×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Гришо отпадна безславно от "Ролан Гарос" след рекордни грешки
  • Протести в Италия срещу сексуалното насилие в католическата църква
  • Изгубени бижута на стойност 30 хил. долара върнаха на собственика служители на Летище София
  • СЗО не препоръчва ваксина срещу човешка вариола заради маймунската шарка
  • От неделя започва разселването на украинските бежанци от хотелите в Слънчев бряг, поне 22 хил.искат да останат в България
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В РИОСВ Бургас все още има експерти с доказани качества 


В РИОСВ Бургас все още има експерти с доказани качества 
Инж. Тонка Атанасова - дългогодишен, вече бивш, директор на най-проветривата и рискова екоинспекция разкрива какви качества са нужни за този пост 
11 Май 2022, Сряда, 20:34 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимка: Емел МАХМУД

Моето лично мнение е, че регионалната инспекция, независимо от огромния обем работа, винаги се е стремяла да не възпрепятства дейността на туристическия бранш

Инж.Тонка Атанасова е завършила Висшия химико-технологичен институт „Проф.Асен Златаров“, магистър инженер-химик, с втора магистратура „Публична администрация“. В системата на Министерството по околната среда e от 2001 година. Професионалният й път стартира в Регионалната лаборатория за контрол и мониторинг на компонентите и факторите на околната среда, която бе част от структурата на РИОСВ Хасково.  През 2006 година, след проведен конкурс, заема поста старши експерт по ОВОС и ЕО, след което започва израстването й в йерархичната структура на ведомството - като главен експерт и началник отдел.   От август 2015 година е директор на РИОСВ Бургас след спечелен конкурс. През август 2020 г. освобождава поста и се завръща като директор на РИОСВ Хасково, до ноември 2021 г. 

- Инж. Атанасова, управлявахте дълго и успешно „най-проветривата и рискова инспекция на МОСВ в България“, както я нарече днес по една национална телевизия настоящият министър Борислав Сандов. При така стеклите се обстоятелства да очакваме ли завръщането Ви от Хасково отново в Бургас?

- Категорично не. На този етап не съм подавала заявление за участие в обявения от МОСВ конкурс за избор на Директор на РИОСВ-Бургас.

- За първи път чуваме екоминистър да слага акцент върху изграждането на Национален парк „Българско Черноморие“, за който има идея от 2014 г., но агресивното застрояване по брега продължава. Как, според Вас, може да се постигне баланс между туризъм и защита на природата?

- Бих приветствала тази инициатива, независимо от кое българско правителство идва. Но  административният ми опит  в РИОСВ Бургас, показва че създаването на национален парк би било трудно изпълнима задача заради преобладаващата собственост по Черноморието, която по-скоро е частна общинска и частна. 

Първо във Флагман.бг: Освободиха Павел Маринов от РИОСВ Бургас

- Къде е противоречието?

- В голяма част от частните имоти по черноморското крайбрежие са картирани дюнни местообитания, а във същото време  собствениците на имотите ги притежават  като земеделски обработваеми земи. Това затруднява работата на Регионалните инспекции при провеждането на процедурите по екологична оценка, ОВОС и оценка за съвместимост по отношение на допустимост на инвестиционните предложения. Задължително е необходимо държавата, в лицето на МРРБ, да предприеме действия, свързани основно с нанасянето на специализираните карти върху кадастралните карти, тогава собствениците на имоти ще бъдат наясно със състоянието на земите си и възможностите за тяхното урбанизиране. 

- Но в община Царево дори нямат Общ устройствен план, напр.?

- Друг голям проблем по българското Черноморие са Общите устройствени планове, както и одобрените ПУП, който са извън компетентността на МОСВ и в частност на РИОСВ. Както винаги съм казвала, провеждането на процедурите по екологична оценка и ОВОС за заявените инвестиционни предложения/планове/програми, са част от целия инвестиционен процес,  който по принцип като законова рамка, е разписан в ЗУТ и ЗУЧКА.  Проблемите, свързани със 100-метровата и 200-метровата зона от морския бряг за имотите, попадащи в зона А и зона Б на Българското Черноморие, изискват сериозна законодателна промяна. 

Нова рокада: Бивш юрисконсулт от Община Бургас оглави РИОСВ

- В такъв случай какви земи трябва да влизат в бъдещия национален парк?

- В Национален парк „Българско Черноморие“, ако бъде създаден такъв, трябва основно да влизат земи държавна собственост, също и зони, които представляват защитени територии, влажни зони, зони с високо природозащитна стойност. 

- Защо, след като си тръгнахте от Бургас, така и не се намери друг колега, който да издържи повече от няколко месеца на тази проветрива позиция?

- Няма как да отговора на този въпрос. Аз нямам лични наблюдения върху работата на колегите, заемащи поста след мен.

Изненада: Зинка Стойкова е новият директор на РИОСВ-Бургас

- Настъпва летния сезон, има много оплаквания от бизнеса, че се спъва работата в туристическия бранш, поради забавени процедурно преписки в РИОСВ Бургас?

- В териториалния обхват на РИОСВ Бургас попадат изцяло 4 защитени зони, обявени по директивата за птиците и директивата за хабитатите, изцяло или частично 9 защитени зони, обявени по директивата за опазване на дивите птици и 25 защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, 101 защитени територии, включително най-голямата защитена територия в България – природен парк „Странджа“.

Моето лично мнение е, че регионалната инспекция, независимо от огромния обем работа, винаги се е стремяла да не възпрепятства дейността на туристическия бранш. 

Освободеният директор на РИОСВ-Бургас: Обидена съм!

Възможно е това  да е така, както Вие казвате, имайки предвиди големия териториален обхват на инспекцията и  засиления инвеститорски интерес. В РИОСВ постъпват огромен брой преписки за инвестиционни предложения/ планове/ програми. През моето управление кореспонденцията на регионалната инспекция е достигала до 10 000  броя за година.

В тях се включват уведомителни писма по специализираните закони - ЗООС, ЗБР, ЗУО, ЗЗТ, ЗЧАВ, ЗВ, регистрационни и разрешителни документи, като ИП по ЗООС  и ЗБР са били около 3000 бр.

- Какви качества трябва да има един директор, освен здрава психика, за да оцелее и година във Вашия кабинет?

- На първо място бих казала, че ръководителят на инспекцията трябва да познава добре екологичното законодателство, да има съответната експертиза, да е работил в сферата на околната среда. Не на последно място да има качествата на лидер - обединител, мотивиращ експертите в структурата.

- Министър Сандов обяви, че в РИОСВ Бургас е назначил, макар и временно, от вчера, директор, който бил компетентен и очаква от него адекватно отношение към работата. Ако зависеше от Вас, в самата инспекция има ли такъв човек, след като за по-малко от 2 години се смениха петима.

- Мисля, че в Регионалната инспекция все още има експерти с доказани качества, които при подкрепа от страна на ръководството на МОСВ, биха се справили с това предизвикателство.


В категории: Животът


Флагман.БГ Зеленски: Донбас ще бъде украински Зеленски: Донбас ще бъде украински 28/05/2022, Събота 07:40 1
12
Коментара по темата
12.
*********
15.05.2022 16:07:14
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
11.
Истината
12.05.2022 14:36:22
0
9
Задържала се е 5 години на шефска хранилка, щото е угаждала на Сикаджията Чекмеджан Банкянски и крадливата шайка около него. Никаква експертност, просто нагаждачество в правилната посока. Факт!
10.
Бургас
12.05.2022 08:45:33
1
18
Кака Тонка гладна не остана, не я мислете нея. Уреди си живота и на внуците чак.
9.
Бай Ставри
12.05.2022 08:28:52
0
16
Лелеее, Тонка подписа най-скандалните Решения, но и минаваше номера при ГЕРБ, защото прокуратурата я пазеше! Сега явно смята да се пребоядисва зелена и пак да дерибейства, но номера няма да мине!
8.
1234
12.05.2022 08:09:33
0
9
Интересно как все още има компетентни хора в инспекцията според Тонка Атанасова- като тя доста се постара и изчисти компетентните служители, които ни и бяха удобни и не изпълняваха без да мислят разпорежданията й. Като назначи в същия момент доста послушни “калинки”. Безкрайно нагла жена да се появява да говори за Бургас - все едно милее за града ни. да си стои в Хасково. /само за там си с нейния манталитет/.
7.
*********
12.05.2022 03:48:27
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
Възмутен
11.05.2022 23:31:59
0
20
Срамота е подобни "капацитети" да са в публичното пространство. В страна, стар член на ЕС, такива биха имали сериозни проблеми с правосъдната система. А тук си мислим, че са "експерти". Пазете Каскета, че бай Ставри чака в Сливенския.
5.
1234
11.05.2022 23:02:53
1
25
“Страшен” капацитет е Тонка - чак специални интервюта с нея.
4.
Демократ
11.05.2022 22:38:02
0
22
Тази хубавица още иска да кадрува в Бургас ! Да сложат някои вътрешен че да и замазва бакиите, като подпорния хотел!
3.
А ха ха ха
11.05.2022 22:38:00
0
17
Виц на деня !
2.
Мда
11.05.2022 21:38:24
6
41
Тая гад, която обясняваше, че оплакванията от неприятната миризма от Кроношпан се дължат на по-чувствителното обоняние на някои граждани ??

Изрод...
1.
Ти да видиш! Хич не се изказа нагло
11.05.2022 21:14:07
8
35
Тонка разкривала какви качества били нужни за този пост ха-ха-ха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Джип се обърна по таван след зрелищна каскада край аутлета за Сарафово Джип се обърна по таван след зрелищна каскада край аутлета за Сарафово Шофьорът объркал маркировката, бутнал се е в платното за насрещно движение и с много висока скорост излетял в канавката „Сърце и Мозък“ - Бургас получи разрешение за робота da Vinci „Сърце и Мозък“ - Бургас получи разрешение за робота da Vinci Бургазлии ще имат възможност за роботизирано лечение и не се налага да пътуват до София за терапия Още 4000 горски проверки за 3 дни – ето какво се случи Още 4000 горски проверки за 3 дни – ето какво се случи Съставени са общо 44 акта и 26 констативни протокола Начинът, по който се разхождате като двойка, говори много за отношенията ви Начинът, по който се разхождате като двойка, говори много за отношенията ви В крак ли сте с връзката си? 1095 години минаха от кончината на Симеон Велики, вижте с чия друга смърт се свързва датата 27 май 1095 години минаха от кончината на Симеон Велики, вижте с чия друга смърт се свързва датата 27 май През 1925 г. е извършена последната публична екзекуция е Европа... в София, а обесените са терористи Никога не правете тези 7 неща късно вечер Никога не правете тези 7 неща късно вечер Не пушете преди сън  Най-големите дяволи сред жените според зодията Най-големите дяволи сред жените според зодията Ето кои са те  Виктор Орбан е единственият човек, способен да спаси Европа от собствената ѝ глупост Виктор Орбан е единственият човек, способен да спаси Европа от собствената ѝ глупост През 2015 г. Меркел унищожи същината на Германия и Европа, приемайки над 1 млн. бежанци от Близкия Изток и Централна Азия – оттогава насам Орбан е в светлината на прожекторите като лидер Рецепта за мусака от зелен боб Рецепта за мусака от зелен боб Това е нова версия на популярното ястие Илиян от Черноморец е само на 4 години, но знае тежката цена на живота. Помогнете му да пребори тумора! Илиян от Черноморец е само на 4 години, но знае тежката цена на живота. Помогнете му да пребори тумора! Организират благотворителен футболен турнир в морския град, кметът на Созопол Тихомир Янакиев призова цялата община да се обедини, за да може детето да се прибере живо и здраво у дома
Астролог: Войната в Украйна вероятно ще продължи до пролетта на 2023-та Астролог: Войната в Украйна вероятно ще продължи до пролетта на 2023-та От 1 до 15 август под влияние на Марс, Уран и лунния възел Раху може да се сложи край на окупацията на югоизточните райони Може ли да бъде разрушен Кримският мост Може ли да бъде разрушен Кримският мост Киев отдавна би направил това, ако беше толкова лесно да се направи, коментира Арестович Военен анализатор бие тревога, очаква терор в САЩ с дарените на Украйна оръжия Военен анализатор бие тревога, очаква терор в САЩ с дарените на Украйна оръжия Те може да се обърнат срещу САЩ, предупреждава Раджан Лаад Зеленски: Донбас ще бъде украински Зеленски: Донбас ще бъде украински Ако руските нашественици си мислят, че Лиман или Северодонецк ще бъдат техни, значи се лъжат, коментира той САЩ ще изпращат в Украйна ракети с голям обсег на действие? САЩ ще изпращат в Украйна ракети с голям обсег на действие? Надяваме се здравият разум да надделее, заяви руският посланик във Вашингтон  Мощни взривове в Харков, руснаците се готвят за нов щурм към Киев Мощни взривове в Харков, руснаците се готвят за нов щурм към Киев 37 деца били убити при въздушни удари вчера Чужденците плащат много повече за бензин в Унгария от местните Чужденците плащат много повече за бензин в Унгария от местните Разликата в цените е 40% според местни медии Не е абитуриентка, а класна! Учителка е хитът на баловете тази година Не е абитуриентка, а класна! Учителка е хитът на баловете тази година С невероятните си тоалет, фигура, прическа, грим педагожката по нищо не се различаваше от възпитаниците си Руски олигарси предлагат Западът да ги извади от черния списък в замяна на помощ за Украйна Руски олигарси предлагат Западът да ги извади от черния списък в замяна на помощ за Украйна Според един от източниците на АП в интерес на Запада е руските олигарси да се дистанцират от руския президент Владимир Путин, докато финансират Украйна Откъде и как оръжията пристигат в Украйна Откъде и как оръжията пристигат в Украйна НАТО използва полския и румънския коридори за доставката на оръжия за Зеленски, твърди руски сайт  
Мая МАНОЛОВА, лидер на ИСБ Мая МАНОЛОВА, лидер на ИСБ След наказателните списъци наказателни отряди ли идват? Промяната надмина Борисов! Виц на деня Виц на деня В реанимацията: - Сестра, какво е включено в контакта? - Апаратът Ви за дишане. - Може ли да го изключиш, че ми пада батерията на телефона... Виц на деня Виц на деня Клавирен концерт. Руса дама пита съседката си: - Това Шопен ли е? - Не съм сигурна - отговаря тя. - Да изчакаме да се обърне към нас... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мъжкото подреждане приключва когато се намери търсеното
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори