×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Внимание! Бой за яйца идва след олиото


Внимание! Бой за яйца идва след олиото
Основният продукт започна да поскъпва рязко в последните дни
14 Март 2022, Понеделник, 10:27 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Рафтове в търговски вериги с най-евтините продукти са празни

Най-важната информация за хората сега е коя ще бъде следващата хранителна стока след олиото, която рязко ще поскъпне. На опашки в хранителните магазини хора говорят, че това ще бъдат яйцата, заради предстоящия Великден, пише в днешния си брой вестник “Труд”.

Пред изданието, пенсионери коментираха, че българските яйца за Великден сигурно ще стигнат 50 ст. за брой. Но полските яйца винаги са по-евтини. Освен това някои вериги може да направят промоции. Затова пенсионерите отсега пресмятат кога е най-добре да се запасят с яйца, така че да не се развалят за Великден.

След олиото дойде ред и на яйцата - 36 ст. е бройката, да се готви майонезата

Очакването да продължи поскъпването на храните предизвика паника сред част от населението, основно хората с по-ниски доходи. Страховете от по-високи цени ги карат да се запасяват, като изкупуват най-евтините храни в магазините. В резултат част от рафтовете останаха празни. Притесненията им са основателни, защото спекуланти пробват пазара като вдигат цените и следят дали хората продължават да купуват стоката им.

Цените на едро на редица основни храни нараснаха съществено пред миналата седмица, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Най-много е поскъпнало олиото - с 18,5% само за седмица, като средната цена на бутилка от 1 литър на едро е 4,16 лв. В София обаче цените на едро на олиото са от 3,10 лв. до 5,80 лв. за литър. При цена на едно от 5,80 лв. олиото в магазина ще бъде поне 6,20 лв. В област Ямбол олиото на едро е с фиксирана цена от 5,70 лв. Това е минималната и максималната цена на едро в областта. В Русе олиото на едро струва от 3,40 лв. до 5,50 лв. В още няколко области олиото на едро стига до 5 лв. за литър. Това са Бургас, Хасково и Шумен.

Освен поскъпване на яйцата, хората очакват и покачване на цената на брашното, тъй като Украйна и Русия формират над 25% от износа на пшеница в света. Данните на ДКСБТ показват, че действително брашното поскъпва. Само за седмица брашното тип “500” е поскъпнало с 8,9% до 1,34 лв. за кг. В област Бургас на едро продават брашното на цени между 0,85 лв. и 2,40 лв., а в област Пловдив - от 1,85 лв. до 1,95 лв. за кг. Много високи са цените на брашното и в Силистра - от 1,58 лв. до 1,71 лв. за кг. В София брашното на едро струва между 1,20 лв. и 1,61 лв. за кг.

Киселото мляко от 3 и над 3 на сто масленост в кофички от 400 г. за седмица е поскъпнало с 6,5% до средна цена на едро от 1,14 лв., показват данни на ДКСБТ. Прясното мляко на едро е поскъпнало с 5,1% до 2,08 лв. за литър. А цените на пилешките бутчета са нараснали с 4,9% до 4,06 лв. за кг. на едро.

Средната цена на сиренето от 8,70 лв. за кг. не е променена през миналата седмица. Но цената на сиренето на различните борси е в много широки граници. Например в София цените са от 5,50 лв. до 10,10 лв. за кг. на едро.

Червените чушки поскъпнаха с 36%

Вносните червени чушки поскъпнаха с над 36% само за месец, показват данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Цената им на едро е нараснала с 90 ст. до 3,37 лв. за кг. Много голямо е поскъпването и на доматите - с близо 15 на сто за месец, като по борси и тържища ги продават средно за 3,12 лв./кг. Вносните домати са малко по-евтини, а и повишението на цените им е по-малко. За месец вносните домати на едро са поскъпнали с 8,7% до 2,88 лв. за кг.

Основната причина за поскъпването на оранжерийните домати е повишаването на цената на тока. Първо бяха повишени цените на краставиците, като в магазините имаше краставици и по 7 лв. за кг. Хората обаче се въздържаха от покупките на толкова скъпи краставици. В резултат цените на оранжерийните краставици се понижиха през последния месец. На едро цената им падна с над 12% до 4,2 лв. за кг. Въпреки това обаче, оранжерийните краставици остават значително по-скъпи както от оранжерийните домати, така и от вносните краставици.

Цените на борсите по света нарастват

Цената на пшеницата на борсата във Франция нарасна през миналата седмица с 3,25 евро до 365 евро/тон. Котировките за руска пшеница с доставка през март се вдигнаха с 32 долара до 427 долара/тон.
На Софийска стокова борса котировките на пшеницата през миналата седмица бяха повлияни от информацията, че държавата ще купува сериозни количества и засега, въпреки наличието на зърно, продавачите изчакват и се въздържаха от сключването на сделки. Хлебна пшеница се търси на цена от 440 лв./тон, фуражна пшеница - на 420 лв./тон, обявите за царевица са с цена от 420 лв. до 450 лв. за тон, а цената “купува” на маслодаен слънчоглед е 1400 лв./тон.

Царевицата в САЩ поскъпна миналата седмица с 16 долара до 367 долара/тон. Ечемикът във Франция, с доставка през март, поскъпна с 33 евро до 387 евро/тон. Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам се продава за 1700 долара/тон. Офертите за рафинирана захар се повишиха с 5,30 долара до 527,50 долара/тон на борсата в Лондон.


В категории: Бизнес


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
24
Коментара по темата
24.
Оставете яйцата
14.03.2022 15:03:58
0
5
По-големият проблем е, че "Никомахова етика" на Аристотел не е издавана от 1993г. Цената в антикварните книжарници е стигнала 90 лева. Скоро очаквам бунтове от хора лишени от духовна храна. Само привържениците на Възраждане ще запазят спокойствие. Те нямат нужда да четат, защото техният лидер е твърде мъдър.
23.
Причина?
14.03.2022 14:21:57
0
7
И кокошките ли заминаха на фронта?
22.
Голямата Картинка
14.03.2022 13:13:12
0
10
"Дядо Влайчо съзира промяна и в поведението на хората като цяло: "Поради помрачаването и голямото зло духовете на човешките същества ще бъдат крайно нервни и психично болни, но страданията, мъчнотиите и страховете ще пораснат до степен на голям хаос. Общо хората ще бъдат много нетърпеливи, ще бъдат сръдливи, ще обичат яденето, спокойствието, но те ще им липсват, после брат с брата ще се съди, ще се появят много кражби и други беди. Светъл ще бъде Божият път, будните души ще почувстват това, а останалите ще потъмнеят още повече. По цялата земя и континенти ще има голяма проява на духовете във всяко отношение."
21.
When the ☀️ goes down
14.03.2022 13:10:03
1
8
Ако културният човек живее навътре, в „душата“ си, то обратно – човекът на цивилизацията е обърнат навън, той е поместен в пространството сред тела и факти. Единият усеща живота си като съдба, другият го разбира като поредица от причина и следствие. Съдбата на културите – аналогична на съдбата на биологичните организми – е да изминават хилядолетен цикъл с едни и същи етапи на развитие: раждане, съзряване, зрелост, старост и смърт. Тези фази Шпенглер метафорично назовава пролет, лято, есен, зима.
20.
Freedom
14.03.2022 13:06:20
0
9
Only one thing has been successful and that is becoming more conscious, accepting that it is your responsibility; if you are in misery, then looking at it and finding out how you have chosen it and why you have chosen it. And seeing that it is your choice is enough.
19.
War and Peace
14.03.2022 13:01:50
3
11
Една от водещите фигури е Александър Дугин. Според него отговорността за войните по света носи т.нар. глобален елит: „Те съсипват държави", твърди той. Дугин отхвърля понятието на Запада за демокрация, а руската представа за човека дефинира така: „За нас, руснаците, да бъдеш човек е равнозначно на това да бъдеш част от цялото. За нас човекът не е нещо отчуждено".
18.
Global Psychotic Meltdown
14.03.2022 12:59:56
0
13
"Българинът се чувства прецакан, озлобен и гневен", заяви експертът. Заради ковид над 60 процента от сънародниците ни са на ръба на психичното оцеляване. "
"Според психолога най-сериозният проблем пред държавата изобщо това е демографската криза. Той посочи, че сме застаряваща нация и скоро съотношението между работещи и тези, които са в пенсионна възраст, ще бъде такова, че пенсионната ни система няма да може да издържи.
Хората в ежедневието си не виждат този огромен демографски проблем, защото пред тях има други - цената на електроенергията, покачващите се цени на стоките от първа необходимост.
Бедните работещи са голям социален проблем на България.
17.
Ordo ab Chao
14.03.2022 12:57:16
0
9
Кибер атаките, които саботират правителствените компютърни системи, могат да се използват за подкрепа на усилията за конвенционална война. Такива атаки могат да блокират официалните правителствени комуникации, да заразят цифровите системи, да позволят кражба на жизненоважни разузнавателни данни и да застрашат националната сигурност. Тази таксономия включва пет широки теми: физическа или цифрова вреда; икономическа вреда; психологическа вреда; увреждане на репутацията; и социални и обществени вреди. Във всяка от тези теми представяме няколко кибер-вреди, които могат да бъдат резултат от кибератаки. За да постигнат целите си, програмите за кибервойна са насочени към широк спектър от цели, които могат да навредят на националните интереси. Тези заплахи варират от пропаганда до шпионаж и сериозни смущения с обширни нарушения на инфраструктурата и загуба на живот на гражданите на атакуваната нация. Кибер атаките могат да причинят прекъсване на електричеството, повреда на военно оборудване и нарушаване на тайните на националната сигурност. Те могат да доведат до кражба на ценни, чувствителни данни като медицински досиета. Те могат да нарушат телефонните и компютърните мрежи или да парализират системите, правейки данните недостъпни.
16.
Cyberpandemic - Plan C
14.03.2022 12:56:15
0
9
Военни и кибер-експерти се опасяват, че конфликтът между Западната цивилизация и Руската федерация може да доведе до избухване на „киберармагедон” със сериозни последици за цивилното население на Европа и Русия, както и за целия свят.
15.
Her Schwab The Great Reset
14.03.2022 12:54:16
0
8
Психологическата война, наричана също психологически операции, пропаганда и др., са психологически операции на влияние върху войските и населението на врага по време на война, с цел да ги деморализира и да спре съпротивата им. Те целят да повлияят ценностната система, вярванията, емоциите, мотивите, мисленето и поведението. Този тип война не е ограничена само до войниците, а може да е прицелена и в правителства, организации и цивилни групи от хора.
Психологическата война може да бъде използвана в мирно време като форма на непряка агресия срещу дадена държава. Пропагандата може да повлияе на общественото мнение в държавата мишена, така че да се намали обществената подкрепа към текущия ѝ режим. Към този тип агресия има малко възможности за отбрана, тъй като няма международен съд, който да предоставя защита срещу психологическа агресия.
14.
До Бай Тодор
14.03.2022 12:19:37
4
5
ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ПРОМЯНАТА! А за пръста явно ти харесва щом го препоръчваш. Не вярвах, че има толкова много мазохисти в България.
13.
Давай народеееее....
14.03.2022 11:32:44
0
25
КОпувай,кОпувай и се презапасявай с яйца!След седмици ще има бой с вмирисани яйца,щото снега свърши.А лятото ще има мазни борби,щото олиото ще е гренясало!
12.
Хахахахаха
14.03.2022 11:13:17
4
15
А така, бийте се, мизерници. За яйца, тоалетна хартия, олио трябва да кеч мания. Най-настоятелния мизерник ще вземе пояса след като натръшка останалите прости, бедни боклуци.
11.
Бай Тодор
14.03.2022 11:00:31
11
22
Освен провокациите на герберите, провокациите идват и от гербераските журналисти.Надупените на Разбойко медии, с провокации за цените на стоките, започват да изпълняват неговата директива за предсрочни избори.Само, че този път прогнозата ще им скрои лоша шега и новече от 8% герберите няма да получат при едни нови избори.Така, че Толупа ще си остане с пръст в г-за.
10.
33
14.03.2022 11:00:04
3
19
Така е , К19 отмина , обаче паниката продължава ИЗРОДИ !!!
9.
*********
14.03.2022 10:40:55
0
18
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
8.
*********
14.03.2022 10:39:54
0
18
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
На баба ви трътката
14.03.2022 10:32:42
1
42
Да не изядете вие шамарите само, заради насаждане на паника? Яйца има в изобилие, да не говорим, че ако правителството реши може да залее страната с яйца от Полша. Не създавайте паника, защото може да ви подведат под отговорност за това?
6.
Медиите сте виновни
14.03.2022 10:11:56
1
59
Когато пишете, че изчезва оризът - народът се юрка да купува, пишете за яйцата - хайде и там!
НЕ СЪЗДАВАЙТЕ МАСОВА ПСИХОЗА, ГОСПОДА ЖУРНАЛИСТИ!
5.
не мисля така
14.03.2022 10:11:15
5
29
Вие се бийте за яйца, аз имам кокошки.
4.
Абе да ги съдят тези медии бе
14.03.2022 10:10:28
2
53
Това е абсолютна психопатия, как не ви е срам да всявате такава паника
3.
БОЙ ИСКАМ МЕЛЕТА ЯКО
14.03.2022 10:10:25
20
10
ЗАПАСЯВАЙ СЕ НАРОДЕ, ЩАНДОВЕТЕ ЩЕ СА ПРАЗНИ ДО 2 СЕДМИЦИ, КОЙТО ОЦЕЛЯЛ ОЦЕЛЯЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2.
Трол
14.03.2022 10:07:49
1
61
Абе, май проверките трябва да се пренасочат към медиите, как мислите?
1.
Гого
14.03.2022 10:03:39
1
60
Флагман вие заслужавате бой! С колкл яйца ще се запасите а? С продукт с трайност 2 седмици?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден 
Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори