×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съсипан ли е паметникът Альоша в Бургас и защо блести необичайно


Съсипан ли е паметникът Альоша в Бургас и защо блести необичайно
Последната „акция“ по боядисването му в червено заради войната в Украйна постигна без да иска целта си – окепази го трайно
21 Април 2022, Четвъртък, 13:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки: Авторът

Истината е, че релефът в основата на монумента никога не е изглеждал така, ето защо

Паметникът Альоша в центъра на пл. „Тройката“ в Бургас от няколко дни блести необичайно. Вместо цветът му да е този, който всички бургазлии – и стари, и млади, помнят – тъмносив с леко зелено, сега той свети в златно и заради това мнозина задават въпроса: Съсипан ли е паметникът или това е оригиналният му вид – този, който помнят само хората, видели с очите си монтирането му преди 70 години.

За двата месеца от началото на „специаланата военна операция“ в Украйна, монументът стана на два пъти жертва на вандалски прояви.

Първия път, ден след началото на войната, той бе прецизно боядисан с червена боя.

Така изглеждаше Альошата още на сутринта на 25 февруари, ден след началото на "специалната военна операция" в Украйна

Оцветени бяха само ръцете на изобразените върху долната му част фигури на войници. Боята бе премахната почти веднага, но само няколко седмици по-късно, по примера на Арман Бабикян и адв. Николай Хаджигенов, който лиснаха червена боя по сградата на посолството на Русия в София, неизвестен направи същото. И така последната „акция“ по боядисването на паметника изглежда е постигнала целта си неволно – окепазила го е трайно, макар и боята да е премахната.

Така беше премахната червената боя от релефа преди няколко дни

От няколко дни фигурите в основата му "светят" в златно. И то не целите, а само там, където този, който ги е почистил от червеното, е сметнал за нужно. Така ясно се вижда разликата между състоянието му преди последната атака и това след почистването. Може ли обаче да се каже, че това, което днес виждаме е оригиналният вид на паметника и така е изглеждал той при монтирането му през 1953 г.? 

На снимката ясно се вижда оригиналната патина (вляво), местата, където вече я няма, както и следите от червената боя

По-скоро отговорът е отрицателен.

„Допускам, че е възможно оригинално да е бил с лъскав бронз, но това е малко вероятно. Мнозинството от скулптори умишлено потъмняват бронзовите си творения чрез процес, наречен „патиниране“. Реално това може да се получи по два начина – от самосебе си заради естественото влияние на въздуха; или умишлено, чрез опредлени препарати, с които се третира химически лъскавата повърхност и в зависимост от състава на бронза и конкретното въздействие на въздуха в тази част на страната, металът потъмнява по определен начин. Повечето автори избират втория вариант, защото така имат контрол върху процеса, а и за естественото потъмняване отнемат много години. Няма смисъл да се постави лъскав паметник днес, който след 10-15 или 20 години да стане черен, след като може да е черен от самото начало“, коментира пред Флагман художникът Митков Иванов. 

Много малка е вероятността през 1953 г. релефът да е изглеждал по този начин

Той е категоричен, че след поредната „акция“, при която Альоша беше нацапан, най-вероятно е била използвана трайна, проникваща дълбоко боя и е било изключително трудно да бъде премахната без да се наруши оригиналната патина на паметника.

„Възможно е да е направено така от некадърност, но е по-вероятно да е нямало друг вариант за почистването му. Не знам кой е премахнал боята, но със сигурност не е бил реставратор. Крайният резултат е една изключително грозна картина в центъра на Бургас, но няма какво да се направи вече. Альошата ще стои така – грозно и смешно, и всички ще му се подиграват. Теоритично след около 20 години лъскавата сега част отново ще почернее, но дотогава ще бъде в този вид“, коментира още той.

Русия образува дела за поругаване на техни паметници, включително в България

Иванов припомни за друг паметник в Бургас, за чиято патина е имало идея да бъде реставрирана. Става въпрос този на Васил Левски в Морската градина на Бургас. От години по лицето на Апостола се стича течност с бял цвят, която е оставила трайна следа по бюста. 

Белите следи по лицето на бюста на Васил Левски от години грозят лика на Апостола в Морската градина и създават отвратителни асоциации

„Преди години аз и професионален реставратор искахме да оправим повърхностния слой върху паметника на Левски, за да се махнат тези бели следи от изпражненията на гларусите. Те са се разтекли точно в двата края на устата му и създават изключително отвратителни асоциации. Главният художник на Бургас Николай Дубаров обаче ни заяви, че това е непрофесионално и дори невъзможно, а навсякъде в Европа паметниците се оставяли на естествените влияния. Нито едно от тези твърдения не е вярно и ако бяхме действали, досега паметникът щеше да е чист. Същото това обаче не може да се приложи за Альошата", каза Иванов.

Според него сега за паметника в центъра на Бургас има само една алтернатива – барелефът да бъде свален, полиран изцяло докато стане целият лъскав, след което отново патиниран и върнат на мястото му. „Това трябва да се случи, ако трябва да говорим сериозно. Но е доста скъпо – едва ли има професионалист в България, който да се наеме да направи всичко това за по-малко от 10 000 лв. По-важното обаче е, че съм убеден, че още на следващия ден след като се оправи релефът, същият човек или хора, които го боядисаха в червено преди около седмица, ще направят отново същото. И става порочен кръг“, обясни още Митко Иванов.

Паметникът на Съветската армия в Бургас, по-известен като ”Альошата”, е построен през 1953 г. Скулптори на мемориала са Васил Радославов и Анета.Атанасова. Официално е посветен на Втората световна война, но малко известен факт е, че под паметника е положена капсула с послание за поколенията, а копие е архивирано в Регионалния исторически музей на Бургас, в която има интересни данни за това за кого всъщност е направен монумента. Какво пише в капсулата? Четете:

В чия чест е издигнат най-спорният паметник в историята на Бургас - Альошата (ДОКУМЕНТИ)
 


В категории: Бургас


29
Коментара по темата
29.
До 7
22.04.2022 08:37:44
3
4
Какво чудно има? За комунистическа пропаганда не си ли чувал? Никой не е по-велик от тях... Нито преди, нито след.. И ако някой тук случайно още жали за онези "светли" времена горещо му препоръчвам да прочетете книгите на проф. Вили Лилков.
28.
Голям тур
21.04.2022 22:28:15
1
6
Когато го почиствахте и видяхте че цветът се променя,защо не го направихте еднакъв на всякаде.А го осрахте?
27.
idioti
21.04.2022 21:22:24
6
12
zatvor za tezi koito oskvirnqvat bulgarskata istoriq i se podigravat s neq
26.
бургазлия
21.04.2022 21:07:04
19
18
Какви агресори, олигофрени. Ако не бяха тези "агресори" още щяхте да сте под турско и да ме молите на Аллах по 5 пъти на ден. Ако Русия я няма, Турция ще се върне на другия ден, джендърчета бавноразвиващи. Американците ще ни продадат за жълти стотинки без да им мигне окото. Какви сме им на тях? Мангали некви.
25.
!:
21.04.2022 19:35:07
16
23
Как звучи само....паметник на съветската армия....Ами той няма място в центъра на града, нека се премести с други подобни на обособено място. Ако беше на Столетов или Гурко щях да му се радвам, но на страна окупатор, която ни напада след капитулацията на България....айде няма нужда. Преди да дойдат руснаците България е преживяла няколко национални катастрофи и пак е била достатъчно мощна за да разхвърли Балканите през ВСВ. Преди комунистите България дава научни светила на света като Асен Йорданов, Петър Петров, Юл Браун.....след това идват тъмните години и сателитната България. Имайте предвид, че България е била толкова сериозен фактор в региона, че основна репарация е забраната България да има бойна авиация за дълго време. Вижте какви хора са прогонени или избити само защото са работели по времето на Борис Трети или са били в държави Австрия и Германия по време на войната. 500 г робство не е успяло да прекърши България така както 50 години сталинизъм!!! Комунизмът е перфектната доктрина, но никога не е съществувал на практика.
24.
Ко Не!
21.04.2022 17:55:19
10
23
Някой хора в България очевидно съществуват и вегетират около това да се занимават с глупости от сорта кой паметник какъв бил. Докато има НПО-та в България така ще бъде. За жълти стотинки занимават обществото с измислени проблеми. Никой не му прави впечатление, че тоя паметник е там, защото всеки си има дневни задачи и му е през за паметника. Центажийте да спрат да грачат и да инициира ямата до съда да стане алея на българщината.
23.
озараздане
21.04.2022 17:27:47
12
7
Смятайте, как са му лъснали г$$$ на альошката...
22.
Путлерист
21.04.2022 17:20:49
30
33
След като води до толкова спорове това грозило, да се събори. Първо България никига не е била окупирана от немски войски, че да ни освобождават. Второ съветската армия официално е била окупационна, и за издръжката и пшатихме близо 13 милиарда днешни лева.
21.
Мърлячи
21.04.2022 17:06:41
5
24
Направете го еднакъв бе, мърлячи! Как ви платиха за тази мърляво свършена работа! Алооо кмете, кой контролира парите ни как се харчат!!!
20.
И аз съм ЗА
21.04.2022 16:58:53
7
21
Да си казваме "Айде да се чакаме на Крум", вместо "на Альошата". Примерно.
19.
Хммм
21.04.2022 16:56:44
14
33
Аз мисля, че един български хан, цар или княз би стоял много по-добре на върха. И релефът отзад да бъде с илюстрирани български бойци. Реално промяната няма да бъде голяма, самия монумент ще остане, само скулптурите да се подменят. Все пак е центъра на града, а Бургас е български град, нека е паметник на българин.
18.
Дом на НХК
21.04.2022 16:49:58
9
21
Ами щом ще събарят да съборят и дома на НХК и там участваха руснаци. Уж не сме вандали
17.
Тоз пък !
21.04.2022 16:20:06
15
47
Слава Азов ши викаш като отидеш в Украйна ! Тази война не е наша ! Като си толкова голям отивай там ще ти дадът автомат каска и един голям кожен и си ти човека ! Това не е конфликт на България ! Големите страни мълчат само ние се изказваме неподготвени ! На гол тумбак чифте пищови ! Клавиатурни мишки !
16.
До флагман
21.04.2022 16:19:14
2
13
Вместо да разсъждава те, което е трудно, проверете как се пише"теоритично"
15.
e0f9b
21.04.2022 15:29:10
8
25
Преди може би 10 г. незнам до колко си спомняте, паметника беше изчистен и блесна в оригиналния си бронзов вид. Релефите са бронзови. Тогава... дори съм виждал да го търкат с доместос и разни химии. Въпроса с консервацията е да се нанесе няколко слоя устойчив на външни условия лак и релефите ще останат лъскави години наред. Тогава беше прекарано и осветление, което ги осветява нощно време, както и лампи във венците от двете страни на паметника. Ако се не лъжа една малка плоча от гранит напомня кой съдейства за всичко това. Мисля че плочата още стои.... Всичко беше много хубаво направено но не трая много. Другия вариант е пред релефите да се сложи стъкло, така нито ще се влияят от атм. влияния и ще бъде по лесно за миене и т.н.
14.
До 7
21.04.2022 15:18:12
41
27
И двата паметника са неуместни и трябва да се премахнат, от мен да мине може да се сложат извън града в алея на агресорите.
И в двата случая интересите са били преди всичко. Прочети историята и там е написано разбираемо. Естествено първо трябва да можеш да четеш.
13.
До 10
21.04.2022 15:14:43
41
33
Каква слава бе, пудел непоръбен. Слава на агресора ли, слава на плешивото джудже ли на кого бе пъпеш неузрял. На онези убийци които разстрелват вързани хора ли или на онези платени муджахидини. На кого слава каун вмирисан.
12.
Азо
21.04.2022 15:11:56
59
18
Слава Азов!
11.
До 10
21.04.2022 15:08:33
22
14
Изпражнение
10.
Az
21.04.2022 15:03:58
50
42
СЛАВА РОССИИ
9.
като за Страстната седмица
21.04.2022 15:03:32
5
17
много хубав материал.Каква ли е целта на автора,какво интересно е казал?Защо блестял паметникът?Страхотна тема!
8.
Много яко
21.04.2022 14:49:21
32
42
Чак сега виждам, че на паметник има гейове, които се целуват сред баби и деца. хахахаха
7.
Тракийски
21.04.2022 14:48:25
13
34
Винаги ми е било забавно как памтеника на Руската армия от войната, завършила с освобождението на България е в тъча до игрището на ПМГ , а паметника на Съветската армия, която ние е спасила от ....монархията ? Е в центъра на града и се извисява над съдебната палата.
6.
Poropal
21.04.2022 14:40:18
33
46
Нищо му няма, просто путиноидите са му излизали външния слой.
5.
Подай спирта рам
21.04.2022 14:38:35
13
24
Тва е отражение от спирта.
4.
Кмете
21.04.2022 14:32:48
45
45
Събаряй тоя кенеф бе.
3.
Въй
21.04.2022 14:23:24
34
59
Това ли е паметника на пиячите на метил в Бургас? Поне да имаше и фигура на пазача на цистерната когото са убили. Човекът само се е опитвал да ги предупреди.
2.
Ако ще го чистиш
21.04.2022 14:18:33
16
27
Изчисти го целия бе, бетер! Как ще си оставите ръцете така?
1.
бургазлия
21.04.2022 14:10:19
4
39
Според мен не е грозно. Досега дори не бях обръщал внимание какво точно е изобразено на тези скулптурни пана. Сега се вижда ясно. А ако идеята на авторите е била фигурите да са патинирани, какъв е проблема да се патинират. Много по-лесно е от почистването.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори