град, тъй като от 20 години живее в Испания Ако косата ви капе задължително прочетете тази новина Ако косата ви капе задължително прочетете тази новина Широко разпространено е мнението, че тези витамини са ефективни Шефка на ОИК подаде оставка заради различия с местното ръководство на ГЕРБ и незачитане на личността Шефка на ОИК подаде оставка заради различия с местното ръководство на ГЕРБ и незачитане на личността Не е заради изборите и затова, че не успяха да се преборят за балотаж в Разград, заяви Ралица Цветанова Съдебните дела, свързани с мигранти в Царево, вече не са сериозен проблем Съдебните дела, свързани с мигранти в Царево, вече не са сериозен проблем През последните 1-2 години намаляха трайно, не мога да кажа каква е причината, обяви шефът на Районния съд Кулинарен гуру от Айтос отказа работа в топ ресторант в САЩ, за да влезе в Кухната на ада Кулинарен гуру от Айтос отказа работа в топ ресторант в САЩ, за да влезе в Кухната на ада Младежът е завършил престижна кулинарна академия, известни ресторантьори в София се надпреварват за него
Защо не бива да влизате в нова връзка веднага след раздялата Защо не бива да влизате в нова връзка веднага след раздялата Въпреки това психолозите препоръчват да си дадете време да се възстановите и да позволите на тялото да се адаптира към нова щастлива връзка В тези страни не страдат от разширени вени – ето защо В тези страни не страдат от разширени вени – ето защо Много честа проява на хронична венозна недостатъчност, засягаща 25% от жените до 15% от мъжете, са изкривените, разширени повърхностни вени с 4 mm или повече Вижте какво да направите, за да изчезне безсънието завинаги Вижте какво да направите, за да изчезне безсънието завинаги Учените са доказали, че днес от 30 до 40% от общото възрастно население на нашата планета има проблеми със съня Ако сте жена над 30 години задължително прочетете тази статия Ако сте жена над 30 години задължително прочетете тази статия Вижте кои храни да използвате  Защо посланикът на Грузия пристигна в Бургас Защо посланикът на Грузия пристигна в Бургас Основна тема на разговор беше икономическият потенциал на Бургас Защо Благо мрази Слави Защо Благо мрази Слави Благой изобщо не обича прякора си Джизъса Бургас ще е домакин на турнира за баскетболната купа при мъжете Бургас ще е домакин на турнира за баскетболната купа при мъжете Предстои преглед на залата в Бургас и подписване на договор до края на месеца X спря акаунта на съпругата на Навални X спря акаунта на съпругата на Навални Кремъл отрече да е замесен и заяви, че твърденията, че руският лидер е отговорен, са неприемливи Марчето е зле, да пусне плейбека, зоват зрителите на Капките Марчето е зле, да пусне плейбека, зоват зрителите на Капките Фънки се спука да будалка Мара Отварачката  Тя бе толкова пияна и дрогирана и изобщо не разбра, че си е счупила крака Тя бе толкова пияна и дрогирана и изобщо не разбра, че си е счупила крака Признанието е от самата шеф Божана 
Живко КОЦЕВ, главен секретар на МВР Живко КОЦЕВ, главен секретар на МВР МВР ще установи как се развивал убитият във времето като ученик и войник Виц на деня Виц на деня Попитали една жена:
- Каква е разликата между "Ох" и "Ах"?
- Разликата е пет сантиметра!
Виц на деня Виц на деня Врачка, отседнала в хотел, пита камериерката в коридора:
- Какво е менюто днес?
Камериерката си мърмори зад гърба ѝ: "Б*си врачката, не знае какво е менюто..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не отблъсква толкова много купувачите, колкото желанието на пpoдавачите да им помогнат с нещо...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори