×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рак погуби и двете съпруги на последния соц премиер на България


09 Април 2022, Събота, 15:32 ч.
Автор: Флагман.Бг

Той почина съвсем наскоро, на 88-годишна възраст

 

На 88 години почина бившият министър-председател от соцвремената и член на Политбюро на ЦК на БКП Георги Атанасов. Той бе сред основните заговорници при свалянето на Тодор Живков през 1989 г. Водеше и прословутия Десетоноемврийски пленум, пише вестник Ретро.

Атанасов е роден в село Православен, Пловдивско, на 25 юли 1933 г. От 1947 г. е член на комунистическия Работнически младежки съюз, а от 1956 г. – на Българската комунистическа партия. През същата година завършва история в Софийския университет „Климент Охридски“. През следващите години заема различни постове в номенклатурата на Димитровския комунистически младежки съюз, като оглавява организацията от 1965 до 1968 г. След това е в апарата на Централния комитет на БКП – ръководи отделите „Наука и образование“ (1968 – 1976), „Деловодство“ (1976 – 1977)[1] и „Организационен“.

Между 1962 и 1966 г. е кандидат-член на ЦК на БКП, а от 1966 до 1990 г. е член на ЦК на БКП.
От 1977 г. до 1984 г. Георги Атанасов е секретар на ЦК на БКП, отговарящ за организационните въпроси и отдел „Организационен“ на БКП, като по този начин се нарежда като втори човек в йерархията на БКП след Тодор Живков, а от 1981 до 1986 г. е и заместник-председател на Държавния съвет и председател на Комитета за държавен и народен контрол с ранг на министър в правителството на Гриша Филипов. В началото на 1985 година е част от специална временна комисия от висши функционери, която координира т. нар. възродителен процес.

През март 1986 г. заменя Гриша Филипов като председател на Министерския съвет, а по-късно същата година оглавява и 78-ото правителство на България. Награден е с ордените „Георги Димитров“ и „13 века България“. През 1990 г. Георги Атанасов е освободен от всички постове в преименуваната Българска социалистическа партия. През 1992 г. е осъден на 10 години затвор за финансови злоупотреби, но е помилван от президента Желю Желев през 1994 г. по здравословни причини.

След смъртта на Димитър Попов на 5 декември 2015 г. Георги Атанасов се превръща в най-възрастния жив бивш министър-председател на България. А след смъртта на Тодор Живков (5 август 1998 г.) е последният жив премиер от комунистическия режим преди 1989 г.
Той е и единственият министър-председател, който беше осъден и излежаваше ефективно пресъдата си в Кремиковския затвор.
Един от най-важните фактори по време на пленума на 10 ноември 1989 г. е Георги Атанасов, по това време министър-председател, който води заседанието на пленума на ЦК на БКП и отказва да даде последната дума на Тодор Живков. Това решава успеха на пленума с гласуването на оставката на Първия.

"По време на заседанието, като тръгнаха изказванията, двамата седим един до друг и по едно време Живков ми казва: „Георги, хубаво е да ми дадеш думата да кажа няколко неща - спомня си по-късно Атанасов. - Но, другарю Живков, вие сутринта говорихте два часа, говорихте много хубаво, защо е нужно сега? - Добре, както кажеш!. Точно така ми каза. Разбирах състоянието му, но не му дадох думата. Даже някои след това казаха: „Ей, ти си много жесток, даже не му даде думата да благодари на тоя Централен комитет." Добре, ще му дам думата, ама знам ли какво ще говори. Да не объркаме работата."
Георги Атанасов не обичаше да се връща назад в годините към най-черния период в живота си – престоя му в затвора в Кремиковци. През 1992 г. той е осъден за финансови злоупотреби по делото „Сираци“. Лежи 8 месеца в ареста и близо година в затвора. Помилван е през 1994 г. с указ на Желю Желев.

В личен план Атанасов също преживява трагедии. Жени се два пъти и два пъти остава вдовец, а съпругите му умират от рак. Преди 5 години стана ясно, че не изкарва старините си в самота, а споделя живота със своя колежка от партията и бивша зам.-министърка на образованието от Живково време – Ани Спанчева, с която са набори. Знаели се още от младежките си години в Комсола, но се събрали като двойка едва в пенсионерска възраст, за да заживеят заедно в апартамент в столичния квартал „Лозенец“.

„В политиката се настани омразата и тя диктува вече две десетилетия поведението на политици и държавни институции. Нито едно правителство досега не показа воля да смаже корупцията и бандитизма. Не знаем кои са ни приоритетите. Стотици хиляди българи напуснаха страната, срина се равнището на раждаемостта. Сриват се ценностната ни система, здравеопазването, образованието. Като че ли ни завладява психиката на един изморен народ, който върви неудържимо към своя залез. Възмутен съм от всичките ни правителства на прехода!", каза преди време Георги Атанасов.


В категории: Ретро Флагман


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Bbb
09.04.2022 17:36:40
0
6
Другарите от БКП Георги Атанасов и Тодор Живков станаха нещастни свидетели на безжалостното разграбване на една цяла държава с всичките и активи след 1989г от група безскрупулни и крадливи псевдодемократи и всичко това се случи с помощта на целия прост български народ.
Това е най-голямата кражба на 20 век в целия свят!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора Предходната администрация е натрупала 1.8 млн.лв. задължения, може да ни блокират сметките, алармира кметът Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Кастингът за следващия сезон на романтичното риалити стартира днес Лозенец празнува своя вековен юбилей Лозенец празнува своя вековен юбилей 100 години от с. Ембелец до днешно с. Лозенец Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Причината за палежа е неуредени финансови отношения Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ
Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници 
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори