×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Задава се нов ценови шок през следващите месеци


11 Март 2022, Петък, 13:19 ч.
Автор: Флагман.бг

Това прогнозират синдикатите

КНСБ и КТ "Подкрепа" прогнозират нов ценови шок през следващите месеци, ще поскъпват не само бързооборотни стоки, каквито са храните, но и нехранителни, които са част от нашето ежедневие. За домакинските бюджети най-силно отражение ще има повишението на цените на хляба, чието производство е 100 процента зависимо от газа. 

Синдикатите очакват продължаване и дори засилване на инфлационния натиск върху домакинствата, като в края на годината инфлацията ще бъде в двуцифрени размери. 
БТА потърси коментари от експертите на Института за социални и синдикални изследвания /ИССИ/ към КНСБ и от икономическия съветник на КТ "Подкрепа"  Ваня Григорова за отражението на войната в Украйна и поскъпването на цените на енергоизточниците върху домакинските бюджети. 

От края на миналата година домакинствата понасят сериозен инфлационен натиск, продиктуван основно от повишената цена на електричеството за фирмите. Последици от войната в Украйна ще доведат до нов ценови шок, прогнозират експертите от ИССИ на КНСБ. Те анализират, че вече сме свидетели на повишилите се цени на енергията, природния газ и петрола,  а наред с това, нарастват цените на международните борси на зърнените култури, на основни суровини, като стомана, алуминий, което неминуемо ще се предаде по веригата на доставките и производството.

Годишният ръст при хранителните стоки е с 11 процента, хлябът е поскъпнал със 17 процента, а олиото с 28 процента.

Предизвикателство се превръща и отоплението и поддръжката на жилището: на годишна база през януари 2022 г. има ръст в цените на електроенергията с 4 процента, на газообразните горива с близо 44 на сто, на твърдите горива с 28 процента, на топлоенергията с 19 на сто, като дори и материалите за текущ ремонт и поддържане на жилище бележат скок от 13 на сто, отчитат от ИССИ на КНСБ.

Те посочват, че след отпадането на мораториума върху цените на тока, парното и водата в края на месеца се очаква ново повишаване на цените, въпреки че от КЕВР успокояват, че няма да има шоково поскъпване на тока от 1 април. Важно за всички битови потребители да бъдат въведени подходящи механизми за компенсация на сметките или удължаване на практиката приложена за потребителите на природен газ, смятат експертите. 

При масовите горива не просто има поскъпване, а се появиха и опити за спекула и създаване на напрежение сред населението, констатират експертите. Бензин A 95 бележи през март годишен ръст от 42 на сто , а дизелът с 45 процента (данни към 10 март от Fuelo). Прогнозите при бензина са за достигане на стойности от 3 и над 3 лв. през следващите месеци. Подобен ръст не просто ще удари домакинствата и тяхното лично потребление, но ще засегне косвено и цените на всички стоки на пазара, поради оскъпяването на тяхната логистика, смятат от ИССИ. 

Последствията от поскъпването на природния газ за България, като една от най-зависимите от руски газ и петрол държави в Европа, ще бъдат тежки, прогнозират експертите. Природният газ формира около 70 процента от производствените разходи и всяко ново поскъпване се отразява върху крайната потребителска цена. 

Природният газ е основен ценообразуващ фактор в хлебопроизводство, зеленчукопроизводство, черната и цветната металургия, азотно-торовата и химическата промишленост, циментопроизводството,  стъклопроизводството, припомнят от ИССИ към КНСБ. 

Според изследователите в тези сектори се очакват най-големите ефекти от ръста в цената. Оттук може да се заключи, че поскъпването на природния газ ще има ефект не само върху бързооборотните стоки, каквито са храните, но и при редица нехранителни стоки, които са част от нашето ежедневие, прогнозират те. За домакинските бюджети най-силно отражение ще има повишението на цените хляба, чието производство е 100 процента  зависимо от газа, смятат от ИССИ към КНСБ.  

Възможно е 40 процента от българските домакинства да бъдат силно засегнати от шока в цените 

Най-засегнатите домакинства, разбира се, ще бъдат тези, които са под прага на бедност и са в риск от социално изключване, анализират експертите на КНСБ.  Домакинства, които попадат в групата на бедните, също са сред най-уязвимите от поскъпването на цените и високата инфлация. През 2020 г. близо 24 процента от населението на страната беше под линията на бедност (от 451 лв.) и при липса на социални трансфери този размер може да прескочи 40 на сто, прогнозират от КНСБ.

Те припомнят, че бедността в България остава висока, особено сред етническите малцинства, възрастните хора и децата, както и в селските райони. Паричните помощи за защита на най- уязвимите групи от сътресения в доходите са ниски и ограничени. Предизвикателствата пред тях ще стават още по-големи на фона на всички прогнози за нов шок в цените на продукти от първа необходимост, горивата и природния газ, породен от войната в Украйна, смятат изследователите.

Мерки в подкрепа на най-уязвимите са още по необходими в този момент, смятат от КНСБ.  Експертите прогнозират, че шокови поскъпвания ще тласнат домакинствата към енергийна бедност. "Ниската покупателна способност на доходите на българските домакинства поставя въпроса за несъразмерните цени на енергията. По данните на Евростат, над два милиона български граждани не могат да поддържа дома си достатъчно топъл", допълват изследователите. 

Според КНСБ в тази кризисна ситуация трябва в спешен порядък да се предприемат мерки, насочени към българските домакинства. Необходимо е рязко разширяване на обхвата на целевото енергийно подпомагане, както и да се коригира месечната стойност на помощта до края на отоплителния сезон. 

Необходимо е създаване на допълнителни програми за социални обезщетения и заетост в защита на хората, които не са обхванати от мрежата за социално подпомагане. Както и задълбочаване на подкрепата на ликвидността за дружествата и домакинствата чрез финансовия сектор, ако това е оправдано, смятат от КНСБ. 

КНСБ иска минималната заплата да стане 764 лева през втората половина на 2022 г. 

С оглед ограничаване на бедността и запазване на доходите на домакинствата, КНСБ настоява нарастване  на минималната работна заплата до 764 лв. през втората половина на 2022 г. Освен това, с цел запазване на вътрешното потреблението на домакинствата, е необходимо въвеждане на необлагаем минимум равен на минималната заплата. Необходим е ръст на възнагражденията на работниците и служителите, които работят в системите на бюджетното финансиране и особено на заетите в агенциите "работещи на терен" с минимум 15 процента, смятат от КНСБ . 

В края на годината годишната инфлация ще бъде в двуцифрени размери, прогнозират от КНСБ

Очакванията са за продължаващо нарастване на цените. Основание за това е възходящия ръст на цените на производител в промишлеността  достигайки до 42 процента през м. януари на годишна база. Този ускорен темп е достатъчен аргумент, че нарастването на цените ще намерят отражение в крайните цени на потребителите в близките месеци, смятат от ИССИ на КНСБ. Според изследователите  тези данни определено будят тревоги за продължаване, и дори засилване на инфлационния натиск върху домакинствата. 

Прогнозата на експертите е, че в края на годината инфлацията ще бъде в двуцифрени размери, като значително надхвърли заложените параметри в Закона за държавния бюджет. 
Ако не бъдат предприети мерки, се очаква затваряне на производства, загуба на работни места и бедност

В тази кризисна ситуация, КНСБ подкрепя исканията на бизнеса за неотложни мерки за ограничаване на щетите от екстремните цени на електроенергията за небитовите потребители, заявяват експертите . "Ако не бъдат предприети мерки, това означава затваряне на производства, загуба на работни места и намаляване на доходите на наетите. Освен това, неконтролируемо  ще нарастват цените в търговските вериги, което ще доведе до свиване на потреблението и нарастване на бедността", прогнозират изследователите на КНСБ.

Според Ваня Григорова категорично в момента на пазара има спекула, но след месец-два можем да очакваме съвсем обосновано поскъпване.

Според икономиста "след месец-два,  ако продължи военният конфликт, и ако доставката на газ и петрол бъде затруднена или прекъсната, тогава вече можем да очакваме съвсем обосновано нарастване на цените на всички продукти". Ще има общо увеличение на цените, защото по един или друг начин всяко производство е свързано с електрическата енергия или с газ, като с газа са свързани химическата индустрия, производството на цимент, стомана. Ще пострадат ТЕЦ-овете, които осигуряват парното в големите градове, както и градският транспорт, прогнозира икономическият съветник на КТ "Подкрепа". 

Според Ваня Григорова огромната част от българските домакинства ще пострадат, не бива да се разчита на еднократни плащания.
 


В категории: Животът


3
Коментара по темата
3.
Жертва
11.03.2022 17:27:03
1
2
0т 1992 година не ползвам отопление.Всяка зима преживявам в студена стая, облечена с топли дрехи. И всяка зима се моля, тя да не епродължителна, снежна и с
твърде ниски температури.
2.
Крива сметка..
11.03.2022 15:21:20
0
5
Като остане тока за битовите евтин а за индустрията скъп пак ще го платим през всичко което купуваме...обаче ще си топлят басейните евтинко..който ги има....
1.
А тока?
11.03.2022 14:50:06
0
11
Какво ще стане с тока за битовите потребители?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори