×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пролетно почистване на дома – пълно ръководство


06 Април 2022, Сряда, 14:51 ч.

Изберете облачен ден за почистването на прозорците или го направете във време когато слънцето не грее директно върху тях

Пролетното почистване е традиционна стъпка за освежаване и преподреждане на дома. То включва премахване на всички излишни вещи, подреждане на шкафовете и гардеробите и основно почистване на всички зони в жилището. Полезни съвети за ефективно пролетно почистване от Дом и градина:

Етапи на пролетното почистване

Прозорци

Изберете облачен ден за почистването на прозорците или го направете във време когато слънцето не грее директно върху тях. В противен случай стъклата ще изсъхнат твърде бързо и ще се появят ивици.

Почистването може да направите със специални препарати за стъкла или с домашни средства. С помощта на чистачка за прозорци и избрания препарат, почистете стъклото и след това полирайте със суха кърпа без власинки. Ако желаете да почистите прозорците без химикали, използвайте 2 супени лъжици лимонена киселина на прах, добавени към 1 литър вода. Разклатете добре и прехвърлете в спрей бутилка. Не пропускайте да почистите и дограмата. Отстранете грубите замърсявания с ръчна четка, след това с влажна гъба и препарат почистете рамките.

Килими, пердета и щори

Освен стандартното почистване на килима с прахосмукачка, желателно е поне два-три пъти годишно, той да бъде изпран. Може да опитате да направите това вкъщи с четка и подходящ препарат или с перяща прахосмукачка. Но ако не разполагате с голяма тераса или двор, където да оставите килима да изсъхне, ви препоръчваме да се възползвате от фирма за пране на килими.

Пердетата и текстилните щори също трябва да бъдат изпрани. Перете на ниска температура и програма за деликатни тъкани и ги закачете още влажни за да не се намачкат. Може да използвате ютия с парогенератор за да ги изгладите, но бъдете много внимателни с температурата.

Алуминиевите щори може да измиете в банята с душа и сапунен разтвор или с парочистачка.

Мебели

Забършете праха по дървените и гланцирани мебели и други твърди повърхности. Използвайте препарат според материалът на мебелите. Естественото дърво може да полирате веднъж годишно със специална вакса. Тапицираните мебели е добре да почистите и изперете с перяща прахосмукачка или да се доверите на фирма, която работи с такъв уред. Същото важи и за матраците. Дълбокото им почиства поне веднъж годишно, ще ги предпази от акари и ще удължи живота им.

Уреди

Пролетното почистване е идеален момент да се погрижите за вашите уреди. Почистете основно пералнята, съдомиялната машина, сушилнята, хладилника, кафемашината, готварската печка. Почистете филтрите на абсорбатора и климатика. Направете и стандартната годишна профилактика. Със специална четка и влажна кърпа забършете праха от радиаторите.

Подове и тавани

Почистете ги първо с прахосмукачка като правилото е да се движите от тавана към пода. Подовите настилки след това се нуждаят от влажно почистване, което може да направите с готов препарат и подходящ уред или с парочистачка и без химикали.

Банята

Почистете основно банята като започнете от най-мръсните зони. Използвайте подходящ дезинфекциращ препарат. Не пропускайте да изчистите и фугите. За тях също може да използвате готов продукт или да си направите домашен такъв като смести равни части оцет и сода за хляб и добавете малко топла вода. Трябва да се получи гъста каша. След това със стара четка за зъби и домашния препарат изтъркайте фугите. Добре е след като фугите изсъхнат да нанесете върху тях импрегнатор, който ще предпази от образуването на плесен.

Кухнята

При основно почистване на кухнята, определено ни чака доста работа. Освен всички домакински уреди, трябва да почистим работния плот, гърбът на кухнята, мивката, сифонът. Ако има упорити мазни петна ще е нужен обезмаслител. За варовиковите отлагания може да използвате разтвор от оцет и вода. Премахнете котления камък от батерията на мивката като я разглобите, накиснете частите в оцет, изплакнете и сглобете отново. Повечето части на различните уреди могат да бъдат измити в съдомиялната машина, а останалото ще се наложи да измиете на ръка. Почистете шкафовете и чекмеджетата отвътре и отвън, както и дръжките. Вижте дали пантите не се нуждаят от смяна или от смазване.

Детската стая

Освен стандартното ежеседмично почистване на детската стая, прегледайте играчките и ученическите пособия. Отстранете или поправете всичко счупено, а ненужното – изхвърлете. Изперете плюшените и текстилни играчки, а твърдите почистете в банята със сапунен разтвор. Почистете книгите и учебниците с мека четка за прах.

Терасата

Подгответе терасите за новия сезон като ги почистите с прахосмукачка, моп и препарат или уред с пара. След това може да извадите външните мебели и аксесоари, както и растенията в саксии, ако още не сте го направили.

Килера и гардеробите

Всички шкафове и гардероби се нуждаят от почистване и подреждане поне два пъти годишно. Пролетта е идеалното време да се заемете с тях. Сортирайте дрехите и всички вещи и изхвърлете ненужните неща. Почистете рафтовете и гърбът на мебелите с миркофибърна кърпа и универсален препарат или разтвор от топла вода, лимонов сок и няколко капки етерично масло от лавандула или портокал. Оставете вратите отворени за да се проветрят и да изсъхнат добре, след като наредете нещата отново. В гардероба може да поставите торбички с лавандула, които ще придадат свеж аромат и ще държат насекомите далеч. 


В категории: Лайфстайл


Коментари
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет" Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори