×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хлебопроизводителите най-засегнати от спирането на газа, Русия ни наказала заради Кирил Петков


Хлебопроизводителите най-засегнати от спирането на газа, Русия ни наказала заради Кирил Петков
Производителите, които използват природен газ като суровина, ще изпитат икономически шок, прогнозира Еленко Божков
27 Април 2022, Сряда, 08:12 ч.
Автор: Флагман.Бг

Имаме 17% запаси на природен газ, да ги пазим като очите си, коментира Еленко Божков

Най-засегнати от спирането на газа от страна на Русия ще бъдат българските хлебопроизводители. Други две групи хора, които ще изпитат затруднение са битовите и промишлените производители. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия  енергийният експерт Еленко Божков. 

Трябваше да се използват всички възможности за предварително запълване на хранилището, добави той.

Според него, веднага трябва да преминем на алтернативно гориво - мазут.

Бившият директор на Българския енергиен холдинг Илиян Василев пък коментира, че „Газпром“ ни е спряло кранчето заради посещението на премиера Кирил Петков в Киев.

Еленко Божков прогнозира 30% ръст в цената на алтернативното гориво.

Останали са 17% запаси на природен газ в газохранилището ни и те трябва да се пазят като зеницата на окото, добави той.

“Тези, които трябва да продължат да се снабдяват с природен газ са училища, детски градини и болници”, допълни още енергийният експерт и поясни, че има градове като Пловдив и Плевен, които използват предимно природен газ, затова “трябва да се провери какво е състоянието на газовите им турбини”, подчерта енергийният експерт. 

“Битовите производители са едва 2,5%, нека ги запазим. А промишлените производители делим на две групи - тези, които използват газа като суровина и тези, които го използват като гориво”, обясни Божков. 

“Тези които го използват като суровина ще изпитат икономически шок”, добави той. 

Според него има фирми, които ще плащат с руски рубли и ще могат да доставят газ за България. 

“Втората възможност е да се доставя газ към Гърция, там да се регазифицира, а този газ който отива за Гърция, но минава през България - да използваме ние, тъй като никоя от страните, които ни заобикалят, няма ограничение в търговията с природен газ засега”, обясни експертът.

Илиян Василев пък определи решението за спирането на газа за политически ход.

“Това се очакваше! "Газпром" няма никакви основания да променя договора”, заяви Василев.

България обаче има достатъчно запаси на синьо гориво, смята той. 

Според него, България може да съди руския доставчик за компенсации. 

“Аз не смятам, че тази стъпка на “Газпром” ще продължи дълго, защото е политически наказателна, тя е свързана с посещението на премиера в Киев”, поясни Василев.

Това е удар срещу правителството ни, коментира той.

Сутринта, като се готвех за предаването, видях вкъщи, че имаше топла вода, което означава, че или работят на остатъците до полунощ, или са (б.а. Топлофикациите) успели да преминат на алтернативно гориво, коментира Божков. 

"Газпром спира кранчето само на „Булгаргаз“. Валентин Златев например има договор за доставка на природен газ и съм сигурен, че той няма да откаже да предостави от своите количества и за други цели. Има и други фирми, които внасят газ", добави той.

Енергийният експерт Иван Хиновски определи спирането на газа за България за наказателна акция. 

„За всички беше изненадващо. Надявахме се на разум от руска страна! Очаквахме натиск върху цената. За мен това е наказателна акция. Като българин за мен това е обидно“, каза той в „Денят започва“ по БНТ. 

По думите му две от ключовите мерки са - да бъде подготвена свързаността с Турция, както и с Гърция.

Според него може да се приложи анекс към договора за доставка на природен газ от Русия, без да е необходимо цялостно подновяване на договора с "Газпром".

"Тогава нямаше да има този стрес. Сега ние ще внасяме LNG, той по принцип заедно с всички разходи по транспорта е между 20-30% по-скъп от тръбния газ. Ние трябва да очакваме по-скъп газ при този нов сценарий", каза Хиновски.

Според него основният стрес ще го изживеят гражданите, болниците и социалните домове, а за топлофикациите стресът няма да е голям, тъй като е приключил отоплителния сезон.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
13
Коментара по темата
13.
Да №2 трола на Лорер
27.04.2022 11:42:48
0
7
Това направи промяната!
Защото все ГЕРБ са им виновни за всичко, особено за пълните им розови кюлоти!
На калпавите пилоти, водораслите им пречат да летят!
Ако не бе трагично, щеше да е комично с тези некадърни клоуни, начело с пинчера Киро!
12.
бензин 5 лв.
27.04.2022 10:41:40
1
10
Искам да попитам Киретата и разбирачите от всичко които гласуваха за тях:
КОЛКО ОЩЕ ЩЕ НИ ПРОМЕНЯТЕ ? За няколко месеца живота на хората се срути изведнъж. Освен приказки на ''Алангро" нищо в държавата не върви.
11.
кьорфишек
27.04.2022 09:55:01
13
4
Тази мумия на снимката от коя дупка изпълзя?
Отново т.нар. бизнесмени (всъщност златотърсачи - измамници) реват като вдовици за (нали се сещате). Газ търсели! Ами хляба само на газ ли може да се пече бе, дрОгарЕ. Минете на дърва! Не искате ли? Аааа, разбрах - не искате да си цапате ръцете. Ама няма как - или влизайте в пътя, или хващайте пътя - за Русия. Прав ви път!
10.
Въй...
27.04.2022 09:49:06
14
6
Само така!
За комунисто-русофилите само повишение на цените, глад и мизерия.
Като не им харесва, да хващат куфарите и да отиват в любимата им Русия. Там джуджето Пуся ще им даде оръжие в ръцете и ще ги прати в Украйна - да хващат нацисти и бандеровци. Нали това искат комунягите - да трепят бандеровци и фашисти? Дадено! А ако пак (по навик) започнат да се правят на луди - да не искат да хващат бандеровци - любимият им др. Путин ще ги прати в Сибир да ядат ЛЕД И КАМЪНИ.
9.
Зимен сън 1990-2022
27.04.2022 09:42:43
2
11
Колкото по скоро населението осъзнае че е вкарано в игра с нагласени карти , толкова по бързо ще отрезнее, ще последва такава афективна буря която не сме виждали от доста дълго време. Всепомитащата енергия на един потиснат и деморализиран народ. Ако ли не, ще продължи да се свива в черупката си, докато не се изпари в Небитието. При всяка екзистенциална криза, пред човек има две пътеки: окончателен разпад или въздигане от пепелта ...пепелта на несбъднатото, пепелта на поколенията изпепелени и прогонени в тези ''преходни'' 30+ години. На знамето е написано: Freedom or Death ...защото другото не е Живот.
8.
Изкендзан харвардски пъцул
27.04.2022 09:37:02
3
26
Като ви се прииска да напсувате Кирил Петков Петков, справедливо е да започнете първо с Румен Георгиев Радев – той е човекът, който ни го натресе, при това с цената на нарушаване на Конституцията.

Кирюхата е просто едно леке (синоним – младуспялбългаринвчужбинаелитензападенвъзпитаник), на каквито сме се нагледали през този век – всяко такова идва и ни трясва на бюрото едно тесте дипломи не по нашeму написани и на завален български почва да ни поучава (макар че неизменно после се оказва, че на две магарета сламата не може да раздели).
7.
А отборът от паветата се оака
27.04.2022 09:25:06
8
28
Това ли Ви е алтернативата на Борисов?
Неадекватни, надрусани търгаши...
Време е да се изринат и да се върнем към нормалността!
Това че са млади, надрусани и неадекватни новите управленци, не ги оправдава за разрушаването на България!
Борисов е родолюбец, а тази четворна коалиция са подлоги на Херо и мафията!
Няма място за сравнение с управлението на Борисов, срещу когото се борят Прокопи и подсъдимите мафиоти!
Факт е че подобна бе ситуацията след управлението на тройната коалиция и следващата тройна с Атака, но Борисов се справи като дипломат и висш политик!
Вън от управлението на педалите от паветата!
6.
Путлерист
27.04.2022 09:07:04
38
11
Време е да спрем кранчето към Сърбия. Щом така ще играем да играем до край. Мутрофонова да си събира сакчето и да си ходи. Пълна подкрепа с всички възможни оръжия за Украйна. Може да сме малки но можем да хапем смъртоносно.
5.
Въй
27.04.2022 09:03:43
4
18
Троловете на ПП вече пишат неадекватни работи, трябва да си умствено изостанал че да им повярваш на нещата. Манямета Кирчо и на вас ще ви го сложи пишете докато е време и да знаете само с правопис не става ,иска се и Акъл
4.
До 3
27.04.2022 09:00:20
6
33
Какви договори бе джендър...не виждаш ли,че е война. Мислиш ли,че някой го интересува какво си подписвал и ще го спазва.
Другия идиот горе и той да сме ги съдели. Даже няма да го коментирам тоя Василев...
3.
Дааа
27.04.2022 08:51:19
31
10
Тоя път Вова си вкара автогол, не знаят рашите какви договори са подписвали. Явно вече са изнервени от международния юмрук и без да се усетят, ще плащат милиарди за неспазените договори. Нов удар за крепосните селяни в Рашата.
Само ми e чудно рускиите провокатори дпс-герб за какво американците ги държат, вместо да им конфискуват откраднатите милиарди евро и долари... Да ходят предателите от дпс=герб да добиват рубли в Сибир и мАсква.
2.
Имам човек
27.04.2022 08:20:48
28
43
Банкянската Мутра, дето построи за 3 милиарда газопровод на сърбите и забатачваха 12 години интерконектора с пеевски защо не го питате сега, що няма газ?
1.
Някой си
27.04.2022 08:17:48
12
42
Разбира се, че е заради КирчУ тъпУтУ......
За друго не се сещам....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори