×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Парите за бежанците са изплатени, 3000 украинци регистрирани в няколко хотела едновременно


Парите за бежанците са изплатени, 3000 украинци регистрирани в няколко хотела едновременно
Системата не може да бъде излъгана, защото проверяваме данните за бежанците от няколко ведомства, каза министърът на туризма Христо Проданов
20 Април 2022, Сряда, 08:22 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Няма никакво забавяне, работим по графика, който сме заявили и изплащаме това, което сме обещали, каза министърът на туризма Христо Проданов

Парите на всички хотелиери за настанените в техните бази бежанци от Украйна вече са изплатени. Няма никакво забавяне, работим по графика, който сме заявили. Това каза в „Денят започва“ по БНТ министърът на туризма Христо Проданов.

„Всички са получили средствата, които трябваше да получат. Изпълняваме това, което сме обещали“, подчерта той.

„По график от първи до пети април бяха кандидатстванията, а след това ни бяха нужни 10 дни да направим проверки, защото има доста сериозна работата като обем. Става въпрос за около 25 000 души“, уточни Проданов. 

„Трябваше да се сверят данните с тези на „Гранична полиция“, на НАП, на Агенцията за бежанците, да няма дублиране и случаи при които държавата плаща за едно лице два или три пъти. Имаме доста такива случаи при които едни и същи украинци фигурират в регистрациите на два хотела едновременно. Около 3000 са“, добави той.

Администрацията е работила денонощно, за да може да изпълни това, което е обещано, заяви министърът. 

Сроковете бяха следните: 
* От 1 до 5 март се кандидатства в системата за периода от началото на годината до 31 март. 
* От 1 до 5 май се подават документи за периода от 1 до 31 април. 
* От 1 до 5 юни ще се кандидатства за срока до края на май
* Нужни са десет дни, за да бъде обработена тази информация. 

Справихме се в срок, уверява Проданов. 

„Системата не може да бъде излъгана. Проверяваме данните на няколко ведомства. Виждаме дали човекът, който се е регистрирал като бежанец, е влязъл в България на посочената дата. Има вероятност да е напуснал границите на страната ни. Всичко трябва да бъде проверено“, добави той.

Проверяваме и дали не е започнал работа, изтъкна министърът.

На въпроса, зададен от хотелиер от Варна дали трябва да се плаща курортна такса за настанените в почивните бази бежанци, Проданов отговори, че решения за такива местните данъци и такси се вземат не от него, а от Общинския съвет. Във Варна може да приемат едно, а в Бургас – съвсем друго, обясни той.

Министърът на туризма заяви, че ще настоява след 31 май програмата за бежанците да приключи. 

„Ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След това е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали“, коментира той.

„Липсата на места в детските градини, където да бъдат настанени украинчетата, е сериозен проблем в големите градове, но могат да се събират на групи и да се гледат. Държавата ще съдейства. Ще се създадат специални групи, за да може за децата да има кой да се грижи, докато родителите им са на работа“, заяви Проданов. 

„Социалното министерство е създало такива работни групи, които обикалят по тези места за настаняване. Досега има интервюирани около 6000 човека от настанените в хотелите. 90% от тях са съгласни веднага да започнат работа в хотелиерството и ресторантьорството. Това е шанс за българската икономика, защото според данните от работодателските организации има недостиг от 200 000 служители“, добави той.

„Държавата им помага три месеца. След това е редно те да започнат да помагат на българската икономика“, подчерта министърът. 

„Държавата се грижи за 25 000 бежанци от Украйна. В момента в България има 85 000 украинци. Някои от тези 60 000 са със скъпи коли, с възможности. Те си плащат сами за хотел, купуват си имоти, започват да въртят бизнес. Може би така се създава грешната престава за онези, които наистина имат нужда от помощ. Посетил съм няколко места и там картината е трагична“, обясни той.

Сезонът ще е по-успешен от миналогодишния, прогнозира Проданов. 

"Записванията в страните от т.нар. Вишеградска четворка вървят добре. Негативно ще е отражението от войната в Украйна и липсата на руски туристи, но това ще е компенсирано от  Вишеградска четворка, от румънците и от туристите от Сърбия и от Северна Македония", добави той.

„Към туристите отправяме посланието, че България е сигурна туристическа дестинация, че е прекрасно място за почивка с по-ниски цени в сравнение с конкурентите ни. Ще искаме актуализация на бюджета, защото са нужни повече пари за реклама. Конкурентите ни разполагат повече средства за пиар, което ги прави по-видими на международните пазари", заяви министърът. 


В категории: Животът


10
Коментара по темата
10.
jkfImmaSte
21.04.2022 09:58:06
0
0
yflt[fImmaSte
9.
ohhh
20.04.2022 15:03:51
0
2
не мога да разбера само защо толкова много плачат 'горките' хотелиери, след като още в началото на т.нар.война всички, абс.всички се биха в гърдите,че го правят от добрина, да не са милите бежанци (а те не са никакви бежанци,това са мигранти) в лагери,а да са на топло и уютно място.Като са решили от добра воля да го правят, да го направят тихомълком, а не да се оплакват по всички медии как са ощетени! Че правителството дава по 40 лв.на човек на ден , което е пълен абсурд, имайки в предвид,че масово народа изнемогва, дава, че правителството се подиграва с народа,също няма защо да се коментира, ама бива бива наглост до безумие, просто думи нямам,с които да го опиша това (имам,ама възпитанието не ми позволява да ги напиша)...На страна и факта,че повечето мигранти са с претенции(подчертавам повечето,не всички,и тук не включвам децата, защото те нямат вина) къде да са настанени, къде да пазарят,къде на фризьор и козметик да отидат, сякаш тук сме им длъжни. То е очеизвадно, че ще стоят тук колкото се може повече и ще посрещнат мъжете си,за да изкарат на аванта почивка...Много ми е интересно защо тръгват към други страни, след като се атакуват крайните региони, централна Украйна не е усетила нищо от т.нар.война, само за справка на всички! Другото важно, което всички забравят удобно - парите идват от ЕС, ама украйна не е в ЕС, и парите са заем, който най-вероятно всички ще плащаме, защо никой не обръща внимание и на това, ами ни манипулират по най-тарикатския начин, наблягайки само колко са зле хотелиерите и украинците? И то масата медии го правят, да не кажа всички дори...И коментар 8 много точно го е казал също!
8.
да им дадат благодарствени грамоти, а не пари!
20.04.2022 11:10:11
0
9
Какви пари за тези хотелиери? Нали го правят от добро сърце и човещина? Нали през март се появи една от Созопол, и говореше, как е настанила бежанци заради добрината. А то се оказва, че за това се плаща. Не е добрина, а си е бизнес-и то добре платен-в сезон без туристи да получаваш пари.

За тяхната добрина трябва да им се даде грамота, но не и пари. Добрина не се отплаща с пари, добрината е безвъзмездна!
7.
до 1
20.04.2022 10:05:49
3
3
Бая си глупав, чак е трагично.
6.
Кьосев
20.04.2022 09:27:29
2
29
Украинските деца не са имумизирани като децата в Бг и нямат място в детските градини!
5.
Схема
20.04.2022 09:23:46
1
17
Тези, които са се местили по хотелите, най- вероятно не са отписани от предния хотелиер.
4.
Венсеремос
20.04.2022 09:23:42
16
8
Сайта Флагман трябва да си промени името на "Коминтерна" , заедно с други проруски активисти.
РКП (б) ще ни води с плам и фалш към светлото нищо.
3.
!!!!!!
20.04.2022 09:14:36
8
34
Това дублиране при настаняването може да е измама на българските хотелиери,защото ние не сме по малки цигани от украинците.
2.
Шморц
20.04.2022 09:11:13
3
34
Тези хора (или много голяма част от тях)нямат никакво намерение да си търсят работа, квартира,и да се устройват тук. Ще ползват безплатно благинките и след това ще ни благословят както руският кораб:. "Идите на..уй!"
1.
нахалство
20.04.2022 08:58:12
5
36
Да дойдат като бежанци, дирещи сигурност и да лъжат държавата... Но не е само това...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори