×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Руската игра на Балканите - ще се прокара ли нова линия


Руската игра на Балканите - ще се прокара ли нова линия
Русия разширява своето влияние на Балканите чрез своето партньорство със Сърбия
25 Март 2022, Петък, 21:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Този регион винаги се е разглеждал от руското правителство като приоритетен

През последните седмици постоянно се говори за международните действия на Русия. Някак между водещите теми обаче минава поведението на страните на Балканите. Истината е, че този регион винаги се е разглеждал от руското правителство като приоритетен. През последните дни редица балкански ръководители сигнализираха, че имат притеснения за плановете на руското правителство за техните страни. 
 
Премиерът на Косово Албин Курти през седмицата обяви, че очаква опити на Русия да разшири своето влияние на Балканите чрез своето партньорство със Сърбия. Той очаква страната да потърси разширено поставяне на своите интереси в региона.Всъщност тези твърдения не са първи по рода си и в тях има основания. От началото на годината между другото минава и темата с поведението на Република Сръбска в Босна и Херцеговина.
 
Представителят на региона в тристранното председателство на страната Ивица Дачич от месеци работи за административното отделяне на района. Дачич е известен със своите проруски позиции. Той често провежда срещи и с руския външен министър Сергей Лавров. Въпросът е дали опитите за административно отделяне на Република Сръбска от Босна и Херцеговина не са предварително обсъждани с руското правителство. И дали Дачич не се възползва от разсейването на вниманието в момента, за да затвърди тези решения.
 
Той нееднократно е заявявал, че би обмислил повторно обединение със Сърбия. Сръбското правителство с удоволствие би приело подобен вариант. Да не забравяме и сериозната подкрепа, която страната получава от Русия в международен план. Подобно обединяване, което определено ще се осъществи с подкрепата на Русия, би дало основания за формирането на Велика Сърбия. Тогава обаче може да стигнем до ответно решение на Косово, което би се почувствало в рискова ситуация.
 
Страната отдавна прави намеци за обединение с Албания. Този аргумент често се използва в преговорите със Сърбия за общо признаване. Много е вероятно едното действие да последва другото, което ще доведе до огромно напрежение на Балканите. Сръбското правителство многократно е заявявало, че няма да приеме подобно обединение, а Русия може да използва влиянието си, за да прокара нова линия на Балканите. Сърбия може да се обяви официално за представител на руското влияние, ако получи подкрепа за обединение на сръбското население в региона в една държава.
 
През последните месеци Босна и Херцеговина предприема всякакви действия, за да гарантира своето единство. Представителят на тристранното председателство Желко Комшич призова ЕС да задвижи процедура по нейното признаване за кандидат за членство. Европейски представители предприеха и икономически действия спрямо ръководството на Република Сръбска. Това обаче отваря ново пространство за Русия. Страната може да разшири своето влияние в обалстта и да търси нов регион, който да я подкрепи.
 
В Босна и Хецеговина се надяват, че определени действия на Запада могат да защитят единството на страната. Северна Македония също е част от тази картина. В страната има огромни противоречия около преговорите с България. Руското посолство вече на няколко пъти се възползва от тези противоречия. Често се подават сигнали, че Русия е готова да подкрепи определени претенции на Северна Македония в културната сфера, ако страната позволи нейното влияние. Не е тайна, че някогашните управляващи от ВМРО - ДПМНЕ обичаха да се заиграват с идеята за руското правителство. В момента те са в доста удобна позиция за победа на следващи избори. Преговорите с България биха могли да се използват като удобен претекст за евентуален геополитически завой на страната, която към момента се опитва да поддържа синхрон със западните действия.
 
В Черна гора вече имат опит с действията за руско влияние. Преди шест години бяха направени разкрития, че руското правителство е подкрепило заговор за смяна на правителството в страната. Тогава това само засили инерцията на балканската държава към западните групи. Черна гора обаче продължава да е интересен обект за руска дейност. Близо две години продължиха делата срещу проруските опозиционери Андрия Манчич и Милан Кнежевич. През последната година в страната има несигурна политическа ситуация и нестабилни правителства, което я прави важен обект за руския пъзел на Балканите.
 
И разбира се стигаме до България. Ясно е, че в страната има много големи проруски настроения. Това е абсолютно нормално, като се има предвид общото минало между двете държави. Ясно е, че в страната има стабилно проруско лоби. Няколко малки партии често организират всякакви прояви в полза на руската позиция. Групата на "Възраждане" е ясен представител на тази идеология. От там дори организираха протест в момент, в който висши американски представители бяха на посещение в страната. Ясна е и позицията на БСП. Реално в партията осъзнават западната насоченост на страната, но се притесняват от всяка възможна дума, отправена към Русия, тъй като имат сериозно лоби сред русофилските среди. Така и страната става лесен обект за прокарването на руските интереси сред обществото. През последните дни руският посланик Митрофанова буквално си прави експерименти с българското общество, излизайки с изявления срещу кабинета, което е абсолютно недопустимо за един дипломат.
 
Преди няколко години в Сърбия имаше скандал с руски шпионаж. Тогава сръбското правителство побърза да отклони вниманието, като директно заяви, че България имала по-мащабна шпионска дейност в страната. Българската страна често е обект на подобни обвинения. Продължителните преговори със Северна Македония пък се използват като удобна тема от руските представители, които опитват да разубедят българското общество в европейското бъдеще на страната.
 
Балканите са място, където се води мащабна игра за влияние. Да, повечето държави поеха пътя към Запада. Много от тях обаче са притеснени от забавената европейска интеграция. Това ги кара да се оглеждат за алтернативи. Редица балкански ръководители призоваха ЕС да действа бързо, за да не се налага да се обръщат към варианти на Изток. Сърбия е пример за това. Страната може и да кандидатства за присъединяване към ЕС, но не крие широкото си партньорство с Китай и Русия. Тя дори е част от Евразийския икономически съюз. Самата Сърбия има толкова големи интереси на Балканите, несъотвестващи на западните, че много скоро може и да предпочете руската подкрепа за тези интереси пред икономическия напредък.
 
През следващите дни ще видим как ще се развият сценариите по няколко основни страни. България си остава основен представител на Запада в региона, но самата държава очевидно се опитва да балансира пред различните лобита, което я поставя в особено положение на търсене на компромисно решение.

Източник: Dnes.bg


В категории: Политика


4
Коментара по темата
4.
до 3
26.03.2022 15:13:46
0
1
сложи си една пиратка отзад. запали я и ще чуеш пукане
3.
Анонимен
26.03.2022 00:18:43
11
3
Искаме бомби и тук и без тва е презастроено ,малко да се пукне
2.
Гуньо до 1
25.03.2022 21:54:22
2
4
баба ми. Намери ли канабис у дворя :)
1.
Околовръстно
25.03.2022 21:36:52
4
1
Какви бяха тея полицейски коли днеска на околовръстното? Кой изхващаха?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори