×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата иска повече математици, но все така получава юристи и икономисти


Държавата иска повече математици, но все така получава юристи и икономисти
Висшето образование се нуждае от незабавна реформа
17 Април 2022, Неделя, 16:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Студентите в България са два пъти по-малко от максималния капацитет в университетите

Министерството на науката и образованието (МОН) предлага увеличение на броя на държавно субсидираните места за студенти в 23 професионални направления за следващата академична 2022/23 г., въпреки че от години университетите не успяват да запълнят обявените държавни бройки и се налага да обявяват второ и трето класиране.

В опит да насочи желаещите да учат висше образование към професии, от които бизнесът има нужда, държавата поема изцяло таксите за следването в някои специалности, както и издръжката на студенти, сключили договор с работодател. Усилията обаче се радват на променлив успех - новите места за растениевъди и животновъди, например, се запълват (почти) напълно. Опитът да се осигурят повече математици обаче удря на камък, сочат данни на просветното министерство, предоставени на "Дневник".

Половината студенти искат само най-популярните специалности

Студентите в България са два пъти по-малко от максималния капацитет в университетите, посочва Националната карта на висшето образование. Над 50% от учащите се концентрират в 8 от общо 53 професионални направления. Образователната система произвежда най-много специалисти по икономика, педагогика и педагогика на обучението, администрация и управление, медицина, комуникационна и компютърна техника, информатика и компютърни науки и право. За сметка на това в специалности като математика, металургия и химия не успяват да се запълнят местата.

В опит да насочи желаещи да учат професии, от които има или се очертава недостиг на пазара на труда, държавата поема изцяло следването в някои специалности. Вече трета академична година в 18 държавни висши училища безплатно се обучават близо 1000 студенти в 8 професионални направления (педагогика на обучението по различни дисциплини, религия и теология, математика, физически науки, химически науки, химични технологии, енергетика, материали и материалознание).

На същия режим са и 18 защитени специалности:

арменистика и кавказология, африканистика, индология, иранистика, класическа филология, новогръцка филология, румънска филология, унгарска филология, хебраистика, ядрена техника и ядрена енергетика, машини и апарати за хранително-вкусовата и биологичната промишленост, машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост, топло- и ядрена енергетика, ядрена енергетика, корабостроене и морска техника, хидростроителство, металургия, технология на дървесината и мебелите.

Трудното математическо уравнение

На заседанието си тази седмица правителството одобри първите 600 хил. лв. за нова национална програма в областта на математическите науки, чиято цел е да изгради устойчива връзка между образованието, науката и бизнеса. В математиката, която е и една от специалностите, за които следването се поема изцяло от държавата, в предложения план за прием за следващата година местата са завишени от 317 на 370. Те включва и местата за учители, чието обучение - заедно с повишаването на заплатите - беше обявено от приоритет на държавата в последните години заради силно застаряващия учителски състав.

Практиката от години обаче показва, че университетите не успяват да запълнят местата. За настоящата учебна година, например, от 317 места заети са едва 201. Всъщност реализираният прием в математиката е един от най-ниските сред платените от държавата специалности. За 2022/2023 година за Софийския университет "Св. Климент Охридски" са предвидени 189 места за прием на математици, Пловдивският университет ще се опита да приеме 35 души, Русенският - 45, Шуменският - 27 и Югозападният - 15, Великотърновският - 4.

Нуждата от растениевъди и животновъди

По-оптимистично изглеждат нещата в специалности като растениевъдство и животновъдство. Публикуваният за обществено обсъждане проект на МОН, изготвен въз основа на предложенията на висшите училища, предвижда общият брой на приеманите студенти за субсидирано от държавата обучение през академичната 2022/2023 година, да бъде увеличен с 1.62 на сто (или 655 места) спрямо миналата година. С проекта се предлага за утвърждаване приема за субсидирано от държавата обучение на 41 012 студенти в 38 държавни висши училища.

Най-голямо увеличение в държавните бройки - освен за математика (с 16.4%) - има за растениевъдство (със 17%), и животновъдство (с 15%). Според МОН те са от особена значимост за националната икономика, като целта е да се даде възможност на водещите висши училища да приемат по-голям брой студенти. Сред останалите професионални направления с увеличени бройки са общо инженерство (7.6 на сто), машинно инженерство (6.2 на сто), материали и материалознание (6.9 на сто), енергетика (5.1 на сто), комуникационна и компютърна техника (5 на сто).

За настоящата академична година бяха отпуснати 501 места за студенти по растениевъдство, от които бяха запълнени 468, а за следващата те се увеличават с 85 - до 586 места. Аграрния университет в Пловдив ще може да приеме 325 души, Лесотехническият - 78 студенти, Русенският - 24, Техническият университет във Варна - 56, Тракийския университет в Стара Загора - 103.

При животновъдството план-приемът за настоящата година беше за 120 студенти, всички от които бяха запълнени, а за 2022/2023 година броят им се увеличава на 138 студенти, като Тракийският университет в Стара Загора ще може да приеме 95 души, а Аграрният университет в Пловдив - 43.

Университетите, с които "Дневник" разговаря, успяват да запълнят бройките за растениевъдство и животновъдство, а завършилите бакалаври и магистри - да се реализират на пазара на труда. В Тракийският университет в Стара Загора в момента в професионално направление растениевъдство се обучават 246 студенти (от които за бакалавър в редовна форма на обучение са 70, в задочна - 152, а за магистър - 24). За животновъди учат общо 209 студенти, от които в редовна и задочна форма на обучение за образователна степен "бакалавър" съответно са 75 и 116, а за магистър - 18, показва справка, предоставена на "Дневник" от университета.

И за двете професионални направления местата по държавна поръчка са запълнени 100% и за тази, и за миналата академична година, а над 90% от завършилите започват работа по специалността си, като повечето от тях са земеделски производители, съобщиха от университета.

В момента в професионално направление растениевъдство в Технически университет във Варна се обучават 160 студенти за бакалавър и 39 студенти за магистър. През последните две академични години утвърденият от Министерски съвет прием е изпълнен 100 % още на първия етап, а предлаганите специалности са едни от най-желаните в университета, посочиха пред "Дневник" от ръководството му.

"Завършилите студенти се чувстват подготвени да започнат работа и само малка част се нуждаят от допълнителна подготовка. Относителният дял на студентите, които са наети на работа през първите две години след завършване е 48.44% при бакалаврите и 73.11% от магистрите", посочиха от университета. В проекта за утвърждаване на броя на приеманите студенти в професионално направление растениевъдство за ТУ - Варна е предвидено увеличение на приема с близо 34%.


В категории: Просвета


6
Коментара
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
6
Коментара по темата
6.
_nib_
17.04.2022 21:33:07
2
4
Аман от математици....Тука един козел за две години...с тоа театър за ковида....зарови три Българии с неговите сметки....
5.
Ми те умните хора
17.04.2022 19:08:15
1
7
...да не са прости. Нали виждат къде има перспектива и добро заплащане. Светът ни е уреден така просто, че е всичко абстрактно се цени повече от всичко реално. Ама тя инфлацията ще сложи нещата обратно на правилното им място. Пусти глад
4.
аз
17.04.2022 18:31:50
0
10
Въпреки всичко образованието беше едно време когато се кандидатстваше с изпити сега унитата гледат да запишат повечко студенти да плащат и за изпити и ги пускат без знания - сервитьори висшисти колкото щеш
3.
Ааааа
17.04.2022 17:32:29
3
10
Не мерси,нагледахме се по телевизията на математици и всякакви други гадатели по времето на ковида.
2.
ALT
17.04.2022 17:22:42
0
8
През 80-те години Рейгън изпраща Оферта за размяна на две крилати ракети за двама икономисти от България, със същият "разрушителен ефект".
1.
Язон
17.04.2022 16:45:31
1
14
Закривай университети и други учреждения, които черпят държавен ресурс и произвеждат тъпунгери.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори