×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Русия зове страните от BRICS да създадат своя алтернатива на SWIFT


Русия зове страните от BRICS да създадат своя алтернатива на SWIFT
Финансовият министър на Анатоли Силуанов е убеден, че Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка трябва да обединят усилия икономически и да бъдат независими от долара
10 Април 2022, Неделя, 22:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Санкциите на Запада, Москва може да приеме като акт на агресия, заяви Дмитрий Медведев

Доларът като резервна валута изглежда се изправя пред най-голямата заплаха до момента. Руският финансов министър Анатоли Силуанов заяви, че петте страни от BRICS – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, могат да се справят с натиска от Западните санкции срещу РФ като обединят усилията си и използват многобройните финансови инструменти, с които разполагат в „аресенала си“.

Сегашната криза е изкуствено създадена и страните от BRICS имат всички необходими инструменти, да се справят със санкциите и да намалят ефекта им върху националните си икономики, както и въху глобалната, заяви Силуанов.

Той обвини икономическите санкции срещу Русия в това, че „разрушват фондацията на съществуващата международна финансова система, базирана на долара и призова страните от икономическия съюз BRICS да разчитат повече на своите собствени валути, да интегрират разплащателни системи и да създадат алтернатива на SWIFT – банковият механизъм, от който Русия бе извадена след старта на инвазията в Украйна.

„Глобалната икономическа ситуация се влоши драстично заради санкциите. Това ни бута в посока да усилим действията си в няколко посоки: Използването на национални валути за внос и износ; интеграцията на разплащателни системи и карти; изграждането на наша собствена, независима система, алтернатива на SWIFT.

Всъщност централните банки на страните от BRICS вече са се съгласили помежду си да направят пети тест на свой банков механизъм, който ще им позволи да създават общи фондове със националните си валути, който да ги предпазва от външни икономически трусове. Дмитрий Медведев наскоро пък предупреди, че геополитическите последствия от санкциите и „военизацията“ на долара срещу Русия, ще бъдат сериозни.

„Резултатът ще е унищожен световен ред и изключително тежки последствия за глобалната икономика и ще имат сериозен негативен ефект върху живота на обикновения човек в редица страни. Скоро ще стане ясно, че предполагаемият ефект на санкциите – да унищожат руската икономика – е бил лъжа от самото начало“, заяви той. Нещо по-страшно в изказванията му обаче бе фактът, че според него антируските санкции могат да се приемат като „агресия“.

„На базата на политически и юридически контекст можем да направим заключение, че санкциите в сегашната ситуация могат да се считат като акт на агресия срещу Русия и като вид хибридна война“. Те целят подкопаването на икономическата ни независимост и по продължение – сувернитета ни, което застрашава съществуването ни като държава. Те са, както казват опонентите ни, декларация за икономическа война“

В плановете на Русия за BRICS обаче няма нищо ново. Москва още от 2014 г. има намерение да се отдели от петродолара след като САЩ тогава въведе други санкции заради анексирането на Крим. Сегашната криза в Украйна обаче действа като ускорител на процесите, които започнаха преди 8 годин и които съвсем скоро могат да доведат до ново споразумение от нивото на Бретън-Уудското. 

Разплащателна система, базирана на BRICS, ще бъде най-голямата конкуренция на доларовата, която от повече от 50 години държи хегемония в света. Дори ако това, което сега страните от неформалния икономически съюз обсъждат, се окаже нищо повече от празни приказки, трябва да се има предвид, че те представляват близо 50% от цялото население на човечеството. Дори само зачекването на темата те да направят паралелна на SWIFT разплащателна система, говори за това, че пред сегашната икономика предстоят сериозни трусове. А светът е на път от еднополярен да се превърне в поне биполярен – и политически, и икономически. Историята показва, че винаги когато човечеството е било изправено пред тотална смяна на системата на управление и финанси, то винаги е било въвличано в сериозни войни.
 


В категории: Бизнес , Политика


28
Коментара по темата
28.
До 27
11.04.2022 13:52:56
0
3
Съгласен съм с теб!
То и за това гледам единствено руска телевизия и чета руската преса само,за да се защитя от враждебната западна радиация.
И от време на време севернокорейска за разнообразие.
Ама поне знам,че един ден ще си отида необлъчен от вредната западна пропаганда,но важното е,че ще си отида идеологически неопеттен и стабилен
27.
до 8
11.04.2022 11:25:35
1
4
Благодарение на руснаците гледаш цветна телевизия където те облъчват 24/7
26.
1
11.04.2022 11:21:49
1
3
Както знаете, идеята за парашут бе предложена от Леонардо да Винчи, а няколко века по-късно, с навлизането на аеронавтиката, започнаха редовни скокове под балоните: парашутите бяха окачени под тях в частично отворено състояние. През 1912 г. американският Бари успява да напусне самолета с такъв парашут и не на последно място падна на земята жив.

Проблемът беше решен от кой в ​​това много. Например американецът Стефан Банич направи парашут под формата на чадър с телескопични спици, закрепени около торса на пилота. Този дизайн работи, въпреки че все още не е много удобен. Но инженерът Глеб Котелников реши, че става дума за материала и направи своя парашут от коприна, пъхнал го в компактен чанта. Котелкович патентова изобретението си във Франция в навечерието на Първата световна война.
25.
Га га га гааааа
11.04.2022 11:21:16
1
5
Тази статия трудно се смила и осмисля от 99 процента от българите,тук влизат и промитите мозъци на продажните ни политици.
Имам няколко прости въпроси:Защо целият свят се натискаше да търгува с Русия?
Това което е написано в статията ще се случи,всички държави които ближат задника на САЩ и на доларът започват да го проумяват,много жалко за България, защото и тя е изплезила кафяв език.Най лошото е ,че вече СССР го няма за да ни построи заводи,фабрики и да ни снабдява със суровини и да ни сглоби работеща икономика.
24.
До хер Флик
11.04.2022 11:05:20
1
3
доказани факти:
1.Хюго Шмайзер няма висше образование.Не трябва да се бърка с баща му който е оръжеен майстор.2.Най-близкото разстояние между двамата за което се знае е 1300км.3.Няма данни Х.Шмайзер да се е докосвал до конструкторския одел във фирмата в която е работел от 1925-1943г!За целият си жизнен път Шмайзер има едно изобретение-превключвател от единичен на автоматичен режим на Р18.4.Работл е само по възвратно-постъпателен изхвъргач автомат, докато на АК е възвратен! Калашников с 4изобретения преди АК и общо 22 през живота си! В биографията си пише,че е създал принципа на дейстие на АК,а самият автомат е създаден от оръжейници в Алма Ата! Ама къде у теб толкова акъл?
23.
До 20 и 22
11.04.2022 09:55:52
1
3
Това ли са им иновациите и технологиите на руснаците с принос за човечеството бе госпожици?
Калашници?
Това ли ви прави живота по комфортен,по-лесен,по-лек-калашниците?
Половината коментиращи вероятно поради липса на интелектуален капацитет не са схванали темата на дискусията и тръгнали да свежарят с мнение за киселото мляко,сирене и кашкавала,все едно се обсъжда личния принос на всеки в темата по отношение на човечеството.
Ебати малоумните бутала!
22.
До 21
11.04.2022 08:36:38
4
10
А ти си "живото въплащение" на дебила, хранещ се с англосаксонска помия!! Полуграмотен олигофрен, четящ дрисните на платени агенцийки!! Затова създадоха цяло поколение безкритични идиоти, за да могат да ги манипулират с евтини изсмукани от пръстите буламачи!!
И ко викаш, Шмайзер ходел с чертежите на оръжието в джоба, а? Баси и късмета!!
21.
Хер Флик
11.04.2022 04:42:04
10
19
До 21
Смотльо, "Академик Калашников" е живото въплъщение на СССР - неграмотен (завършил 4-ти клас) селски механик, видял локомотив за пръв път в живота си на 18 години, "изобретил" автомат с помощта на пленените елитни германски инженери, начело с Хюго Шмайзер. И повече нищо не измислил - до смъртта си. Трябва да прочетеш и някоя книга. Не става само със Спутник, RT, Комсомолская правда и ТАСС... И Костя Копейкин е Ютюб.
20.
До 4
11.04.2022 00:57:25
15
10
Академик Калашников. Чувала ли си го?
19.
до16
11.04.2022 00:56:40
5
7
Що ве Путин-ШАЛОМович
Медведев/Мендель / и Мишустин/МОШЕстин/ да не е по добре
18.
Гошко
11.04.2022 00:38:59
22
21
ЕВАЛА на сърби и унгарци за МЪЖКАТА позиция!!!
Ние доказахме единствено, че сме неблагодарници и въртитъзльовци, нищо друго!!!
17.
Аман от всички
11.04.2022 00:20:25
12
20
Руснаците ще се оправят- целият им природен ресурс се насочва към Китай и Индия. Американцитеще се оправят- в момента извършват деиндустриализация на Европа и потриват ръчички. То и Афганистан щеше да е като Катар , ако имаше петрол, ама няма. Лошото предстои за Европа, в по-голяма частност- беднаЕвропа-разбирай Бг. Сърбия , Унгария, Турция купуват газ за 250$ и то за 20 години напред, а умна България за 3000 $ и вика Слава Украине!
16.
До 4
11.04.2022 00:16:18
8
9
Ти с какво ще се похвали със сирене ,кашкавал и кисело мляко ли ?
15.
Haha
11.04.2022 00:12:19
16
12
Следваща сръпка : банкнота с лика на Зеленски-евреина хахахахах.
Евреите завладяват с пълна сила ! Да живее демокрацията и ...уя да ми ядат
14.
Некой си.
10.04.2022 23:49:33
18
33
Истината е,че ако Русия неразполагаха с толкова природни ресурси на картата на земното кълбо щяха да бъдат едно ГОЛЯМО НЯМА НИЩО.
И пак щяха да бъдат големи само в очите на Сирия,Венецуела,Беларус,С.Корея, Чечня и Еритрея,както са и сега.
13.
До 6
10.04.2022 23:38:41
8
25
Анестезията изобщо не е руско изобретение нито пък парашута,първия парашут е измислен от Леонардо да Винчи,след това през 18 век се изобретява първия модерен парашут в Франция а не в Русия

Анестезията не е едно нещо,а много различни вещества и съединения,първата е измислена в Бостън през 19 век
12.
9ti
10.04.2022 23:19:41
12
10
Тя и майка ти е на доизживяване ама още я е ът ... Дженифър скъсан
11.
Прости Бай Диовци
10.04.2022 23:16:12
13
11
Поздрави от лгбд или както е там вашето общество
10.
До 9
10.04.2022 23:13:17
11
15
Хахаха ..и ти ли мина под дъгата ?
9.
До тъпана под номер 7
10.04.2022 23:10:10
16
23
Какъв МКС МИР те гони бе тулуп?
Станция на доизживяване,като на баба ти ютията!
Те японци,американци, британци, европейци пасти да ядат.
Само едни клечки за зъби са измислили.
Те и за това народите им бедни ,като църковни мишки.
8.
До 6
10.04.2022 23:03:18
17
25
Айде сега се поогледай в къщи и прецени кое точно ти е прекалено руско в обстановката?!
Освен пълнежа в главата ти!
7.
До 4рката
10.04.2022 23:00:25
17
16
Слабоумник... МКС МИР...
6.
ДО 4
10.04.2022 22:58:29
29
21
периодична таблица, трифазен ток, парашут, крекинг на нефт, анестезия ....
дай нещо българско - без киселото мляко...
5.
1111
10.04.2022 22:41:42
17
32
Да си дойдем на думата белите цигани искат да се обединят с другите цигани от света Голям майтап ха ха ха
4.
???????
10.04.2022 22:41:29
24
41
Някой може ли да ми каже поне едно единствено нещо,което е измислено и произведено от руснаци,като технологии и иновации,и които да се ползват и да са от полза за цялото човечество??
Защото единственото,което се сещам са инвестиции и производство на оръжия за масово поразяване.
И другото са точене на природни ресурси,които по стечение на обстоятелствата се намират на тяхна територия.
Ти ебам и страната и чудото!
Като нямаш с какво друго да се похвалиш пред света, си вириш ракетите по паради.
Ама то кво се очаква от страна,в чиято доктрина е заложен един основополагащ принцип,гласящ че "пари за хляб може да няма,но за ракети винаги ще има".
3.
един
10.04.2022 22:28:09
13
34
За Бразилия и Южна Африка могат да забравят. Те знаят кой ги храни. А другаря иванов кога го изтървахте от заведенето.
2.
Иван
10.04.2022 22:27:16
22
40
Кой ? Путин братоубиеца ли ?
1.
Др Иванов
10.04.2022 22:06:46
59
37
ЖАЛНА ВИ МАЙКА КРАВАРИ И ЕВРОГЕЙЦИ......ПУТИН ЩЕ ВИ ПОКАЖЕ,КЪДЕ ЗИМУВАТ РАЦИТЕ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трети случай на коклюш в Сливенско Трети случай на коклюш в Сливенско Всички случаи са хоспитализирани, протичат леко, без усложнения На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ Вижте програмата, която са подготвили от Общината МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева Приходите, помощите и даренията по КФП към март 2024 г. са в размер на 15 757,1 млн. лв. или 20,9 % от годишните разчети Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница „Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата”, казва председателят на ДПС Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Пострадала е и възрастна жена Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Очаква се филиалът да отвори врати през учебната 2025 г. – 2026 г. и да приема между 25 и 30 души годишно Синоптици категорични: Такова чудо не е било от 30 години Синоптици категорични: Такова чудо не е било от 30 години Това е най-топлият месец април от 2017 година насам и е един от най-топлите месеци април за последните 30 години Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден Инспектирани са още манастири, хотели и хижи Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници Областните управи ще получат след протестите над два пъти повече спрямо гласуваното от Денков Извънредно! Микробус блъсна 3-годишно детенце в центъра на Бургас Извънредно! Микробус блъсна 3-годишно детенце в центъра на Бургас Малчуганът е откаран в болница
Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници Напусна ни световноизвестен писател Напусна ни световноизвестен писател Пол Остър е сред знаменитите автори  Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“ Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори