×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кардиолог от Бургас алармира: Грипът увеличава с до 10 пъти риска от инфаркт и с до 8 пъти риска от инсулт


Кардиолог от Бургас алармира: Грипът увеличава  с до 10 пъти риска от инфаркт и с до 8 пъти риска от инсулт
И най-баналната инфекция може да доведе до изява или да усложни хроничните сърдечно-съдовите заболявания, коментира д-р Господинов
23 Март 2022, Сряда, 09:45 ч.
Автор: Флагман.БГ

Вирусите увреждат кръвоносните съдове, категоричен е кардиологът

Болните от covid-19 намаляват и скоро се очаква да преминем под психологическата граница от 1000 заразени на ден. Но в момента се наблюдава увеличаване на заболелите от грип. „Камбоджа“ протича с висока температура от 39 градуса, кашлица и болки в гърлото. Възрастовите групи, които засяга най-вече са над 65 години и при децата и младежите.

„Грипът е остро инфекциозно заболяване, което се среща предимно през влажните и студени месеци на годината и по-често протича под формата на малки или по-големи епидемии“, разяснява кардиологът от МЦ „Д-р Стайков“ Бургас д-р Диян Господинов.

Той разказа в подробности какви са опасностите от него:

Грипът увеличава  с до 10 пъти риска от инфаркт и с до 8 пъти риска от инсулт, седмица след преболедуването му. Това се обяснява с факта , че след определена възраст  всички имаме атеросклеротични плаки. Атеро-означава каша, а склероза - втърдение. Тоест имаме едно "кашаво" ядро и трърда обвивка-отвън.

Обикновено те са стабилни. Но вирусите увреждат кръвоносните съдове и могат да дестабилизират плаката. Те могат да увредят тази обвивка на плаката, която разделя съдържанието й от кръвта, заради което то се излива в кръвта.  Тогава съдържанието на плаката влиза в контакт с кръвта и причинява кръвосъсирване, тромбоза и запушване на съда.

А знаете до какво може да доведе това, ако е сърдечен кръвоизливът – до инфаркт, ако е мозъчен съд – до инсулт.

Друга причина е, че при всяка инфекция се повишава и пулсът на човека, и температурата му. Това ускорява метаболизма и повишава изискванията към сърцето. То  бие по-бързо, по-силно, а това усилване на неговата дейност води до по-голямото му натоварване. И затова, ако е имало някакъв предшестващ проблем, той се обостря.

За температуропонижаващо средство основно използваме аспирин и то при температура над 38 C. За разлика от другите температуропонижаващи недикаменти, той няма негативен ефект върху сърцето, като даже намаля смъртността.

Но при  повишаване на  АКН, болка в гърдите, рязко настъпило понижение във физическия капацитет или задух, трябва да се потърси медицинска помощ.

Други усложнения, които наблюдаваме при грипните вируси са миокардити, перикардити и миоперикардит.

Перикардитът е  възпаление на перикарда (торбичката около сърцето).

Обикновено 10 дни след преживяна грипна инфекция се появява типична болка в прекордиума, преминаваща към върха на трапецовидния мускул, шията и лявото рамо. Много често пациентите я бъркат с болката при миокарден инфаркт. Разликата е, че най-често при перикардит болката се усилва при дълбоко вдишване, гълтане и лягане, а се облекчава от ставане и навеждане напред. В зависимост от инфекциозния причинител, може да имаме астено-адинамичен синдром без или със субфебрилитет (температура между 37.2-38 ºС) и задух.

При тези състояния поставяме диагноза след анамнеза, физикален преглед с ЕКГ и ЕХО-кардиография. Леките форми могат да се лекуват и в къщи, а при умерено и тежките форми се налага болнично лечение.

Миокардитите са възпалителни заболявания на сърдечния мускул – миокарда,  и биват инфекциозни (вируси, бактерии, паразити) или неинфекциозни (интоксикация, автоимунна активация, алергия).

Протичането е от леко до изключително тежко с прояви на остра сърдечна недостатъчност. Засяга основно млади хора, в трудоспособна възраст. Промените се определят  от директния цитотоксичен ефект на причинителя  и предизвикания от него вторичен имунен отговор. Клиничните симптоми са гръдна болка , фебрилитет, изпотяване, задух, чувство за отпадналост, умората, задух, сърцебиене.

Диагноза поставяме след анамнеза, физикален преглед с ЕКГ и ЕХО-кардиография.Могат да се наложат и по високоспециализиране изследвания като ЯМР, Indium-antimyosin стинтиграфия, ендомиокардна биопсия. Лечението  се определя от клиничната картина и причинителя.

За вирусните миокарди се отнася правилото, че 1/3 от случаите се възстановяват, 1/3 остават с различна степен  на дисфункция и 1/3 имат тежки усложнения и се нуждавят от интензивни грижи.

За ковид19-инфекцията  много се изговори в последните години и не ми се иска и аз да досаждам на хората. Всеки може да провери данните, а те са над 1 милион заразени и над 35000 починали в България. Вирусът на COVID-19 проявява тропизъм към клетките на сърдечно съдовата система, дихателна и отделителна системи. По тази причинна и усложенията са най-вече от тези системи. Предполага се и втори начин за навлизане на вируса в тялото ни.

За разлика от грипа тук обаче сърдечно-съдовите усложения са доста повече:

  • ритъмни нарушения на сърдечната дейност – при 15 до 20 % от пациентите;
  • венозни тромбози – при до 30 % от пациентите;
  • неголеми перикардни изливи – при около 20 % от пациентите;
  • артериални тромбози – при 3 % от пациентите;
  • миокардно засягане, открито само с лабораторни методи (hsTnI, CRK, CRK-MB) – при до 1/3 от пациентите;

Самата ковид пневмония има доста разлики от пневмониите, които познаваме. Това, което е характерно за този вирус, свързано с промените в белия дроб е, че той засяга в по-голяма степен кръвоносната система в белия дроб. Вирусът засяга цялата тъкан на белия дроб, предизвиква възпаление в кръвоносните съдове, т.нар. васкулит.

Когато кръвоносните съдове се възпалят, кръвта, която протича през тях, започва да се съсирва, защото съсирването е вид защитен механизъм, който не позволява на места, които са възпалени, да има кръвоток през тях, понеже там явно има проблем.

В началото се мислеше, че вирусът предизвиква тежки пневмонии и се лекуваше, както се лекуваха другите пневмонии. А всъщност той в по-голяма степен е васкулит, отколкото пневмония. Клиничната картина с различните варианти се промени и е сходна с тази при грипа. Лечението претърпя промяна и при умерено тежките и тежките случаи се използват антикоагулантни медикаметни в лечебни дози. Антибиотиците и кортикостероидите в първите дни не само не дават добри резултати, а могат да усложнят протичането на заболяването“, разяснява д-р Господинов.

Хората трябва да разберат, че и най-баналната инфекция и инфекциозен процес може да доведе до изява или да усложни хроничните сърдечно-съдовите заболявания. Затова при изява на болка в гърдите, задух, намален физически капацитет, отоци, трябва да се обърнат към лекар, желателно към кардиолог.

„Колкото по-рано се стартира лечението на усложненията, толкова е по-добър резултатът за пациента. Времената, в които живеем наред с Ковид обстановката, доведе до увеличане на тревожноста сред населението и влошаване на емоционално-прихичното здраве на хората. Както добре знаем здравето отдавно не е просто липса на болест, а състояние на пълно физическо, психическо и социално  благополучие  и способността на човека да води продуктивен в социално и икономическо отношение живот. Стресът сам по себе си е рисков фактор за появата на сърдечно-съдовите заболявания. За това винаги съветвам пациентите да бъдат спокойни. Да правят нещата, които зависят от тях и от тяхната житейска философия, но да се следят и да не чакат състоянието им да се влоши“, апелира кардиологът.

Час за преглед при д-р Диян Господинов, като и при останалите кардиолозите – д-р Марин Момов, д-р Ваня Господинова, д-р Венцислав Григоров, д-р Иван Стайков и д-р Росица Великова, можете да си запишете на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06 или на място в медицинския център на бул. Транспортна 33.


В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 0
България Всички новини
10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие След приза "Студент на годината 2022" отличничката спечели и първо място за „Ландшафтен архитект на годината 2023“ Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Със спечелената с голяма мъка точка от мача в Бургас футболистите на „Черноморец“ не успяха да дръпат в битката със Спортист, а им предстои дерби в Своге
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори