×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има ли наистина кой да наследи Путин


Има ли наистина кой да наследи Путин
Според сегашната Конституция, Путин, който вече е на 70 години, може да управлява Русия поне до 2036 година
17 Март 2022, Четвъртък, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

За преврат и покушение по-скоро трудно може да се мисли, но за смяна...

Руският президент Владимир Путин със сигурност е под напрежение, защото войната в Украйна не изглежда да върви по план. Правителството в Киев не падна за няколко дни, а руската армия губи непрекъснато хора и техника заради некадърно изпълнение на тактически задачи и погрешни първоначални схващания, че ще бъде посрещната като освободител в нещо, което едва ли са очаквали да продължи повече от седмица.

Неслучайно се появиха и новините от края на миналата седмица, че ръководителят на отдела за външно разузнаване на Федералната служба за сигурност (наследникът на КГБ) Сергей Беседа и неговият заместник Анатолий Болюх са били задържани под домашен арест. Въпросните двама са с важна роля при планирането на войната, тъй като са пряко отговорни за шпионажа на Украйна и всяка една информация, идваща от там.

Съдбата им не е известна, като по всяка вероятност ще бъдат наказани заради некадърността си или пък прекомерното им желание да се подмажат на лидера, предоставяйки му информацията за състоянието на украинската армия и изобщо настроенията там спрямо Русия, която той е искал да чуе, а не тази, която е била реалистична.

Защото в Кремъл системата работи именно така, а благоразположението представлява основната валута, която има стойност в модела на руския президент. Модел, роден из тайните имперски канцеларии в Царска Русия и по-късно на КГБ, където държавни постове, роли и функции в повечето случаи са просто формалност.

Важна е единствено лоялността и нищо друго.

Сега обаче именно този модел поставя Путин в трудното положение да представя като победа една най-малкото силно противоречива военна кампания, която от своя страна струва на Русия все по-растящо изолиране от глобалната икономическа и финансова система и влизане в джоба на Китай.

На целия този фон из социални медии и различни канали от цял свят немалко хора смятат, че Русия има нужда от радикална смяна на управлението. Даже се стигна до там, че от Facebook и Instagram да наложат забрана за всякакви коментари на потребители, призоваващи за убийство на Путин.

Да, става въпрос за чесане на езици в интернет, но все пак имайки предвид цялата ситуация в момента, това е и един повод да се замислим дали наистина няма някаква опасност за управлението на руския президент и има ли евентуално живот след него?

За преврат и покушение по-скоро трудно може да се мисли. Охраната на Путин при всички положения е една от най-сигурните в света, а Москва сама по себе си се пази от две елитни дивизии, поставени под зоркото око на контраразузнаването, плюс елитни части на Росгвардията - ръководена от Виктор Золотов, бивш бодигард на Путин и краен лоялист.

Това означава, че всеки потенциално успешен преврат трябва да включва едно почти безпрецедентно сътрудничество на служби за сигурност и армия, и много кръв по улиците на столицата.

Тук следва въпросът с предаването на властта.

Системата на Путин е толкова авторитарна и персонализирана, че обичайните механизми за наследяване на властта няма как да се приложат. Тази година руският президент ще навърши 70 г., а при условие, че здравето му е добро, сегашната конституция ще му позволи да управлява поне до 2036 г.

Сам той трудно би се отказал от това да управлява. От една страна, президентът иска да остави своята следа в руската история и да бъде запомнен като величествена фигура - част от неговото огромно его, надскачащо сериозно скромните му физически пропорции.

Проблемът е, че това наследство вече бива засенчено от едно голямо външнополитическо черно петно в лицето на Украйна, което заличава всичките успехи на Путин досега, както и начина, по който върна Русия на световната сцена след краха от 90-те.

От друга страна, поне за момента, няма ясно изразена фигура, която да бъде фаворит за негов заместник.

Според Конституцията вторият човек след Путин е премиерът, който трябва да постъпи като временен президент в случай на криза. От 2020 г. постът на министър-председател се заема от 56-годишния Михаил Мишустин, твърдолинеен технократ, който обаче твърде отскоро е по високите етажи на властта.

Премиерът Михаил Мишустин се води втората най-влиятелна фигура в руската политика

Доскоро се смяташе, че потенциален наследник би могъл да е Дмитрий Медведев, но той по-скоро може да се каже, че отпадна от листа с фаворитите на Путин, след като от премиер трябваше да заеме значително по-маргиналната позиция на заместник-председател на Съвета за сигурност.

Все пак трябва да се вземе предвид, че Медведев вече е бил веднъж президент и в същото време си остава част от най-близкото обкръжение на Путин. Макар и да е известен с това, че просто топлеше президентското кресло в периода 2008 - 2012 г.

Други хора, около които винаги е имало слухове, че могат да заместят настоящия президент, са министърът на отбраната Сергей Шойгу, кметът на Москва Сергей Собянин и даже някой от така наречените "силовики" - водещи политици, издигнали се покрай Путин от службите за сигурност.

Почти всички от тях обаче са около или след средата на 60-те си години, което не ги прави особено подходящи наследници в дългосрочен план.

В този смисъл следващият лидер на Русия по-скоро трябва да се търси из средите на по-младото клептократско поколение от не толкова известни политици, военни, бизнесмени, шпиони или дипломати, което е родено след 60-те и 70-те години на миналия век.

Кой ще е няма яснота, но едно нещо е ясно със сигурност - този човек ще трябва да притежава наистина сериозни способности да менажира самата система, изградена от Путин.

Като един своеобразен феодален модел на върха стои лидерът, а под него са поставени неговите васали, чието благополучие зависи от благоразположението му.

Затова и неговата силна фигура се явява единственият посредник в борбата за власт и влияние между различните фракции и лобита на политици, военни, бизнесмени и всички останали. Без нея просто не остават други механизми, които да разрешават конфликтите между руските елити.

Източник: Webcafe.bg




Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
17
Коментара по темата
17.
За Русия не се притеснявайте
18.03.2022 00:01:50
1
4
Путин със сигурност си има заместници, ама Бойко спа навремето и на никой не вярваше. Ако го вкарат при бай Ставри, няма да има кой да поеме Герб
16.
!!!
17.03.2022 22:06:48
5
6
Защото пазят цивилните граждани зад които се крият украинските блядове!!!
15.
пецата
17.03.2022 21:57:28
2
3
vsi4ki gledat amerika kato nqkakav standart za vsi4ko, razlikata mejdu amerika i rusiq e 4e amerika se upravlqva SAMO i edinstveno ot korporaciite i mvf a rusiq osnovno e militaristka darjava i po ste4enie na obstoqtelstvata v istori4eski plan e totalitarna , vinagi e bila takava i takava 6te ostane :car, vladetel, imperator, prezident i t.n.
14.
РОССИЯ! РОССИЯ! РОССИЯ!
17.03.2022 21:55:23
13
9
Правителствените курви предоставяли оръжие на Украйна да гният в ареста до смърт!

България и Русия ----БРАТСКИ СЪЮЗ ЗАВИНАГИ !!!
13.
Путин е спасителя на вселената
17.03.2022 21:51:57
14
8
Младежкия дом в Мариопул е взривен по нареждане на Зеленски!

ТЕЛЕВИЗИИИ като Bulgariq one Air ,BNT,BTV NOVA са американски и НАТОВСКИ телевизии.

Вперед РОССИЯ Българите са с ВАС!
12.
Т 34
17.03.2022 21:44:49
5
6
За Родину,за Сталина!
11.
Пт0йцгйцгй9гй9гй9гйцгйцгййгайэ
17.03.2022 21:03:27
8
5
ПРЕДПОЛАГАМ РУСНАЦИТЕ ЩЕ ИЗБЕРАТ .....КАДИРОВ.....СТРОГ НО СПРАВИДЛИВ.........ВСИЧКИ СОРОСОИДИ ....ХОМО...ЛЕСБО БЛОГЕРИ.....ПРЕДАТЕЛИ....5 КОЛОНА ....АМЕРИКАНОФИЛИ..... ОТ РОДЪ НА МОНПАС ОТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ КЛУБОВЕ ...ЩЕ БЪДЪТ УЧИТИВО ПОМОЛЕНИ САМИ ДА СИ СЛОЖАТ ВЪЖЕТО ЗА ДА НЕ ПРЕДПРИЕМА ПО СТРОГИ МЕРКИ....КАДИРОВ......ПОСЛЕ С ГРУЗ 200 ...ЛИЧА ПРАТКА ДО БЕЛИЯ ДОМ С ЛИЧЕН ПОЛУЧАТЕЛ СКЕЛЕТА ОТ ГАРДЕРОБА ...БАЙ ДЪН. ХА ХА ХА
10.
do 7
17.03.2022 20:53:26
4
3
хахаха,разсмя ме.поздравления за иронията
9.
Др Иванов до 1
17.03.2022 20:53:20
6
5
Тебе ще те назначим за говедар ....и без това си абсолютен професионалист в тази област..../лизач на краварски ,осрани задници/
8.
До 7
17.03.2022 20:50:16
6
16
Ти със сигурност си всичко друго но не и мислещ! Като си сложиш псевдоним "мислещ" да не си мислиш, че хората като ти четат коментарите и си викат: ей тоя е мислещ, това мнение ще е меродавно?! Аз съм мислещ и днеска заредих гориво на 3лв и се замислих...не знам ти какво мислиш!
Незнам и кво мислиш за тва, че нашата държава (аз и ти, ако изобщо работиш) трябва да плащаме по 40лв. На украинците (което не е чак такъв проблем при други обстоятелства) и в същото време Украйна да плаща за наемници по 5-10 хиляди долара?!?! Или аз съм тъп или ти си мислещ?
Това ми е максимално краткото.
Но пък имащ свобода да си пишеш каквото искаш и където искаш!
7.
мислещ
17.03.2022 20:41:28
17
14
Бедните руснаци, живи да ги ожалиш с ръководител като Путин!
Могат само да ни завиждат на нашите мъдри и честни политици като Бойко Тиквата и Киро Тъпото!
А пък на американците могат да им дишат прахта с водач като дядо Байдън, който не помни името на сина си!
Ох, много ми е мъчно за руснаците!
6.
хахахаха
17.03.2022 20:36:24
7
12
ХАХАХАХ Путин ще води Русия още минимум 5-15 години !
5.
1111
17.03.2022 20:31:16
10
5
Фатмак Радев и неговата първа мадама Това е перфектния човек мрази България обича Русия
4.
Xaxa
17.03.2022 20:29:09
0
12
АПИ: Не се събира винетка или тол за превозните средства с украинска регистрация
3.
Бай ганьо
17.03.2022 20:28:49
8
21
Как си го нахакахме с американците....
2.
Предложение
17.03.2022 20:25:06
5
11
Ако нямат човек ние може да предложим Гагауз Коопеикин Условието е забрана за влизане в България за 50 години
1.
Др. Саян
17.03.2022 20:18:22
4
11
Издигам кандидатурата на др Иванов. Лоялен, възторжен, промит. И обича Русия повече от майка си!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори