×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво не знаем за тази мистерия ръгбито?


09 Май 2022, Понеделник, 15:15 ч.

 

Без значение дали сте почитател на ръгбито или не толкова, сигурни сме, че ще ви е интересно да научите малко повече за този впечатляващ спорт

6 любопитни факта за ръгбито

Играта носи името на училището, в което се е играла за пръв път

Легендата разказва, че спортът е измислен през 1823 година по време на училищен футболен мач.

По време на играта един от играчите на име Уилям Уеб Елис, вместо да ритне топката с крак я взема в ръце и тича с нея към противниковата врата.

След този паметен мач се ражда ръгбито такова, каквото го познаваме, а името си спортът получава от името на училището, в което според легендата са поставени основите му.

Ако искате да научите повече за създаването на този атрактивен спорт, можете да потърсите информация и ето тук .

Ръгби топката има нестандартна форма

Предполагаме сте виждали топката, с която се играе ръгби и ви е направило впечатление, че не само е странно продълговата, но и леко сплескана.

Причината да изглежда по този начин е, че когато играта възниква като спорт (в началото на 19 - ти век) топките са се правели от пикочните мехури на прасетата. А те имат леко сплескан вид.

Към края на XIX век, с появата на новите технологии, топките започват да се изработват от други материали и стават по-сферични, но за да се различават от топките за футбол, от Rugby School взимат решение топките, които се използват за игра на ръгби да имат малко по-яйцевидна форма.

С течение на времето ръгби топките стават все по-сплескани, докато достигат до формата, в която са и сега.

Традицията да се пеят национални химни преди началото на всички спортни срещи дължим на ръгбито

Малко известен факт е, че традицията да се  изпълняват  национални химни преди началото на мачове се заражда през 1905 година по време на ръгби мач между Нова Зеландия и Уелс.

Преди да започне ръгби срещата новозеландците изпълняват традиционния си танц “хака”, а уелсците, за да ги контраатакуват започват да пеят с пълно гърло химна си.

Така се поставя традицията преди всяка спортна среща химните на двата отбора да се изпълняват.

Близо 100 годишна съдийска свирка дава началото на всеки първи мач от всяко издание на Световната ръгби купа

Уелският рефер Гил Еванс ръководил ръгби срещите цели 20 години с една и съща свирка. След като през 1969 година се пенсионира той дарил свирката си на Музея на ръгбито в Нова Зеландия. 

Историята можеше да приключи до тук, ако през 1987 година не се взима решение тази съдийска свирка да се извади от музея и да използва, за да се даде началото на първия от мачовете за Световната купа по ръгби.

От тогава до днес реферската свирка на Еванс “излиза” от музея, за да даде началото на всеки ръгби турнир.

Най-старият международен турнир по ръгби е за Купата на Калкута

Турнирът се провежда през 1872 година в Калкута, Индия. На финала играят отборите на Англия и Шотландия, а наградата за победителя е Купата на Калкута.

Трофеят представлява фино изработена сребърна чаша с дръжки във формата на кралски кобри и капак с формата на слон. Купата е поставена върху дървена основа, върху която има надпис: “Чашата на Калкута”.

Ръгбито е много атрактивен и интересен спорт

Източник снимка: pixabay.com

World Rugby Rankings е система за класиране на ръгби отборите

World Rugby Rankings се нарича системата за класиране на националните мъжки отбори в ръгби съюз.

Според тази система отборите на страните - членки на Световното ръгби се класират въз основа на играта си, като разбира се най-успешните отбори се класират най-високо.
Към началото на 2022 - ра начело на класацията в този атрактивен спорт, (която можете да видите и ето тук) се нареждат отборите на Южна Африка, Англия и Нова Зеландия.


В категории: Спорт


Коментари
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Правил ли е Доналд Тръмп секс с Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс с Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори