×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Да отпразнуваш 100 години: Вижте историята на баба Кераца от Обзор


Да отпразнуваш 100 години: Вижте историята на баба Кераца от Обзор
Кметът Христо Янев зарадва столетницата с подаръци
Ключови думи: баба кераца, обзор, флагман
14 Март 2022, Понеделник, 16:56 ч.
Автор: Флагман.бг

Според баба Кераца три неща допринасят за дългия и достоен живот – добронамереност, сплотеност и трудолюбие

Днес ще ви срещнем с Кераца Радева Желева. Тя е родена преди 100 години и днес казва, че Господ я е забравил тук на Земята. Ние имаме друго обяснение - тя е тук сред нас, за да ни върне към изконните закони по тази земя. Земя Българска, на българите. Преди сто години законите и ценностите са били идентични на днешните. С единствената разлика, че преди сто години са се спазвали от хората. Общочовешките закони за доброто и злото. И ако първото - доброто, е било поощрявано и ценено, то дребнавите злобни постъпки са били осъждани от цялото общество.

Родена и израснала в село Еркеч, Бургаска област, което след 1934 г. е преименувано на с.Козичино, но всички местни го знаят със старото му име. Тя е най-малката от 14-те деца в семейството. В Еркеч, както тя го нарича, е прекарала детството и младостта си. Там се е сгодила и създала своето семейство. Там е и овдовяла. На 39 години остава сама с петима сина като най-голямото дете е на 14 години, а най-малкото е на 6, които отглежда достойно и с обич. Ето какво разказва за този период: “Ами изгледах ги, не затрих, не ги осакатих. Пет момчета… Не ги оставих… Жадни и гладни не са оставали. Слушаха ме. Отгледах ги с чиста майчина обич, научих ги на съвест и на труд. Кротки бяха, не се биеха. В цялото село  ми се чудиха как съм ги възпитала така, че ме слушаха и уважаваха. Пораснаха и Господ ги дари с хубави булки“. Днес баба Кераца се радва на 9 внука, 16 правнука  и едно праправнуче. На 46 години, по настояване и с благословията на вече порасналите си деца, се задомява отново - с дядо Жельо от Обзор, който има три дъщери и един син, също семейни. Живеят в разбирателство и взаимно уважение. Днес той не е сред живите, но тя с топлина и уважение говори за него. Баба Кераца има нещастието да надживее две от двете си деца – Ради и Драган.

Каква е тайната на дълголетието? Всеки път си задаваме този въпрос, щом животът ни срещне с дългожител. Според баба Кераца три неща допринасят за дългия и достоен живот – добронамереност, сплотеност и трудолюбие. Ето какво разказва тя: “Да нямаш задни, лоши мисли. Туй е най-важното. С комшии кавга нямах. Бяхме задружни. По празници и делници винаги заедно. Хубаво ни беше. Много хубави съселяни. Нямаше завист. Помагахме си много по време на войната (ВСВ – бел.ав.). Тези мъже, които не взеха на фронта, ги направиха биволари и овчари, за да помагат в селското стопанство. И помагаха, много помагаха. По-късно ни взеха да помагаме да жънем. Плащаха на всички. На мен като на най-малка казаха, че ще ми платят по-малко. Но, се застъпиха за мен големите и ми плащаха по равно с другите. Като взех парите от жътвата, накупих капелки за на кака ми децата - цветни кълбета за плетене на дантели.„

Баба Кераца е съвременник на трагичната историята, описана в народната песен „Янкин брат Янки думаше“, изпята от Соня Кънчева. На тази случка в  Еркеч е посветен  паметник, който се извисява в центъра на селото: издълбан кон, повлякъл в поводите си мома. Най-големият брат на баба Кераца, Костадин, е този, който успява да спре коня, но за съжаление твърде късно.

През 1995 г. здравето на Кераца рязко се влошава. Откарват я в болница във Варна, но я връщат от там, тъй като не си носила паспорта. Оттам близките я водят в Слънчев бряг, откъдето я насочват в Бургас. „Веке да умирам ме закараха. Ама там едно младо докторче се случи, хубаво момче, ми направи операция. Бях умряла…Даваха ми 4 години живот след тази операция. А то каква стана?... 27-та година карам. Слава на Бога чувам, виждам, сама се гледам. Е, помагат ми децата, снахите! С акъла съм добре. Стана сутрин, шетам си. Помня всичко от живота ми. Вечер като легна, прехвърлям спомени – много имам“ – казва баба Кераца с усмивка. До 99 годишна възраст плете дантелени покривки, декоративни възглавници и други ръкоделия. По между другото, като че ли палаво дете, споменава, че „днес е понацепила малко дърва“. И отново повтаря в разказа си: „Туй ме лекува мене – моите наследници.

Много ме слушаха... Господ ми дава сила и на децата ми, хубави булки си взеха“

Завършваме тази среща с ръкостискане. Изненадващо силно ръкостискане, когато крехката столетница ти стисне ръката и ти усещаш цялата мощ на достойно изживеният живот, сготвените ястия, отгледаните деца. В едно ръкостискане е събран един цял живот, осмислен с трите добрини: сплотеност, уважение и трудолюбие. Живот, който даваш за пример и вземаш за пример.

На рождения си ден тя бе поздравена от кмета на Обзор Христо Янев, който я зарадва с подаръци и торти.
 




В категории: Несебър


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
3
Коментара по темата
3.
До 1
20.03.2022 06:09:01
0
5
Как дишаш бе плазмодии, повечето хора да са като тази жена света щеше да е едно прекрасно място. Убеден съм, че и децата ти те ненавиждат.
А на тази баба желая здраве!
2.
До 1
15.03.2022 06:24:11
0
8
Който копае гроб другиму, сам пада в него.Внимавай какво си пожелаваш.
1.
Честит Рожден Ден!
14.03.2022 17:47:31
10
4
Ако си в добро здраве и дух, заслужава(ше) си да доживееш старини. Хем е с ума си, хем изглежда добре, хем може да се грижи за себе си. Но за да си в добър дух, трябва да не разбираш какво става около теб... Би било по-добре ако си беше отишла милата добра и трудолюбива женица преди 2 години, но за нея вече няма значение... Ще изкара някак си и останалите си дни без да разбира какво я заобикаля.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори