×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гордост: Българин стана първият победител в най-дългия ултрамаратон в Испания


Гордост: Българин стана първият победител в най-дългия ултрамаратон в Испания
Българският отбор, Пирин Галов (по средата) финишира след 49 часа и 45 минути
12 Март 2022, Събота, 16:21 ч.
Автор: Флагман.бг

Трасето е дълго 328 км с 8700 м денивелация

Пирин Галов победи в планинския ултрамаратон в Тарагона, Испания. Трасето е дълго 320 км (реално - 328) и включва 8700 м изкачване.

“Доста съм разбит. Ултрамаратонът беше по-различен от това, в което съм участвал до момента. Голямо разстояние - 330 км, но с малка денивелация и предполагах, че ще ми е по-лесно, а то се оказа, че доста бързина трябва да има, много повече се тичаше, a и съчетанието с асфалт и бетон - тук между селата уличките са бетонни, редуваха се село, градче, някаква планина... Краката ми станаха на салата, ще има дълъг период на възстановяване” - разказа пред БНР Пирин след финала.

Стартът беше на 9 март, в 12 часа местно време, а на него застанаха 67 ултрабегачи, сред които някои от най-силните в света.

“Разбрах, че Лука Папи (Luca Papi) ще се запише, а пък аз търсех възможност да убедя себе си дали съм достатъчно трениран, за да се опитам да се закачам с един от най-сериозните ултрабегачи на супер дълги разстояния (Лука Папи завърши четвърти, с време 54 часа, 26 минути и 30 секунди - бел.ред.). Успях да излъжа и Павката, Павлин Райчев, да дойде с мен, един много добър приятел, който от дълги години живее в Испания, ни помагаше - Юлиян Найденов, той организира прекрасната ни подкрепа по трасето. Това беше нашият скромен отбор”.

Два месеца по-рано, в първите дни на януари, Пирин участва в друг ултрамаратон - La Corsa della Bora (184 км, с 9000 м денивелация) в Италия, където зае 5-о място. След това е искал да бяга и в по-голяма ултра.

За състезанието в Тарагона не е имал някаква тактика.

“Последния месец се чувствах много добре и имах самочувствието, че мога да тичам бързо и дълго време, затова още в самото начало подходихме с доста добро темпо, като се движихме след първата петица - състезателите с най-голям опит и самочувствие. Дебнехме ги какво ще направят, а от там насетне те започнаха един по един да отпадат - по една или друга причина. И аз се възползвах, като на 100-тния километър атакувах последните двама, настигнах ги. Единият не издържа на атаката и остана назад, а с другото момче около 200 км беше голяма закачка и играчка, непрекъснато се гонехме и беше много интересно”.

Пирин финишира след 49 часа и 45 минути. Той не споменава за атмосферните условия, които явно не са го впечатлили, но испанският сайт carreraspormontana.com отбелязва:

“От самото начало времето не улесняваше бегачите и мократа и студена нощ доведе до първите отпаднали. Пирин, Iván Galván и Eugeni Rosello веднага спечелиха преднина, а българинът се възползва от кратката си почивка в пункта на 130 км, за да поведе”. 

Това е първото състезание от този вид в Испания - 200 мили. Затова интересът от страна на местните бегачи, особено в Тарагона, които са на високо ниво, е бил голям.

“Оказа се даже, че Килиан Жорнет е следил състезанието и когато бях по трасето, в един чат ме нахъсваше. Беше интересно и това, че нямаш никаква храна по трасето, освен 2 пункта - на 130 и на 240 км. В останалото време трябва сам да си осигуриш запасите от вода и провизии, т.е. трябва да имаш много добра логистика, за да успееш да оцелееш по това трасе. И това направиха Юли и Павката (след като той се контузи и спря)”.

Най-голямата трудност за Пирин Галов се оказала много твърдата настилка в по-голямата част от трасето.

“Много асфалт, много бетон, много камък. И въпреки, че съм с едни от най-добрите маратонки за трейл бягания, краката ми са в много тежко състояние. Иначе, с храната се справих прекрасно - помагаха ми приятелите, аз също внимавах. В това отношение нямаше някакви тежки моменти, като невъзможност да приемам храна, или да изпадам в някакви кризи.

Голямата полза за мен, пък и за другите български ултрамаратонци е, че си сверихме часовника и вече може да имаме едно добро самочувствие. Стартираха хора, които имаха призови позиции в състезания като Tor de Geants (330 км, 24 000 м денивелация, в Италия), Tor de Glaciers (450 км, 32 000 м денивелация, Италия), Euforia (230 км, 12 400 м денивелация) в Андора, имаше двама победители от Transgrancanaria, победител от Tor de Glaciers, втори и трети в тези състезания - много --високо ниво! Успяхме да покажем, че и ние не сме за изхвърляне”.


В категории: Спорт


2
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
2
Коментара по темата
2.
Хан Курбан
12.03.2022 20:21:27
0
6
Браво! Африканските професионалисти, дето обират всички награди из Европа сигурно са си изяли чехлите от яд!
ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
1.
Trendo
12.03.2022 19:33:19
0
7
Поздравления! Дано все по-често имаме такива успехи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори